Μπαρτσελόνα - Αρμάνι Μιλάνο 73-75: Της έσπασε το αήττητο

Μπαρτσελόνα - Αρμάνι Μιλάνο 73-75: Της έσπασε το αήττητο
Η Μπαρτσελόνα (15-4) είχε μέχρι απόψε 8/8 στο «κάστρο» του Παλάου Μπλαουγκράνα, όμως η Αρμάνι Μιλάνο (11-7) της... έσπασε το αήττητο! Ο Λαπροβίτολα αστόχησε στο τελευταίο σουτ της βραδιάς κι η ομάδα του Μεσίνα απέδρασε με ένα σπουδαίο διπλό από την Βαρκελώνη, με σκορ 73-75, παρότι στο φινάλε έχασε ορισμένες κρίσιμες βολές.

Η Αρμάνι Μιλάνο χαμογέλασε (73-75) στο φινάλε ενός πραγματικού ντέρμπι κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Οι Λομβαρδοί, με παρόμοιο σκορ (75-70 τότε) σε σχέση με το προ διμήνου ματς του πρώτου γύρου, πήραν το 11ο φετινός τους ροζ φύλλο, μετά από 18 αγώνες, τη στιγμή που οι Καταλανοί γνώρισαν την 4η φετινή τους ήττα. Το παιχνίδι είχε σασπένς, ένταση, ανατροπές, με την πιο... σκληρή πνευματικά ομάδα να επιβιώνει στο φινάλε.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Στα πρώτα λεπτά του ντέρμπι, οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ (10-10 στο 8'). Στο εναρκτήριο δεκάλεπτο, η επιθετική παραγωγικότητα δεν ήταν υψηλή. Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να πάρει ένα ισχνό προβάδισμα (18-14 στο 13') με καλάθια των Γιοκουμπάιτις και Ντέιβις, αλλά οι διαδοχικές τρίποντες λύσεις των Μέλι και Μπέντιλ (21-22 στο 15') αποτέλεσαν ενδείξεις πως οι Μιλανέζοι ήταν απλά θέμα χρόνου να βρουν καλύτερο ρυθμό. Ο Ροντρίγκεθ έκανε εξαιρετική δουλειά και με 15 πόντους και καθοδήγησε το σύνολο του Μεσίνα επιθετικά. Η... έκρηξη του είχε ως αποκορύφωμα το buzzer beater δίποντο (28-34) στην εκπνοή ημιχρόνου, παρά την πίεση του νεαρού Νάτζι. Χάρη σε αυτό, έστειλε με προβάδισμα έξι πόντων την ιταλική ομάδα στα αποδυτήρια.

Η Μπαρτσελόνα ήταν άχρωμη κι αναποτελεσματική στο σκοράρισμα, όμως στην τρίτη περίοδο τα πράγματα πήγαν σαφώς καλύτερα. Ο Κούριτς μπήκε στην εξίσωση κι επανέφερε τους Καταλανούς σε... θέση οδηγού (37-36 στο 24'). Ο ίδιος παίκτης, μετά από τρίποντο του Λαπροβίτολα, επιβεβαιώσε πως οι γηπεδούχοι είχαν πια το μομέντουμ (44-38 στο 26'). Ο Κούριτς παρέμεινε ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων της ομάδας του και βρήκε ξανά στόχο, αυτή τη φορά από τα 6.75 μέτρα, στέλνοντας στο +9 (47-38 στο 27') την ομάδα του Γιασικεβίτσιους. Οι φιλοξενούμενοι ήταν κακοί σε άμυνα κι επίθεση (έβαλαν μόλις 13 πόντους στο δεκάλεπτο), δεν είχαν καμία σχέση με το πρώτο μέρος κι ως εκ τούτου βρέθηκαν να χάνουν με 7 (54-47 στο 30'), πριν την έναρξη της καθοριστικής περιόδου.

Οι φιλοξενούμενοι έγιναν πιο αποφασιστικοί όσο τα χρονικά περιθώρια στέρευαν, ροκανίζοντας σιγά-σιγά την διαφορά (54-51 στο 33'). Εξίμισι λεπτά πριν το φινάλε, ο Χάινς ισοφάρισε (56-56), δίνοντας χαρακτήρα... θρίλερ στο υπόλοιπο του ματς. Ο θαυμάσιος επιθετικά Κούριτς έδωσε προβάδισμα 4 πόντων στην Μπαρτσελόνα σε κρίσιμο σημείο (63-59 στο 36'), το οποίο εξανεμίστηκε σε... χρόνο dt, από τους Ροντρίγκεθ και Ντιλέινι που με back-to-back τρίποντα έβαλαν μπροστά την Αρμάνι (63-65 στο 37'). 1'50'' πριν το τέλος, ο Μπέντιλ έγραφε 1/2 βολές και διατηρούσε στο +3 την ιταλική ομάδα (65-68 στο 39'), μεταφέροντας όλη την πίεση στους γηπεδούχους. Ένα λάθος του Μίροτιτς στην επίθεση που ακολούθησε κι αμέσως μετά, 72'' πριν το άκουσμα της τελικής κόρνας, ένα καθοριστικό δίποντο του Χολ (65-70) έδειξαν πως η Αρμάνι πατούσε γερά.

Στα 43.6'', ο Χολ γινόταν... Μπέντιλ, χάνοντας ακόμη μια σημαντική βολή. Έβαλε όμως την δεύτερη για το 67-71. Η Μπαρτσελόνα αναθάρρησε κι ο Κούριτς «τιμώρησε» την Αρμάνι (70-71 στα 34'') που αδυνατούσε να τελειώσει το ματς. Ο Ντιλέινι κράτησε την Αρμάνι με τρίποντο... προσωπικότητας (70-74 στα 12'') σε απόσταση ασφαλείας, αλλά ο Μίροτς στα 5'' δεν είχε πει την τελευταία κουβέντα των Καταλανών, φέρνοντας ξανά το παιχνίδι στον πόντο (73-74). Το ρεσιτάλ τριπόντων διέκοψαν οι βολές του Μέλι. Ο Ιταλός φόργουορντ χάνει την πρώτη και βάζει την δεύτερη, σε ένα... repeat των όσων έκαναν νωρίτερα οι Μπέντιλ και Χολ. Ο Λαπροβίτολα πήρε την ευθύνη του τελευταίου σουτ. Αστόχησε από τα δέκα μέτρα, σε ένα σχεδόν... καταδικασμένο σουτ. Η Αρμάνι έφυγε με ένα τεράστιο διπλό από την Βαρκελώνη, με τελικό σκορ 73-75!

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-14, 28-34, 54-47, 73-75.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Αποφασιστική εμφάνιση από την Αρμάνι στην τέταρτη περίοδο. Οι Ιταλοί έβαλαν 28 μπροστά, κράτησαν την Μπαρτσελόνα στους 19 και κάπως έτσι ανέτρεψαν τα εις βάρος τους δεδομένα.

O MVP: Από κοινού ο Ροντρίγκεθ (18π, 4α) με τον Ντιλέινι (15π). Ειδικά ο Αμερικανός ήταν καταπληκτικός στο δεύτερο ημίχρονο. Ο «Τσάτσο» ήταν σταθερά καλός σε όλο το ματς.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Πλην του Κούριτς (22π) και του Γιοκουμπάιτις (11π, 6α), όλοι οι υπόλοιποι περιφερειακοί της Μπαρτσελόνα κινήθηκαν στην μετριότητα. Δηλαδή Λαπροβίτολα (2/9 τριπ, 3 λάθη), Χίγκινς (εντελώς εκτός ρυθμού, 0/3 σουτ), Μαρτίνεθ (άποντος χωρίς προσπάθειες, σε 8'30''). Ο Γιασικεβίτσιους δεν είχε την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο, με δεδομένη την απουσία του Καλάθη αλλά και του ότι ο Έξουμ έμεινε εκτός δωδεκάδας.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ουσιαστικός ο Μπέντιλ (8π, 4ρ, 4κλ), στυλοβάτης ο Χάινς (8π, 4ρ, 2α, 2κλ).

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: 10/17 τρίποντα η Αρμάνι, δηλαδή 59%. Κάποια εξ' αυτών, στο τελευταίο λεπτό, υψίστης σημασίας.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Άλμπα, Ολυμπιακός, Ζενίτ, Μπασκόνια, ΤΣΣΚΑ, Ζάλγκιρις, Ρεάλ, Ούνικς. Καμία εξ' αυτών δεν είχε καταφέρει να φύγει με το ροζ φύλλο από το Παλάου Μπλαουγκράνα φέτος. Η Αρμάνι Μιλάνο έγινε η πρώτη που το πετυχαίνει στη σεζόν.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Αρμάνι επέστρεψε δυναμικά στην Euroleague και «βλέπει» ξανά τετράδα. Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας «διπλό». Η Μπαρτσελόνα, αν εξαιρέσουμε την τρίτη περίοδο όπου ήταν πραγματικά καλή, στο υπόλοιπο του ματς παρουσίασε αρκετά τρωτά σημεία.

4

3

@Photo credits: EUROLEAGUE.NET

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.