Φοντέκιο: Ένας Ιταλός συστήνεται στο... άγνωστο ΟΑΚΑ (vid)

Φοντέκιο: Ένας Ιταλός συστήνεται στο... άγνωστο ΟΑΚΑ (vid)

Φοντέκιο: Ένας Ιταλός συστήνεται στο... άγνωστο ΟΑΚΑ (vid)
O 26χρονος φόργουορντ συνεχίζει την ανοδική του πορεία με την φανέλα των Βάσκων και ετοιμάζεται να αγωνιστεί για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ έπειτα από 5 σεζόν παρουσίας στην Euroleague.

Ο Σιμόνε Φοντέκιο γαλουχήθηκε στα γήπεδα της Ιταλίας και από τα πρώτα κιόλας βήματα της μπασκετικής του πορείας φρόντισε να… γεμίσει το βιογραφικό του με συλλόγους της πατρίδας του. Ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας του και αδερφού του.

Από τις ακαδημίες της Βίρτους μέχρι και την «μεταπήδησή» του στην ανδρική ομάδα της Μπολόνια σε ηλικία 17ετών, θεωρήθηκε ταλέντο που μπορούσε να κυνηγήσει το όνειρο της άλλη πλευράς του Ατλαντικού. Ωστόσο, παρά το στάδιο προετοιμασίας του με τους Μπόστον Σέλτικς δεν κατάφερε να ακούσει την πολυπόθητη φράση στο draft του 2017 και… ξεχύθηκε ξανά στην Ιταλία.

Ήταν ήδη ένα διάστημα μέλος της Αρμάνι Μιλάνο και αγωνιζόταν υπό τις οδηγίες του Γιασμίν Ρέπεσα. Βέβαια, δεν μπόρεσε να συνεχίσει όσα φιλοδοξούσε να πετύχει εκεί, αφού δεν… έπεισε το Σιμόνε Πιανιτζιάνι πως αξίζει μία μόνιμη θέση στο ρόστερ σημειώνοντας συνολικά 7 συμμετοχές σε δύο σεζόν στη Euroleague.

γ

Η... Ισπανία του ταιριάζει

Τα δυόμιση… άγονα χρόνια του στην Ιταλία με την Αρμάνι Μιλάνο αλλά και οι…. παραστάσεις στη Ρέτζιο Εμίλια (2019/20), τον οδήγησαν στην απόφαση να κάνει το βήμα εκτός της πατρίδας του και να μεταβεί στο Βερολίνο για χάρη της Άλμπα. Ήθελε να αφήσει πίσω του το γεγονός πως δεν κατάφερε να καθιερωθεί στους Ιταλούς και να πατήσει το restart σε μία κομβική ηλικία.

Αυτό και έκανε. Στο πλευρό ενός Ισπανού προπονητή, αφού ο Αϊτο Ρενέσες βρήκε στο πρόσωπό του τον ιδανικό παίκτη για να πλαισιώσει ένα σύνολο που διακρινόταν κυρίως για το επιθετικό του παιχνίδι. Ρίσκο που εξελίχθηκε σε επιτυχία για τον Φοντέκιο, ο οποίος δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο να βρει τα πατήματά του και να καταλήξει «διπλός» στους περισσότερους αγώνες.

β

«Είναι ανεκτίμητο αυτό που πήρα από τον Ρενέσες. Μου έδειξε εμπιστοσύνη και μου έδωσε ευθύνες εκείνη τη σεζόν (σ.σ 2020/21). Αυτό που αναζητούσα» έλεγε ο Ιταλός στο Gazzetta μιλώντας για το πέρασμά του από το Βερολίνο.

Είχε βρει τον νέο του σταθμό και είχε συνδέσει ξανά το όνομά του με την Ισπανία. Αυτή τη φορά έχοντας το έμβλημα της Μπασκόνια στη φανέλα του. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς τον επιστράτευσε δίνοντάς του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα. Μαζί του εξελίχθηκε επιθετικά και ακόμη και όταν είδε τον Νέβεν Σπάχια να αναλαμβάνει στον πάγκο, παρέμεινε πιστός στα καθήκοντά του.

Ο Φοντέκιο διανύει την πιο παραγωγική σεζόν του στην Euroleague και παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά της καριέρας του. Σε 19 αναμετρήσεις έχει 11.4 πόντους με 41% στο τρίποντο, 4.3 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ σε 25:53 λεπτά κατά μέσο όρο.

«Συστήνεται» στο… άγνωστο κοινό του ΟΑΚΑ

Ο Σιμόνε Φοντέκιο ταξιδεύει στην Αθήνα με την Μπασκόνια και είναι έτοιμος στην 23η αγωνιστική της σεζόν, να ανακαλύψει ένα… νέο παρκέ για εκείνον. Πέντε χρόνια εμπειριών στην Euroleague ακούγονται αρκετά. Αυτό το διάστημα, ωστόσο, δεν ήταν αρκετό προκειμένου να ζήσει στιγμές του ΟΑΚΑ και να συστηθεί στο κοινό του. Δεν ήταν, άλλωστε, «γεμάτες» χρονιές που απολάμβανε εμπιστοσύνης ο Ιταλός από προηγούμενες ομάδες του.

Ακόμη και όταν αυτό έγινε, όμως, με πρώτο παράδειγμα την Άλμπα, ο Φοντέκιο βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Παναθηναϊκό αποκλειστικά εντός έδρας, αφού ήταν παρέμεινε εκτός δράσης όταν τα άλμπατρος αγωνίστηκαν κόντρα στους «πράσινους» στο δικό τους «σπίτι». Στην… παρθενική του επαφή με αντίπαλο το τριφύλλι, σημείωσε 8 πόντους με 2/6 τρίποντα, ενώ είχε 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 κλέψιμο στο διάστημα που αγωνίστηκε.


Στην πιο πρόσφατη συνάντηση, ο 26χρονος φόργουορντ πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με την φανέλα των Βάσκων. Ήταν στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, όπου η Μπασκόνια πήρε το ροζ φύλλο αγώνα… στο νήμα με 81-79. Ο Φοντέκιο έκλεισε το παιχνίδι ως ένας από τους διακριθέντες μαζί με τους Γκρέιντζερ και Σεντεκέρσκις μετρώντας 16 πόντους (4/7 τρίποντα), 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 κλέψιμο, ενώ ήταν εκείνος που ανέβασε την διαφορά όταν οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν μία ανάσα στο σκορ.

Την Παρασκευή (28/01), λοιπόν, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει έναν… άγνωστο εχθρό στην έδρα του και ο Φοντέκιο γίνεται το κρυφό χαρτί του Νέβεν Σπάχια που στις καλές του βραδιές μπορεί να φοβίσει κάθε αντίπαλη άμυνα.