Mπέντζαμιν Μπέντιλ: H περίεργη ιστορία του (vid)

Mπέντζαμιν Μπέντιλ: H περίεργη ιστορία του (vid)
Ο Μπέν Μπέντιλ «υποδέχεται» τον Παναθηναϊκό ως παίκτης της Αρμάνι Μιλάνο, ωστόσο το... χρονικό της μπασκετικής του πορείας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και «περίεργο»!

Σίγουρα δεν αποδίδει ακριβώς το νόημα της κλασικής... υπόθεσης περί «The curious case of Benjamin Button». Και αυτό γιατί το ρολόι του έτερου Μπέντζαμιν, Μπέντιλ, πηγαίνει δεξιόστροφα και όχι ανάποδα, όπως ορίζει η περίφημη ταινία. Κάποιες φορές μάλιστα ο χρόνος «τρέχει» για να τον οδηγήσει στο Μιλάνο, όπου αυτή τη στιγμή ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού ξεπερνά τις προσδοκίες. Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο;

Όπως συνηθίζει να λέει, ή μάλλον να γράφει, ο ίδιος κάτω από τις φωτογραφίες του στον προσωπικό του λογαριασμό «#straightfromthemotherland». Και είναι η πραγματικότητα, αφού ο Μπέντιλ βρήκε την Γκάνα και συγκεκριμένα το Σεκόντι - την πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε - σαν το πάτημα για συνεχόμενη άνοδο. Από τα σαλόνια του ΝΒΑ, στα ταξίδια της αναζήτησης και στα μικρά… λιμάνια που τον έφεραν αυτή τη στιγμή να έχει ξεχωρίσει σε λίγες μόλις αναμετρήσεις με την Αρμάνι.

Νο51, ο πρώτος Γκανέζος του ΝΒΑ και τα συνεχόμενα ταξίδια

Η καριέρα που μπορεί να ονειρευόταν… στο βόλεϊ κράτησε μέχρι και την λιγοστή επαφή του με την «πορτοκαλί θεά». Μετά τα πρώτα δύσκολα (από κάθε άποψη) χρόνια στην πατρίδα του, έκανε το μεγάλο βήμα της Αμερικής προκειμένου να σπουδάσει και να ασχοληθεί παράλληλα με το μπάσκετ.

Στο κολέγιο Providence, όντας 19 χρονών, χρειάστηκε μόλις μία σεζόν προσαρμογής, προκειμένου να ξεχωρίσει και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς μαζί με τον Κρις Νταν, ΝΒΑer των Ατλάντα Χοκς.

Καθιερώθηκε και προσέφερε στην ομάδα του έναν φόργουορντ 206 εκατοστών που μπορεί να σκοράρει έχοντας διάφορες κινήσεις στο ρεπερτόριό του. Την δεύτερη και τελευταία χρονιά παρουσίας του, είχε μέσο όρο 21.1 πόντους με 7.7 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ, ενώ μέτρησε και το εντυπωσιακό career-high των 42 πόντων με 12 ριμπάουντ τον Φεβρουάριο του 2016.

Φρόντισε, δηλαδή, να δώσει μία καλή παράσταση πριν την μεγάλη βραδιά του draft pick. «Με την 51η επιλογή του 2016 του ΝΒΑ draft, οι Μπόστον Σέλτικς επιλέγουν τον Μπεν Μπέντιλ»… Η πρώτη δικαίωση! Βέβαια δεν είχε την διάρκεια που περίμενε, αφού μετά την preseason, ο 21χρονος Μπεν μετέβη στους Πέλικανς και από εκεί κατευθείαν στην G-League, πριν πάρει τον δρόμο για το πρωτάθλημα της Κίνας.

Μετά τις «γεμάτες» εμφανίσεις στους Xinjiang Flying Tigers με περίπου 13 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 11 συμμετοχές, η κρούση από την Αμερική έρχεται ξανά! Οι Ντάλας Μάβερικς προσφέρονται να τον κάνουν «τον πρώτο Γκανέζο του ΝΒΑ». Δεν είναι και λίγο να γράφεις ιστορία με 10ήμερο συμβόλαιο και μόλις 3 εμφανίσεις. Ωστόσο, τα ταξίδια θα ξεκινήσουν και πάλι και αυτή τη φορά προς την Ευρώπη.

Αρχικός προορισμός του το Παρίσι και η γαλλική Σαλόν (2017/18), με την οποία ο Μπέντιλ συστήθηκε έχοντας σε 20 παιχνίδια 11.7 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ ανά αγώνα. Μεσούσης της ίδιας σεζόν, οι «σειρήνες» της Ισπανίας θα τον φέρουν να αγωνίζεται με την φανέλα της Μπιλμπάο, λίγο πιο… αθόρυβα, όμως το ίδιο παθιασμένα.

Η «σταθερότητα» του Περιστερίου

Το αθόρυβο ήταν και η μεγάλη λατρεία του Αργύρη Πεδουλάκη… Η αναζήτηση νέων ταλέντων και μεγάλων «εκπλήξεων» για το ρόστερ του είναι κάτι που ανέκαθεν μπορούσε να τον συναρπάσει. Έτσι έγινε και στην περίπτωση του Μπέντιλ, τον οποίο καλωσόρισε στο Περιστέρι τη σεζόν 2018/19 και τον έβαλε κάτω από τις δικές του φτερούγες ώστε να εξελίξει όσα είχε δει και τον έκαναν να πάρει αυτή την απόφαση.

x

Ο Έλληνας τεχνικός γνώριζε πως να ταιριάξει απόλυτα τον Αφρικανό «μαχητή» στο ρόστερ του, προκειμένου να του αποφέρει τα μέγιστα τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στα αμυντικά του καθήκοντα. Το στοιχείο του Μπέντιλ που έστρεψε τα φώτα ολόκληρης της Basket League πάνω του ήταν (πέραν των αθλητικών προσόντων) η ευστοχία του από την περιφέρεια. Ένας ψηλός που σουτάρει με συνέπεια.

Μία σεζόν στο Περιστέρι ήταν αρκετή. Σημείωνε 11.5 πόντους με 6.3 ριμπάουντ και 0.8 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ ήταν από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στα playoffs. Ήταν λογικό να ανάψει το πράσινο φως στις κορυφαίες ομάδες της κατηγορίας που έδειξαν ενδιαφέρον για να τον αποκτήσουν.

Μία ευκαιρία στον Παναθηναϊκό και την Euroleague

Το πράσινο ήρθε στην κυριολεξία, αφού εκείνο το καλοκαίρι ο Αργύρης Πεδουλάκης θα καθόταν και πάλι στον πάγκο του Παναθηναϊκού και μαζί του θα έπαιρνε το μπασκετικό του «παιδί». Το Νο50 του «Εξάστερου» έκανε την εμφάνισή του λόγω του Μπέντιλ.

Εκείνος γνώριζε πως στην συγκεκριμένη ομάδα θα είχε ένα ρόλο πιο συμπληρωματικό, κάτι που δέχτηκε πιστά και απόλυτα. Ο Παναθηναϊκός ήθελε έναν παίκτη στο «4» για να τραβάει από την ρακέτα τους αντίπαλους ψηλούς, ενώ θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αγωνιστεί και ως σέντερ.

Ό,τι ακριβώς έκανε ο Μπέντιλ στις δύο σεζόν που παρέμεινε στην ομάδα, έχοντας αλλάξει μία τετράδα προπονητών με το πέρασμα των Πεδουλάκη, Πιτίνο, Βόβορα και Κάτας.

σ

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Μπεν την πρώτη σεζόν αγωνίστηκε σε 6 ματς, ενώ την δεύτερη σε 20. Σε μία χρονιά επιστροφής στην κανονικότητα εξαιτίας της πανδημίας είχε 8.2 πόντους με 3.6 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ. Από την πλευρά της rookie σεζόν του στη Euroleague (2019/20), μέτρησε 23 παιχνίδια σε… ρηχά νερά και λίγα λεπτά συμμετοχής.

Ωστόσο, όσο προχωρούσε προς το τέλος της παρουσίας του με το «τριφύλλι», ο 25χρονος Γκανέζος κατόρθωσε να πιάσει το «πικ»! Αυτό συνέβη τόσο με την… παράστασή του στον τρίτο αγώνα της τελικής σειράς με το Λαύριο σκοράροντας 28 πόντους που συνδύασε με 5 ριμπάουντ και 1 ασίστ, όσο και σε μία ευρωπαϊκή αναμέτρηση που έμελλε να εξελιχθεί σε προφητική.

Στην 33η αγωνιστική της Euroleague την περασμένη σεζόν, ο Παναθηναϊκός αναμετρήθηκε στο ΟΑΚΑ με την Αρμάνι Μιλάνο, έχοντας τον Μπέντιλ σε βραδιά… ρεκόρ! Οι 16 πόντοι με τα -σχεδόν- άριστα ποσοστά, οι 18 βαθμοί στην αξιολόγηση και τα 5 επιθετικά (6 συνολικά) «σκουπίδια» που μάζεψε αποτελούν τις κορυφαίες του ευρωπαϊκές επιδόσεις μέχρι και σήμερα.

Το... εισιτήριο Μπαχτσεσεχίρ στην πτήση για Μιλάνο

Η ευκαιρία για την Αρμάνι πέρασε μέσω Τουρκίας, η οποία ήταν και ο επόμενος σταθμός του μετά την Αθήνα. Η Μπαχτσεσεχίρ έκανε δικό της τον Μπέντιλ και ευτύχησε να δει την… θηριώδη πλευρά από τις πρώτες κιόλας αναμετρήσεις.

Μέσα σε μόλις 8 εμφανίσεις, ο Μπέντιλ είχε 12 πόντους μεσο όρο, 4.3 ριμπάουντ, ενώ «γνώρισε» πολύ καλύτερα τον τομέα των ασίστ με τον μεγαλύτερο αριθμό της καριέρας του (2.3 ανά αγώνα).

d

Ο τραυματισμός ενός… παλιού γνώριμου από τον Παναθηναϊκό, του Ντίνου Μήτογλου, έστρεψε την Αρμάνι Μιλάνο στην αγορά προκειμένου να βρει τον αντικαταστάτη του για όσο καιρό αναγκαστεί να λείψει. Ο Ετόρε Μεσίνα εξέτασε την περίπτωση του Μπεν Μπέντιλ με ενδιαφέρον και τελικά τον έντυσε… στα Αρμάνι.

Τα πειστήρια του Γκανέζου και το πώς «άρπαξε» την ευκαιρία που του δόθηκε, βάζουν ήδη υποψηφιότητα για προοπτική συνέχειας στην συνεργασία των δύο πλευρών. Σε δύο παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα σημειώνει 12 πόντους και 5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Την ίδια ώρα στην Euroleague σε 15:53 συμμετοχής ανά αγώνα μετρά 8.5 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και ένα… τίμιο «9άρι» στην αξιολόγηση που αν εξαιρέσουμε την βαθμολογία του Μήτογλου που απουσιάζει, είναι η 4η καλύτερη συγκομιδή της ομάδας ακολουθώντας τους βασικούς Σιλντς, Ροντρίγκεθ, Μέλι και Κάιλ Χάινς.

Ο Μπέντιλ ήταν ήδη καθοριστικός για το πλάνο του Μεσίνα, απέναντι στην Άλμπα και ιδιαίτερα στην αναμέτρηση του Πριγκιπάτου με την Μονακό, όπου η Αρμάνι ήταν η απόλυτη «πριγκίπισσα».

Ένας «εργάτης» που έχει μάθει να αγωνίζεται εντός και εκτός γηπέδων, έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να κάνει το απίθανο. Το αν το «Big Ben» θα… εγκατασταθεί για καιρό στο Μιλάνο βρίσκεται στην δική του τύχη!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.