Ολυμπιακός: Για αυτό πήρε τον Μπολομπόι

Ολυμπιακός: Για αυτό πήρε τον Μπολομπόι

Ολυμπιακός: Για αυτό πήρε τον Μπολομπόι
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες εξηγεί τους λόγους για τους οποίος ο Ολυμπιακός επέλεξε να αποκτήσει τον Τζόελ Μπολομπόι. Τι κάνει σε άμυνα, επίθεση και πόσο διαφορετικός είναι από τον Φαλ.

Το timing στο μπάσκετ είναι σημαντικός παράγοντας. Ακόμη και σε off season καταστάσεις όπως ο σχεδιασμός του ρόστερ. Η μεταγραφική περίοδος μερικές φορές δεν πάει όπως την περιμένεις, είτε είναι για καλό είτε είναι για κακό.

Ο Μπαρτζώκας και κάθε προπονητής (αλλά ας το επικεντρώσουμε σε αυτόν του Ολυμπιακού) έχει ορισμένα πράγματα στο μυαλό του σχετικά με την ομάδα της επόμενης χρονιάς. Λίγο έως πολύ να ξέρετε πως έχουν μπει σε «κουτάκια» συγκεκριμένα δίδυμα παικτών σε περιφέρεια και ρακέτα με σκοπό την καλύτερη δυνατή απόδοση. Πολλές φορές όταν πρέπει να επιλέξεις μεταξύ δύο παικτών για μία θέση, δεν θα πας στον καλύτερο, αλλά σε αυτόν που ταιριάζει περισσότερο.

Ο Τζόελ Μπολομπόι σίγουρα διαθέτει τον συνδυασμό των ικανοτήτων που ταιριάζουν στις επιθυμίες του Γιώργου Μπαρτζώκα περισσότερο από άλλους ψηλούς και για αυτό τον απέκτησε. Ο Ολυμπιακός πήγε σε μία ασφαλή επιλογή, σε μία safe προσθήκη. Η ομάδα προέρχεται από την κατάκτηση του νταμπλ και παρουσία στο Final 4. Δεν θέλησε να ρισκάρει με κάποιον παίκτη χωρίς εμπειρία από Euroleague. Υπήρχαν τέτοιοι, αλλά γενικά ο Μπαρτζώκας τα δύο τελευταία καλοκαίρια (γιατί κάποτε ήταν) δεν είναι πολύ του «στοιχήματος».

Ας βάλουμε όμως σε μία σειρά και αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία τον έστειλαν στον Ολυμπιακό.

Ο Μπολομπόι στην άμυνα

Ο 28άχρονος νέος σέντερ του Ολυμπιακού επιλέχθηκε από τον Μπαρτζώκα χάρη στα αμυντικά του χαρίσματα. Αυτά ήταν που του έδωσαν το βασικό προβάδισμα σε σχέση με άλλους ψηλούς τη αγοράς. Ο Τζόελ Μπολομπόι είναι αρκετά καλός αμυντικός και μπορεί να υποστηρίξει τις περισσότερες Αρχές της αμυντικής φιλοσοφίας του Ολυμπιακού.

Πιέζει πολύ καλά την μπάλα ακόμη κι αν χρειαστεί να βγει μακριά από το καλάθι χαλώντας τη ροή της επιθετικής κίνησης του αντιπάλου. Μπορεί να ανταποκριθεί περίφημα στην άμυνα με αλλαγές. Χαμηλώνει τα πόδια του, το κέντρο βάρος του και διαθέτει τα πλάγια βήματα που χρειάζονται για 1-2 δευτερόλεπτα ώστε να αποτρέψει τον αντίπαλο γκαρντ να τον περάσει σε «1on1».

Αυτά τα πλάγια βήματα του δίνουν και τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται και σε close out άμυνες. Έχει την ικανότητα δηλαδή να φύγει από τη θέση βοήθειας, να κάνει 2-3 γρήγορα βήματα χαμηλώνοντας ταυτόχρονα και να βρεθεί μπροστά στον παίκτη που μόλις έχει πάρει την μπάλα στα χέρια του από την απέναντι πλευρά της επίθεσης.

Ο Μπολομπόι λόγω των αλτικών του ικανοτήτων έχει και την ικανότητα να παίξει άμυνα δεύτερης ζώνης. Να είναι δηλαδή η δεύτερη περιστροφή στην ομαδική άμυνα η οποία συνήθως καλείται να πετάξει προς το καλάθι προκειμένου να κόψει την μπάλα πάνω από τη στεφάνη.

Τέλος, επειδή κάθε άμυνα για να βαφτιστεί καλή θα πρέπει να πάρει και το ριμπάουντ, ο 28άχρονος θεωρείται αρκετά καλός ριμπάουντερ.

Ο Μπολομπόι στην επίθεση

Να περάσουμε και στην άλλη πλευρά του παρκέ. Ο Αμερικανός (θα τον αναφέρω ως τέτοιον για λόγους ευκολίας αφού έχει τετραπλή υπηκοότητα) παίζει αρκετά καλά το pick 'n' roll κάτι το οποίο θα βοηθήσει τον Κώστα Σλούκα. Ο Μπολομπόι έχει την ικανότητα να κάνει καλά σκριν και εν συνεχεία να ρολάρει στη ρακέτα. Μπορεί να διαβάζει το κενό που δημιουργεί το σκριν του και κόβει στη σωστή θέση. Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο στο σκριν στη μπάλα είναι το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, κάτι που επίσης θα διευκολύνει τον Σλούκα.

Από εκεί και πέρα διαθέτει ένα αξιόπιστο σουτ μέσης απόστασης ενώ απειλεί και από τα 6.75. Δεν θα τον αφήσει η άμυνα ανενόχλητο σε καμία περίπτωση κάτι το οποίο αυτομάτως θα βοηθάει τον Ολυμπιακό να ανοίγει, να «μεγαλώνει» το γήπεδο για χάρη του.

Μην τον παρουσιάσουμε όμως και Χακίμ Ολάζουον, έχει και αδυναμίες με πιο χαρακτηριστική από όλες την απουσία low post παιχνιδιού. Δεν του αρέσει να παίζει με πλάτη, δυσκολεύεται ακόμη και σε περιπτώσεις που μετά από αλλαγές έχει βρεθεί πιο κοντός αντίπαλος να τον μαρκάρει.

Μπολομπόι

Διαφορετικός από τον Φαλ

Στην αρχή του κειμένου αναφέρθηκε στα «δίδυμα» που έχουν οι προπονητές κατά νου. Ο Μπαρτζώκας ήθελε έναν διαφορετικό ψηλό από τον Μουσταφά Φαλ προκειμένου ο ένας να καλύπτει τις ανάγκες του άλλου όταν δημιουργούνται εν ώρα παιχνιδιού διαφορετικές συνθήκες.

Ο Ολυμπιακός επαναλαμβάνω πήγε σε μία safe επιλογή ενός παίκτη έμπειρου από το υψηλότερο επίπεδο της Euroleague και από δύο καλά προγράμματα. Τόσο του Webber State στο οποίο φοίτησε όσο και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας η οποία καθημερινά είχε την πίεση της νίκης και του πρωταθλητισμού.

Ο Μπολομπόι ακουμπάει και στο «4» αν χρειαστεί, είναι πιο γρήγορος από τον Φαλ, περισσότερο κινητικός από τον Γάλλο στην επίθεση, θα ανοίξει το γήπεδο στην μπροστινή πλευρά του παρκέ και διαθέτει την εμπειρία που χρειάζονται οι «ερυθρόλευκοι» για να κάνουν μία παρόμοια σεζόν με αυτήν που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες.

Προσωπική μου άποψη είναι πως πρόκειται για αναβάθμιση σε σχέση με πέρυσι.

ΥΓ: Ο Ολυμπιακός δεν πανικοβάλλεται κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου κι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε αλλαγή πλάνου.

ΥΓ 2: Η ομάδα θα πορευτεί όπως και πέρυσι με 12-13 παίκτες και όχι περισσότερους. Αν φύγει ο Ντόρσεϊ θα υπάρξει μία προσθήκη και όχι δύο στην περιφέρεια.

ΥΓ 3: Πριν λίγες μέρες παρακολούθησα ένα τριήμερο σεμινάριο προπονητών, Δίδαξαν οι Πασκουάλ, Σφαιρόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Γκατζούλης και Δικαιουλάκος. Το έκανα για τη δική μου χρήση, για να μάθω 2-3 πράγματα, για να καταλάβω ενδεχομένως πως σκέφτονται οι προπονητές. Η τακτική στο μπάσκετ είναι ατέρμονη, δεν υπάρχει όριο. Οι λεπτομέρειες είναι εκατοντάδες. Αν δεν είσαι προπονητής δεν είσαι σε θέση να τις κατανοήσεις παρά σε ελάχιστο βαθμό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.