Ρεάλ Μαδρίτης: Το rebuilding της «Βασίλισσας»

Ρεάλ Μαδρίτης: Το rebuilding της «Βασίλισσας»

Ρεάλ Μαδρίτης: Το rebuilding της «Βασίλισσας»
Το Gazzetta γράφει για το rebuilding της Ρεάλ Μαδρίτης που βρίσκεται στον σωστό δρόμο πριν από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (8/10, 21:00).

Για πολλούς ήταν ο loser. Ο προπονητής που δεν ήξερε να διαβάζει το παιχνίδι των αντιπάλων, που δεν είχε συστήματα, που δεν γνώριζε πώς να διαχειριστεί τους παίκτες του, πολλώ δε πώς να τους επιβληθεί. Αυτά τον Μάιο του 2014, μετά από την αποτυχία στο Final 4 της EuroLeague και την απώλεια του πρωταθλήματος από την Μπαρτσελόνα. Ένα χρόνο αργότερα, ο Πάμπλο Λάσο θα έκλεινε το στόμα όλων όσοι τον έστησαν στον τοίχο, όσοι τον αμφισβήτησαν ως προπονητή και ως άνθρωπο.

Αξιοποίησε κατά τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τις… μετρημένες ημέρες του στη Ρεάλ και πέτυχε αυτό που στην Ισπανία αποκαλούν poker. Για την ακρίβεια, σήκωσε ό,τι κούπα υπήρχε διαθέσιμη, εντός και εκτός συνόρων (Euroleague, Liga Endesa, Copa del Rey, Supercopa)! Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει πια πως η απόφαση της διοίκησης της «Βασίλισσας» να τον προσλάβει το καλοκαίρι του 2011 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εντούτοις ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι επί ημερών του η Ρεάλ έχει κατακτήσει ήδη 21 τίτλους σε 30 τελικούς τα τελευταία 10 χρόνια!

Περισσότερους, δηλαδή, από τους 10 σε σύνολο 71 διεκδικήσιμων τίτλων που πανηγύρισε με τους 16 προπονητές που προηγήθηκαν του Λάσο την περίοδο 1989-2011, μεταξύ των οποίων οι Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, Σέρτζιο Σκαριόλο, Τζουάν Πλάθα και Έτορε Μεσίνα! Παρεμπιπτόντως, ουδείς εξ αυτών έκατσε παραπάνω από τρία χρόνια στον πάγκο, ενώ ο Λάσο έβαλε πρόσφατα την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο WiZink Center ως το 2023. Τώρα που τα έχει πάρει όλα, προφανώς και νιώθει πιο ανάλαφρος. Ή μήπως όχι;

Lukaa

Η μεγάλη φυγή για το ΝΒΑ

Τα τελευταία χρόνια, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι υποχρεωμένη να μάθει να ζει χάνοντας σημαντικούς παίκτες της που αποφάσισαν να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στο ΝΒΑ. Ό,τι συνέβη, δηλαδή με τους Νίκολα Μίροτιτς (Μπουλς, 2014), Σέρχιο Ροντρίγκεθ (Σίξερς, 2016), Ουίλι Ερνανγκόμεθ (Νικς, 2016) Λούκα Ντόντσιτς (Μάβερικς, 2018), Φακούντο Καμπάτσο (2020, Νάγκετς), Γκάμπριελ Ντεκ (2021, Θάντερ) και εσχάτως Ουσμάν Γκαρούμπα, ο οποίος πήρε τα ταλέντα του και μετακόμισε στο Χιούστον για λογαριασμό των Ρόκετς.

Στο μεσοδιάστημα, ο εμβληματικός αρχηγός της Ρεάλ, Φελίπε Ρέγιες αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Σέρχιο Γιουλ υπέστη ρήξη χιαστού το 2017, χάνοντας την εκρηκτικότητα που είχε πριν από τον τραυματισμό του ενώ ο Άντονι Ράντολφ υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα στο ΣΕΦ, τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι 4+1 νέοι της Ρεάλ

Η Ρεάλ Μαδρίτης, λοιπόν προχώρησε και φέτος σε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της με φόντο την επιστροφή στο Final 4 έπειτα από την περσινή απουσία, όταν «χτυπήθηκε» από τους τραυματισμούς και τις αποχωρήσεις μεσούσης της σεζόν (σ.σ. Καμπάτσο, Ντεκ). Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο, λοιπόν ενισχύθηκε στην περιφέρεια με τις προσθήκες των Νάιτζελ Ουίλιαμς - Γκος, Τομά Ερτέλ και Άνταμ Χάνγκα, γέμισε τη ρακέτα της με τον Γκέρσον Γιαμπουσέλε ενώ δικαίωμα συμμετοχής στην EuroLeague έχει πλέον ο Βενσάν Πουαριέ, ο οποίος έκανε πέρσι το ντεμπούτο του με τους blancos στη Liga Endesa.

Γκοςςς

Η ανανέωση και οι ευκαιρίες στους πιτσιρικάδες

Το καλοκαίρι του 2020, η Ρεάλ Μαδρίτης επιχείρησε το πρώτο στάδιο της ανανέωσης με τις προσθήκες των Κάρλος Αλοθέν και Αλμπέρτο Αμπάλντε. Σε ό,τι αφορά τον Αλοθέν, η «Βασίλισσα» έβγαλε από τα ταμεία της 150.000 ευρώ για την αγορά του από τη Σαραγόσα. Ο Αλοθέν αναδείχθηκε κορυφαίος Νέος Παίκτης στην Ισπανία το 2019-20, αποτελώντας τον καλύτερο γκαρντ της γενιάς του στην Ισπανία (γεννημένος το 2000), έναν παίκτη που παίρνει γρήγορες αποφάσεις, ικανό στην πάσα με καλό περιφερειακό σουτ. Αναφορικά στον Αλμπάλντε, η Ρεάλ κατέβαλε το buy-out στη Βαλένθια για τον 25χρονο γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος υπέγραψε ως το 2025.

Παράλληλα ο Λάσο έδωσε την ευκαιρία σε 15 πιτσιρικάδες της Ακαδημίας της Ρεάλ να ντεμπουτάρουν στη Liga Endesa και να δείξουν τι αξίζουν στο πλευρό των σταρ της «Βασίλισσας». Και αν η περίπτωση του Ντόντσιτς είναι one of a kind, εντούτοις οι Μαδριλένοι έχουν να επιδείξουν άλλες 14 περιπτώσεις, με τελευταία εξ αυτών εκείνη του Τρίσταν Βούκσεβιτς. Τον γιο του Ντούσαν Βούκσεβιτς ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στην ισπανική λίγκα σε ηλικία 17 ετών και πλέον έχει ρόλο στο rotation των Μαδριλένων

τρίσταν

Παρά τις σημαντικές προσθαφαιρέσεις, η Ρεάλ στηρίζεται εκ νέου σε έναν κορμό παικτών (Έντι Ταβάρες, Σέρχιο Γιουλ, Άντονι Ράντολφ, Φαμπιάν Κοζέρ, Ρούντι Φερνάντεθ, Τρέι Τόμπκινς) που αγωνίζονται χρόνια μαζί και έχουν αναπτύξει «χημεία» και ομοιογένεια μεταξύ τους. Επίσης, η ανανέωση της συνεργασίας με τον Πάμπλο αποτελεί εγγύηση για το μέλλον των Μαδριλένων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.