Ντουέιν Μπέικον: Ο νέος πρωταγωνιστής της Μονακό (vid)

Ντουέιν Μπέικον: Ο νέος πρωταγωνιστής της Μονακό (vid)

Ευαγγελος Στελλάκης
Ντουέιν Μπέικον: Ο νέος πρωταγωνιστής της Μονακό (vid)
Ο Ντουέιν Μπέικον εντάχθηκε μεσούσης της σεζόν στην Μονακό αλλά δεν άργησε να εξελιχθεί σε "X Factor" των «νεοφώτιστων» της Euroleague. To Gazzetta εστιάζει στον πρώην NBAer και την έντονη αγωνιστική δραστηριότητα του σ' αυτούς τους πρώτους του μήνες στο Μόντε Κάρλο.

Μετά τη νίκη επί της Μπασκόνια με την... αύρα του Στέφαν Γιόβιτς, o Παναθηναϊκός υποδέχεται απόψε στις 9μ.μ. την Μονακό στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Euroleague, και θα βρει απέναντι του ένα πρόσωπο που δεν υπήρχε στο αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου.

Ο λόγος φυσικά για τον Ντουέιν Μπέικον, ο οποίος στα 26 του χρόνια αγωνίζεται για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ευρώπη. Εντάχθηκε στην Μονακό στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ως «κομμένος» του τελικού ρόστερ των Νιου Γιορκ Νικς κι απ' το ντεμπούτο του κιόλας, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (11π., 3ρ., 1α., 4/6 σουτ, 11PIR) φάνηκε πως πρόκειται για μια ποιοτική και συνάμα ενδιαφέρουσα περίπτωση περιφερειακού.

Πολύτιμος επιθετικά για τους «Μονεγάσκους»

Ο Μπέικον (1.98μ.) συμπλήρωσε αισίως 15 συμμετοχές στη φετινή Euroleague, έχοντας αφήσει μέχρι στιγμής πολύ θετικές εντυπώσεις σε αυτό το πρώτο του τρίμηνο στην Γηραιά Ήπειρο. Ο έμπειρος Αμερικανός σκόρερ έχει εξελιχθεί σε πολύτιμο γρανάζι για την επίθεση των «Μονεγάσκων», τραβώντας αρκετό κουπί σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι τους.

Σε 12 περιπτώσεις ήταν διψήφιος σε πόντους, πέρνωντας 11.7 προσπάθειες εντός πεδιάς ανά 25 λεπτά συμμετοχής. Ο Μπέικον ανέλαβε με το... καλημέρα πρωταγωνιστικό ρόλο στο ροτέισον κι η στατιστική του γράφει 13.4 πόντους κατά μέσο όρο με 45% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα.

Κορυφαία του επίδοση ήταν οι 21 πόντοι στην εντός έδρας ήττα από την Ζενίτ (8/17 σουτ, 2/2 βολές) αλλά και την εντυπωσιακή νίκη επί της Βιλερμπάν στο Αστρομπάλ (8/15 σουτ, 2/2 βολές). Γενικώς ο Μπέικον μοιάζει να είναι ένας παίκτης... ημέρας επιθετικά. Αν νιώσει ζεστός και βρει αυτοπεποίθηση και τον ρυθμό του, μπορεί να εξελιχθεί σε... καλαθομηχανή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν φοβάται να βγει μπροστά και να πάρει πολλές πρωτοβουλίες. Το κάνει μάλιστα σε ένα προσωποκεντρικό σύνολο, το οποίο βασίζει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι του στις ορέξεις του Μάικ Τζέιμς. Ο Μπέικον λειτουργεί ως ο... έξτρα παίκτης που θα προσφέρει το απρόβλεπτο στην επίθεση και είναι εκεί για να καλύψει, εφόσον χρειαστεί, και μια κακή βραδιά του Τζέιμς.

Κατά τα λοιπά, προσφέρει 2.7 ριμπάουντ, 1.7 κλεψίματα και 0.5 ασίστ στην ομάδα του πριγκιπάτου και δείχνει πως μπορεί να μακροημερεύσει στο κορυφαίο επίπεδο.

Έχει το ένστικτο του σκόρερ

Ως προς το αγωνιστικό του προφίλ, ο Μπέικον είναι αθλητικός περιφερειακός με καλό μέγεθος το οποίο συνήθως το αξιοποιεί σωστά. Είναι επίσης καλός στην δημιουργία φάσεων για τον εαυτό του, διαθέτοντας το ένστικτο του σκόρερ. Το επιθετικό του ψεγάδι έχει να κάνει με το ότι κάποιες φορές υπερβάλλει στις προσπάθειες του, ενώ δεν φτιάχνει φάσεις τόσο συχνά για τους συμπαίκτες του. Ανταποκρίνεται πάντως παραπάνω του ικανοποιητικού στον χειρισμό της μπάλας, είναι πολύ καλός στο ανοικτό γήπεδο, παίζει με ένταση, είναι εκρηκτικός και δεν φοβάται να επιτεθεί πλησίον του καλαθιού μέσα σε κίνηση.

Τέλος, δεν είναι τόσο συνεπής από την περίμετρο. Υπάρχουν παιχνίδια όπου τα έχει πάει εξαιρετικά γράφοντας 3/7 τρίποντα (με Μακάμπι, Ζενίτ) αλλά δεν λείπουν κι οι άστοχες βραδιές όπως πρόσφατα με την Ρεάλ που είχε 1/5. Αντίθετα εκμεταλλεύεται τα πολλά φάουλ που κερδίζει (2.5 ανά αγώνα) αφού σουτάρει με 79% από την γραμμή των προσωπικών (37/47).

Γενικά νιώθει πιο άνετα όταν πλησιάζει προς την ρακέτα, μιας κι όπως προείπαμε δεν φοβάται την επαφή. Οι εκτελέσεις του στα δίποντα (123) είναι υπερδιπλάσιες των τριπόντων του (52).

Παίκτης με ουσιαστικές παραστάσεις στο ΝΒΑ

Προτού μετακομίσει στο Μόντε Κάρλο για να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του εκτός των ΗΠΑ, ο Μπέικον είχε κάνει μια τετραετή καριέρα στο NBA, αρχικά με τους Σάρλοτ Χόρνετς (2017-2020) και πιο πρόσφατα με τους Ορλάντο Μάτζικ (2020-21). Συνολικά πραγματοποίησε 207 εμφανίσεις (στις 80 ως βασικός) στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, μετρώντας κατά μέσο όρο 7.3 πόντους με 31.4% στο τρίποντο, 2.6 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ ανά 19.4 λεπτά.

Τόσο στη Σάρλοτ, όσο και στο Ορλάντο, ο ρόλος του στο ροτέισον ήταν ενεργός. Παράλληλα, το 2017 είχε επιλεγεί ως απόφοιτος του Φλόριντα Στέιτ στη 40η επιλογή του Draft από τους Πέλικανς, την ομάδα από την οποία απέκτησαν εν τέλει τα δικαιώματα του οι Χόρνετς.

Αξίζει να αναφέρουμε πως πέρσι στους Μάτζικ, ο 26χρονος γκαρντ-φόργουορντ ολοκλήρωσε τη σεζόν με διψήφια μέση απόδοση σε πόντους (10.9), ενώ αγωνιζόταν κάτι λιγότερο από 26 λεπτά ανά αγώνα, διανύοντας την πιο παραγωγική σεζόν της επαγγελματικής καριέρας του.