EuroLeague: Οι 11 rookies που έκαναν θόρυβο (vids)

EuroLeague: Οι 11 rookies που έκαναν θόρυβο (vids)
Τα playoffs βρίσκονται προ των πυλών και το Gazzetta παρουσιάζει τους 10 rookies που ξεχώρισαν στην παρθενική συμμετοχή τους στην EuroLeague.

Δεκάδες παίκτες ζουν και βασιλεύουν στην EuroLeague. Όπως συμβαίνει σε κάθε χώρο, έτσι και σε αυτόν του μπάσκετ το εργατικό δυναμικό κατανέμεται σε κατηγορίες ανάλογα με την αξία της ομάδας στο αντίστοιχο «χρηματιστήριο». Κακοί, μέτριοι, πρωτοκλασάτοι, σούπερ σταρ, αναλώσιμοι και rookies. Εκείνοι,δηλαδή, που θα ανέβουν για πρώτη φορά στο παλκοσένικο και θα συστηθούν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση προσπαθώντας να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν στο πιο υψηλό επίπεδο. Η regular season ολοκληρώθηκε, οι οκτώ ομάδες που επιβίωσαν στρέφονται στα playoffs και το Gazzetta ξεχώρισε τις 11 περιπτώσεις παικτών που πήραν φέτος το βάπτισμα του πυρός και ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη διαδικασία.

Τζος Νίμπο - Ζάλγκιρις

Έπειτα από δυο σεζόν στο NCAA με το κολέγιο Texas A&M, ο Τζος Νίμπο έγινε επαγγελματίας υπογράφοντας στην ισραηλίτικη Χάποελ Εϊλάτ και φέτος έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, ντεμπουτάροντας στην EuroLeague με τη Ζάλγκιρις ως επιλογή του Μάρτιν Σίλερ. Ο 24χρονος εκρηκτικός φόργουορντ-σέντερ είχε την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο πιο υψηλό επίπεδο, κλείνοντας τη rookie σεζόν του στη διοργάνωση με 8.8 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και σχεδόν 1 μπλοκ ανά αγώνα σε 28 συμμετοχές (17 ως starter). Μάλιστα στο εντός έδρας ματς της Ζάλγκιρις με τον Ολυμπιακό έκανε career high με 17 πόντους,.

Έλι Οκόμπο - Βιλερμπάν

O Έλι Οκόμπο αγωνίστηκε φέτος για πρώτη φορά στην EuroLeague, κουβαλώντας εμπειρία 108 αγώνων στο ΝΒΑ με τους Φοίνιξ Σανς. O 25χρονος γκαρντ απέδειξε πως διαθέτει προσωπικότητα και δεν φοβάται να παίρνει μεγάλες αποφάσεις στα παιχνίδια, ειδικά πριν από τον τραυματισμό του στον δεξιό ώμο που τον υποχρέωσε να μείνει εκτός δράσης για αρκετές εβδομάδες. Ο Οκόμπο έκανε θόρυβο στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν με αποκορύφωμα τη βραδιά καριέρας στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό όπου μέτρησε 35 πόντους 5/7 τρίποντα. Φέτος σημείωσε 14.5 πόντους, 2.8 ριμπάουντ και 3.9 ασίστ μ.ό. σε 27 ματς.

Ντάριλ Μέικον - Παναθηναϊκός

Με την απόκτηση του Ντάριλ Μέικον, ο Παναθηναϊκός έβαλε στο δυναμικό του έναν παίκτη που είχε συνηθίσει να λειτουργεί κυρίως με το ένστικτο και τη ψυχολογία. Ο Μέικον ανεβοκατέβηκε στο 1-2 μέσα στη χρονιά ενώ το σημαντικότερο μειονέκτημα είχε να κάνει με την έλλειψη συνέπειας στο παιχνίδι του. Στο εντός έδρας ματς με την Αναντολού Εφές, ο Αμερικανός γκαρντ έκανε ρεκόρ καριέρας με 34 πόντους σημειώνοντας μάλιστα 9/12 τρίποντα ενώ μέτρησε 13.1 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 3.6 ασίστ μ.ό. σε 31 συμμετοχές με τον Παναθηναϊκό στην παρθενική συμμετοχή του στην EuroLeague.

Όσκαρ ντα Σίλβα - Άλμπα Βερολίνου

Ο Όσκαρ ντα Σίλβα, ένας μέχρι πρότινος άγνωστος φόργουορντ στο ευρύ κοινό έκανε τρομερή εκκίνηση στη φετινή EuroLeague αποτελώντας σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της Άλμπα Βερολίνου στον α' γύρο. Παρ' όλα αυτά, ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και πρώην παίκτης της Λούντβιχσμπουργκ δεν παρουσίασε την απαιτούμενη σταθερότητα στο παιχνίδι του, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε ρολίστα. Στα τελευταία ματς της regular season βελτίωσε κάπως τα νούμερά του, μετρώντας τελικά 8.8 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, σχεδόν 1 κλέψιμο και 1 ασίστ μ.ό. σε 33 συμμετοχές.

Όγκνιεν Γιάραμαζ - Μπάγερν Μονάχου

Η Μπάγερν Μονάχου θα συμμετάσχει στα playoffs της EuroLeague για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ενώ ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στη regular season με τον θρίαμβο επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη, επιστρέφοντας από το -20 με μπροστάρη τον Όγκνιεν Γιάραμαζ. O 27χρονος γκαρντ έκανε εμφάνιση καριέρας στο WiZink Center με 19 πόντους και 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Στα τελευταία ματς είχε πιο ενεργό ρόλο στο rotation του Αντρέα Τρινκιέρι, σημειώνοντας 6.2 πόντους, 1.4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 0.5 κλεψίματα σε 31 συμμετοχές στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Άλφα Ντιαλό - Μονακό

Ο Άλφα Ντιαλό είχε υπογράψει αρχικώς τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό όμως μερικές μέρες αργότερα ζήτησε να αποδεσμευτεί όταν κατάλαβε ότι δεν θα είχε τον ρόλο που περίμενε στους «πράσινους». Ο 24χρονος πρώην φόργουορντ του Λαυρίου πήρε τα ταλέντα του και μετακόμισε στο Πριγκιπάτο, κάνοντας το ντεμπούτο του στην EuroLeague με τη φανέλα της Μονακό και φτάνοντας ως τα playoffs της EuroLeague. Σε 33 συμμετοχές (25 ως starter) μέτρησε 9.7 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 1.3 κλεψίματα ενώ έπονται τα ματς με τον Ολυμπιακό στα playoffs.

Στίβεν Ίνοκ - Μπασκόνια

Το περασμένο καλοκαίρι η Μπασκόνια έχασε τους Τόνιε Τζεκίρι και Γιουσουφά Φαλ, γεμίζοντας τη ρακέτα της με τον Στίβεν Ίνοκ, τον εκρηκτικό φόργουορντ που έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας με την Ομπραδόιρο (2020-21) και αγωνίστηκε με τους Μιλγουόκι Μπακς στο Summer League του Λας Βέγκας πριν υπογράψει στους Βάσκους. Ο Ίνοκ μπήκε απευθείας στα βαθιά και απέδειξε ότι μπορεί να τα βάλει με τα θηρία της EuroLeague, μετρώντας 9.5 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 0.8 ασίστ μ.ό. σε 32 συμμετοχές στη διοργάνωση.

Ντίβον Χολ - Αρμάνι Μιλάνο

H Αρμάνι Μιλάνο θα παραταχθεί με πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague ενώ σε ό,τι αφορά τον Ντίβον Χολ, ο 26χρονος Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ στάθηκε εξαιρετικά στο ντεμπούτο του στη διοργάνωση υπό τις οδηγίες του Έτορε Μεσίνα. Ο απόφοιτος του Βιρτζίνια έδειξε τις ικανότητές του την περσινή σεζόν με τη φανέλα της Μπάμπεργκ στο Basketball Champions League και φέτος άρπαξε την ευκαιρία στο Μιλάνο, έχοντας κομβικό ρόλο στο παιχνίδι των κυπελλούχων Ιταλίας. Σε 33 συμμετοχές είχε 10 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ μ.ό., αρχίζοντας βασικός σε 10 ματς.

Κίναν Έβανς - Μακάμπι Τελ Αβίβ

Η Μακάμπι απέκτησε τον Κίναν Έβανς για να ενισχύσει την γραμμή των γκαρντ της, υπογράφοντας έναν παίκτη που προερχόταν από τρομερή χρονιά με τη Μακάμπι Χάιφα στην ισραηλίτικη Winner League πριν φορέσει τη φανέλα της «ομάδας του λαού». Ο Έβανς ήταν βασικός στις 28 από τις 29 συμμετοχές του στην EuroLeague με τη Μακάμπι, σημειώνοντας 8.6 πόντους, 2.6 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μ.ό., ανεβάζοντας την απόδοσή του στο β' μισό της χρονιάς.

Ντάντε Έξουμ - Μπαρτσελόνα

Ο Ντάντε Έξουμ υπέγραψε αρχικώς συμβόλαιο διάρκειας τριών μηνών με την Μπαρτσελόνα ωστόσο θα κλείσει την χρονιά στο Palau Blaugrana με τους Καταλανούς που τερμάτισαν πρώτοι στη regular season και έχουν μπροστά τους τα ματς με την Μπάγερν στα προημιτελικά της EuroLeague. Ο Έξουμ είχε συμφωνήσει με τους Καταλανούς έπειτα από μια επταετία στο ΝΒΑ με τα χρώματα των Γιούτα Τζαζ (2014-'19) και Κλίβελαντ Καβαλίερς (2019-'21). Στην πρώτη του χρονιά στο top επίπεδο στην Ευρώπη σημείωσε 6.8 πόντους, 2.6 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ μ.ό.

Ντόντα Χολ - Μονακό

O Ντόντα Χολ συμφώνησε με τη Μονακό έχοντας προϋπηρεσία στο ΝΒΑ με τους Πίστονς, τους Νετς και τους Μάτζικ κι εξελίχτηκε σε έναν από τους καλύτερους ψηλούς της EuroLeague, μολονότι έρχεται συνήθως από τον πάγκο. Ο Αμερικανός φόργουορντ - σέντερ έπιασε υψηλά στάνταρ από τα πρώτα παιχνίδια του, τελειώνοντας με ευκολία τις φάσεις κοντά στο καλάθι και αποτελώντας σημείο αναφοράς στο αμυντικό παιχνίδι των Μονεγάσκων. Σε 30 ματς στην κανονική περίοδο (μόνο 3 ως βασικός) μέτρησε 8.2 πόντους, 5.2 ριμπάουντ, 1.2 μπλοκ και 0.5 κλεψίματα.

Eύφημος μνεία στον Τζον Μπράουν

Στη λίστα τοποθετήθηκαν οι παίκτες των ομάδων που τερμάτισαν τη regular season στην EuroLeague ωστόσο πριν από την αποβολή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Ούνικς Καζάν και της Ζενίτ, ο Τζον Μπράουν ήταν ενδεχομένως ο πιο πολυδιάστατος παίκτης της διοργάνωσης. Ο άκρως επιδραστικός φόργουορντ-σέντερ είχε κομβική συμβολή στην πορεία της Ούνικς, μετρώντας 10.3 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 2.8 κλεψίματα μ.ό.