Μήτογλου: Σε διαδικτυακή ακρόαση με τους δικαστές!

Μήτογλου: Σε διαδικτυακή ακρόαση με τους δικαστές!

Μήτογλου: Σε διαδικτυακή ακρόαση με τους δικαστές!
Το Gazzetta παρουσιάζει όλα όσα έχουν συμβεί και πρόκειται να συμβούν μέχρι – το αργότερο – τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, οπότε και αναμένεται η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της FIBA για την υπόθεση ντόπινγκ του 26χρονου διεθνούς άσου. Ποια είναι η βασική υπερασπιστική του γραμμή.

Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στις 29 του περασμένου Μαρτίου, όταν η Αρμάνι Μιλάνου ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Ντίνος Μήτογλου βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία, μετά από δειγματολογικό έλεγχο στον οποίο υπεβλήθη μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (04/03).


Των άσχημων μαντάτων, είχαν προηγηθεί δύο σημαντικοί εκτός έδρας αγώνες της ιταλικής ομάδας στην Euroleague (με την Μακάμπι στις 22/03 και την Εφές στις 24/04) από τους οποίους ο 26χρονος Θεσσαλονικιός διεθνής power-forward απουσίασε χωρίς να αναφερθεί κάποια υποτροπή στον τραυματισμό του. Ωστόσο, η επιστροφή του στον αγώνα της 26ης Μάρτη με την Βαρέζε για το ιταλικό πρωτάθλημα (14π. & 9ρ. σε 23’), απομάκρυνε την όποια υποψία συναγερμού, καθώς όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο Έλληνας παίκτη είχε ταλαιπωρηθεί από γαστρεντερίτιδα.


Η ουσία είναι ότι η δύσκολη περιπέτεια στην οποία ενεπλάκη ο Έλληνας παίκτης, στην πρώτη του επαγγελματική σεζόν εκτός Ελλάδας, όχι μόνο δεν τον άφησε να χαρεί την επιστροφή του από την 3μηνη απουσία λόγω τραυματισμού (κάταγμα στο 5ο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού) στον αγώνα της 17ης Νοέμβρη στο Καζάν, αλλά πλέον έχει βάλει σε κίνδυνο την καριέρα του και μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης, έχει κηλιδώσει και το όνομά του.


Ας μπούμε όμως στο «ψητό» της όλης ιστορίας, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες πλησιάζει στο τέλος της, τουλάχιστον όσον αφορά σε πρώτο βαθμό. Το νομικό επιτελείο που ανέλαβε την υπεράσπιση του “Mito” και αποτελείται από έναν ειδικευμένο σε τέτοιες υποθέσεις Αμερικανό δικηγόρο που προσέλαβε η εταιρία Wasserman που τον εκπροσωπεί και από τον καταξιωμένο Έλληνα, Σοφοκλή Πιλάβιο, κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που του ζητήθηκαν (εν είδει «απολογίας») στις 11 του Απρίλη.


Οι γραπτές εξηγήσεις και όλα τα στοιχεία που προσκόμισε η πλευρά Μήτογλου μελετήθηκαν ενδελεχώς και εντός των ημερών αναμένεται να οργανωθεί μία διαδικτυακή ακρόαση στην οποία θα συμμετάσχει ο ίδιος ο παίκτης, προκειμένου να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που ενδεχομένως να έχουν τα μέλη της πειθαρχικής επιτροπής.
Η οργάνωση της διαδικτυακής ακρόασης, αν και προβλέπεται, προέκυψε μετά από αίτημα και του ίδιου του Έλληνα μπασκετμπολίστα, ο οποίος θέλει να πείσει τους «δικαστές» ότι στην ουσία παραπλανήθηκε και δεν γνώριζε την επήρεια των ουσιών που χρησιμοποίησε.


Η απόδειξη και η τεκμηρίωση της έλλειψης δόλου στην χρήση απαγορευμένης ουσίας, άλλωστε, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της υπερασπιστικής γραμμής του, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο η ποινή θα πέσει αυτομάτως από τα 4 στα 2 έτη αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους. Και από ‘κει και πέρα, θα μπορέσει να μειωθεί ακόμη περισσότερο ανάλογα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσουν οι δικηγόροι του (ο πρότερος έντιμος αθλητικός βίος του ίσως παίξει έναν ρόλο υπέρ του).


Με δεδομένο ότι η διαδικτυακή επικοινωνία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, όλα συγκλίνουν ότι η ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης δεν θα αργήσει περισσότερο από 10 μέρες. Να σημειωθεί ότι η ετυμηγορία των δικαστών είναι εφέσιμη, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης της υπόθεσης σε τρίτο βαθμό, μέσω προσφυγής στο CAS.


Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια που καταβάλει η πλευρά του Ντίνου Μήτογλου, είναι να του επιβληθεί η μικρότερη δυνατή ποινή που κυμαίνεται μεταξύ των 6-12 μηνών αποκλεισμού από τους αγωνιστικούς χώρους.