Μονακό: Τα 14.7 εκατομμύρια μπάτζετ, η #RevengeSeason του Τζέιμς και ο Ομπράντοβιτς που έσωσε τη σεζόν

Μονακό: Τα 14.7 εκατομμύρια μπάτζετ, η #RevengeSeason του Τζέιμς και ο Ομπράντοβιτς που έσωσε τη σεζόν
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Μονακό ήλθε από το πουθενά και έπαιξε στον τελικό του Champions League το 2004 με την Πόρτο. Η μπασκετική ομάδα της Μονακό κάνει θόρυβο στην EuroLeague και το Gazzetta παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές στη διαδρομή των Μονεγάσκων.

Φέτος οι Μονεγάσκοι πρόσθεσαν ακόμη ένα σημαντικό αθλητικό event στην ατζέντα τους έπειτα από Grand Prix στο Μονακό, καθώς η ομάδα μπάσκετ του Πριγκιπάτου παίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην EuroLeague. Και μάλιστα, ως κάτοχος του EuroCup ενώ πριν από τέσσερα χρόνια, διεκδικούσε στο ΟΑΚΑ το Basketball Champions League στον τελικό με την ΑΕΚ. Πλέον η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς έχει μπροστά της τη συμμετοχή στα playoffs διεκδικώντας την πρόκριση στο Final 4 κόντρα στον Ολυμπιακό και το Gazzetta καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές σε αυτή την πορεία.

Η μετακίνηση από το BCL στην EuroLeague

Το κλαμπ έχει μακρά ιστορία ωστόσο η μεγάλη ώθηση στο τμήμα μπάσκετ δόθηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, οι διοικούντες την Μονακό πίστεψαν πως ο πιο γρήγορος τρόπος προκειμένου να παίξουν στην EuroLeague ήταν τα αθλητικά αποτελέσματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν μετακόμισαν από το Basketball Champions League στις διοργανώσεις της EuroLeague Basketball τη σεζόν 2018-19. Είχε προηγηθεί η διετία στο BCL της FIBA και η συμμετοχή σε ισάριθμα Final 4 (Τενερίφη, Αθήνα). Παρ' όλα αυτά, αποφάσισαν να αλλάξουν περιβάλλον και να παίξουν στο EuroCup, προτάσσοντας ως δικαιολογία το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις της Μονακό δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και ουδέποτε θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το Final 4 του BCL. «Τι παραπάνω θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους φιλάθλους μας αν συνεχίζαμε στο Basketball Champions League για τρίτη χρονιά;» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σάκοτα

Σαν Εθνική ομάδα μπάσκετ του Μονακό

Οι Μονεγάσκοι, λοιπόν έχουν πανηγυρίσει επιτυχίες στο ποδόσφαιρο, το Πριγκιπάτο διοργανώνει το Grand Prix ενώ σε ό,τι αφορά το μπάσκετ, οι φίλαθλοι το έχουν αγκαλιάσει. Από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες της Μονακό αποφάσισαν να ενισχύσουν το πρότζεκτ, προώθησαν το μπάσκετ σαν μια οικογενειακή δραστηριότητα. Η πλειοψηφία των κατόχων διαρκείας της Μονακό είναι οικογένειες ενώ η fanbase αποτελείται κυρίως από γονείς με τα παιδιά τους. Τη χρονιά της κατάκτησης του EuroCup, το 74% των κατόχων διαρκείας ήταν Μονεγάσκοι ενώ το υπόλοιπο 26% ερχόταν στο γήπεδο από τα προάστια της γαλλικής επαρχίας. Οι φίλαθλοι αντιμετωπίζουν την ομάδα μπάσκετ της Μονακό σαν Εθνική ομάδα. Σαν μια ομάδα που εκπροσωπεί ολόκληρο το Πριγκιπάτο. Παρεμπιπτόντως, το 1/3 των μετοχών του εταιρικού κεφαλαίου ανήκει στην Κυβέρνηση του Μονακό που επενδύει χρήματα στο μπάτζετ της ομάδας μπάσκετ.

Η πρώτη γαλλική ομάδα που κατακτά το EuroCup

Τη φετινή σεζόν η Μονακό παρουσιάστηκε έτοιμη στην πρόκληση που της παρουσιάστηκε. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η παρουσία μας στην EuroLeague θα εξελιχτεί σε ευκαιρία και όχι σε κάτι που θα μας βάλει σε κίνδυνο. Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις και πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές της περιπέτειας που έχουμε μπροστά μας» ανέφερε σε ανύποπτο χρόνο ο General Manager της Μονακό, Ολέκσι Γεφίμοφ. Για να φτάσουμε όμως εδώ, στο σημείο δηλαδή ο Σάσα Ομπράντοβιτς να ετοιμάζει τους παίκτες του για τα πρώτα ματς με τον Ολυμπιακό, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις 9 Απριλίου 2021, όταν η Μονακό «σκούπισε» την ημιτελική σειρά του EuroCup με την Γκραν Κανάρια και προκρίθηκε στους τελικούς, σφραγίζοντας εισιτήριο για την EuroLeague. Ακολούθως οι Μονεγάσκοι που τότε είχαν προπονητή τον Ζβέζνταν Μίτροβιτς, έκαναν το 2/2 στη σειρά με την Ούνικς του Δημήτρη Πρίφτη έχοντας ως MVP τον Ρομπ Γκρέι και κατέκτησαν τον τίτλο, αποτελώντας την πρώτη ομάδα από τη γαλλική λίγκα που φτάνει ως το τέλος της διαδρομής.

Ντεμπούτο με 14.7 εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ

Ο Ουκρανός ιδιοκτήτης του κλαμπ, Σεργκέι Ντιαντέτσκο είχε στόχο να δει στο Πριγκιπάτο τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ο ίδιος χρηματοδοτεί τη Μονακό από το 2013, όταν ακόμη συμμετείχε στη Γ’ κατηγορία του γαλλικού μπάσκετ. Το 2015 την οδήγησε στην LNB ProA και τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν φιναλίστ του τελικού του BCL το 2018, φιναλίστ των τελικών της γαλλικής λίγκας το 2019 ενώ την περσινή σεζόν κατέκτησε το EuroCup με 2-0 νίκες κόντρα στην Ούνικς. Έτσι αποκτήθηκαν παίκτες όπως ο Μάικ Τζέιμς, ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας, ο Λέο Βέστερμαν, ο Ουίλ Τόμας, ο Πάρις Λι και ο Ντανίλο Άντζουσιτς ενώ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αποβολή των ρωσικών ομάδων από την EuroLeague, η Μονακό μετρούσε ήδη επτά «διπλά» σε Καζάν, Κάουνας, Λυών, Μόναχο, Αγία Πετρούπολη, ΟΑΚΑ και Βελιγράδι, έχοντας παράλληλα ως κορωνίδα τον θρίαμβο επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 97-80. Όπως μάλιστα ανέφερε η έρευνα που δημοσίευσε το έγκριτο BasketNews, το φετινό μπάτζετ της Μονακό ανέρχεται στα 14.7 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα 5.8 εκατομμύρια αφορούν τους μισθούς παικτών και προπονητών.

Ο Ομπράντοβιτς έσωσε τη σεζόν

Η Μονακό άλλαξε προπονητή στα μέσα της σεζόν. Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς αποχώρησε τον Δεκέμβριο έχοντας ρεκόρ 5-9 στην EuroLeague, βάζοντας τέλος στη δεύτερη θητεία του έμπειρου προπονητή στο Πριγκιπάτο κι εν συνεχεία ο Μάικ Τζέιμς αποθέωσε τον αντικαταστάτη του, τον Σάσα Ομπράντοβιτς. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Η προσέγγιση του Σάσα και ο τρόπος με τον οποίο διευθύνει την ομάδα καθώς επίσης και οι αλλαγές που έκανε, έσωσαν τη σεζόν μας. Ο τρόπος που παίζαμε και η γενική ατμόσφαιρα που επικρατούσε δεν ήταν καλή. Πλέον παίζουμε χρησιμοποιώντας περισσότερο τα ατού μας. Μερικές φορές ο προηγούμενος προπονητής μας ήταν παθητικός και δεν έδινε τόση προσοχή στις λεπτομέρειες» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Αμερικανός γκαρντ. Και η αλήθεια είναι πως η έλευση του Ομπράντοβιτς έδωσε περισσότερη ελευθερία στον Τζέιμς, ο οποίος εκτόξευσε τα στατιστικά του μετά από την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ο Σέρβος κόουτς θα παραμένει στον πάγκο και τη νέα σεζόν.

s


Στην EuroLeague και του χρόνου

Η Μονακό, λοιπόν έγραψε ιστορία στην παρθενική συμμετοχή της στην EuroLeague, σφραγίζοντας και μαθηματικά το εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης έπειτα από τη νίκη της Αναντολού Εφές επί της Άλμπα στην Κωνσταντινούπολη. Οι Μονεγάσκοι πανηγύρισαν την πρόκριση στα playoffs κι έτσι ανανέωσαν αυτομάτως την παρουσίας τους στη διοργάνωση και του χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το EuroCup θα στείλει απευθείας στην EuroLeague 2022-23 μόνο τον νικητή της διοργάνωσης. Παράλληλα το γαλλικό πρωτάθλημα θα έχει εκπρόσωπο στα προημιτελικά έπειτα από το μακρινό 2001. Ήταν τη σεζόν 2000-01 όταν η Βιλερμπάν έφτασε ως τα προημιτελικά της τότε Σουπρολίγκας της FIBA κι εν τέλει αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ με 2-0 νίκες.

Εκδίκηση

Για τον Μάικ Τζέιμς, η φετινή σεζόν είναι μια χρονιά εκδίκησης. Το ξεκαθάρισε με ανάρτησή του λίγο μετά από την επισημοποίηση της συμφωνίας με τη Μονακό. Εξ αρχής ο Τζέιμς είχε τεράστιο κίνητρο να αποδείξει ότι ανήκει στην ελίτ και το επιβεβαίωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο. Στη Μονακό βρήκε τον χώρο που είχε ανάγκη, μεγαλουργώντας ως ο απόλυτος ηγέτης της κι αποτελώντας την απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά την πορεία της ομάδας του στον θεσμό, μπαίνοντας στην κουβέντα για τον MVP. Φέτος σημειώνει 16.2 πόντους μ.ό., αποτελώντας τον τρίτο σκόρερ της EuroLeague πίσω από τον Μίτσιτς (18.1) και τον Μίροτιτς (16.7) και πλέον, ζει και αναπνέει για τα ματς με τον Ολυμπιακό.