Παναθηναϊκός: Αυτός είναι ο Ντέγιαν Ράντονιτς (vids)

Παναθηναϊκός: Αυτός είναι ο Ντέγιαν Ράντονιτς (vids)

Ο Τσαρλς Τζένκινς ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα για τον άλλοτε προπονητή του στον Ερυθρό Αστέρα και νυν υποψήφιο για τον πάγκο του Παναθηναϊκού, Ντέγιαν Ράντονιτς.

«Είναι ένας σπουδαίος αμυντικός κόουτς και όποιος δεν μπορεί να παίξει άμυνα, απλώς δεν χωράει στο σύστημά του!» εξήγησε ο Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος φόρεσε τα ερυθρόλευκα του Ερυθρού Αστέρα σε τρεις διαφορετικές περιόδους: 2013-15, 2016-17 και 2019-20, κατακτώντας δυο φορές την Αδριατική Λίγκα υπό τις οδηγίες του Ράντονιτς κι αποτελώντας αμυντικό «πολυεργαλείο» στα χέρια του 52χρονου Μαυροβούνιου προπονητή. Ο ίδιος πάντως έχει περιγράψει συνοπτικά την μπασκετική φιλοσοφία του ως εξής: «Καλή άμυνα και transition επίθεση». Ο Ράντονιτς έκατσε για πρώτη φορά στην άκρη του πάγκου του Ερυθρού Αστέρα το 2013 όπου παρέμεινε αρχικώς για μια τετραετία, εν συνεχεία αποχώρησε για να μετρήσει τις δυνάμεις του στην Bundesliga με την Μπάγερν Μονάχου και το 2020 επέστρεψε στους «ερυθρόλευκους» που απέλυσαν τον Σάσα Ομπράντοβιτς, δίνοντας το χρίσμα στον άνθρωπο που ξέρει τη δουλειά. Για την ακρίβεια, στον άνθρωπο που εξελίχτηκε στον κορυφαίο προπονητή στη σύγχρονη ιστορία του Ερυθρού Αστέρα, κατακτώντας πέντε φορές την Αδριατική Λίγκα, πέντε πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Σερβίας! Ο Ράντονιτς αποτελεί σύμβολο για τους «ερυθρόλευκους» και το Gazzetta γράφει για τον Μαυροβούνιο κόουτς που η περίπτωσή του ήλθε στο προσκήνιο για τον Παναθηναϊκό που φαίνεται να στρέφεται ξανά στην αγορά της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά από τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, λαμβάνοντας ως σημείο εκκίνησης εκείνο το καλοκαίρι του 2012.

image

Η φιλοσοφία του

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς άρχισε την προπονητική καριέρα του στην Μπουντούτσνοστ (2005-13). Την ομάδα, δηλαδή όπου έκανε καριέρα ως πόιντ γκαρντ και μάλιστα έπαιξε στην EuroLeague στα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τον Ερυθρό Αστέρα ενώ δούλεψε για πρώτη φορά εκτός Γιουγκοσλαβίας το 2018-20, αναλαμβάνοντας την Μπάγερν Μονάχου με την οποία κατέκτησε δυο πρωταθλήματα στη Γερμανία. Θιασώτης της επιθετικής άμυνας, «τάισμα» στο low post και pick-n-roll είναι οι άξονες του παιχνιδιού του Ράντονιτς, παρουσιάζοντας φέτος μια πολύ σκληρή ομάδα στην άμυνα. Επίσης, είναι ο προπονητής που αρέσκεται να παίζει με old school ψηλούς (σ.σ. Κούζμιτς, Τσίρμπες, Στίματς). Στους φετινούς αγώνες του Ερυθρού Αστέρα που οι Σέρβοι έπαιξαν σμολ-μπολ, οι Λούκα Μίτροβιτς και Ντέγιαν Νταβίντοβατς ανέβαιναν στο "5". Σε πολλά ματς των «ερυθρόλευκων» ο Νταβίντοβατς έπαιζε σέντερ και ο Κάλινιτς πάουερ φόργουορντ. Άλλες φορές ο Μίτροβιτς έπαιζε σέντερ και ο Νταβίντοβατς στο "4". Για την ακρίβεια ο Νταβίντοβατς, ο οποίος υπέγραψε πρόσφατα στην ΤΣΣΚΑ ήταν all around, παίζοντας σε όλες τις θέσεις εκτός από σούτινγκ γκαρντ! Σε γενικές γραμμές, ο Ερυθρός Αστέρας πόνταρε τα πάντα στην άμυνά του, στην προσπάθεια και τη διάθεση των παικτών του.

Το respect του Ομπράντοβιτς

Ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτίζαν αναμετρήθηκαν οκτώ φορές φέτος: Δυο φορές στη regular season της Αδριατικής Λίγκας, πέντε φορές στους τελικούς της ABA Liga που έκριναν τον τίτλο και την απευθείας έξοδο στην EuroLeague και μια στον τελικό του σερβικού κυπέλλου: Οι νίκες μοιράστηκαν στην κανονική περίοδο (1-1) εντούτοις οι «ερυθρόλευκοι πανηγύρισαν την Αδριατική Λίγκα στην επεισοδιακή σειρά των τελικών με 3-2 νίκες ενώ κατέκτησαν το κύπελλο, ισοπεδώνοντας στον τελικό την Παρτίζαν με το εκκωφαντικό 85-68! Σε κάθε περίπτωση, η αναγνώριση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο πρόσωπο του Ράντονιτς είναι δεδομένη. «Μιλώντας για τον Ντέγιαν Ράντονιτς, είναι ένας πολύ πετυχημένος προπονητής και φίλος μου. Είναι νεότερος όμως τον σέβομαι πραγματικά. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι κόουτς του Ερυθρού Αστέρα ή όχι. Είναι φίλος μου και έτσι τον αντιμετωπίζω. Υπάρχει αλληλοσεβασμός. Δεν έχει καμία σημασία ότι καθόμαστε σε άλλους πάγκους. Όπως συνέβη όταν ο Ντούντα Ίβκοβιτς ήταν στον Ολυμπιακό. Ήθελε να κερδίσει το παιχνίδι, το ίδιο και εγώ. Ήμασταν αντίπαλοι μόνο για δυο ώρες» είχε αναφέρει στη συνέντευξή του στο Gazzetta ο Ζοτς για τον Ράντονιτς, ο οποίος ζήτησε από τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα να σταματήσουν το σύνθημα: «Ζέλικο Τούρκε» στο μεταξύ τους παιχνίδι.

image

Στα χρόνια του Ντέγιαν Ράντονιτς στον Ερυθρό Αστέρα, οι Σέρβοι έδιναν κατά καιρούς ευκαιρίες σε ταλαντούχα παιδιά ή παίκτες που ήθελαν να σώσουν την καριέρα τους. Οι οπαδοί της Zvezda μαζεύονταν στη Hala Pionir και την Stark Arena για να τους χειροκροτήσουν κι εν συνεχεία εκείνοι πήγαιναν αλλού για να υπογράψουν νέα συμβόλαια με περισσότερα μηδενικά, αποχωρώντας για μεγαλύτερα κλαμπ στην Ευρώπη ως free agents ή με το ανάλογο αντίτιμο. Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, ο οποίος έφυγε για να μετρήσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ. Κατά τα άλλα, o Λούκα Μίτροβιτς έκανε τρομερή χρονιά πριν από τον σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο τον Οκτώβρη του 2015 ενώ προηγουμένως είχε επιλεγεί στο νούμερο 60 του NBA Draft από τους Σίξερς. Οι εμφανίσεις με τον Ερυθρό Αστέρα ήταν το διαβατήριο για τη μεταγραφή του Γιάκα Μπλάζιτς στην Μπασκόνια ενώ ο Μάρκο Σιμόνοβιτς εξελίχθηκε από ρολίστα σε πρωταγωνιστή, παίρνοντας μεταγραφή στη Ζενίτ. Ο Μαριάνοβιτς έκανε θραύση το 2014-15 κι εν συνεχεία υπέγραψε στους Σαν Αντόνιο Σπερς ενώ ο ΝτεΜάρκους Νέλσον έπαιξε μόλις μια χρονιά στην EuroLeague με τον Ερυθρό Αστέρα, η οποία όμως ήταν αρκετή για τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Περίοπτη θέση σε αυτή τη λίστα έχουν φυσικά ο Νίκολα Κάλινιτς, για τον οποίο η Φενέρμπαχτσε πλήρωσε 1 εκατομμύριο ευρώ για να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2015 και ο Μάρκο Γκούντουριτς.

Ανέλυε το παιχνίδι ενώ ακόμη έπαιζε

Ο κόουτς Ράντονιτς άρχισε να παίζει μπάσκετ πολύ μικρός, σε ηλικία 13 ετών. Στα 17 του έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Μπουντούτσνοστ. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1987-88 έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, την πιο δυνατή λίγκα της Ευρώπης εκείνη την περίοδο με παίκτες όπως ο Τόνι Κούκοτς, ο Ντράζεν Πέτροβιτς, ο Βλάντε Ντίβατς, ο Ντίνο Ράτζα, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς και ο Σάσα Ντανίλοβιτς, με μια δυνατή Παρτίζαν και μια πανίσχυρη Γιουγκοπλάστικα. Στο τέλος της καριέρας του φόρεσε ξανά τη φανέλα της Μπουντούτσνοστ, με την οποία πανηγύρισε τρία σερί πρωταθλήματα Σερβίας και Μαυροβουνίου την περίοδο 1999-01. Σταμάτησε το μπάσκετ το 2004 με τελευταίο σταθμό της Βοϊβοντίνα, έχοντας ξεκάθαρη άποψη για το επόμενο βήμα του. Ήθελε να γίνει προπονητής. «Μου άρεσε να αναλύω το παιχνίδι και να ανταλλάζω απόψεις, πληροφορίες και γνώμες με ανθρώπους του μπάσκετ όσο ακόμη έπαιζα. Όταν με ρωτούν ποιο είναι το πρότυπό μου, μπορώ να πω ότι θαυμάζω πολλούς προπονητές όμως έχτισα μόνος τον δρόμο μου και ακόμη τον χτίζω. Το 2000 δέχτηκα πρόταση από την Μπουντούτσνοστ να κόψω πρόωρα το μπάσκετ και να γίνω προπονητής της. Αρνήθηκα και τελικά ο Ζόραν Σρετένοβιτς πήρε τη δουλειά. Η διαδρομή μου στους πάγκους άρχισε με ένα "όχι"» έχει αναφέρει μιλώντας στο Ekspress.net.

Οι παίκτες που «έφτιαξε» στο Βελιγράδι

image

Οι 30 τίτλοι και το 10/10 στην ABA Liga

Ο Ερυθρός Αστέρας έγραψε τον ιδανικό επίλογο στη σεζόν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Σερβία κόντρα στη Ζελέζνικ (εν τη απουσία της Παρτίζαν), ολοκληρώνοντας το triple crown για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ήταν το έκτο τρόπαιο σε δυο χρόνια για τους «ερυθρόλευκους» και το 15ο με τον Μαυροβούνιο προπονητή στον πάγκο. Σε όλη την καριέρα του ο Ράντονιτς έχει πανηγυρίσει 30 τίτλους αν συνυπολογίσει κανείς τα επτά πρωταθλήματα και τα έξι κύπελλα στο Μαυροβούνιο με την Μπουντούτσνοστ όπως και τα δυο πρωταθλήματα με την Μπάγερν Μονάχου. Όταν, μάλιστα κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι κατάφερε να... μακροημερεύσει στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα, παραδέχτηκε πως «κανείς δεν περίμενε να μείνω τόσο καιρό εδώ»! Επί ημερών του, λοιπόν ο Ερυθρός Αστέρας εδραιώθηκε στην EuroLeague παίρνοντας την σκυτάλη από την Παρτίζαν. Όσον αφορά την Αδριατική Λίγκα, ο έμπειρος κόουτς μετράει 10 νίκες σε 10 σειρές playoffs από το 2015, όταν δηλαδή ανανεώθηκε το φορμάτ με τη συμμετοχή μόνο των τεσσάρων ομάδων με το καλύτερο ρεκόρ στη regular season! Επίσης, με τους πέντε τίτλους που έχει κατακτήσει, μοιράζεται την κορυφή της λίστας με τους πολυνίκες τεχνικούς στην ιστορία της διοργάνωσης μαζί με τον θρύλο της Παρτίζαν, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς!

Όταν αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό ως παίκτης

Τη σεζόν 2001-02 ο Ράντονιτς αντιμετώπισε για μια και μοναδική φορά στην καριέρα του ως παίκτης τον Παναθηναϊκό σε επίπεδο EuroLeague (σ.σ. το είχε πράξει επίσης τη σεζόν 1999-00 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών). Ήταν ο αγώνας της 11ης αγωνιστικής της regular season, όταν η Μπουντούτσνοστ υποδέχτηκε τους «πράσινους» στην JP Centar Moraca. Το «τριφύλλι» επικράτησε με 72-84, έχοντας ως κορυφαίο σκόρερ τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα (29π.). Όσον αφορά τον Ράντονιτς, έμεινε στο παρκέ 5 λεπτά έχοντας 0/1 τρίποντα σε αυτό το διάστημα.

Twitter Giannis_Stavr

@Photo credits: ABA Liga