Μονακό: Οι Μονεγάσκοι δεν είναι μόνο ο Τζέιμς (vids)

Μονακό: Οι Μονεγάσκοι δεν είναι μόνο ο Τζέιμς (vids)

Μονακό: Οι Μονεγάσκοι δεν είναι μόνο ο Τζέιμς (vids)
Ο Μάικ Τζέιμς είναι ο φυσικός ηγέτης της Μονακό, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» του Πριγκιπάτου διαθέτουν αρκετές ακόμη μονάδες που μπορούν να κάνουν «ζημιά». Το Gazzetta παρουσιάζει τέσσερα επικίνδυνα «όπλα» της αποψινής (20/4, 21:00) αντιπάλου του Ολυμπιακού, με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς.

Ολυμπιακός και Μονακό ρίχνονται το βράδυ της Τετάρτης (20/4, 21:00) στην μάχη των playoffs της Euroleague, αναζητώντας στο παρκέ του ΣΕΦ το πρώτο από τα τρία «βήματα» που απαιτούνται, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στο προσεχές Final 4 του Βελιγραδίου.

Η αντίπαλος των Πειραιωτών είναι μια ομάδα που λαμβάνει ως γνωστόν πάρα πολλά από τον Μάικ Τζέιμς (16.2π., 5.8ασ., 2.7ριμπ., 1.3κλ., 30'33'', 33αγ.), τον αδιαφιλονίκητο σταρ του συνόλου, όμως στην πραγματικότητα, Μονακό δεν είναι μόνο... ο Τζέιμς. Ο κόουτς Σάσα Ομπράντοβιτς έχει στην διάθεση του ένα ικανό κι ακριβό ρόστερ, με πολλές λύσεις και ποιότητα σε όλες τις θέσεις. Υπάρχουν, λοιπόν, κι άλλες ταλαντούχες μονάδες των Μονεγάσκων, τις οποίες ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως. Ποιες είναι οι σημαντικότερες;

Ντουέιν Μπέικον (SG/SF)

Πρωτάρης στην Ευρώπη, όμως έχει πίσω του αξιόλογη καριέρας στο NBA με Χόρνετς και Μάτζικ. Ο 27χρονος γκαρντ-φόργουορντ ήρθε λίγο μετά την έναρξη της σεζόν στο Πριγκιπάτο κι εμφανίστηκε σε 24 παιχνίδια με τους Μονεγάσκους, έχοντας 13.8 πόντους, 41% στο τρίποντο και 3.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Ο Μπέικον είναι είναι ένας σκόρερ με μέγεθος (1.98μ.) και ποιότητα και προσφέρει στην Μονακό το... απρόβλεπτο, το διαφορετικό, αποτελώντας παράλληλα στήριγμα στο παιχνίδι του Μάικ Τζέιμς. Με βάση τα όσα έδειξε φέτος, μπορεί να μακροημερεύσει στην Ευρώπη, με πρωταγωνιστικούς ρόλους. Είναι δυναμικός, έξυπνος και δείχνει πως έχει προσαρμοστεί πλήρως στην Euroleague.

Ντονάτας Μοτιεγιούνας (PF/C)

Ακόμη μια μονάδα της Μονακό με αξιόλογο background στο ΝΒΑ με Ρόκετς, Πέλικανς και Σπερς. Ο Λιθουανός φόργουορντ-σέντερ, με ύψος 2.13μ., ήταν φέτος αρκετά αποδοτικός, έχοντας κατά μέσο όρο 10.4 πόντους με 36% στο τρίποντο συν 4.8 ριμπάουντ ανά 19 λεπτά συμμετοχής.

Στα 32 του χρόνια, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και σε πολλά ματς των Μονεγάσκων βγήκε μπροστά. Ιδίως στον δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου της Euroleague, έκανε πολλές εξαιρετικές εμφανίσεις μαζεμένες. Σε γενικές γραμμές ήταν μια γεμάτη χρονιά για τον Μοτιεγιούνας, καθώς έπαιξε σε όλα τα ματς της ομάδας του (33), όντας 29 φορές «πενταδάτος». Οι ψηλοί του Ολυμπιακού πρέπει να τον προσέξουν.

Άλφα Ντιαλό (SF)

Ο πρώην παίκτης του Λαυρίου έπαιξε για πρώτη φορά στην Euroleague κι, αν μη τι άλλο, εντυπωσίασε. Έπαιξε σε όλα τα ματς των Μονεγάσκων (25 ως starter), ολοκληρώνοντας τη σεζόν με 9.7 πόντους, 4.8 ριμπάουντ κι 1.8 ασίστ με 39% στα τρίποντα!

Είναι 25 ετών και μόλις προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα πολύτιμο γρανάζι της Μονακό. Διακρίνεται και για την αμυντική του προσήλωση, ενώ είναι κι αρκετά αθλητικός. Ο Ντιαλό είναι παίκτης ομάδας, αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές μέσα στη σεζόν που χρειάστηκε να βγει μπροστά κι επιθετικά, με αποκορύφωμα τους 24 πόντους που είχε πετύχει τον Φλεβάρη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, με 10/14 σουτ εντός πεδιάς! Σίγουρα στο Πριγκιπάτο θα νιώθουν δικαιωμένοι για την απόφαση τους να τον αποκτήσουν.

Ντόντα Χολ (C)

Άλλος ένας rookie στο επίπεδο της Euroleague. Ο Χολ, ερχόμενος συνήθως από τον πάγκο, αποτέλεσε μια στιβαρή οντότητα στην ρακέτα της Μονακό, με απολογισμό 8.2 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 1.2 τάπες. Ισορροπημένος παίκτης σε άμυνα κι επίθεση, με εκρηκτικότητα και ταχύτητα να χαρακτηρίζουν το παιχνίδι του.

Εντυπωσιακό το 76% που κατέγραψε στα δίποντα, με τους συμπαίκτες του να τον αξιοποιούν συχνά κοντά στο καλάθι. Ο Χολ δεν στέριωσε στο NBA κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας του (πέρασε για λίγο από Μάτζικ, Νετς και Πίστονς), όμως φαίνεται πως ταιριάζει... γάντι στην Euroleague κι έχει όλα τα φόντα για να κάνει μεγάλη καριέρα στα παρκέ της Γηραιάς Ηπείρου.

Δεν πρέπει, πάντως, να παραβλέψουμε τον 31χρονο Σέρβο σούτινγκ γκαρντ, Ντανίλο Άντζουσιτς (7.9π., 42% τριπ.), που είναι ένας τυπικός instant scorer, όπως και τον 26χρονο άσο, Πάρις Λι (7π., 2.4ασ.), ο οποίος είναι απρόβλεπτος κι ενίοτε λειτουργεί ως "game changer" .

Γενικώς η Μονακό είναι ένα σύνολο που κατά περιόδους στην διάρκεια της χρονιάς παρουσίαζε διάφορους πρωταγωνιστές, αφανείς και φανερούς. Έχει άλλωστε και έμπειρες μονάδες (Βέστερμαν, Μότουμ, Ουίλ Τόμας), αλλά και νεότερους αθλητές με αυξημένο κίνητρο.

@Photo credits: euroleague.net