Ολυμπιακός: Ο τρόμος του Φαλ-ήρου (vid)

Ολυμπιακός: Ο τρόμος του Φαλ-ήρου (vid)

Ολυμπιακός: Ο τρόμος του Φαλ-ήρου (vid)
Η άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού επί της Μακάμπι είχε έντονο το αποτύπωμα του Μουστάφα Φαλ, ο οποίος κυριάρχησε και στις δύο πλευρές του παρκέ. Το Gazzetta στέκεται στην καλύτερη φετινή εμφάνιση του Γάλλου σέντερ κι εξηγεί γιατί οι Πειραιώτες έχουν ξανά λόγους να στηρίζονται στην δύναμη της ρακέτας.

Ο Μουστάφα Φαλ ήταν ο στυλοβάτης των ερυθρολεύκων απέναντι στην «ομάδα του λαού» χθες βράδυ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην 11η «στροφή» της φετινής EuroLeague, καθώς η επίδραση του στο ξεκίνημα του ματς, το διάστημα όπου οι παίκτες του κόουτς Μπαρτζώκα οικοδόμησαν το +27 της πρώτης περιόδου (35-8), ήταν ομολογουμένως τεράστια.

Ο διεθνής Γάλλος, παρά την κούραση από το γεγονός πως τραβά μόνος του επί της ουσίας το κουπί στην θέση «5» λόγω της άνοστης παρουσίας του Χασάν Μάρτιν, παραμένει πληθωρικός στα λεπτά που αγωνίζεται, δίχως να έχει ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του.

Άλλωστε δήλωσε μετά τη νίκη επί της Μακαμπί πως όταν κουράζεται βρίσκει την... ενέργεια, ώστε να προσπαθεί πιο σκληρά! Η αγωνιστική του νοοτροπία είναι υποδειγματική, αφού συν τοις άλλοις - ασχέτως αν «γράφει» νούμερα ή όχι - πάντοτε παίζει με άξονα το καλό του συνόλου.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν βρήκε τρόπο να περιορίσει την δράση του, με τον Φαλ να ολοκληρώνει την αναμέτρηση με 12 πόντους (5/8 δίποντα, 2/2 βολές), 11 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κερδισμένα φάουλ, 2 κλεψίματα και μόλις ένα λάθος σε περίπου 30 λεπτά. Οι επιδόσεις του στα ριμπάουντ, τις τελικές πάσες, το ranking (27 μονάδες) αλλά και τον χρόνο συμμετοχής του συνιστούν πλέον τα νέα season-highs του με τα ερυθρόλευκα.

Θεωρητικά το μόνο που δεν κατέγραψε ώστε να αγγίξει το «τέλειο», ήταν... ένα μπλοκ. Ωστόσο η έλλειψη αυτού δεν σημαίνει πως οι έμμεσες παρεμβάσεις του στην άμυνα δεν ήταν καθοριστικές. Συνολικά, μιλάμε για μια all-around εμφάνιση, με όλη τη σημασία της έννοιας. Σε άμυνα κι επίθεση, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το κοντράστ της αποτελεσματικότητας της ερυθρόλευκης πεντάδας, όταν ο Φαλ πήρε τις απαραίτητες ανάσες του κι αντικαταστάθηκε από τον Μάρτιν.

Η Μακαμπί αναθάρρησε κάπως δίχως τον Φαλ στο ματς, σκοράροντας πιο εύκολα, ενώ ταυτόχρονα χάθηκε για τον Ολυμπιακό κι ο επιπλέον επιθετικός πόλος πλησίον του καλαθιού.

Η οξυδέρκεια οδήγησε σε τάχιστη προσαρμογή

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Γάλλος γίγαντας (2.18μ.) είναι ένας πανέξυπνος παίκτης, με εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού. Ο βαθμός της συγκέντρωσης του κατά την διάρκεια των αγώνων είναι πάντοτε υψηλός. Πέρα από την στατιστική απεικόνιση της προσφοράς του, είναι οφθαλμοφανές στο παρκέ πως ο Φαλ ξέρει πως να κινηθεί στην άμυνα και ποιες είναι οι κατάλληλες τοποθετήσεις που πρέπει να έχει.

Έχει δείξει πως «πιάνει» άμεσα το κομμάτι της τακτικής κι όσα του ζητά ο Γιώργος Μπαρτζώκας, σε άμυνα κι επίθεση. Ξέρει στα μετόπισθεν δηλαδή πότε είναι αναγκαίο να παραμείνει βαθιά στην ρακέτα, λειτουργώντας ως... φόβητρο, αλλά και πότε πρέπει να κινηθεί πιο επιθετικά, ανεβαίνοντας μέτρα στο γήπεδο προς την περίμετρο.

Στο επιθετικό σκέλος, διακρίνεται για τις σωστές επιλογές του, καθώς μπορεί να κρίνει πότε είναι απαραίτητο να τελειώσει μια φάση, καθώς και πότε οφείλει να πασάρει για να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για να εκτελέσει κάποιος συμπαίκτης του. Άλλωστε, οι 5 ασίστ που μοίρασε χθες, δεν αποτελούν κάποια σπουδαία είδηση, μιας κι η ικανότητα του στην πάσα είναι γνωστή από τις μέρες του στην Βιλερμπάν (120 ασίστ σε 62 ματς πέρσι).

Σημείο αναφοράς

Το καλοκαίρι του 2020 ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πέταξε για... άλλες πολιτείες, αποδεχόμενος την προσφορά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η συνεργασία του Σέρβου με τους Πειραιώτες ολοκληρώθηκε με τον ίδιο να έχει φτάσει σε ένα αγωνιστικό επίπεδο - για τουλάχιστον μια διετία - όπου αποτελούσε σημείο αναφοράς της πεντάδας, εντός της ρακέτας.

Έκτοτε, δηλαδή πέρσι, ο Ολυμπιακός δεν είχε κάποιον ψηλό με αντίστοιχο impact. Ο Μάρτιν απέδιδε μεν ικανοποιητικά όταν λάμβανε την κατάλληλη τροφοδοσία, αλλά δεν ήταν επ' ουδενί τόσο επιδραστικός από μόνος του. Ο Κουφός δεν πρόλαβε να φορέσει τα ερυθρόλευκα για περισσότερα από οκτώ ματς, ενώ ο Έλις εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής.

Ο Ολυμπιακός είχε ανάγκη να προσθέσει στην μηχανή του έναν πραγματικά ποιοτικό ψηλό, ικανό να προσφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, ούτως ώστε να μην βασιστεί εξ' ολοκλήρου στην περιφερειακή του γραμμή ή τον Βεζένκοβ στο «4». Ο Φαλ εξελίσσεται στο σημείο αναφοράς της frontline, το οποίο δεν είχε στην διάθεση του ο Γιώργος Μπαρτζώκας στους περισσότερους μήνες αυτής της δεύτερης θητείας του στο Φάληρο.

@Photo credits: INTIME