Ντάντε Έξουμ: Έμεινε στην Μπαρτσελόνα, προσαρμόστηκε κι έγινε πολύτιμος (vids)

Ντάντε Έξουμ: Έμεινε στην Μπαρτσελόνα, προσαρμόστηκε κι έγινε πολύτιμος (vids)

Ντάντε Έξουμ: Έμεινε στην Μπαρτσελόνα, προσαρμόστηκε κι έγινε πολύτιμος (vids)
To Gazzetta σημειώνει την πρόοδο που έχει παρουσιάσει ο Ντάντε Έξουμ κατά την διάρκεια της σεζόν, από τις υποτονικές εμφανίσεις των πρώτων του ημερών στην Μπαρτσελόνα, έως τη σταθεροποίηση του στο ροτέισον των Καταλανών.

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (1/4, 21:00) κι ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στην Regular Season της Euroleague, έχοντας εξασφαλίσει το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας ενόψει playoffs. Στο ματς του πρώτου γύρου, οι Ερυθρόλευκοι είχαν ηττηθεί στο... όριο, με 79-78 στην παράταση του Παλάου Μπλαουγκράνα, τον περασμένο Οκτώβρη. Βέβαια, έκτοτε έχουν περάσει πολλοί μήνες κι οι συνθήκες μεταξύ των εφετινών συναντήσεων των αποψινών «μονομάχων» είναι διαφορετικές. Μια από τις διαφορές που εντοπίζονται, πέραν του ότι η σεζόν κύλησε, έχει να κάνει με την ύπαρξη ενός παίκτης που δεν υπήρχε στο ρόστερ των Καταλανών εκείνη την εποχή: του Ντάντε Έξουμ.

Ο έμπειρος Αυστραλός γκαρντ, κι ενίοτε φόργουορντ, είχε συνάψει συμφωνία με την ομάδα της Βαρκελώνης τον περασμένο Δεκέμβριο, αρχικά τρίμηνης διάρκειας. Στα τέλη του Φεβρουαρίου, κι ενώ το deal επρόκειτο να εκπνεύσει, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν, αφού αμφότερες διαπίστωσαν πως η σύμπραξη τους τις οδήγησε σε μια win-win κατάσταση: η μεν Μπαρτσελόνα μπορούσε να καλύπτει με έναν ποιοτικό αθλητή τα κενά των τραυματιών Καλάθη (αρχικά) και Χίγκινς (σε δεύτερο χρόνο, περί τα τέλη Γενάρη), ενώ ο δε Έξουμ, νο5 στο Draft του 2014, μη διακρίνοντας στον κοντινό ορίζοντα την προοπτική επιστροφής στο ΝΒΑ, θα συνέχιζε σε ένα περιβάλλον κορυφαίου επιπέδου που του προσφέρει σταθερό χρόνο συμμετοχής και τον κρατά ενεργό.

Μόλις προσαρμόστηκε, έγινε χρήσιμος

Ο 27χρονος γκαρντ έχει συμπληρώσει αισίως 16 εμφανίσεις με τους Μπλαουγκράνα στην Euroleague, με τη στατιστική του να «γράφει» στη τελική ευθεία της Regular Season 7.1 πόντους με 53% στο δίποντο (25/47), 53% πίσω από τα 6.75μ. (10/19) και 85% στις βολές (34/40). Ο Αυστραλός περιφερειακός μαζεύει 2.6 ριμπάουντ και μοιράζει 1.4 ασίστ ανά 17'43'' συμμετοχής, έχοντας όλα κι όλα 12 λάθη συνολικά σε 284 αγωνιστικά λεπτά στη σεζόν! Ο Έξουμ κερδίζει 2.2 φάουλ και συλλέγει 9.1 μονάδες στο ranking, όντας ιδίως από το Φεβρουάριο και μετά, ένα πολύτιμο και σταθερό αγωνιστικά γρανάζι της μηχανής των Καταλανών.

Ο Έξουμ (1.93μ.) πέρασε ένα - φυσιολογικό - διάστημα προσαρμογής κατά το οποίο μάθαινε τον σύλλογο, τους νέους συμπαίκτες του, την διοργάνωση και γενικώς τους... ρυθμούς της Γηραιάς Ηπείρου. Μη ξεχνάμε πως για πρώτη φορά στην καριέρα του βγήκε εκτός Αμερικής, έπειτα από 7 χρόνια στο NBA. Του πήρε περίπου δύο μήνες, όμως μόλις «κούμπωσε» στο σύνολο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, άρχισε να αποδίδει με διάρκεια.

Οι καλύτερες εμφανίσεις του Έξουμ στην Μπαρτσελόνα

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣΠΟΝΤΟΙFGΒΟΛΕΣΡΙΜΠ.ΑΣ.ΚΛ.PIRΛΕΠΤΑ
Μονακό (εντός)227/96/752-3130'10''
Ρεάλ (εκτός)134/74/43221926'48''
Ερυθρός Αστέρας (εντός)135/73/4-231522'29''
Ούνικς Καζάν (εντός)133/66/622-1529'21''
Παναθηναϊκός (εντός)123/64/462-1718'29''

Τον βοήθησαν τα παιχνίδια της ACB

H ισπανική Λίγκα συγκαταλέγεται ως γνωστόν μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Τα ανταγωνιστικά παιχνίδια εντός των τειχών επιτάχυναν την προσαρμογή του Έξουμ, με τον «Σάρας» να τον χρησιμοποιεί για 20 λεπτά κατά μέσο όρο σε 11 αγώνες.

Ο πολυδιάστατος Αυστραλός είναι πια και στην ACB ένα χρήσιμο εργαλείο με μέση επίδοση περί των 7.7 πόντων (45% τρίποντο), 3.1 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 0.5 κλεψιμάτων.

Η Μπαρτσελόνα είναι πρωτοπόρος στο ισπανικό πρωτάθλημα κι αναμφίβολα η παρουσία του Έξουμ έχει βοηθήσει σημαντικά μέσα στο 2022, υπό την έννοια πως πρόκειται για ακόμη μια αξιόπιστη λύση στο ροτέισον που μπορεί να καλύψει όλες τις περιφερειακές θέσεις.

NBA ή Euroleague;

Είναι βέβαιο πως ο Έξουμ θα ήθελε να δοκιμάσει τη τύχη του ξανά στο NBA, άλλωστε το έχει παραδεχθεί κι ο ίδιος με δηλώσεις του. Συνολικά στην καριέρα του έχει δώσει 262 αγώνες (5.7π., 2.1ασ., 1.8ριμπ., 18.6') στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη κι, αν μη τι άλλο, έχει κίνητρο για το comeback, αφού το γεγονός πως δεν έμεινε περισσότερο δε σχετίζεται με το ταλέντο του, αλλά με τους τραυματισμούς που αντιμετώπισε.

Ο δυναμικός γκαρντ, πάντως, δείχνει στο παρκέ πως έχει ταιριάξει στο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού. Πλέον είναι σαφώς πιο άνετος σε σχέση με το ξεκίνημα του, όταν οι εμφανίσεις του ήταν υποτονικές. Είναι νωρίς να προβλέψει κάποιος τι θα συμβεί στο μέλλον, εντούτοις η ουσία είναι πως ο Έξουμ, αν επιλέξει να συνεχίσει στην Euroleague, θεωρητικά μπορεί να χωρέσει σε οποιοδήποτε ρόστερ. Η ζήτηση που θα υπάρξει προς το πρόσωπο του φαντάζει δεδομένη.

Προς το παρόν, ο Ολυμπιακός καλείται να τον προσέξει ιδιαίτερα απόψε, διότι δεν ήταν λίγες οι φορές το τελευταίο διάστημα όπου «βγήκε μπροστά» για την Μπαρτσελόνα, προσφέροντας και σκορ - εκτός των άλλων - με συνέπεια κι αποτελεσματικότητα.