Μάριους Γκριγκόνις: Φέρνει «προίκα» στο ΟΑΚΑ το 45% στα τρίποντα (vids)

Μάριους Γκριγκόνις: Φέρνει «προίκα» στο ΟΑΚΑ το 45% στα τρίποντα (vids)

Μάριους Γκριγκόνις: Φέρνει «προίκα» στο ΟΑΚΑ το 45% στα τρίποντα (vids)
Ο Μάριους Γκριγκόνις έβαλε τα «πράσινα» και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Instat αναλύει τι μπορεί να προσφέρει ο Λιθουανός με το «φαρμακερό» σουτ.

Τα πράσινα ταιριάζουν στον Μάριους Γκριγκόνις. Τα φορούσε για χρόνια στο Κάουνας. Για χάρη της Ζαλγκίρις. Πλέον, ετοιμάζεται να φορέσει μία διαφορετική φανέλα. Με το αγαπημένη του χρώμα. Αυτή του Παναθηναϊκού.

Αν και η αλήθεια είναι πως ο Λιθουανός γκαρντ δεν χρειάζεται κάποιο άλλο ιδιαίτερο χρώμα, πέρα από το πορτοκαλί της μπάλας.

Σαν την έχει στα χέρια του, οι πιθανότητες να καταλήξει στο καλάθι είναι στο (άριστο) ποσοστό του 50%. Ο Γκριγκόνις (ο οποίος έχει σημειώσει το ρεκόρ τριπόντων στη EuroLeague κόντρα στον Παναθηναϊκό με 6) είναι σουτέρ. Έτσι βγάζει το... ψωμάκι του. Γι' αυτό τον αποκτά και ο Παναθηναϊκός. Για να του λύσει αυτό το 33% στα τρίποντα της EuroLeague (245/738) και το 27% στην Basket League (175/648).

Τι θα προσφέρει ο Γκριγκόνις; Τις δύο τελευταίες σεζόν έχει 45% στα σουτ τριών πόντων. Και μάλιστα τη σεζόν 2021-2022 έχει βελτιωθεί (σε σχέση με τη σεζόν 2020-2021) αφού πέρσι είχε 2/4 τρίποντα ανά παιχνίδι, ενώ την προηγούμενη 2/5 τρίποντα.

Τα σουτ του Γκριγκόνις όλη της σεζόν 2021-2022
Τα σουτ του Γκριγκόνις σε όλη τη σεζόν 2021-2022

Η αγαπημένη θέση

Με εξαίρεση το 29% από την κορυφή του τριπόντου (9/31), στις άλλες θέσεις ο Λιθουανός είναι εγγύηση. Και σταθερός. Από τις γωνίες έχει εξαιρετικά ποσοστά, αν και δεν είναι οι αγαπημένες του θέσεις: 50% (3/6) από την αριστερή γωνία και 78% από τη δεξιά (7/9).

Ο Γκριγκόνις σουτάρει περισσότερο από την ενδιάμεση θέση - ανάμεσα σε κορυφή και γωνία στα δεξιά. Πέρσι είχε 29/67 (43%) και πρόπερσι 72/153 (47%)!

Τα περισσότερα από τα σουτ του είναι πάνω σε άμυνα (contested), ενώ σουτάρει ελεύθερος, είναι εξαιρετικά αξιόπιστος, σχεδόν απ' όλες τις θέσεις.

Grigonis
Τα σουτ του Γκριγκόνις πάνω σε άμυνα.

Επίσης, αγαπημένο παιχνίδι του Λιθουανού είναι οι καταστάσεις catch and shoot. Επίσης ένα στοιχείο που του λείπει εξαιρετικά πλέον, αφού με την αποχώρηση του Νεμάνια Νέντοβιτς έχασε τον κυριότερο εκφραστή του (και εύστοχο) σε αυτές τις προσπάθειες.

Ο 28χρονος γκαρντ μετράει 12/23 από την αγαπημένη του θέση (52%), 100% (2/2) από την αριστερή γωνία και 75% από τη δεξιά (6/8).

Μετρ της τελευταίας περιόδου

Και κάτι ακόμα. Σε ορισμένα ματς το προσόν του Γκριγκόνις μπορεί να αποδειχτεί κομβικός. Στην τελευταία περίοδο των περσινών αγώνων, ο Γκριγκόνις είχε 19/43 τρίποντα, δηλαδή 44.1%! Και από την αγαπημένη του θέση, το ποσοστό ανεβαίνει στο 50% (13/26).

Grigonis
O Γκριγκόνις στο 4ο δεκάλεπτο.

Τα buzzer του Λιθουανού

Και αφού πιάσαμε την 4η περίοδο του Γκριγκόνις, θα πρέπει να αναφέρουμε τις clutch στιγμές του. Και είναι αρκετές. Buzzer beater απέναντι στη Βαλένθια, τον Ιανουάριο του 2021. Δίποντο που έδωσε τη νίκη στη Ζαλγκίρις στην έδρα της Φενέρ, τον Νοέμβριο του 2019. Buzzer beater κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, τον Δεκέμβριο του 2020.

@Photo credits: EuroLeague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.