Παναθηναϊκός: Να η ευκαιρία για Ράντονιτς και «πράσινους»

Παναθηναϊκός: Να η ευκαιρία για Ράντονιτς και «πράσινους»

Παναθηναϊκός: Να η ευκαιρία για Ράντονιτς και «πράσινους»
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την πρόσληψη του Ντέγιαν Ράντονιτς από τον Παναθηναϊκό, στέκεται στο κίνητρο που υπάρχει, τη φιλοσοφία του αλλά και για την μεγάλη ευκαιρία τόσο των «πρασίνων» όσο και του ίδιου του Μαυροβούνιου προπονητή.

Ντέγιαν Ράντονιτς, λοιπόν.

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να στραφεί σε λύσεις τύπου... Πασκουάλ εξαιτίας του απλησίαστου buy out που είχε στη Ζενίτ (και το οποίο έφτανε τα δύο εκατομμύρια ευρώ) ή τύπου Γιασικεβίτσιους από τη στιγμή που και εκείνος είχε συμβόλαιο σε ισχύ με την Μπαρτσελόνα, αυτομάτως έπρεπε να κοιτάξει ένα σκαλί πιο χαμηλά από πλευράς «ονόματος».

Και στράφηκε στην καλύτερη δυνατή λύση! Μαζί με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ήταν οι μοναδικοί διαθέσιμοι EuroLeague προπονητές οι οποίοι μπορούσαν να ηγηθούν μίας ομάδας που ήθελε να κάνει το δικό της restart από «γερές» (και όχι μετέωρες όπως πέρυσι ή πρόπερσι) βάσεις. Αν υπήρξε καθυστέρηση έως την τελική επιλογή; Ναι, υπήρχε. Όμως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων (και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μπαίνει στο τραπέζι) η εν λόγω κωλυσιεργία αναφορικά με την πρόσληψη του νέου προπονητή, μόνο... τυχαία δεν ήταν.

Στον Παναθηναϊκό είχαν «κυκλώσει» και είχαν εστιάσει στον Ντέγιαν Ράντονιτς, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η αίσθηση ότι θα ανανέωνε το συμβόλαιό του με τον Ερυθρό Αστέρα. Και όσο δεν υπήρχε επίσημη ανακοίνωση, άλλο τόσο παρακολουθούσαν οι «πράσινοι» τις εξελίξεις και ήταν έτοιμοι για την αντεπίθεση. Όπως και έγινε. Με κρυφές, μεθοδικές και αποτελεσματικές κινήσεις, ο Παναθηναϊκός «έκλεψε» τον 52χρονο προπονητή από την ομάδα με την οποία είχε «φτιάξει» το όνομά του και συνάμα την είχε οδηγήσει στις μεγαλύτερες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια.

Μια win-win κατάσταση

Κάτι που σημαίνει ότι μόνο... τυχαία δεν ήταν η αναμονή και η καθυστέρηση εωσότου ανακοινωθεί και επίσημα η πρόσληψη του Ράντονιτς από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είναι ο 7ος από την μεγάλη των πλάβι σχολή που θα καθίσει στην άκρη του «πράσινου» πάγκου μετά τους (κατά σειρά) Ζέλικο Παβλίσεβιτς (Κροατία), Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (Σερβία), Λευτέρη Σούμποτιτς (Σλοβενία), Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Σερβία), Ντούσκο Ιβάνοβιτς (Μαυροβούνιο) και Σάσα Τζόρτεβιτς (Σερβία).

Με μια πρώτη ανάγνωση πρόκειται για μια win-win κατάσταση. Από τη μία ο Παναθηναϊκός έψαχνε έναν προπονητή με ειδικό βάρος, με παραστάσεις από την EuroLeague, έμπειρο σε μεγάλα ντέρμπι και παιχνίδια υψηλής σημασίας όπως αυτά μεταξύ Ερυθρού Αστέρα-Παρτίζαν, με ικανότητα να δουλεύει με νέους παίκτες αλλά το κυριότερο; Με μεγάλο κίνητρο! Όπως είναι τεράστιο και το κίνητρο του Παναθηναϊκού προκειμένου να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ελίτ και να αφήσει πίσω μια διετία που αποτέλεσε μια κακή παρένθεση στην σύγχρονη ιστορία του.

Από την άλλη, ο Ντέγιαν Ράντονιτς έψαχνε το «βήμα παραπάνω» στην καριέρα του γνωρίζοντας ότι διαθέτει το προπονητικό υπόβαθρο για να διαχειριστεί μια ομάδα που (θα) έχει υψηλούς στόχους. Άλλωστε έχει στο παλμαρέ του 30 τίτλους! Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά... 30! Ακόμα και στην Μπάγερν, ναι μεν δεν κατάφερε να διακριθεί στην EuroLeague αλλά κατέκτησε για δύο σερί σεζόν το πρωτάθλημα. Φυσικά κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο με την επιτυχία, ειδικά από τη στιγμή που θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του.

Κακά τα ψέματα, αλλά το φορτίο που θα κληθεί να κουβαλήσει ο Ράντονιτς είναι βαρύ και ασήκωτο. Άλλωστε έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι ο πάγκος του Παναθηναϊκού (είτε υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις, είτε όχι, είτε το μπάτζετ είναι μικρό, είτε το μπάτζετ είναι μεγάλο) είναι από τους πιο δύσκολους (αν όχι ο πιο δύσκολος) σ' ολόκληρη την EuroLeague. Η πίεση είναι μεγάλη. Και καθημερινή! Όμως έδειξε ότι δεν φοβάται. Και θέλει όπως είπε «να κάνουμε σπουδαία πράγματα».

Ο Παναθηναϊκός θέλει να επιστρέψει, έστω και βήμα-βήμα, στα παλιά του στάνταρ. Και όχι να γίνεται έρμαιο στα ματς της EuroLeague. Άλλωστε είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να παρουσιάσει αυτό το συνονθύλευμα της τελευταίας διετίας. Δεν (θέλω να) πιστεύω ότι μπορεί να πάει πιο χαμηλά. Τον έξυσε τον πάτο του βαρελιού. Πλέον θα κοιτάξει μπροστά και (πιο) ψηλά.

Η μεγάλη ευκαιρία

Και από τη στιγμή που έχει βγει η είδηση ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα βοηθήσει ξανά τον Παναθηναϊκό, ενώ όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ το μπάτζετ θα είναι πολύ πιο μεγάλο και σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει τον ψυχοβγάλτη του έσοδα-έξοδα, τότε μόνο καλύτερες ημέρες θα ξημερώσουν στις τάξεις της ομάδας. Και ο Ράντονιτς είναι εκείνος που καλείται να αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία και να «γράψει» την δική του ιστορία στον «πράσινο» πάγκο.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Και για τον ίδιο τον προπονητή, όσο και για τον οργανισμό των «πρασίνων». Και δεν έχει να κάνει μόνο με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Μην ξεχνάμε ότι το ΟΑΚΑ θα πάρει μια τελείως διαφορετική μορφή από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια της «πράσινης» ΚΑΕ, ο κόσμος αρχίζει να συσπειρώνεται ξανά, το κλίμα έχει αλλάξει άρδην και όλα αυτά σηματοδοτούν σε πολύ καλύτερες ημέρες στις τάξεις του συλλόγου. Αρκεί να γίνουν σωστές, μεθοδικές και άκρως προσεκτικές κινήσεις. Σε όλα τα επίπεδα.

Από εκεί και πέρα ο Ράντονιτς πρεσβεύει κάτι που έλειπε από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια. Και αυτό έχει να κάνει με την αμυντική του φιλοσοφία. Όπως λένε και οι Αμερικανοί «η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα δίνει τα πρωταθλήματα» και αυτό ακριβώς θέλει να εμφυσήσει (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) ο 52χρονος Μαυροβούνιος στους «πράσινους». Λατρεύει την επιθετική άμυνα, θέλει συνεχόμενη πίεση πάνω στην μπάλα και να δυσκολεύει κάθε κατοχή της αντίπαλης ομάδας. Σίγουρα είναι εύκολο να το λέμε και να το γράφουμε και σίγουρα έχει μεγάλη απόσταση από το να γίνεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Γι' αυτό και θα χρειαστεί πολλή δουλειά στην προπόνηση και στην προετοιμασία. Και να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι δεν θα τον βοηθήσουν οι συνθήκες καθώς θα υπάρχουν και οι απουσίες ελέω... Eurobasket.

Από εκεί και πέρα αναμένεται να φέρει ξανά το pick n roll και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το υπερόπλο που λέγεται... Παπαγιάννης ενώ από τους αγαπημένους τρόπους επίθεσης είναι το post up παιχνίδι. Δεν του αρέσουν οι... πολλές ντρίπλες και θέλει να γυρίζει γρήγορα η μπάλα χωρίς να «σκάει» στο παρκέ. Δεν είναι ο προπονητής που θα πάει το ματς στις πολλές κατοχές και σίγουρα δεν θα επιδιώκει να στέλνει τα ματς στους 80+ πόντους.

Κρατήστε και κάτι τελευταίο. Τον πιστεύει πολύ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Το έχει δηλώσει δημόσια. Και μάλιστα μετά την απώλεια της Αδριατικής Λίγκας από τον Ράντονιτς. Αν λέει κάτι αυτό...

@Photo credits: Χρήστος Ζωΐδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...