Ίβκοβιτς: Τι είναι η ιστοπλάσμωση που προκαλούν τα περιστέρια και φέρεται να κόστισε στον Ντούντα

Ίβκοβιτς: Τι είναι η ιστοπλάσμωση που προκαλούν τα περιστέρια και φέρεται να κόστισε στον Ντούντα

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ίβκοβιτς: Τι είναι η ιστοπλάσμωση που προκαλούν τα περιστέρια και φέρεται να κόστισε στον Ντούντα
Το πάθος για τα περιστέρια φέρεται να στοίχισε τη ζωή του Ντούσαν Ίβκοβιτς και το Gazzetta γράφει για την ιστοπλάσμωση που μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη λοίμωξη και ενδέχεται να αποβεί μοιραία σε ευπαθείς οργανισμούς.

Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς ξεστόμισε τη μεγάλη αποκάλυψη μιλώντας για τον θάνατο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών και η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 21/9 στο Νέο Βελιγράδι. «Ξέρω πως ο Ντούντα είχε κάποια προβλήματα υγείας. Ο Ντούντα μολύνθηκε από τα περιστέρια που ήταν το τεράστιο πάθος του! Είχε μαζέψει υγρό στον πνεύμονα από αυτό...» ανέφερε ο άλλοτε προπονητής της Παρτιζάν, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Stark Arena για το φιλικό των Σέρβων με την Αναντολού Εφές, εκεί όπου ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έδειξε στον ουρανό για τον κουμπάρο του. Η αγάπη του Ντούντα για τα περιστέρια ήταν γνωστή. Μπορεί όμως το συγκεκριμένο πάθος, το οποίο είχε επίσης ο Νίκολα Τέσλα να ευθύνεται για τον θάνατό του;

Πολλά περιστέρια είναι φορείς μικροβίων και δυνητικά μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες σε ανθρώπους, τόσο μέσω των περιττωμάτων τους όσο και μέσω απλής επαφής. Οι συνηθέστερες ασθένειες που έχουν αναφερθεί ότι σχετίζονται με τα περιστέρια και ενδέχεται να παρουσιαστούν στο ιατρείο είναι μυκητιάσεις. Άλλη νόσος για την οποία ενοχοποιούνται τα περιστέρια είναι η ιστοπλάσμωση, η οποία προσβάλλει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει και γενικευμένη λοίμωξη με πυρετό, ηπατική και νεφρική προσβολή και αναιμία, που σε ευπαθείς οργανισμούς ενδέχεται να αποβεί και μοιραία.

Η ιστοπλάσμωση (histoplasmosis) οφείλεται σε εισπνοή σκόνης -ειδικά από πτηνοτροφεία, σπηλιές μολυσμένες από νυχτερίδες και περιττώματα περιστεριών που περιέχει σπόρους του μύκητα Histoplasma capsulatum. Όπως αναφέρει το healthyliving.gr, αν ο μύκητας εξαπλωθεί από τους πνεύμονες μέσω του αίματος, προκαλεί διόγκωση του ήπατος, των λεμφαδένων ή του σπλήνα και, λιγότερο συχνά, έλκη στο στόμα ή στον πεπτικό σωλήνα. Στην ήπια μορφή της η ιστοπλάσμωση είναι συνήθως καλοήθης και δεν απαιτεί θεραπεία. Οι σοβαρότερες μορφές της νόσου μπορεί να αποβούν μοιραίες.