Χάουαρντ Σαντ-Ρος: Η επίθεση ήρθε μέσα από την... άμυνα (vids)

Χάουαρντ Σαντ-Ρος: Η επίθεση ήρθε μέσα από την... άμυνα (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Χάουαρντ Σαντ-Ρος: Η επίθεση ήρθε μέσα από την... άμυνα (vids)
Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος πραγματοποίησε το πιο «γεμάτο» παιχνίδι της καριέρας του στην EuroLeague και το Gazzetta με τη βοήθεια της Instat «σκιαγραφεί» τα κατορθώματά του, τα οποία είχαν ως βάση την άμυνά του.

Μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι η «καλύτερη άμυνα είναι η... επίθεση» αλλά στο μπάσκετ εννέα φορές στις 10 ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Ειδικά όταν μπαίνουν στο τραπέζι των συζητήσεων ομάδες χαμηλής ποιότητας και με περιορισμένο επιθετικό ταλέντο. Στην προκειμένη περίπτωση ο φετινός Παναθηναϊκός. Αν και εφόσον δεν είναι αποτελεσματικός στην άμυνα, αυτομάτως μειώνονται αισθητά και οι πιθανότητες της νίκης. Είτε έχει απέναντί του ομάδα από το πάνω ράφι της EuroLeague, είτε από το μεσαίο ράφι όπως είναι η Μπάγερν που μάχεται για να διατηρήσει τη θέση της στα playoffs.

Για να φτάσουν οι «πράσινοι» στην 7η (σ.σ. από τη στιγμή που αποβλήθηκαν και επίσημα οι ρωσικές ομάδες) νίκη τους, χρειάστηκε η καλή τους άμυνα και τα επιμέρους σκορ όπου «κλείδωναν» του Βαυαρούς και δεν τους έδιναν (σχεδόν) κανένα εύκολο σουτ. Συνολικά ο Παναθηναϊκός πήρε 17 πόντους στο ματς από τα εννέα λάθη των αντιπάλων του (σ.σ. σχεδόν το... απόλυτο!) Και όταν είναι αποτελεσματικός στην άμυνα, τις περισσότερες φορές το οφείλει στον Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Ο Κουβανός ήταν ο παίκτης-κλειδί των «πρασίνων» σε αυτό το παιχνίδι κερδίζοντας με το σπαθί του τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη. Απλούστατα ήταν... παντού και έκανε τα πάντα!

Δέχθηκε μόλις δύο πόντους από προσωπικό αντίπαλο

Δεν είναι τόσο οι 15 πόντοι που σημείωσε στο παιχνίδι έχοντας 3/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα και 6/6 βολές, όσο τα 9 ριμπάουντ που «κατέβασε» ισοφαρίζοντας το προσωπικό ρεκόρ καριέρας στην διοργάνωση, τα τρία κλεψίματα που έκανε χαρίζοντας έξι πόντους στον Παναθηναϊκό -εκ των οποίων και στο 4ο δεκάλεπτο και όταν η η Μπάγερν είχε επιστρέψει στο ματς μειώνοντας στον πόντο (65-64 στο 35')- η συνεχόμενη πίεση που ασκούσε στον προσωπικό του αντίπαλο και το γεγονός ότι «κυνηγούσε» όλα τα deflections στις πάσες της γερμανικής ομάδας.

Οι αμυντικές του επιδόσεις αποτυπώθηκαν από ένα και μόνο στατιστικό! Δέχθηκε μόλις ένα καλάθι από τον προσωπικό του αντίπαλο! Και αυτό στο δεύτερο ημίχρονο από τον Βλάντιμιρ Λούτσιτς σε ένα post up τζαμπ σουτ του Γερμανού φόργουορντ. Σε όλες τις υπόλοιπες κατοχές της Μπάγερν που κλήθηκε να παίξει άμυνα τον αντίπαλο τα πηγε περίφημα, καθώς ήταν αποτελεσματικός σε όλα τα catch and shoot των Γερμανών, όπως επίσης και στο παιχνίδι απομόνωσης που επιχείρησαν ο Σίσκο και (ξανά) ο Λούτσιτς.

Όσο στην επίθεση; Το 33,3% των προσπάθειών του ήταν να τελειώσει τις φάσεις ως handler σε καταστάσεις pick n roll έχοντας 1,33 πόντους ανά κατοχή ενώ στο 22,2% επιχείρησε catch and shoot επίθεση έχοντας αντίστοιχα 1,5 πόντους ανά κατοχή.

Οι αμυντικές επιδόσεις του Σαντ Ρος κόντρα στην Μπάγερν

Το ρεκόρ με τα εννέα ριμπάουντ

Το μοναδικό καλάθι που δέχθηκε στο ματς