Αταμάν στο Gazzetta: «Μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ και μετά πάμε για τα… τρεισίμισι!»

Αταμάν στο Gazzetta: «Μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ και μετά πάμε για τα… τρεισίμισι!»

Αταμάν στο Gazzetta: «Μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ και μετά πάμε για τα… τρεισίμισι!»
Ο «αρχιτέκτονας» της μεγάλης επιτυχίας της Εφές, μιλάει στο Gazzetta για το μυστικό της επιτυχίας των παικτών, εξηγεί γιατί έχει αδυναμία στον Μίτσιτς, θεωρεί ότι η ομάδα του έχει 2,5 ευρωπαϊκά τρόπαια και αφιερώνει τον τίτλο στους Τούρκους προπονητές.

Ό,τι και να πει κανείς για τον Αταμάν είναι λίγο. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι λίγο το παρουσιαστικό του, λίγο οι γκριμάτσες και οι χειρονομίες του και πολύ οι συνήθως προκλητικές και εγωιστικές δηλώσεις, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στον μέσο φίλαθλο για να τον συμπαθήσει.

Σαν προπονητής και μπασκετάνθρωπος, όμως, απέδειξε ότι έχει σεβαστή αξία. Όχι μόνο για την ομάδα που έφτιαξε τα τελευταία 4 χρόνια, μετά την σεζόν 2017-2018 (όταν η Εφές τερμάτισε 18η στην κανονική περίοδο της Euroleague με ρεκόρ 7-23), το μπάσκετ που έπαιξε και τους τίτλους που κατέκτησε, αλλά με την αποδοχή που είχε από τους παίκτες του.

Εδώ και χρόνια, άλλωστε είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του τουρκικού μπάσκετ. Τα 23 τρόπαια που έχει κατακτήσει συνολικά και οι 5 ευρωπαϊκές «κούπες», τα λένε όλα. Το ότι κατάφερε να διαχειριστεί δύο πολύ δύσκολα ματς στο Βελιγράδι και να τα κερδίσει περισσότερο από την άμυνα, χωρίς η ομάδα του να πιάσει σπουδαία απόδοση, στα μάτια μου του δίνει ακόμη περισσότερη αξία.

Με βάση το ταμπεραμέντο του, καταλαβαίνετε ότι στην μικτή ζώνη χαμογελούσαν και τα μουστάκια που δεν έχει. Ο τύπος έδωσε κανονική παράσταση. Στο τετράλεπτο που είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του, εξήγησε γιατί το repeat ήταν ένα πολύ δύσκολο κατόρθωμα.

''''

«Είχα πει στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου ότι ανυπομονούσα να κατακτήσουμε το τρόπαιο και να δείξω στον κόσμο τα δύο δάχτυλα για το repeat. Πέρυσι δεν το πανηγύρισα όσο ήθελα γιατί το γήπεδο ήταν άδειο. Απόψε (σ.σ.: χθες), όμως, με τόσο κόσμο στις κερκίδες, ένιωσα το καλύτερο συναίσθημα. Αισθάνομαι πολύ περήφανος για τους παίκτες μου και τον οργανισμό γιατί τα δύο συνεχόμενα τρόπαια στην Euroleague, είναι κάτι ξεχωριστό και συνάμα δύσκολο. Αν συνυπολογίσετε το μπάσκετ που παίξαμε στην σεζόν που διεκόπη και το 2019, που χάσαμε στον τελικό, τότε θα διαπιστώσετε ότι η ομάδα κυριαρχεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ εδώ και τέσσερα χρόνια», μας είπε αρχικά ο 56χρονος τεχνικός πριν μπει σε λεπτομέρειες για το τεχνικό κομμάτι.

«Αυτή η ομάδα έμαθε καλά πώς να διαχειρίζεται τις καταστάσεις. Απόψε (σ.σ.: χθες) δεν παίξαμε καλά στην επίθεση, είχαμε νευρικότητα, χάσαμε πολλά ελεύθερα σουτ και layup, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας είχαμε τον τίτλο. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε στο Βελιγράδι. Όταν επανακτήσαμε τον έλεγχο του ρυθμού, κάναμε μερικές τακτικές αλλαγές για να ανεβάσουμε την ένταση στην άμυνα και όταν λύσαμε και το πρόβλημα στα αμυντικά ριμπάουντ με τον Σίνγκλετον και τον Πλάις, δώσαμε την μπάλα στον Μίτσιτς και τον Λάρκιν και τελειώσαμε το ματς», υπερθεμάτισε ο έμπειρος Τούρκος coach, o οποίος είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον back-to-back Σέρβο MVP του Final 4.

''''

«Ο Μίτσιτς είναι εκπληκτικός και του έχω μεγάλη αδυναμία γιατί όπως εγώ, έχει τρομερή αυτοπεποίθηση και επιζητά την ευθύνη», δήλωσε λακωνικά, αφήνοντας να φανεί ότι θέλει να μιλήσει περισσότερο για τα περί ευρωπαϊκής δυναστείας. «Ανοίξαμε την όρεξη των φιλάθλων μας, που αμέσως μετά το δεύτερο τρόπαιο θέλουν το threepeat. Για μένα, βέβαια, μετά την χρονιά που διεκόπη, είναι σαν να έχουμε πάρει δυόμισι τίτλους. Προς το παρόν, πρέπει να ξεκουραστούμε λίγο και να τα δώσουμε όλα για το τουρκικό πρωτάθλημα, αν και στο μυαλό μου βρίσκεται πρώτα το μετάλλιο με την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ», υπογράμμισε στέλνοντας φιλάκια δεξιά κι αριστερά.


Όσο για το δικό τους status στο αξιακό σύστημα των προπονητών του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μετά την ανάδειξή του σε πρώτο προπονητή που κάνει το repeat μετά από 17 χρόνια και 4ο στην ιστορία των Final 4; «Χαίρομαι πιο πολύ για τον γιο μου και την οικογένειά μου, που είναι δίπλα μου κι έζησε έντονα αυτές τις επιτυχίες και λιγότερο για την υστεροφημία μου. Σίγουρα νιώθω περήφανος για την χώρα μου και την αθλητική μου καταγωγή και αφιερώνω την επιτυχία μου σε όλους τους προπονητές στην Τουρκία», σχολίασε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Τουρκίας, που μάλλον απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση περί τέλους εποχής αυτού του group παικτών της Εφές. «Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για ανανέωση και τέλος εποχής. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό. Θα τα βάλουμε, όμως, όλα κάτω το καλοκαίρι και θα δούμε».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.