Μακάμπι: Ta πέντε σημεία που άλλαξαν την πορεία της στον δρόμο για τα playoffs (vids)

Μακάμπι: Ta πέντε σημεία που άλλαξαν την πορεία της στον δρόμο για τα playoffs (vids)

Μακάμπι: Ta πέντε σημεία που άλλαξαν την πορεία της στον δρόμο για τα playoffs (vids)
Η Μακάμπι ρίχνεται απόψε (20/4, 22:00) στη μάχη των playoffs κόντρα στη Ρεάλ και το Gazzetta παρουσιάζει τα πέντε σημεία που άλλαξαν την πορεία της «ομάδας του λαού» που μέτρησε οκτώ σερί ήττες κι εν τέλει έκανε το μεγάλο comeback.

Η Μακάμπι δεν ήταν η πιο προφανής σκέψη που θα έκανε κανείς όσον αφορά τις ομάδες που θα διεκδικούσαν την πρόκριση στα playoffs της EuroLeague, από τη στιγμή μάλιστα που η «ομάδα του λαού» μέτρησε οκτώ συνεχόμενες ήττες. Σε κάθε περίπτωση, οι Ισραηλινοί ολοκλήρωσαν την ανατροπή και πλέον θα διεκδικήσουν τη συμμετοχή στο Final 4 κόντρα στη Ρεάλ με μειονέκτημα έδρας, αρχής γενομένης από το αποψινό Game 1 στη Μαδρίτη.

Οι οκτώ σερί ήττες και η αλλαγή στον πάγκο

Ήταν 17 Νοεμβρίου όταν η Μακάμπι επικράτησε της Μονακό με 95-84, μετρώντας επτά νίκες στα πρώτα 10 ματς στην EuroLeague όμως η συνέχεια ήταν καταστροφική για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Η Μακάμπι έφτασε τις οκτώ συνεχόμενες ήττες, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον του Έλληνα προπονητή ο οποίος στηρίχθηκε δημόσια από την «ομάδα του λαού». Το αρνητικό σερί έσπασε με τη νίκη επί του Ολυμπιακού με 84-69. Εν τέλει, ο Σφαιρόπουλος έκλεισε τον κύκλο του στη Μακάμπι στις 15 Φεβρουαρίου, δίνοντας την σκυτάλη στον Αβί Εβέν ο οποίος βρίσκεται στη Μακάμπι τα τελευταία 17 χρόνια, δουλεύοντας στο παρελθόν με προπονητές όπως ο Σερφ, ο Γκέρσον και ο Μπλατ. O Εβέν ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο ως άνθρωπος ειδικών αποστολών.

Η αποβολή των ρωσικών ομάδων

Στις 22 Μαρτίου η EuroLeague Basketball ανακοίνωσε επισήμως την αποβολή των ρωσικών ομάδων, τόσο από την EuroLeague όσο και από το EuroCup. Έτσι, λοιπόν αφαιρέθηκαν από την κατάταξη όλα τα αποτελέσματα με αντιπάλους την ΤΣΣΚΑ, τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και την Ούνικς Καζάν, γεγονός που ευνόησε τη Μακάμπι. Είναι χαρακτηριστικό πως η «ομάδα του λαού» είχε ρεκόρ 1-3 ως εκείνο το σημείο απέναντι στους Ρώσους. Συγκεκριμένα, είχε επικρατήσει της ΤΣΣΚΑ στο Τελ Αβίβ για την 26η αγωνιστική ωστόσο ηττήθηκε σε Αγία Πετρούπολη (73-71) και Μόσχα (74-73) ενώ είδε την Ούνικς Καζάν να περνάει νικηφόρα (74-85) από τη Menora Mivtachim Arena. Η παραπάνω εξέλιξη ευνόησε τη Μακάμπι που έκανε τρομερό ντεμαράζ ως το φινάλε της regular season.

Σχεδόν ανίκητη στο Τελ Αβίβ κόντρα στο Top-8

Η Μακάμπι εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την έδρα της με αποτέλεσμα να εδραιωθεί στην πρώτη οκτάδα έπειτα από την αποβολή των ρωσικών ομάδων. Εξάλλου, οι Ισραηλινοί νίκησαν όλες τις ομάδες του Top-8 στο γήπεδό τους εκτός από την Αναντολού Εφές! Συγκεκριμένα, υπέταξαν την Μπαρτσελόνα με 17 πόντους (85-68), τον Ολυμπιακό με 15 (84-69), την Αρμάνι Μιλάνο επίσης με 17 (75-58), τη Μονακό με 11 (95-84) ενώ μόνο η Μπάγερν Μονάχου και η Ρεάλ Μαδρίτης ηττήθηκαν με μονοψήφια διαφορά. Από την άλλη πλευρά, μόνο η Αναντολού Εφές κατάφερε να αποδράσει με το «διπλό» από το Τελ Αβίβ, επικρατώντας της Μακάμπι με 78-92.

Οι οριακές νίκες ψυχολογίας

Η Μακάμπι έκανε ιδανικό φίνις στην κανονική περίοδο, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση της κατάταξης με ρεκόρ 17-11 και «επιλέγοντας» να παίξει με μειονέκτημα έδρας κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης έπειτα από τη νίκη επί της Φενέρ στο τελευταίο ματς της regular season (σ.σ. αν έχανε, θα έπαιζε με την Αρμάνι Μιλάνο). Σε κάθε περίπτωση, η Μακάμπι πέτυχε 2-3 οριακές/δύσκολες νίκες που της επέτρεψαν να χτίσει ψυχολογία ενόψει της συνέχειας. Ό,τι συνέβη για παράδειγμα στο εντός έδρας ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης επικρατώντας με 75-74, έχοντας ως κορυφαίο σκόρερ τον Κίναν Έβανς (19π., 3κλ., 2ριμπ.). Ή απέναντι στην Μπασκόνια, όπου επιβλήθηκε με 94-93, με πρωταγωνιστές τους Νάναλι (21π.) και Ουίλμπεκιν (17π.).

Η άνοδος των Ζίζιτς,Έβανς και το rotation

Η αγωνιστική άνοδος της Μακάμπι συνδυάστηκε με τη βελτίωση στην απόδοση συγκεκριμένων παικτών. Η εκτόξευση του Άντε Ζίζιτς και η άνοδος του Κίναν Έβανς στα καθήκοντα του play maker είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή εικόνας του συνόλου της Μακάμπι. Όσον αφορά τον Ζίζιτς, ο Κροάτης σέντερ είχε ένα δύσκολο πρώτο μισό της σεζόν με σκαμπανεβάσματα και τραυματισμό που τον άφησε εκτός δράσης για έναν μήνα (σ.σ. αποκτήθηκε ο Λεσόρ), εντούτοις έπειτα από το ματς με τον Ολυμπιακό στο Τελ Αβίβ, άρχισε να ρολάρει. Για τον Έβανς, όταν άρχισε να προσαρμόζεται στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της EuroLeague, άφησε πίσω τους τις... αναιμικές εμφανίσεις των πρώτων εβδομάδων κι έγινε πιο ουσιαστικός, παίζοντας κυρίως σαν «1». Σε γενικές γραμμές, η Μακάμπι πήγε με ένα σφιχτό rotation που την κουβάλησε ως τα playoffs.