Ταρίκ Μπλακ: Αυτός που πήγε να κόψει το μπάσκετ στον Εμπίντ (vid)

Ταρίκ Μπλακ: Αυτός που πήγε να κόψει το μπάσκετ στον Εμπίντ (vid)

Ο Τζοέλ Εμπίντ έχει παραδεχτεί πως σκέφτηκε να κόψει το μπάσκετ έπειτα από ένα κάρφωμα του Ταρίκ Μπλακ που έρχεται στον Ολυμπιακό για να γεμίσει τη γραμμή ψηλών των «ερυθρόλευκων» και να κάνει επανεκκίνηση στην καριέρα του.

Ο Τζοέλ Εμπίντ ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα μιλώντας για το πέρασμά του από το Κάνσας τη σεζόν 2013-14, πριν δηλαδή μπει στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Σίξερς κι εξελιχτεί σε έναν από τους πιο dominant ψηλούς στη λίγκα.

«Πήγα στο Κάνσας... Και αυτή είναι μια αληθινή ιστορία. Στην πρώτη εμπειρία μου εκεί, ο Ταρίκ Μπλακ κάρφωσε από πάνω μου τόσο δυνατά που κόντεψα να παρατήσω το μπάσκετ! Ο Ταρίκ με ισοπέδωσε κι έψαχνα αεροπορικά εισιτήρια για να γυρίσω σπίτι μου! Προσπάθησα να καταλάβω τι έγινε εκείνη την στιγμή... Μάζεψε το ριμπάουντ και πέρασε από πάνω μου. Όλα έγιναν σε slow motion! Αλλά δεν σας έχω πει ακόμα το χειρότερο κομμάτι αυτής της ιστορίας. Το χειρότερο, λοιπόν ήταν πως όλη η ομάδα μπάσκετ Γυναικών του Κάνσας βρισκόταν στις εξέδρες και το είδε. Όλο το γυμναστήριο γελούσε μαζί μου! Ήταν τρελό» εξήγησε ο σέντερ των Σίξερς μιλώντας στο «The Players' Tribune» για την εμπειρία που βίωσε έχοντας απέναντί του τον νέο σέντερ του Ολυμπιακού.

«Έφυγα κατευθείαν για το γραφείο του Μπιλ Σελφ (σ.σ. προπονητής του Κάνσας) και του είπα ξεκάθαρα: "Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Πρέπει να με προστατεύσεις! Δεν μπορώ να τα βάλω με αυτούς τους τύπους". Και ο Μπιλ μου είπε: "Τι; Είσαι σοβαρός; Σε δυο χρόνια θα είσαι το Νο.1 στο NBA Draft. Το μόνο πράγμα που με κράτησε και μου έδωσε κουράγιο να συνεχίσω ήταν ο τρόπος που με μεγάλωσαν οι γονείς μου, που επέμεναν πως πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ό,τι και αν γίνει». Ο Ταρίκ Μπλακ, λοιπόν ευθύνεται για τις δεύτερες σκέψεις που έκανε ο Εμπίντ όσον αφορά το μέλλον του στο μπάσκετ. Εν τέλει, ο Καμερουνέζος ξεπέρασε εκείνο το... σοκ και πλέον αποτελεί τον franchise player των Σίξερς διεκδικώντας το πρώτο δαχτυλίδι της καριέρας του ενώ σε ό,τι αφορά τον Μπλακ, θα πλαισιώσει τους Μουσταφά Φαλ και Τζόελ Μπολομπόι στην τριάδα των σέντερ του νταμπλούχου Ελλάδας, Ολυμπιακού, προς επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ του Gazzetta.

image

«Κόμπι, θα πάρεις όλα τα σουτ απόψε»!

Μετά το πέρασμά του από το Κάνσας το 2013-14, ο Ταρίκ Μπλακ (2μ.06, 1991) είχε την ευκαιρία να μετρήσει τις δυνάμεις του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη την περίοδο 2014-18, αρχικώς με τους Ρόκετς, εν συνεχεία με τους Λέικερς και ξανά πίσω στο Χιούστον. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της θητείας του στους Καλιφορνέζους, έπαιξε στο τελευταίο ματς του Κόμπι Μπράιαντ κόντρα στους Γιούτα Τζαζ, στις 13 Απριλίου 2016. Ο Μπλακ υπήρξε συμπαίκτης με τον Black Mamba τη διετία 2014-16 και δεν πρόκειται να ξεχάσει την τελευταία παράσταση του Κόμπι.

«Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι έζησα εκείνο το βράδυ. Δεν έχω ζήσει ξανά στη ζωή μου ανάλογο συναίσθημα, ούτε έχω υπάρξει ποτέ κομμάτι μιας τόσο μεγάλης αθλητικής στιγμής όπως το τελευταίο ματς του Μπράιαντ. Ήμουν μαζί με τον Τζούλιους Ραντλ, τον Λάρι Νανς Jr. και τον Τζόρνταν Κλάρκσον, όταν είδαμε τον Κόμπι να φτάνει στο Staples Center. Τον πλησιάσαμε και του είπαμε: "Θα πάρεις όλα τα σουτ απόψε"! Μας κοίταξε και μας είπε: "Όχι, δεν πρόκειται... Απλώς, θέλω να παίξω μπάσκετ". "Όχι! Θα πάρεις όλα τα σουτ! Κάθε φορά που μαζεύουμε επιθετικό ριμπάουντ, θα ψάχνουμε να σε βρούμε». Εν τέλει, ο Μπράιαντ σκόραρε 60 πόντους στο αντίο του! Στα τέσσερα χρόνια που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, ο Ταρίκ Μπλακ έπαιξε σε 220 ματς στη regular season με τους Ρόκετς και τους Λέικερς, μετρώντας 4.9 πόντους και 4.7 ριμπάουντ. Το 2018 «έγραψε» επτά συμμετοχές στα playoffs, δίχως να έχει ενεργό ρόλο στο rotation των Ρόκετς που έφτασαν ως τους τελικούς της Δύσης όπου αποκλείστηκαν με 4-3 νίκες από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ουόριορς.

«Οι Λέικερς ουσιαατικά εκτόξευσαν την καριέρα μου. Το Χιούστον μου άνοιξε την πόρτα και μου έδωσε την ευκαιρία να μπω στη λίγκα. Εκεί έβαλα τα θεμέλια όμως η πορεία μου εδραιώθηκε στους Λέικερς. Υπήρχαν πολλά highlights στο πέρασμά μου από το Λος Άντζελες: Το ότι έπαιξα με έναν μύθο (σ.σ. Κόμπι), σε μια υπέροχη πόλη, στον πιο αναγνωρίσιμο οργανισμό στον κόσμο. Ίσως μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο να μπορούν να συγκριθούν με τους Λέικερς όσον αφορά το brand name. Γνώρισα ορισμένους θρύλους της ομάδας και ήμουν μέλος σε ένα νεανικό σύνολο, μεγαλώνοντας μαζί με τον Τζούλιους Ραντλ, τον Τζόρνταν Κλάρκσον, τον Λάρ Νανς και τον Ντ' Άντζελο Ράσελ» εξήγησε σε παλαιότερη συνέντευξη που παραχώρησε στο talkbasket.net όσον αφορά το πέρασμά του από το ΝΒΑ.

image

Το 2018 έκανε για πρώτη φορά το υπερατλαντικό ταξίδι για να παίξει μπάσκετ στη Μακάμπι όπου παρέμεινε για μια διετία. Ο Αμερικανός σέντερ υπέγραψε αρχικώς μονοετές συμβόλαιο με την «ομάδα του λαού» και στις 5 Απριλίου 2019 έκανε ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague στην ήττα από τη Φενέρμπαχτσε με 78-75, έχοντας 23 πόντους με 10/12 σουτ εντός πεδιάς. Εκείνη την χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Ισραήλ κάνοντας σπουδαία σεζόν κι εν συνεχεία, επέκτεινε το συμβόλαιό του με τη Μακάμπι για άλλα δυο χρόνια. Παρ' όλα αυτά, ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τους Ισραηλινούς τον Μάιο του 2020 αφού ταλαιπωρήθηκε από έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο που τον είχε αφήσει εκτός δράσης για περίπου τέσσερις μήνες με αποτέλεσμα να αγωνιστεί μόλις 11 φορές στην EuroLeague εκείνης της χρονιάς, μετρώντας 9.1 πόντους και 4.8 ριμπάουντ μ.ό.

Ο Μπλακ επέστρεψε στην EuroLeague τον Ιανουάριο του 2021 με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, καθώς το πρόβλημα τραυματισμού που ταλαιπωρούσε τον Άλεξ Πόιθρες οδήγησε τον Τσάβι Πασκουάλ στην αναζήτηση ενός παίκτη ώστε να καλύψει το κενό στην front line. Αφού, λοιπόν κυνήγησε συμβόλαιο στο ΝΒΑ δίχως επιτυχία, ο Αμερικανός σέντερ υπέγραψε στη Ζενίτ. Σε 13 συμμετοχές με τη ρωσική ομάδα, είχε 5.2 πόντους, 3.5 ριμπάουντ μ.ό. και ακολούθως, επέστρεψε στις ΗΠΑ όπου εντάχθηκε στους Γκραντ Ράπιντ Γκολντ, τη θυγατρική ομάδα των Ντένβερ Νάγκετς στη G League. Τον περασμένο Φεβρουάριο μετακόμισε στην Τουρκία για την Μπαχτσεσεχίρ, κατακτώντας το FIBA Europe Cup κι έχοντας 7.6 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της FIBA. Πλέον ετοιμάζεται για την επιστροφή του στην EuroLeague υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα που ποντάρει πολλά στο κίνητρο του Μπλακ να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Ο νέος σέντερ του Ολυμπιακού έπαιξε συνολικά σε 29 ματς με την Μπαχτσεσεχίρ, μετρώντας 8.9 πόντους, 5.7 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ μ.ό. Σύμφωνα με το InStat. 28.4% των πόντων του Μπλακ προέρχεται από καταστάσεις pick-n-roll, το 26.6% από post-up ενώ τελείωνε τις φάσεις κοντά στο καλάθι με 58% (98/168)

Έτσι σκόραρε ο Μπλακ στην Μπαχτσεσεχίρ

shots

Ο τραυματισμός στη Μακάμπι και η ευκαιρία στη Ζενίτ