Ολυμπιακός: Αυτή την εποχή έχει σημασία αν βρίσκεις ελεύθερα σουτ, όχι αν τα βάζεις

Ολυμπιακός: Αυτή την εποχή έχει σημασία αν βρίσκεις ελεύθερα σουτ, όχι αν τα βάζεις

Ολυμπιακός: Αυτή την εποχή έχει σημασία αν βρίσκεις ελεύθερα σουτ, όχι αν τα βάζεις
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει λίγα πράγματα που είδε στη νίκη του Ολυμπιακού επί της Χολόν και υπενθυμίζει πως ακόμη βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο.

Κάποτε η προετοιμασία αποτελούσε την χειρότερη περίοδο για κάθε αθλητή. Τα χιλιόμετρα που έτρεχαν στα βουνά, οι πολύωρες προπονήσεις, οι φωνακλάδες προπονητές ήταν στοιχεία που δικαιολογούσαν κάπως την συγκεκριμένη. Τα τελευταία χρόνια πολλά έχουν αλλάξει στο μπάσκετ κι ένα από αυτά είναι η προετοιμασία, αλλά και η άποψη των παικτών.

Πλέον αναφερόμαστε σε επαγγελματίες και γνωρίζουν καλά πως όσα σπείρουν το καλοκαίρι θα τα θερίσουν το χειμώνα στα γήπεδα. Για αυτό το λόγο η προετοιμασία είναι ίσως το πιο σημαντικό διάστημα της σεζόν μετά το τελευταίο της δίμηνο φυσικά που κρίνονται οι τίτλοι. Η προπόνηση έχει εξελιχθεί, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε επιστημονικές μετρήσεις, σε εργομετρικά και λοιπές αναλύσεις. Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει κούραση και βαριά πόδια.

Ο Ολυμπιακός στο φιλικό με τη Χάποελ Χολόν παρουσιάστηκε δικαιολογημένα κουρασμένος. Για ένα μήνα έκαναν προπόνηση επί της ουσίας έξι παίκτες του βασικού rotation. Επίσης οι διεθνείς γύρισαν «φορτωμένοι» από τις εθνικές τους ομάδες στις οποίες πήγαν αρχές Αυγούστου και έφυγαν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Κάνααν

Βρήκε πολλά ελεύθερα σουτ

Τα πόδια των παικτών είναι βαριά και ως γνωστόν σουτάρεις με τα πόδια και όχι με τα χέρια. Δεν έκανα λάθος. Απλά η μηχανική του σουτ βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην ισορροπία και την γενικότερη κίνηση των ποδιών. Αν πατήσεις καλά θα είναι καλό το σουτ. Απλά η μπάλα απελευθερώνεται από τα δάχτυλα.

Αυτή την εποχή να κοιτάτε αν μία ομάδα βγάζει ελεύθερα σουτ και όχι αν είναι εύστοχα. Εννοείται και μακάρι να είναι, απλά δεν είναι αυτοσκοπός στην παρούσα φάση. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα βρήκαν πολλά ελεύθερα σουτ, βρήκανε πολλές καλές επιλογές μέσα από απλές επιθετικές κινήσεις. Μην φανταστείτε πως είδαμε 10-12 διαφορετικά plays. Με απλές κινήσεις έπαιξαν στην επίθεση.

Στα ελεύθερα σουτ βοήθησαν και οι αντίπαλοι με την match up ζώνη την οποία δοκίμασαν. Κάποιος θα δει τη διαφορά ανάμεσα σε δίποντα και τρίποντα και θα αναρωτηθεί γιατί σούταραν τα μισά δίποντα (42 έναντι 21); Η επίθεση σε ΄'ενα φιλικό παιχνίδι θα πάρει ό,τι της προσφέρει η άμυνα και οι ισραηλινοί είχαν προτεραιότητα να κλείσουν τη ρακέτα του.

Επίσης πολλές φορές η μπάλα πέρασε στα «πεντάρια». Απλά Μπολομπόι, Μπλακ και Φαλ την έβγαλαν πάλι έξω γιατί όπως έχουμε πει πολλάκις.... ένα σουτ από μία πάσα από μέσα προς τα έξω είναι μία σωστή επιλογή.

Ολυμπιακός

Ο παλιός είναι αλλιώς

Οι προπονητές συνηθίζουν να ισχυρίζονται πως στα φιλικά δεν τους ενδιαφέρει η νίκη. Ο Μπαρτζώκας σίγουρα είχε θέσει συγκεκριμένους μικρούς στόχους για τον αγώνα με την Χάποελ Χολόν, αλλά φάνηκε πως αναζητούσε και το αποτέλεσμα.

Από που φάνηκε; Όταν η Χολόν προσπέρασε με 65-67 έριξε στο παρκέ μόνο παίκτες της περσινής ομάδας. Γουόκαπ, Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ, Βεζένκοβ και Φαλ έτρεξαν ένα 12-0 σερί. Ο κόουτς πήγε στη σιγουριά των «παλιών» όχι γιατί δε εμπιστεύεται τους νέους παίκτες της ομάδας του, αλλά γιατί εκείνη την ώρα χρειαζόντουσαν κάποιοι αυτοματισμοί, κάποιες συνεργασίες (σε άμυνα κι επίθεση) με κλειστά τα μάτια.

ΥΓ: Να περάσει και το σημερινό φιλικό και θα πούμε 2-3 πράγματα για τους Κάνααν, Μπολομπόι, Πίτερς και Μπλακ. Πάντως και μόνο που ο Πίτερς σκόραρε 15 πόντους σε 7 λεπτά δείχνει κάτι.

ΥΓ 2: Μου άρεσε πάρα πολύ το μπάσκετ που έπαιξε το Περιστέρι. Ωραία κυκλοφορία της μπάλας, καλές αποστάσεις και μπόλικη πίεση πάνω στη μπάλα. Τον Παναθηναϊκό δεν πρόλαβα να τον δω.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.