Φοντέκιο στο Gazzetta: «Καλό που δεν θα συναντήσουμε τον Σπανούλη» (vids)

Φοντέκιο στο Gazzetta: «Καλό που δεν θα συναντήσουμε τον Σπανούλη» (vids)
Ο Σιμόνε Φοντέκιο άλλαξε φανέλα. Πέταξε τα κίτρινα της Άλμπα για τα κόκκινα της Μπασκόνια. Και ο πρώτος αντίπαλος στη EuroLeague, φοράει επίσης κόκκινα (και λευκά). Ο Ιταλός φόργουορντ μιλάει στο Gazzeta για τον Ολυμπιακό, τον Βασίλη Σπανούλη και τη EuroLeague.

Ένα βήμα μπροστά. Ένα τη φορά. Ο Σιμόνε Φοντέκιο έχει μάθει να στηρίζεται γερά στα πόδια του. Τι και αν το άθλημά που λατρεύει, χρησιμοποιεί τα χέρια; Ο 25χρονος Ιταλός φόργουορντ άφησε την Άλμπα και το Βερολίνο, για την Μπασκόνια και τη Βιτόρια.

Ένα μεγάλο βήμα. Δύο χρονιά μετά τη φυγή του από την Αρμάνι Μιλάνο, και έχοντας αποτύχει να δημιουργήσει το status που θα ήθελε στην ιταλική ομάδα, ο Φοντέκιο ήταν ένας από τους πλέον αξιόλογους free agents της αγοράς. Η Μπασκόνια ήταν εκείνη που τον έπεισε.

Τι και αν ο καιρός που συνάντησε στην Ισπανία, δεν του θυμίζει κάτι απ' την αγαπημένη του Μεσόγειο, όπως εξήγησε στο Gazzetta. Και τον κάνει αν αναπολεί το βροχερό και μουντό Βερολίνο; Εκείνος ανέβηκε το σκαλοπάτι για να παίξει μπάσκετμπολ. Και να προετοιμάσει το επόμενο βήμα του. Που θα είναι αυτό; Κανείς δεν ξέρει, ακόμα. Ούτε και ο ίδιος.

Ο Φοντέκιο μίλησε στο Gazzetta για τον αντίκτυπο του Αίτο Ρενέσες στην καριέρα του, τον επόμενο... δάσκαλό, του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη, τον θρύλο που θα λείπει απόψε από το παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (1/10, 21:00).

Για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού - χωρίς να είναι τραυματίας - από το 2010. Και ο Φοντέκιο θα βρεθεί μπροστά σε μία ιστορική στιγμή. Από κάθε άποψη.

Από την Άλμπα στην Μπασκόνια. Είναι ένα άλμα, είναι αυτό που ζητούσες;

«Η Μπασκόνια είναι το σωστό μέρος για εμένα. Είναι ένα βήμα μπροστά στη EuroLeague. Αυτό που ήθελα. Ο στόχος μου είναι να προχωράω κάθε χρόνο, να γίνομαι καλύτερος και αυτό είναι το σωστό μέρος για εμένα, ένας μεγάλος σύλλογος με φιλοδοξίες, που παίζει στην EuroLeague και στην ACB, στην καλύτερη λίγκα στην Ευρώπη».

Θα ήθελες να είχες στην ομάδα τον Ακίλε Πολονάρα;

«Σίγουρα! Είναι απίθανος παίκτης, απίθανος άνθρωπος, είναι Ιταλός, φίλος μου, θα ήμουν παρά πολύ χαρούμενος αν είχε μείνει στην Μπασκόνια. Αλλά είμαι εξίσου χαρούμενος που έκανε το βήμα για την καριέρα του, η Φενέρμπαχτσε είναι η μία μεγάλη ευκαιρία».

Τι σου έμαθε η Άλμπα και ο Αίτο Ρενέσες;

«Έμαθα πάρα πολλά από έναν απίθανο προπονητή. Κάθε φορά που πας στην προπόνηση με τον Αίτο, κάτι μαθαίνεις. Είναι ανεκτίμητο, μου έδειξε εμπιστοσύνη και μου έδωσε ευθύνες την περσινή σεζόν. Αυτό αναζητούσα. Ήταν τέλειο, κερδίσαμε το πρωτάθλημα, ήταν μία απίθανη σεζόν. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων στην Άλμπα και στον κόοουτς Ρενέσες».

«Η φετινή EuroLeague πιο ανταγωνιστική...»

Και στην Μπασκόνια, ωστόσο, έχεις για προπονητή έναν θρύλο, τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Είναι τόσο σκληρός όσο λένε;

«Σίγουρα είναι διαφορετικός προπονητής, αν τον συγκρίνουμε με τον Ρενέσες. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι από τους καλύτερους προπονητές στην EuroLeague, η καριέρα του μιλάει από μόνη της και είμαι χαρούμενος που θα συνεργαστώ μαζί του. Είναι σκληρός προπονητής, αλλά βγάζει το καλύτερο δυνατό από τον κάθε παίκτη, σε εμπνέει, σε μαθαίνει πράγματα. Είμαι σίγουρος ότι θα βελτιώσω την επιθετικότητά μου, μαζί του».

Πώς κρίνεις τη φετινή EuroLeague, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη (30/9);

«Νομίζω ότι κάθε ομάδα έγινε καλύτερη. Υπάρχουν αρκετοί νέοι παίκτες , οι ομάδες έχουν βελτιωθεί. Η φετινή σεζόν θα είναι πιο σκληρή από την περσινή. Το πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Αλλά την ίδια στιγμή, περισσότερο διασκεδαστικό. Όλοι θέλουμε να κερδίσουμε και κάθε ματς θα είναι... φωτιά».

Σιμόνε Φοντέκιο

«Ο θρύλος Σπανούλης...»

Ο Ολυμπιακός είναι ο πρώτος αντίπαλός σας. Πώς βλέπεις το συγκεκριμένο ματς;

«Όταν παίζεις στην Ελλάδα, δεν είναι εύκολο. Ο Ολυμπιακός έγινε καλύτερος, απέκτησε καλύτερους παίκτες, όπως τον Ουόκαπ και τον Ντόρσεϊ. Μολονότι έχασε τον θρύλο Βασίλη Σπανούλη, είναι μία ομάδα με βάθος, εμπειρία στην EuroLeague και πάγκο που μπορεί να δώσει βοήθεια.

Ο Ολυμπιακός είναι μία επιθετική ομάδα, τρέχει αρκετά και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Είμαστε μία νέα ομάδα, με επτά καινούργιους παίκτες, θα έχουμε κάποιες απουσίες. Ακόμη προσαρμοζόμαστε, αλλά θα δώσουμε τη μάχη μας».

Θα είναι περίεργο που δεν θα βρείτε απέναντί σας τον Βασίλη Σπανούλη;

«Θα είναι περίεργο για τον Ολυμπιακό. Η σημαία τους δεν θα είναι εκεί, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε ματς της EuroLeague. Έκανε μία απίθανη καριέρα, ήταν σημαντικός τόσο για το ελληνικό, όσο και για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Για εμάς θα είναι καλό που δεν θα τον συναντήσουμε ξανά ως αντίπαλο, αλλά όπως είπα, ο Ολυμπιακός διαθέτει, έτσι και αλλιώς μία καλή ομάδα.

Έχει αρκετούς επικίνδυνους παίκτες, όπως τον Κώστα Σλούκα και νομίζω ότι μπορούν να καλύψουν την απουσία του Σπανούλη. Παρόλ' αυτά πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

@Photo credits: EuroLeague