Τουλάχιστον στην Κρήτη δεν στάζει η στέγη…

Τουλάχιστον στην Κρήτη δεν στάζει η στέγη…

Τουλάχιστον στην Κρήτη δεν στάζει η στέγη…

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης κρούει τον κώδωνα του συναγερμού για τον αγώνα Ελλάδας-Λετονίας και εξηγεί την απόφαση για διεξαγωγή του στο Ηράκλειο, αντί της Αθήνας.

Υπό ιδανικές συνθήκες, τη δωδεκάδα της Εθνικής ομάδας για τους αγώνες με Λετονία και Βέλγιο θα απάρτιζαν οι κ.κ. Καλάθης, Σλούκας, Λαρεντζάκης, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Θανάσης και Κώστας Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης, Λούντζης και ένας από τους Κασελάκη, Μποχωρίδη. Ο εστι μεθερμηνευόμενον, οι 14 που ταξιδεψαν στο Μιλάνο για το Ευρωμπάσκετ μείον τον Γιάνναρο.

Αφήνω στην άκρη τον σιωπηρά τιμωρημένο Ντίνο Μήτογλου, που δύσκολα θα προλάβει ακόμα και το Μουντομπάσκετ, για να μη πω τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Προσπερνώ και τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ, που δεν έχει καν ελληνικό διαβατήριο και άλλωστε είναι τραυματίας.

Στην αληθινή ζωή, και υιοθετώντας το χειρότερο σενάριο, η ομάδα που θα παραταχθεί απέναντι στους Λετονούς την επόμενη Παρασκευή στις 7 μ.μ. απέναντι στο Ηράκλειο (με προπονητή μάλλον τον Σωτήρη Μανωλόπουλο παρά τον Δημήτρη Ιτούδη) θα είναι κάπως έτσι: Γκίκας, Μωραΐτης, Μουράτος, Νετζήπογλου, Ρογκαβόπουλος, Δ. Αγραβάνης, Γιαννόπουλος, Τσαλμπούρης, Χρυσικόπουλος, Κασελάκης,Τσαϊρέλης, Κακλαμανάκης, Καββαδάς, Γόντικας. Ελπίζω ότι θα είναι όλοι τους υγιείς.

Η πιο αδύναμη Εθνική όλων των εποχών, με όλη την αγάπη και την εκτίμηση προς τα παιδιά που θα φορέσουν τα γαλάζια και θα αφήσουν την ψυχή τους στο παρκέ…

Ο κρισιμότατος αγώνας με τη Λετονία, που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην πρόκριση και τον αποκλεισμό, θα διεξαχθεί το ίδιο βράδυ με την αναμέτρηση Παναθηναϊκού-Βασκόνια. Στον ιδανικό για την Εθνική κόσμο, που φυσικά υφίσταται μόνο στη φαντασία των ρομαντικών, ο Παναθηναϊκός θα άφηνε τους διεθνείς του στη διάθεση του Ομοσπονδιακού προπονητή: Παπαγιάννη, Μποχωρίδη, αδελφούς Καλαϊτζάκη.

Το έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν προς τιμήν του αποδέσμευσε τον Γιώργο Παπαγιάννη για το ματς με την Τουρκία στα Λιόσια, αλλά η Euroleague ήταν τότε καμένο χαρτί. Φέτος δεν έχει λόγο να πράξει το ίδιο, αφού διεκδικεί πρόκριση στα πλέι-οφ και έχουμε ακόμη αρχές Νοέμβρη. Ακόμα και η συμμετοχή π.χ. του Λευτέρη Μποχωρίδη, που μετά την επιστροφή του Ουόλτερς είναι τρίτος πόιντ-γκαρντ στον Παναθηναϊκό, ή του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, που έπαιξε καλά στους δύο αγώνες με την Τουρκία, θα αποτελέσει υπέρβαση.

Η περίπτωση του Ολυμπιακού είναι εξίσου περίπλοκη. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αγώνα με την Παρτίζαν το προηγούμενο βράδυ στο ΣΕΦ (με τζάμπολ στις 9 μ.μ.) και θεωρητικά μπορούν να δώσουν την ευλογία τους για τη συμμετοχή των Σλούκα, Παπανικολάου, Λαρεντζάκη, Λούντζη στο ματς της Εθνικής την Παρασκευή.

Ωστόσο, το μερόνυχτο θα είναι μαρτυρικό για τους «ερυθρόλευκους» διεθνείς και για τον Ιωάννη Παπαπέτρου: ξενύχτι από την υπερένταση, πρωινό ξύπνημα, ταξίδι με το αεροπλάνο για την Κρήτη (το βολικότερο δρομολόγιο είναι στις 13.00) και απογευματινό τζάμπολ μόλις 20 ώρες μετά τη λήξη της αναμέτρησης με την ομάδα του Ομπράντοβιτς.

Ναι, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Οι διεθνείς μπασκετμπολίστες είναι μαθημένοι να δίνουν δύο απαιτητικά ματς μέσα σε ένα σκάρτο 24ωρο, αλλά όχι με ταξίδι ενδιάμεσα. Την πιθανότητα να πάρει ο Νικ Καλάθης δύο αεροπλάνα για να μεταβεί από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη το μεσημέρι της Παρασκευής (μαζί με τον Ιτούδη…) καλύτερα να μη τη μελετήσουμε, γιατί θα μας πάρουν με τις πέτρες.

Μισό λεπτό, όμως. Για ποιο λόγο όρισε η Ομοσπονδία το ματς στο Ηράκλειο και όχι στην Αθήνα; Γιατί πρέπει να φορτωθούν οι καταπονημένοι παίκτες με την ταλαιπωρία ενός πρόσθετου ταξιδιού;

Να σας πω εγώ, γιατί. Επειδή στην Αθήνα δεν υπάρχει γήπεδο! Δεκαοχτώ χρόνια μετά την πολύπλαγκτο Ολυμπιάδα, βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν…
Το κλειστό των Λιοσίων, ναι, το Ολυμπιακό Ακίνητο, ναι, το ανακαινισμένο παλατάκι, απορρίφθηκε επειδή στάζει το ταβάνι. Του Περιστερίου, το ίδιο. «Εάν ήταν καλοκαίρι, θα αντιμετωπίζαμε το θέμα διαφορετικά», μου είπε άνθρωπος που υπηρετεί την Εθνική.

Το ΣΕΦ δεν ήταν διαθέσιμο λόγω του αγώνα Ολυμπιακού-Παρτίζαν, καθώς η FIBA απαιτεί διαθεσιμότητα 48 ώρες πριν το τζάμπολ. Το ΟΑΚΑ είναι ρεζερβέ για το Παναθηναϊκός-Βασκόνια. Άλλο κλειστό που να πληρεί στοιχειώδεις προδιαγραφές δεν υπάρχει. Πού να γινόταν δηλαδή το ρημαδιασμένο το ματς της Εθνικής; Στο Σπόρτιγκ ή στο Παπαστράτειο; Ή στο Καλλιμάρμαρο, που είναι και ευρύχωρο; Ξέχασα, φοβόμαστε τη βροχή.

Ηράκλειο, λοιπόν, σχεδόν αναγκαστικά. Να μετακινηθούν τουλάχιστον οι παίκτες αεροπορικώς και όχι με πούλμαν. Τι θα συμβεί την επόμενη Παρασκευή στην Κρήτη; Ποιοι θα παίξουν στην Εθνική ομάδα απέναντι στην πρωτοπόρο του Ομίλου Λετονία που καταφτάνει αγριεμένη; Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

Οι πηγές μου στην Ομοσπονδία λένε ότι ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει το αίτημα με συμπάθεια και καλή διάθεση, στο όνομα ίσως και των αγαθών σχέσεών του με το καθεστώς Λιόλιου. Με τον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού η σύμπτωση των ημερομηνιών σημαίνει αδυναμία συμμετοχής οποιουδήποτε παίκτη και στους δύο αγώνες.

Εάν πρέπει να ρισκάρω μία πρόβλεψη, θα «έβλεπα» τουλάχιστον δύο παίκτες του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο (τον Λούντζη και 1-2 ακόμη) και ίσως έναν από τους εφεδρικούς του Παναθηναϊκού. Η δε προετοιμασία σε θέματα τακτικής, τουλάχιστον για τους «κόκκινους», θα γίνει μέσω Whatsapp. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Προπονητής δεν είμαι και πολλά πολλά δεν ξεύρω, αλλά υποψιάζομαι ότι η λειψανδρία θα ξαναφέρει στο προσκήνιο μετά από χρόνια παίκτες προχωρημένης μπασκετικής ηλικίας αλλά εγνωσμένης αξίας, χαρτιά πιο σίγουρα από τους άγουρους πιτσιρικάδες: τον Μαυροκεφαλίδη, τον Ξανθόπουλο, τον Μαργαρίτη, ίσως και τον Μπόγρη.

Και γιατί όχι; Γιατί να υποκύψουμε στον ηλικιακό ρατσισμό; Ας είμαστε ρεαλιστές. Δεν είμαστε Ισπανοί, για να κερδίζουμε ευρωπαϊκά μετάλλια με την Εθνική Ελπίδων. Δεν έχουμε καν ελληνοποιημένους στην ομάδα. Ουδείς από τους προαναφερθέντες βετεράνους έριξε μαύρη πέτρα πίσω του και ουδείς θα στραβομουτσουνιάσει με την πρόσκληση. Ακόμα και αν πρόκειται για γάμο της μίας νύχτας. Προσωπικά θα χαρώ όσο και οι ίδιοι, εάν τους ξαναδώ ντυμένους στα μπλε.

Για το ματς της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου με το Βέλγιο, βέβαια, δεν υπάρχουν δικαιολογίες ούτε αστερίσκοι. Η Δευτέρα απέχει τρεις μέρες από την προηγούμενη και από την επόμενη επίσημη υποχρέωση. Σαν αγώνας πρωταθλήματος, δηλαδή. Σε αυτό το εξίσου κρίσιμο ματς στο Σαρλερουά θα πρέπει να κληθούν όλοι και να παίξουν όλοι, όπως έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κίνδυνος του αποκλεισμού της Εθνικής από το Μουντομπάσκετ 2023 είναι υπαρκτός, ιδίως αν το ματς με τους Λετονούς μας αφήσει με άδεια χέρια. Και, ναι, αν συμβεί κάτι τέτοιο πειράζει και παραπειράζει.

Παρεμπιπτόντως, έψαξα να μάθω αν έγινε κάποια κίνηση για έλευση των τριών διεθνών που σκουπίζουν πάγκους στο ΝΒΑ: Θανάση, Κώστα, Ντόρσεϊ. Πρακτικά, όμως, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο, στα όρια του ανεφάρμοστου. Εκτός των άλλων, το απαγορεύουν οι κανονισμοί και τα μνημόνια, με το συμπάθειο. Εάν στο ΝΒΑ ανοίξεις κουβέντα για «παράθυρα», σε εκπαραθυρώνουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.