Μάριους Γκριγκόνις: Αυτός είναι ο Λιθουανός που θέλει ο Παναθηναϊκός (vids)

Μάριους Γκριγκόνις: Αυτός είναι ο Λιθουανός που θέλει ο Παναθηναϊκός (vids)

Μάριους Γκριγκόνις: Αυτός είναι ο Λιθουανός που θέλει ο Παναθηναϊκός (vids)
Ο Μάριους Γκριγκόνις είναι στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού και το Gazzetta σας παρουσιάζει ποιος είναι ο Λιθουανός με το φαρμακερό σουτ.

Η προτεραιότητα των μεταγραφικών στόχων του Παναθηναϊκού, είναι ο Μάριους Γκριγκόνις. Ένας από τους τελευταίους μεγάλους σουτέρ, με ποσοστό 43.9% στα τρίποντα, μετά από 94 αγώνες στη EuroLeague.

Το όνομά του μας είναι γνωστό. Έχει φορέσει τη φανέλα της Ζαλγκίρις Κάουνας και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και αντιμετώπισε 94 φορές (όσες και οι συμμετοχές) τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και τον Παναθηναϊκό.

Ποιος είναι όμως ο Λιθουανός σουτέρ που είναι υποψήφιος να αντικαταστήσει τον Νεμάνια Νέντοβιτς;

Όπως σας είπαμε στον πρόλογο, η οικογένειά του ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Από τον παππού του, στον πατέρα του, από εκεί στον αδερφό του και στη συνέχεια στον Μάριους.

Το ένα μονό με τον αδερφό του, έφερε το επόμενο. Στην αρχή ο μεγαλύτερος αδερφός ήταν και ο θριαμβευτής. Ο νικητής της οικογένειας. Όσο περνούσε ο καιρός (και τα μονά) ο Μάριους Γκριγκόνις γινόταν καλύτερος. Τόσο, ώστε στο περιορισμένο σύνολο των δύο, να γίνει αυτός ο καλύτερος!

Η εξέλιξη τον έφερε στη Β' ομάδα της Ζαλγκίρις. Η οποία φέρει ένα όνομα ξακουστό στο παγκόσμιο μπασκετ: Το σχολείο του Άρβιντας Σαμπόνις!

Τα βλέμματα των σκαουτ είχαν πέσει από νωρίς πάνω στον μικρό Λιθουανό. Και η πρώτη ευκαιρία δεν άργησε να του χτυπήσει την πόρτα. Έστω και αν ο ίδιος έμοιαζε εντελώς αδιάφορος.

Μέχρι το 2013 δεν είχε προσλάβει ατζέντη. Ένα ξαφνικό τηλεφώνημα, ρωτούσε το ενδεχόμενο να αγωνιστεί στην Ισπανία. Η απόκριση του ήταν τόσο απλή, αλλά εξαιρετικά σημαντική. Ένα «αμέ» ξεκίνησε μία σημαντική καριέρα.

Τα μακαρόνια και η Google

Στην Ισπανία, στη Β' κατηγορία με τη φανέλα της Ουέσκα, ο Γκριγκόνις άρχισε να αισθάνεται όχι μόνο επαγγελματίας, αλλά και ενήλικας. Με όλες τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τον τίτλο.

«Ήμουν 18, 19 ετών, και ήταν η πρώτη φορά που ζούσα δίχως τους γονείς μου. Έπρεπε να μαγειρέψω. Έψαχνα στην Google τα πάντα. Για παράδειγμα, πόση ώρα χρειάζεται να βράσω τα μακαρόνια και άλλα διάφορα. Αλλά ξέρεις, είναι μία εμπειρία», είχε πει σε μία εκπομπή του Crossover στη EuroLeague.

Η καριέρα του Γκριγκόνις

  • 2009-2014 Ζαλγκίρις Κάουνας
  • 2009-2013 Ζαλγκίρις Β'
  • 2013-2014 Ουέσκα
  • 2014-2016 Μανρέσα
  • 2016-2017 Τενερίφη
  • 2017-2018 Άλμπα Βερολίνου
  • 2018-2021 Ζαλγκίρις Κάουνας
  • 2021-2022 ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Στην Ισπανία, η μαγειρική ήταν το μικρότερο πρόβλημά του. Το ανακάλυψε γοργά. Και ζήτησε τη βοήθεια του προπονητή του, Κιμ Κόστα. «Αν δεν δουλεύεις σκληρά στην προπόνηση, τότε δεν παίζεις», του είπε ο Ισπανός.

Ο Γκριγκόνις το σκέφτηκε αρκετά. Και ζήτησε βοήθεια. Και συμβουλές τι έπρεπε να κάνει. Το φινάλε της σεζόν έδειξε ότι ο Λιθουανός κατάλαβε τι έπρεπε να κάνει.

Το απέδειξε η πρόταση της Μανρέσα.Η Ισπανία αποτέλεσε τη δική του Γη της Επαγγελίας, αφού μετά τη Μανρέσα ακολούθησε η Τενερίφη. Μετά από τέσσερα χρόνια, και μία... παράκαμψη στη Γερμανία και την Άλμπα (και τη συμμετοχή στο EuroCup υπό τις οδηγίες του μαέστρου Αίτο Ρενέσες) έφτασε η στιγμή της επιστροφής.

Για να κάνει και αυτός το παιδικό του όνειρο, πραγματικότητα. Να φορέσει τα πράσινα και λευκά της Ζαλγκίρις στη μεγάλη κατηγορία. Το δεύτερο σχολείο της μεγάλης ομάδας της Λιθουανίας, με προπονητή τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, τον έφερε στην επόμενη του ομάδα.

Ο Γκριγκόνις στη Ζαλγκίρις

  • 2018-2019: 8.7 πόντους, 2.1 ριμπ., 1.9 ασίστ, 44.2% στα τρίποντα
  • 2019-2019: 11.5 πόντους, 2.6 ριμπ., 2 ασιστ, 44/7% στα τρίποντα
  • 2019-2020: 13.4 πόντους, 2.1 ριμπ., 1.9 ασίστ, 48.1% στα τρίποντα

Την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μόνο που αυτή η σεζόν ολοκληρώθηκε περίεργα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε την αντίδραση των Λιθουανών παικτών. Και ο Γκριγκόνις ήταν από τους πρώτους που αποχώρησαν από τη Ρωσία και την ΤΣΣΚΑ.

Αν ο δρόμος θα τον βγάλει στην Αθήνα και στον Παναθηναϊκό, για το επόμενο κεφάλαιο της ζωής του, θα το γνωρίζουμε σύντομα.

@Photo credits: EuroLeague