Παπαγιάννης Vs Ταβάρες: Η μάχη των «δεινοσαύρων» (vid)

Παπαγιάννης Vs Ταβάρες: Η μάχη των «δεινοσαύρων» (vid)
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο κλειστό του ΟΑΚΑ τη Ρεάλ Μαδρίτης (31/3, 21:00) με την μονομαχία των Γιώργου Παπαγιάννη και Έντι Ταβάρες να κλέβει την παράσταση. Μάχη... σώμα με σώμα για τον τίτλο των καλύτερων ριμπάουνtερ και μπλοκέρ τη φετινή σεζόν στην regular season.

Και όμως. Η νέα εποχή των (μπασκετικών) «δεινοσαύρων» βροντοφωνάζει «παρών» στα ευρωπαϊκά παρκέ και δη σε αυτά της EuroLeague.

Αν και οι αθλητικοί και mobile ψηλοί έχουν αποτελέσει τη νέα μόδα τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό (και όχι μόνο) μπάσκετ καθώς όλες οι ομάδες έχουν στο ρόστερ τους τουλάχιστον έναν σέντερ με αυτά τα χαρακτηριστικά, οι seven footers πάντα υπήρχαν, πάντα θα υπάρχουν και πάντα θα είναι (υπερ)απαραίτητοι.

Δύο από τα πιο τρανά παραδείγματα (και) της φετινής EuroLeague είναι οι Γιώργος Παπαγιάννης και Έντι Ταβάρες! Αν και έχουν μπόι κοντά στα 220 εκατοστά ο καθένας, δεν είναι οι λεγόμενοι «πίβοτ» (όπως τους αποκαλούσαν τις περασμένες δεκαετίες) παλαιάς κοπής, αλλά «δεινόσαυροι» με μπόλικα στοιχεία από το σύγχρονο μπάσκετ. Αν μη τι άλλο κάθε φορά που αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια που ο «Big Papa» έχει κάνει τεράστια άλματα στην απόδοσή του, στρέφουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Κάτι που αναμένεται να γίνει και στην τελευταία τους (για φέτος) αναμέτρηση.

Όχι μόνο επειδή μπορεί να κοιτάξει ο ένας τον άλλον στα μάτια αλλά και επειδή «μονομαχούν» για δύο σημαντικές πρωτιές σε ατομικό επίπεδο όσον αφορά τη συνολική στατιστική της σεζόν! Συγκεκριμένα οι δύο παίκτες διεκδικούν επί ίσοις όροις τους τίτλους του καλύτερου ριμπάουντερ και του καλύτερου μπλοκέρ της regular season. Τουλάχιστον στους μέσους όρους, οι οποίοι αποτυπώνουν και την πραγματική προσφορά τους στο παρκέ καθώς ο Ταβάρες έχει αγωνιστεί σε δύο ματς περισσότερα (28αγ.) από τον Παπαγιάννη (26αγ.)

Η μάχη της πρωτιάς

Ο Έλληνας σέντερ παραμένει ο καλύτερος ριμπάουντερ της κανονικής περιόδου «κατεβάζοντας» 8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ενώ ακολουθεί σε απόσταση «αναπνοής» ο παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης με 7,8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Τι χρειάζεται προκειμένου ο Παπαγιάννης να «κλειδώσει» την πρωτιά στα εναπομείναντα παιχνίδια; Να μην μαζέυει ο Ταβάρες περισσότερα από 0,2 ριμπάουντ στα εναπομείναντα παιχνίδια ώστε να βρεθεί στην πρώτη θέση της σχετικής λιστας. Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των ριμπάουντ, ο παίκτης από το Πράσινο Ακρωτήρι έχει 220 στο σύνολο έναντι 209 του Παπαγιάννη. Ακόμα και έτσι, ο σέντερ του Παναθηναϊκού έχει όλα τα φόντα (ακόμα και αν κλείσουν τη σεζόν με ένα ματς διαφορά, δηλαδή 30 ο Ταβάρες και 29 ο Παπαγιάννης) να πάρει τη πρώτη θέση ακόμα και στο... απόλυτο νούμερο των ριμπάουντ.

Εξίσου σημαντική είναι και η «κόντρα» τους όσον αφορά τις τάπες! Εδώ ο Ταβάρες έχει το ελαφρύ προβάδισμα σε σχέση με τον Έλληνα παίκτη, καθώς μοιράζει 1,7 μπλοκ κατά μέσο όρο, έναντι 1,5. Θεωρητικά ο «απόλυτος» αριθμός δύσκολα να αλλάξει και αυτό διότι ο σέντερ της Ρεάλ προπορεύεται με 10 τάπες περισσότερες (48 έναντι 38). Δύσκολο να μοιράσει ο «Big Papa» 11 τάπες περισσότερες από τον Ταβάρες στα επόμενα τρία παιχνίδια. Παρόλα αυτά έχει την ευκαιρία να... κλέψει την πρωτιά όσον αφορά τον μέσο όρο των μπλοκ τη φετινή σεζόν στην EuroLeague.

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ Vs ΤΑΒΑΡΕΣ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ EUROLEAGUE
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣΤΑΒΑΡΕΣ
26ΜΑΤΣ28
10,1 (262)ΠΟΝΤΟΙ11,5 (322)
63,4% (118/184)ΔΙΠΟΝΤΑ70,8% (129/181)
76,9% (26/35)ΒΟΛΕΣ76,7% (64/85)
8 (209)ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ7,9 (220)
0,8 (20)ΑΣΙΣΤ0,9 (25)
1,5 (38)ΤΑΠΕΣ1,7 (48)
1,3 (35)ΛΑΘΗ1,9 (53)

To πανομοιότυπο παιχνίδι τους

Λίγο πολύ ο τρόπος με τον οποίο κινούνται στο παρκέ είναι πανομοιότυπος. Βέβαια ο Ταβάρες είμαι πιο μπαρουτοκαπνισμένος από τον Παπαγιάννη στην EuroLeague και βγάζει μέσα από το παιχνίδι μια μεγαλύτερη άνεση, Ειδικά τις στιγμές που θα πάρει τη μπάλα την κατάλληλη στιγμή και στο σωστό σημείο. Κάτι που έχει βελτιώσει πολύ ο Έλληνας σέντερ τα δύο τελευταία χρόνια, έχοντας εκτοξεύσει την απόδοσή του και τους αριθμούς του την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Συγκεκριμένα: Ο Παπαγιάννης παίρνει το 45,5% των επιθέσεών του είτε παίρνοντας τη μπάλα έχοντας κάνει το αγαπημένο του «κόψιμο» κυρίως από τον κεντρικό διάδρομο, είτε σε καταστάσεις pick n roll «τελειώνοντας» τις φάσεις με alley oop. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι το αγαπημένο «play» του «Big Papa» καθώς ύστερα από pick n roll, το 69% των προσπαθειών του (με τρεις πόντους ανά 1,8 κατοχές) «κλείνει» την «πράσινη» επίθεση με alley oop (συνήθως κάρφωμα).

Από εκεί και πέρα προσπαθεί να «διαβάσει» τα σουτ των συμπαικτών του έχοντας το 14,7% των προσπάθειών του με putback καλάθια ενώ από τη στιγμή που έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το midrange jumper του, έχει φτάσει στο σημείο να «καταναλώνει» φέτος το 13,3% των προσπάθειών του με catch and shoot από τα 5-6 μέτρα (και 1,1 πόντοι ανά 1,1 κατοχές). Αντίθετα και παρά το γεγονός ότι είναι σέντερ, μόλις το 10,4% των ενεργειών του είναι με post up παιχνίδι. Αυτό μεταφράζεται ως μόλις 0,8 κατοχές σε κάθε ματς και 0,3 πόντοι.

Πάμε τώρα και στον Ταβάρες. Σε αντίθεση με τον Έλληνα σέντερ, ο παίκτης από το Πράσινο Ακρωτήρι παίρνει σχεδόν το 20% των προσπάθειών του από το χαμηλό post παίζοντας πολύ με πλάτη. Αποτέλεσμα; Να εξουδετερώνει τον προσωπικό του αντίπαλο και σκοράρει είτε με απλό layup έχοντας πάρει τη σωστή θέση, είτε με κάρφωμα και hook.

Ο κοινός παρονομαστής των δύο παικτών έχει να κάνει με τα pick n roll. Ο Ταβάρες παίρνει το 32% των ενεργειών του σε αντίστοιχα playd σημειώνοντας 3,8 πόντους σε κάθε ματς ανά 2,7 κατοχές. Όπως ο Παπαγιάννης, έτσι και ο σέντερ της Ρεάλ αρέσκεται στα «κοψίματα» από τον κεντρικό διάδρομο έχοντας 2,2 πόντους ανά 1,6 κατοχές και έχοντας πάρει το 19,3% των προσπαθειών του με αυτόν τον τρόπο.

Κάτι που ισχύει και για τα putback καλάθια (σ.σ. δηλαδή εκμεταλλεύεται τα άστοχα σουτ των συμπαικτών του) με το 15,5% των προσπαθειών του από το ξεκίνημα της σεζόν. Αντίθετα με τον Παπαγιάννη, εκείνος δεν... έχει στο ρεπερτόριό του το σουτ της μέσης απόστασης (μόλις στο 4,2% το έχει επιχειρήσει).