Ταρίκ Μπλακ: Ο Ολυμπιακός του δίνει μία ευκαιρία να σώσει την καριέρα του

Ταρίκ Μπλακ: Ο Ολυμπιακός του δίνει μία ευκαιρία να σώσει την καριέρα του

Ταρίκ Μπλακ: Ο Ολυμπιακός του δίνει μία ευκαιρία να σώσει την καριέρα του
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει τους λόγους για τους οποίους ο Ολυμπιακός επέλεξε τον Ταρίκ Μπλακ για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την front line του.

Το καλοκαίρι του 2019 έγραφα πως πρώτος στόχος του Ολυμπιακού έπρεπε να είναι να φτιάξει ξανά το πρεστίζ του και το οικονομικό του προφίλ. Η ομάδα προερχόταν από μία εξαιρετικά δύσκολη σεζόν με προβλήματα τα οποία την είχαν φέρει αρκετά πίσω στις επιλογές των ξένων κυρίως, παικτών.

Μέσα σε μία τριετία όχι μόνο αυτό έχει αλλάξει, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούν ξανά έναν οργανισμό που οι παίκτες εμπιστεύονται. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος μαζί με τους άμεσους συνεργάτες τους (Σκινδήλιας, Λεπενιώτης, Μπαφές) καθώς επίσης και η άφιξη του Γιώργου Μπαρτζώκα τον Ιανουάριο του 2020, συνετέλεσαν στην αλλαγή αυτή. Οι παίκτες γνωρίζουν πως θα πληρωθούν στην ώρα τους, πως θα έρθουν σε ένα περιβάλλον το οποίο θα τους βοηθήσει να εξελίξουν την καριέρα τους και να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Επίσης οι ατζέντηδες ξέρουν πως θα πάρουν τα χρήματά τους την προβλεπόμενη ημερομηνία και αυτό ενδεχομένως να είναι πιο σημαντικό κι από τους παίκτες. Γιατί οι ατζέντηδες επηρεάζουν αρκετά τους «πελάτες» τους.

Δεν χρειάζεται να μακρηγορήσω όμως. Ο Ολυμπιακός κινήθηκε με μυστικότητα (από το Gazzetta μόνο δεν γλίτωσε) στην περίπτωση του Ταρίκ Μπλακ και μέσα σε λίγες μέρες τον υπέγραψε. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε τρία σενάρια στο μυαλό του.

Το πρώτο είχε να κάνει με τον Κώστα Αντετοκούνμπο, το δεύτερο με έναν παίκτη «στοίχημα» ο οποίος θα λειτουργούσε ως prospect με προοπτική και το τρίτο να πάει σε μία πιο έτοιμη λύση όπως συνέβη στην περίπτωση του Μπλακ. Επέλεξε το νούμερο τρία.

Εμπειρία σε τιμή ευκαιρίας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θεωρεί το κίνητρο πολύ σημαντικό σε έναν παίκτη κι ο Ταρίκ Μπλακ έχει ισχυρό. Όχι για να αποδείξει την ποιότητά του, για αυτή θα μιλήσει το παρκέ. Για να αποδείξει πως ανήκει στην Euroleague και όχι στα αζήτητα του τουρκικού πρωταθλήματος ή της G League.

Ο Ολυμπιακός του προσφέρει απλόχερα μία τελευταία ενδεχομένως ευκαιρία να λάμψει στο κορυφαίο επίπεδο. Μία ευκαιρία την οποία αναζητούσε διακαώς ο Αμερικανός σέντερ.

Οι Πειραιώτες πέρυσι τέτοια εποχή άκουγαν τον ατζέντη του 31άχρονου ψηλού να ζητά 1.000.000 δολάρια. Η δουλειά φέτος έγινε με πολύ πολύ λιγότερα κι έτσι η ομάδα απέκτησε έναν έμπειρο παίκτη σε τιμή ευκαιρίας και αρκετά συνειδητοποιημένο.

Ο Μπλακ μετά το πέρασμά του από τη Ζενίτ πήρες λανθασμένες αποφάσεις. Το ενδιαφέρον των Νάγκετς τον παρέσυρε μόνο που αυτοί κατέληξαν σε άλλες λύσεις και πολύ γρήγορα τον έστειλαν στην G League. Η διαδικασία αυτή δεν του έκανε καλό, εν συνεχεία έπαιξε με τις ΗΠΑ σε δύο επίσημους αγώνες και βλέποντας πως δεν υπάρχει μέλλον επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαχτσεσεχίρ.

Μπλακ

Οι ικανότητες του Μπλακ στο παρκέ

Εδώ δεν είμαστε για να κάνουμε το «άσπρο μαύρο», αλλά ούτε και να μηδενίζουμε. Ο Ταρίκ Μπλακ φυσικά και δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που είδαμε την πρώτη του σεζόν με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αν ήταν να κάνει όλα αυτά θα έκανε 1.5 εκατομμύριο. Επίσης, ο Ολυμπιακός δεν τον πήρε για αυτό.

Ο Μπαρτζώκας έχει ξεκαθαρίσει στον παίκτη πως θα έχει συμπληρωματικό ρόλο, όμως το rotation θα αλλάξει αν αποδείξει στις προπονήσεις πως αξίζει καλύτερης «συμπεριφοράς». Το ανέφερα και πιο πάνω, ο Μπλακ έρχεται συνειδητοποιημένος. Θέλει να μιλάει λίγο και να κάνει πολλά. Αν θα το καταφέρει, μόνο ο χρόνος θα μας το δείξει.

Αγωνιστικά διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία είναι αναγκαία στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται οι Πειραιώτες. Στην άμυνα έχει την ικανότητα να διαβάζει, μπορεί να υποστηρίξει την φιλοσοφία του Μπαρτζώκα (άμυνα με αλλαγές, άμυνα «2on2»). Ο Αμερικανός έχει επίσης το εξής πλεονέκτημα, αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην άμυνα και καθοδηγεί τους συμπαίκτες του. Η επικοινωνία στην άμυνα είναι σημαντική.

Καλός ριμπάουντερ και γενικά σκληρός παίκτης. Χρησιμοποιεί τη δύναμή του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Επιθετικά οι πόντοι του εξαρτώνται κυρίως από το pick 'n' roll και από τη δημιουργία των γκαρντ. Με τον Σλούκα και τον Κάνααν θα έχει αυξημένες πιθανότητες να τελειώσει καλά τις φάσεις.

Ο Μπλακ έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό στο γόνατο ο οποίος τον ταλαιπώρησε την δεύτερη σεζόν του στην Μακάμπι Τελ Αβίβ (2019-20) και μάλιστα είναι αρκετά παιγμένος τον τελευταίο χρόνο (σε πιο χαμηλό επίπεδο βέβαια) χωρίς ενοχλήσεις.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός αναβάθμισε σημαντικά την front line του και ενδεχομένως να βλέπουμε πιο ευέλικτα σχήματα.

ΥΓ 2: Αν ο Μπλακ είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να προσπεράσει τον Μπολομπόι στο rotation.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.