Ολυμπιακός: Για αυτό πήρε τον Άλεκ Πίτερς

Ολυμπιακός: Για αυτό πήρε τον Άλεκ Πίτερς

Ολυμπιακός: Για αυτό πήρε τον Άλεκ Πίτερς
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τους λόγους για τους οποίους ο Ολυμπιακός υπέγραψε τον Αμερικανό φόργουορντ και ποια η σχέση του με τον Σάσα Βεζένκοβ στο παρκέ.

Η αλήθεια είναι πως η μεταγραφή του Άλεκ Πίτερς ήταν δεδομένη εδώ και καιρό αφού ο Ολυμπιακός είχε συμφωνήσει σε όλα μαζί του και απλά έμενε να πάρει την «ελευθέρας» του από την Μπασκόνια. Αυτό συνέβη χθες και αμέσως οι Πειραιώτες ανακοίνωσαν τον 27άχρονο φόργουορντ.

Ο Πίτερς είχε υπογράψει για 2+1 χρόνια με τους Βάσκους, η option άνηκε στην ομάδα. Πριν λίγο καιρό ο Κερεχέτα ενημέρωσε τον ατζέντη του παίκτη πως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος (ίδια διοίκηση με την ποδοσφαιρική Αλαβές) δεν επέτρεπαν στην ομάδα να δώσει 900.000 δολάρια που θα ήταν και η αμοιβή του Πίτερς τον τρίτο χρόνο συμβολαίου. Ταυτόχρονα του ζήτησε να βρει ομάδα. Ο Ολυμπιακός με συνοπτικές διαδικασίες τον απέκτησε και ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης της Μπασκόνια δεν μπορούσε να κάνει πίσω.

Η επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα να υπογράψει τον Πίτερς σπάει ένα μεταγραφικό «ταμπού», σπάει έναν άγραφο κανόνα αν θέλετε. Να αποκτά ομάδα δύο παίκτες διαφορετικούς στην ίδια θέση προκειμένου ο ένας να συμπληρώνει τον άλλο. Πώς έκανε για παράδειγμα με τους Φαλ και Μπολομπόι στο «5».

Πέρυσι στη θέση «4» ήταν ο Βεζένκοβ που είχε σουτ, ο Ζαν Σαρλ που είχε αθλητικότητα και ο Πρίντεζης που είχε low post. Ο ένας συμπλήρωνε τα στοιχεία που έλειπαν στον άλλον, ωστόσο ο Ολυμπιακός έφτασε στο σημείο να παίζει τους τελευταίους τρεις μήνες με τον Βεζένκοβ να μένει στο παρκέ πάνω από 32-33 λεπτά.

Η αγάπη του Μπαρτζώκα στα «τεσσάρια» που σουτάρουν (τα λεγόμενα και stretch four) είναι γνωστή και για αυτό επέλεξε πως από την συγκεκριμένη θέση θέλει να κυριαρχεί το μακρινό σουτ ώστε να μεγαλώνει το γήπεδο (θα εξηγήσω παρακάτω τι σημαίνει αυτό). Για αυτό πλέον το ρόστερ διαθέτει δύο παίκτες με όμοια χαρακτηριστικά. Και στα 40 λεπτά λοιπόν στο παρκέ θα βρίσκεται φόργουορντ που θα αποτελεί μία απειλή από τα 6.75 για την αντίπαλη άμυνα.

Ο Πίτερς στην επίθεση

Ο Αμερικανός φόργουορντ αγωνίζεται κατά κύριο λόγο στη θέση «4» και μπορεί να πάρει και χρόνο στο «3». Η αλήθεια είναι όμως πως στο δικό μου μυαλό η συνύπαρξη Πίτερς και Βεζένκοβ στο παρκέ δεν μπορεί να είναι για περισσότερα από 2-3 λεπτά για αμυντικούς λόγους, αλλά προφανώς και ο προπονητής γνωρίζει καλύτερα πως να κρύψει τέτοιου είδους αδυναμίες.

Ο Πίτερς είναι εντυπωσιακά καλός σουτέρ και η επαφή του με το καλάθι από μακρινή απόσταση είναι αυτή που φέρνει το ψωμάκι στο τραπέζι της οικογένειάς του. Ο 27άχρονος μπορεί να εκτελέσει από στατική θέση (spot shooter), μπορεί να βγει από σκριν και να εκτελέσει άμεσα (off ball shooter) και μπορεί να σουτάρει με άνεση όταν η μπάλα μεταφέρεται από τη δυνατή στην αδύνατη πλευρά με ταχύτητα και να κερδίσει με το σουτ του την close out άμυνα των αντιπάλων.

Το low post παιχνίδι του δεν είναι ανύπαρκτο, αλλά δεν το εμπιστεύεται αρκετά. Όταν το κάνει ή θα γυρίσει να σουτάρει από μέση απόσταση ή θα πασάρει. Δεν θα τελειώσει από κοντά.

Δεν είναι αθλητικός, αλλά έχει την εμπειρία και την εξυπνάδα να ξέρει που να τρέξει στον αιφνιδιασμό ώστε να μεγαλώσει τις αποστάσεις και να αποκτήσει επιπλέον μέτρα από τον πιο κοντινό παίκτη της άμυνας.

Πίτερς

Ο Πίτερς στην άμυνα

Ο νέος φόργουορντ του Ολυμπιακού δεν είναι καλός αμυντικός. Μην κοροϊδευόμαστε. Προσπαθεί ναι, αλλά η έλλειψη αθλητικότητας τον εμποδίζει αρκετά σε καταστάσεις «1on1» στην πίσω πλευρά του γηπέδου. Όταν βρεθεί στο low post το πιο σύνηθες είναι να σπρώξει λίγο και μετά να καταφύγει σε φάουλ. Θα προσπαθήσει να βγει μπροστά από τον παίκτη ώστε να μην πάει η μπάλα σε αυτόν, αλλά δεν του είναι εύκολο.

Διαθέτει την οξυδέρκεια πάντως να «διαβάζει» το μειονέκτημά του όταν ο αντίπαλος μοιάζει να τον κερδίζει στην προσωπική φάση και χρησιμοποιεί έξυπνα τα φάουλ.

Θα ανοίγει το γήπεδο

Ο Μπαρτζώκας δεν πήρε τον Πίτερς για να συμπληρώσει όσα λείπουν στον Βεζένκοβ, αλλά για να ενισχύσει όσα διαθέτει ο Βεζένκοβ. Το μακρινό σουτ είναι βασικότατη επιθυμία στον τρόπο παιχνιδιού των «ερυθρόλευκων» με σκοπό φυσικά να «ανοίγει» το γήπεδο, να το… μεγαλώνει.

Τι σημαίνει «ανοίγει το γήπεδο»; Σημαίνει πως μεγαλώνουν οι αποστάσεις των αμυνόμενων και αυτομάτως μεγαλώνουν οι χώροι δράσης για τους παίκτες της επίθεσης. Αν ο παίκτης της επίθεσης διαθέτει καλό τρίποντο τότε ο προσωπικός του αντίπαλος είναι υποχρεωμένος να βγει μακριά και να τον μαρκάρει. Φανταστείτε σε μία πεντάδα με 2-3 παίκτες που απειλούν από μακριά, πόσο μεγαλώνουν οι αποστάσεις στις βοήθειες της ομαδικής άμυνας και πόσο δυσκολεύονται οι περιστροφές μιας και οι παίκτες έχουν να καλύψουν μεγαλύτερη απόσταση.

Ο Μπαρτζώκας πήρε έναν παίκτη που διαθέτει όλες αυτές τις ικανότητες. Ουσιαστικά επί 40 λεπτά θα υπάρχει μία μόνιμη απειλή από τη θέση «4» κάτι το οποίο θα δυσκολεύει τον αντίπαλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις και η «ζυγαριά» τον οδήγησε να υπογράψει σε χρόνο dt ένα από τα καλύτερα stretch four της Euroleague.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός κινείται για την απόκτηση του Κώστα Αντετοκούνμπο. Αυτό είναι γνωστό. Δεν είναι κοντά όμως ακόμη, μοιρασμένες οι πιθανότητες θα έλεγα τη συγκεκριμένη στιγμή. Θα έχει ενδιαφέρον το εναλλακτικό πλάνο αν έρθει εκ των έσω ή όχι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.