Παναθηναϊκός: Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης Γκριγκόνις και πώς θα γίνει «πράσινος»

Παναθηναϊκός: Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης Γκριγκόνις και πώς θα γίνει «πράσινος»
Το Gazzetta αποκαλύπτει τις οικονομικές πτυχές της πολύπλοκης υπόθεσης του 28χρονου διεθνούς Λιθουανού guard, ο οποίος δεσμεύεται με διετές συμβόλαιο με την ΤΣΣΚΑ. Γιατί θέμα απαιτεί την εμπλοκή Γιαννακόπουλου για να έχει αίσιο τέλος.

Πριν από περίπου 13 μήνες, όταν ακόμη ελάχιστοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν να προβλέψουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συνέπειες που θα είχε ο πόλεμος στον ρωσικό αθλητισμό (και όχι μόνο), ο Μάριους Γκριγκόνις έβαλε την υπογραφή του στο τριετές παχυλό συμβόλαιο που του προσέφερε η ΤΣΣΚΑ.


H μετεγγραφή, που μαζί με το εκατομμύριο που κατέβαλε στην Ζάλγκιρις, θα κόστιζε συνολικά στην ΤΣΣΚΑ κοντά στα 4,5 εκατομμύρια Ευρώ, χαιρετίστηκε σωστά ως μία πολύ σημαντική κίνηση ενίσχυσης για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, καθώς ο Λιθουανός guard προερχόταν από την κορυφαία σεζόν στην καριέρα του στην Euroleague (μ.ο. 13,7π. & 3,3ασ. με 94,4% βολ. & 45,6% τριπ.).


Δυστυχώς και για τις δύο πλευρές, ο παίκτης που αποτελεί τον υπ’ αριθμόν μετεγγραφικό στόχο του Παναθηναϊκού για να καλυφθεί το κενό του Νεμάνια Νέντοβιτς, δεν τελείωσε την σεζόν στην Μόσχα, καθώς ουσιαστικά λίγες μέρες αφότου ξέσπασαν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις επί ουκρανικού εδάφους, εγκατέλειψε την ομάδα του κι επέστρεψε στην πατρίδα του, επιλέγοντας κατ’ αυτόν τρόπον να παραβιάσει τους όρους του συμβολαίου του!


Με δεδομένες τις πολύ εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στην Λιθουανία και την Ρωσία κατά πρώτον αλλά και τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από την Euroleague της νέας σεζόν, δεν αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο γεννημένος στο Κάουνας, 28χρονος μπασκετμπολίστας, δεν πρόκειται να ξαναφορέσει την φανέλα της «ρωσικής αρκούδας».

Ωστόσο, ο δρόμος της «απελευθέρωσης» του πρώην παίκτη της Ζάλγκιρις, της Ουέσκα, της Μανρέσα, της Τενερίφης και της Άλμπα, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Και αυτό μπορεί εύκολα να φανεί πίσω από τις λέξεις της πρόσφατης δήλωσης που έκανε η αντιπρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, Νατάλια Φουράεβα στον ρωσικό Τύπο και η οποία είχε αναφορά στον νεαοποκτηθέντα power-forward του Ολυμπιακού, Τζοέλ Μπολομπόϊ.


H πρόταση-κλειδί στην οποία υπάρχει έμμεση αναφορά στον Γκριγκόνις (αλλά και στους Πάνγκος, Βόϊγκτμαν και Λούντγκμπερκ, οι οποίοι δεσμεύονται με συμφωνία και για του χρόνου), έχει να κάνει με το «αν κάποιος δεν έχει ενεργό συμβόλαιο με μία ομάδα, μπορεί να παίξει όπου θέλει!». Αυτό δεν ισχύει για τους τέσσερις προαναφερθέντες που είναι “δεμένοι”, με τους οποίους η ΤΣΣΚΑ επικοινώνησε και ζήτησε μία μίνιμουμ αποζημίωση, με βάση το ύψος του buy-out που υπήρχε στο συμβόλαιό τους.


Αυτός ο συμβιβασμός επετεύχθη με τον Δανό guard, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πλήρωσε ένα ποσό της τάξεως των 150.0000-200.000 Ευρώ για να κερδίσει την ελευθερία του.


Η ίδια σχεδόν πρόταση έγινε στα τέλη του Ιούνη και στους εκπροσώπους του διεθνούς Λιθουανού guard και η απάντησή του – σύμφωνα με πηγές από την Ρωσία – ήταν ότι το πόσο που ήταν διατεθειμένος να δώσει άγγιζε τις 50.000 Ευρώ.


Μετά από αυτή την απάντηση, οι γέφυρες των δύο πλευρών «κόπηκαν» και οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης στύλωσαν τα πόδια και μέχρι πρότινος παρουσιάζονταν ανένδοτοι να τον απελευθερώσουν με λιγότερα χρήματα απ’ όσα προβλέπει το buy-out του συμβολαίου του (περίπου 2 εκατομμύρια Ευρώ).


Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι πριν από λίγες μέρες (μετά την αποχώρηση του Νέντοβιτς), οπότε και έγινε γνωστός ο προσανατολισμός του Παναθηναϊκού στην απόκτηση του Γκριγκόνις για να καλύψει την θέση του βασικού shooting-guard.


Το Gazzetta έψαξε το θέμα και από Λιθουανία αλλά και από Ρωσία πλευρά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αίσια κατάληξη της υπόθεσης, εξαρτάται εν πολλοίς από τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τον Παναθηναϊκό με την ΤΣΣΚΑ και πιο ειδικά τον μεγαλομέτοχο της «πράσινης» ΚΑΕ, Δημήτρη Γιαννακόπουλο με τον πρόεδρο της ρωσικής ομάδας, Αντρέι Βατούτιν.


Πηγές που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στο στρατόπεδο του ρωσικού συλλόγου, εκφράζουν την αισιοδοξία ότι όσο μεγάλο και αν είναι το τείχος που έχει υψωθεί ανάμεσα στους Μοσχοβίτες και την πλευρά Γκριγκόνις, μπορεί κάλλιστα να υποχωρήσει αν κι εφόσον υπάρξει μεσολάβηση των «πρασίνων» σε υψηλό επίπεδο (ώστε να ξαναπέσει το buy-out στα επίπεδα των 150.000-200.000 Ευρώ και να τα βρουν και με τον παίκτη), από την στιγμή που μάλιστα είναι και άμεσα ενδιαφερόμενοι για τον παίκτη.


Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι ο «εξάστερος» έχει και το μαχαίρι αλλά και το καρπούζι! Τόσο για το «διαζύγιο» του παίκτη με την ΤΣΣΚΑ, όσο και για τον «γάμο» του με τον Παναθηναϊκού.