Παπαθεοδώρου το ανάγνωσμα!

Παπαθεοδώρου το ανάγνωσμα!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας κάνει το «ταμείο» της προτελευταίας αγωνιστικής στην κανονική περίοδο της Basket League, καταπιάνεται με τους πρωταγωνιστές του μπασκετικού διημέρου και σχολιάζει την απομάκρυνση του Ηλία Παπαθεοδώρου από τον πάγκο της ΑΕΚ.

Θέλτα - Σεβίλλη: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Απ' αυτή εδώ την στήλη έχω υπερασπιστεί αρκετές φορές (και πολύ πρόσφατα μάλιστα) τον 45χρονο Έλληνα τεχνικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ταυτόχρονα δεν του έχω ασκήσει κριτική ή ότι δεν έχω επισημάνει τις διαφωνίες μου ως προς κάποιες επιλογές του (όπως την χαμηλή αθλητικότητα και τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ αλλά και την επιμονή στον μονοδιάστατο τρόπο παιχνιδιού του Λάνγκφορντ).

Ο πρώην πλέον coach της "Ένωσης", άλλωστε, είναι ίσως ο μοναδικός από τους προπονητές που ξεκίνησαν την εφετινή σεζόν στην Α1 Κατηγορία, που έχει περάσει με επιτυχία από όλες τις βαθμίδες της προπονητικής, είναι επαγγελματίας από τα 20 του και έχει μάθει «να ζει και να πεθαίνει» με τις επιλογές του!

Από τις ακαδημίες, τα παιδικοεφηβικά και όλες τις τοπικές κατηγορίες, έως τις συνεχόμενες ανόδους και την καθιέρωση της Κηφισιάς στα μεγάλα σαλόνια, τις σπουδαίες επιτυχίες με τις μικρές Εθνικές ομάδες, την σεζόν στο Καζακστάν και τις δύο ξεχωριστές διετίες στον «δικέφαλο» του Βορρά και του Νότου, το ζητούμενο για τον Ηλία Παπαθεοδώρου δεν έχει να κάνει με το αν είναι καλός (προφανώς και είναι) ή κακός προπονητής.

Αλλά το πως θα διαχειριστεί την πρώτη σεζόν της καριέρας του με τεράστια πίεση (και υπερβολική στόχευση) αλλά και κακοδαιμονία από τις λίγες (μόλις πέντε παίκτες της ομάδας δεν απουσίασαν καθόλου είτε από τραυματισμούς, είτε από κορονοϊό), η οποία - για τον ίδιο τουλάχιστον - ολοκληρώθηκε αποτυχημένα! Όχι γιατί προσωπικά χαρακτηρίζω την συμμετοχή σε έναν ευρωπαϊκό τελικό και την 2η θέση στο "περυσινό" BCL, ως αποτυχία...

Ίσα-ίσα το αντίθετο, μάλιστα! Αλλά όταν ο σύλλογος αποφασίζει να στήσει το ρόστερ και κατ' επέκταση ολόκληρη τη σεζόν, πάνω στο bonus (1 εκ. Ευρώ) της κατάκτησης του ευρωπαϊκού τροπαίου, το αποτέλεσμα κατά πρώτον και εν συνεχεία οι επιλογές των παικτών, μοιραία διαμορφώνουν την μοίρα του εκάστοτε προπονητή. Ακόμη και αυτού που δουλεύει σκληρά, έχει αμέριστη στήριξη από την διοίκηση, και είναι αποδεδειγμένα ικανός.

Αλλά ταυτόχρονα, έχει πέσει στην λούμπα μίας κατάστασης που δεν είναι εύκολο να διορθωθεί, ενώ την ίδια ώρα (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) έχει χάσει και την πλειοψηφία των παικτών, που ο ίδιος πίστεψε και έφερε στην ομάδα. Κάπως έτσι γράφονται οι επίλογοι στις συνεργασίες, πριν ολοκληρωθεί το έργο τους. Αυτό είναι, όμως και το ριζικό του 90% των προπονητών. Το 10% αφορά στις περιπτώσεις εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία Ομπράντοβιτς, Ιτούδη, Μεσίνα, Ίβκοβιτς και μερικών άλλων που έχουν κερδίσει την πολυτέλεια να κρίνονται πάντα στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Κι επειδή ο Ηλίας βιώνει για πρώτη φορά στην καριέρα του τον «ξαφνικό θάνατο», στο χέρι του είναι διαχειριστεί σωστά την «κιτρινόμαυρη» εμπειρία και να βγει πιο σοφός μέσα απ' αυτήν, έτσι ώστε να φτάσει μία μέρα να ανήκει στην «ελίτ» του 10%!

«Το «γυαλί είχε ραγίσει» και στην Ρόδο προέκυψε η τελική αφορμή!

Το ότι η ΑΕΚ (14-6) δεν ήταν καλά, φαινόταν εδώ και καιρό και δεν στέκομαι τόσο στον αποκλεισμό από τα ημιτελικά του Κυπέλλου σε ένα παιχνίδι νοκ-άουτ και ειδικών συνθηκών! Απλά, η προσθήκη ενός πολύ ποιοτικού παίκτη όπως ο Ντάριλ Μέικον καμουφλάρισε λίγο τις αδυναμίες και καθυστέρησε το μπαμ! Γιατί δεν πιστεύω να αμφιβάλλουν πολλοί ότι η υγιής "Ένωση", έστω και με δυσκολία, θα προκρινόταν στο Final 8 του εφετινού BCL και θα κατακτούσε την 2η θέση στην κανονική περίοδο.

Η ταλαιπωρημένη από πολλαπλούς τραυματισμούς και κρούσματα covid-19 των τελευταίων μηνών και με εμφανή την έλλειψη φρεσκάδας, όμως, ήταν θέμα χρόνου να χάσει τον δρόμο της. Η πλήρης «βασίλισσα» δύσκολα θα έχανε στο Στρασβούργο και σε καμία περίπτωση στην Άγκυρα. Τα πράγματα γίνονταν ολοένα και χειρότερα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Και φτάσαμε στα καμπανάκια που χτύπησαν τρεις φορές και στο ελληνικό πρωτάθλημα μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων και με αντιπάλους τις τρεις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη ήταν στο κλειστό της Πυλαίας, όπου οι «κιτρινόμαυροι» έφυγαν νικητές με την συνδρομή της τύχης (ο Μέικον ισοφάρισε με τρίποντο) και στην εκπνοή της παράτασης (με καλάθι του Λάνγκφορντ).

Η δεύτερη μία εβδομάδα αργότερα στο ΟΑΚΑ, όπου ο Ίμπανκς του Ηρακλή της έκανε ουσιαστικά δώρο μία νίκη, που ήρθε και πάλι στο έξτρα πεντάλεπτο. Η τρίτη και τελευταία ήχησε στο "Nick Galis Hall", όπου η «μονόφθαλμη» σε εκείνο το ματς, "Ένωση", νίκησε στις λεπτομέρειες τον «τυφλό» τον Άρη. Εκείνο το ροζ φύλλο αγώνα, έμελλε να ήταν το τελευταίο του Ηλία Παπαθεοδώρου στις εγχώριες διοργανώσεις.

Ακολούθησε η εντός έδρας ήττα από το Λαύριο (3η παράταση στα 4 τελευταία ματς) και εκεί που το ματς της Ρόδου φάνταζε ως η ευκαιρία για την ολική επαναφορά, πριν τα ντέρμπι με τον Προμηθέα (θα κοουτσάρει ο Λημνιάτης) και τον Παναθηναϊκό, στο κλειστό της Καλλιθέας η προβληματική εικόνα της ΑΕΚ έγινε πιο αντιληπτή από ποτέ!

Το -20 πριν καν ολοκληρωθεί η 1η περίοδος, ο μονοδιάστατος τρόπος επίθεσης με Λάνγκφορντ (20π. & 4ρ. με 4/10 σουτ) και Μέικον (22π., 5ασ. & 2κλ. με 4/8 τριπ.) και η αδυναμία των παικτών της να αμυνθούν αποτελεσματικά, στα τελευταία 14 λεπτά (δέχτηκαν 34 πόντους), έγραψαν τον επίλογο της συνεργασίας του 45χρονου προπονητή με την ομάδα και «ψαλίδισαν» τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για την 2η θέση.

Ήταν θέμα κορμιών, λαθών και διάθεσης για ρεβάνς!

Αν το Λαύριο δεν είχε σοκάρει εις τριπλούν φέτος την ΑΕΚ και ήδη μία φορά τον Παναθηναϊκό (στο ματς που στοίχισε την απόλυση του Γιώργου Βόβορα), ίσως οι πρωταθλητές να παρουσιάζονταν λιγότερο «ψυλλιασμένοι» και καχύποπτοι, οπότε η εξέλιξη της αναμέτρησης ενδεχομένως να ήταν διαφορετική.

Από την στιγμή που οι «πράσινοι» υποδέχτηκαν τους Λαυριώτες με την ταμπέλα του «φονέα των γιγάντων» και μπήκαν στο γήπεδο άρτι αφιχθέντες από το «βατερλό» του Κάουνας, ήταν θέμα χρόνου το πόσο νωρίς θα άνοιγε το σκορ αλλά και το που θα καθόταν η μπίλια της τελικής διαφοράς. Και σκεφτείτε τι θα γινόταν αν στο παιχνίδι είχε δικαίωμα συμμετοχής και ο Νέντοβιτς, που ακόμη δεν έχει βρει ρυθμό μετά τον τραυματισμό του κι ένα τέτοιο ματς θα του χρησίμευε αρκετά.

Για να μην το πολυκουράζουμε, η σεμνή τελετή είχε ουσιαστικά τελειώσει πριν την ανάπαυλα όταν οι παίκτες του Όντεντ Κάτας (Μήτογλου 16π. & 5ρ., Παπαπέτρου 15π., 2ρ. & 2ασ. με 3/3 τριπ.) προηγήθηκαν με +20, για να εκτοξεύσουν την απόστασή τους από τον αντίπαλο μέχρι και το +38 (103-65 στο 37'45").

Το τελικό 105-69 που αποτέλεσε μόλις την 2η ήττα του Λαυρίου (15-5) στα τελευταία 18 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, ήταν η επιτομή της χαώδους διαφοράς των δύο ομάδων στο μέγεθος των κορμιών και στο κομμάτι της ενέργειας στην άμυνα, που παρέσυρε τους φιλοξενούμενους (Ντέιβις 17π. & 5ρ. με 8/9 διπ.) σε συνολικά 21 λάθη!

Το αποτέλεσμα σχεδόν εξασφάλισε την πρωτιά του Παναθηναϊκού (16-2) στην κανονική περίοδο, μία κατάκτηση που θα έρθει ουσιαστικά με μία νίκη στα τέσσερα εναπομείναντα εκτός έδρας παιχνίδια του «τριφυλλιού» (με ΠΑΟΚ, Ηρακλή, Προμηθέα και ΑΕΚ).

Η ομάδα του Χρήστου Σερέλη γνώρισε την πιο βαριά ήττα της σεζόν και πήρε μία γεύση για το πόσο δύσκολη θα είναι η αποστολή της στον ημιτελικό του Κυπέλλου, αν ο αντίπαλός της είναι ο Παναθηναϊκός (παίζει με το Περιστέρι στα προημιτελικά) στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Με νίκη στις τελευταίες αγωνιστικές, πάντως, το Λαύριο θα κλείσει την κανονική περίοδο τερματίζοντας στην 2η θέση και πετυχαίνοντας μια πρωτοφανή επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου.

Έκανε το καθήκον του και περιμένει την ΑΕΚ!

Στο κλειστό "Δημήτριος Τόφαλος", ο Προμηθέας (14-5) συνέχισε την καλή αμυντική παράδοση στην Πάτρα (μ.ο. 69,5) που τον θέλει να έχει δεχθεί μόλις μία φορά φέτος πάνω από 80 πόντους και διατήρησε το εφετινό του εντός έδρας αήττητο (9-0). Χωρίς να πιάσουν σπουδαία απόδοση, οι Πατρινοί είχαν και πάλι σε σπουδαία βραδιά τους αδερφούς Γκραντ (Τζέριαν 16π., 11ρ., 2ασ. & 3κλ., Τζεράι 15π. με 5/6 σουτ), οι οποίοι έφτασαν και περίσσεψαν για την 5η διαδοχική νίκη (84-68) τους.

Η ομάδα του Μάκη Γιατρά παραμένει η μοναδική αήττητη του πρωταθλήματος στο γήπεδό της και πλέον βρίσκεται μία νίκη μακριά (και μία ήττα του ΠΑΟΚ) μακριά από την είσοδό της στην 4άδα. Πλέον, επικεντρώνει την προσοχή της στο εξ'΄αναβολής ματς της Τετάρτης (14/04, 20.00) με την ΑΕΚ, όπου με νίκη θα κλειδώσει την 3η θέση και θα παραμείνει ζωντανή στο κυνήγι της 2ης.

Το παιχνίδι είχε μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση γιατί η ήττα του Μεσολογγίου (5-16), σφράγισε την επιστροφή των νεοφώτιστων στην Α2 Κατηγορία. Η ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου (Λάϊονς 19π., 4ρ. & 5ασ.) πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις κι έβαλε δύσκολα στους γηπεδούχους (46-45 στο 23'04 και 71-65 στο 36'20"). Η έλλειψη ποιότητας και η υστέρηση των σημαντικών γηγενών παικτών (Σαχπατζίδης και Χατζηνικόλας είχαν μαζί 5π. με 2/10 σουτ), όμως, δεν θα μπορούσε να τους δώσει κάτι περισσότερο από μία αξιοπρεπή ήττα.

Ο Χαρίλαος Τρικούπης αποχαιρετά την Basket League μετά από μία τίμια προσπάθεια και μία σκληρή δουλειά, έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τις πραγματικές του δυνατότητες. Η σπουδαία δουλειά που έκανε ο 56χρονος τεχνικός, αντιπαρήλθε τις ατυχίες των τραυματισμών αλλά και το πενιχρό budget, ενώ η παραμονή της ομάδας, απείχε κυριολεκτικά μόλις έναν καλό ξένο παίκτη που όμως, από ένα σημείο και μετά, δεν μπορούσε να «αγοράσει» η ομάδα.

Η πιο σταθερή ομάδα του β' γύρου μετά από Παναθηναϊκό και Λαύριο!

Στο κλειστό της Πυλαίας, ο ΠΑΟΚ (12-8) δεν άφησε κανένα περιθώριο στο Περιστέρι (10-11) να πιστέψει ότι μπορεί να κρατηθεί στην 5η θέση, μετά την αποτυχία του να μπει στην 4άδα, που ήταν ο αρχικός του στόχος.

Ο «δικέφαλος του Βορρά» (Μπιτς 17π., 7ρ. & 2κλ. με 3/4 τριπ.) δεν άφησε κανένα περιθώριο στους «κυανοκίτρινους» κι επιβάλλοντας από την αρχή τον ρυθμό του, προηγήθηκε ακόμη και με +25 (77-52 στο 35') για να πετύχει τελικά την 4η διαδοχική νίκη (85-66) τους και την 6η στα τελευταία 7 ματς, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά την 5η θέση.

Το +19 υπερκάλυψε και την διαφορά της ήττας του στον 1ο γύρο (67-76), αλλά πρωτίστως πιστοποίησε την εξαιρετική φόρμα και το αποτελεσματικό μπάσκετ που παίζει εδώ και καιρό η ομάδα, υπό τις οδηγίες του Άρη Λυκογιάννη (ρεκόρ 11-4)!

Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα εκτός 4άδας που παίρνει τόσο πολλά από τους 6 ξένους του (63π.), ενώ η διαφορά του σε σχέση με τον περυσινό του απολογισμό (5-15), είναι ήδη +7 νίκες!

Για την ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου (Πέτεγουεϊ 18π. & 3ρ. με 3/5 τριπ.) δεν μπορούν να γραφτούν πολλά, υπό την έννοια ότι η ζημιά έγινε από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η διοίκηση αποφάσισε την απομάκρυνση του Νίκου Παπανικολόπουλου, που ήταν ο μοναδικός προπονητής στην εφετινή σεζόν των «κυανοκιτρίνων», με θετικό ρεκόρ (3-1) σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ακολούθησε ο Αργύρης Πεδουλάκης (ρεκόρ 7-9) των αλλεπάλληλων αλλαγών που εκτροχίασαν την ομάδα από τους στόχους της και ο νυν τεχνικός της (ρεκόρ 2-6), που δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, έχοντας στην διάθεσή τους παίκτες, η πλειοψηφία των οποίων περιμένουν απλά να τελειώσει η σεζόν.

Η παράδοση άνευ όρων στο κλειστό της Πυλαίας (37,7% εντός πεδιάς) σηματοδότησε την πιο βαριά ήττα των ημερών του 50χρονου προπονητή, που είδε την ομάδα του να πέφτει κάτω από το 50% για πρώτη φορά στην εφετινή σεζόν.

Ο «Λόουσον των φτωχών» του χάρισε την υπέρβαση που έψαχνε!

Αν υποθέσουμε ότι η νίκη επί του Άρη στην Θεσσαλονίκη του είχε γίνει συνήθεια και επετεύχθη για 3η συνεχή σεζόν, πέραν της παραμονής και της εισόδου στα playoffs, o Κολοσσός (8-13) αποφάσισε να ξοδέψει περίπου 50.000 Ευρώ επιπλέον για να βάλει στο σακούλι του μία-δύο νίκες απ' αυτές που σε αναγκάζουν να του βγάλεις το καπέλο και να παραδεχθείς ότι κάτι σοβαρό γίνεται στο «σμαραγδένιο νησί»!

Κάπως έτσι αποφασίστηκε η απόκτηση του καταξιωμένου NBAer, Τάϊρον Λόουσον, που συνδυασμό με το ποιοτικό υπάρχον ρόστερ, παρείχε εγγυήσεις για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στον 2ο γύρο αλλά και στο Κύπελλο. Τελικά, όμως, ο 33χρονος βραχύσωμος point-guard προτίμησε τις προσοδοφόρες μπίζνες στην Κίνα και στην θέση του ήρθε - υποτετραπλάσιο μηνιάτικο (3.000$) - ο Κλιντ Ουότσον τζούνιορ, που πέρασε πέρυσι από το Λαύριο.

Η εξοικείωσή του με το πρωτάθλημα και την ελληνική πραγματικότητα αλλά και η αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητά του, όμως, μετέτρεψαν πολύ γρήγορα τον αρχικό του ρόλο και μέσα σε σχεδόν έναν μήνα, ο απόφοιτος του Νεμπράσκα, έφτασε στο σημείο να υπογράψει τη νίκη (79-72) επί της περυσινής Κυπελλούχου Ελλάδας, που ήταν η σημαντικότερη εφετινή της ομάδας του Ηλία Καντζούρη.

Ο 24χρονος Αμερικανός point-guard σκόραρε τους 13 από τους 25 πόντους του στην 4η περίοδο και μαζί με τους Καντέρ (22π. & 5ρ. με 9/12 σουτ), Ζάρα (13π. με 2/4 τριπ.) και Άντριτς (9π., 3ασ. & 2κλ.), ήταν αυτοί που κράτησαν τους νησιώτες, όταν η ΑΕΚ ξέφυγε με +5 (45-50 στο 26'), έχοντας επιστρέψει από το -20 (30-10 στο 9'27"). Οι γηπεδούχοι που φαίνεται ότι κλειδώνουν την πρόκριση στα playoffs, υπερκάλυψαν την υστέρησή τους στα ριμπάουντ (22-37) με τις 18 ασίστ και το 60% στα δίποντα, ενώ κλειδί ήταν η καλή απόδοση του Άρτις στην οργάνωση (6ασ./1λ.) και την άμυνα (6ρ.), σε ένα ματς που είχε 0/4 σουτ!

Με κέρδος τα playoffs και τον Όμηρο!

Την ιστορία του Όμηρου Νετζήπογλου, που την περασμένη εβδομάδα στην Ρόδο έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα και μόλις στο 2ο παιχνίδι του με την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ (22π., 4ρ., 3ασ. & 2κλ. με 4/4βολ. & 8/12 σουτ σε 29') του Άρη (7-14) στη νίκη (74-62) επί του Ιωνικού Νικαίας (7-14), την διαβάσατε στο απολαυστικό κείμενο του Βασίλη Βλαχόπουλου.

Ο 18χρονος guard που έβγαζε μάτια όλο τον χειμώνα στις προπονήσεις, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την άρνηση του ΝτεΚόζι να παίξει (λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές) και την απουσία του Σταμάτη και έδειξε ποιότητα, θράσος, τσαγανό αλλά και τρομερή αυτοπεποίθηση στον τρόπο παιχνιδιού του. Ο εντυπωσιακός τρόπος που μας συστήθηκε δείχνει ότι πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής από τους Θεσσαλονικείς στη νέα σεζόν και ανεξαρτήτως του τι θα γίνει, ο Σάββας Καμπερίδης αξίζει τα εύσημα για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Μπορεί ο μικρός να τον δικαίωσε και με το παραπάνω, αλλά στις μέρες μας δεν βλέπεις πολλούς προπονητές να ρισκάρουν κατά αυτόν τρόπο σε ένα επίσημο ματς. Ο τσαμπουκάς του, η αντίληψη του παιχνιδιού και τα γερά του πατήματα, αποτελούν στοιχεία που δεν συναντάμε συχνά στα νέα παιδιά και στον σχεδιασμό της νέας σεζόν, οι «κιτρινόμαυροι» θα πρέπει να του δώσουν υπολογίσιμο ρόλο.

Αν μάλιστα καταφέρουν να βγουν και στα playoffs τότε ο ταλαντούχος guard θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει ακόμη περισσότερο το ταλέντο του. Όταν ο Άρης του κερδίζει με αυτόν μεγαλύτερο πρωταγωνιστή και αξιότερους συμπαραστάτες τους δύο πιο υπέργηρους της ομάδας (Μιλόσεβιτς 18π., 9ρ. & 2ασ., Ντραγκίσεβιτς 12π. & 6ρ. με 6/7 σουτ), τότε μάλλον πρέπει να τύχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνης.

Οι Νικαιώτες (Χάλογουελ 17π., 10ρ. & 5κλ. με 3/4 τριπ.) επιβεβαίωσαν για 3ο σερί παιχνίδι ότι γι' αυτούς, η σεζόν ολοκληρώθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν νίκησαν την Λάρισα και εξασφάλισαν την παραμονή τους. Την ήττα από τον Προμηθέα στην Πάτρα και από τον ΠΑΟΚ στο κλειστό του Πλάτωνα, ακολούθησε μία ακόμη αυτή τη φορά με κατεβασμένα τα χέρια από τον Άρη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου σούταρε 33,3% εντός πεδιάς (20/60 σουτ), είχε επιθετικό season-low εκτός έδρας (62π.), ενώ οι δύο πιο έμπειροι Έλληνες παίκτες της (Τολιόπουλος 17π. & 3ασ., Μαυροκεφαλίδης 9π. & 6ρ.) είχαν 6/24 σουτ (25%)!

Η σωτηρία της Λάρισας συνιστά ένα μικρό θαύμα!

Ο παραπάνω μεσότιτλος δεν αποτελεί υπερβολή με βάση τις συνθήκες στις οποίες συντελέστηκε η παραμονή του άλλοτε Γυμναστικού και τα προβλήματα που αντιμετώπισε συνολικά στον 2ο γύρο η ομάδα της Θεσσαλίας.

Με τον πολυτιμότερό της παίκτη (Τζέιμς Ουέμπ με μ.ο. 13,3π.& 9,6ρ. με 48,5% τριπ.) να αποχαιρετά στο ξεκίνημα του 2ου γύρου, τον πρώτο σκόρερ της (Τζέρι Σμιθ με μ.ο. 16,1π.) να τραυματίζεται και να τίθεται νοκ-άουτ πριν από έναν μήνα και την ομάδα του να χάνει στην εκπνοή από το Μεσολόγγι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Νίκος Παπανικολόπουλος έφτασε στα όριά του και πέτυχε κάτι που δεν συμβαίνει συχνά!

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Λάρισα (6-15) έπαιξε τα δύο τελευταία παιχνίδια χωρίς τον 3ο καλύτερο παίκτη της (ο Κεν Μπράουν τσακώθηκε με τον προπονητή και αποχώρησε), αλλά παρ' όλα αυτά βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να ανατρέψει το -13 του 27ου λεπτού και με ένα επιμέρους σκορ 35-18 στα τελευταία 13 λεπτά, να φτάσει στην νίκη-λύτρωση με 80-76 επί του Ηρακλή (7-12).

Η ολική επαναφορά των Θεσσαλών είχε την υπογραφή του «γερόλυκου» ]πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Ουόριορς, Μπράντον Ρας (23π. & 6ρ. με 6/12 τριπ.) που ισοφάρισε το εφετινό ατομικό ρεκόρ πόντων. Άξιοι συμπαραστάτες του, οι Αμερικανοί Ουόσπαν (15π. & 8ασ.) και Ουάσινγκτον (12π. & 8ρ.), ενώ την χαριστική βολή στον "Γηραιό" έδωσε ο 22χρονος Κώστας Παπαδάκης (12π. & 6ασ. με 2/5 τριπ.), που πέτυχε το πιο καθοριστικό τρίποντο, συνεχίζοντας τις ελπιδοφόρες εμφανίσεις των τελευταίων εβδομάδων (μ.ο. 17,0π. & 3,6ασ. με 55% τριπ. στις 3 τελευταίες αγωνιστικές).

Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου (Ίμπανκς 18π., 8ρ. & 3ασ., Χάνλαν 18π., 4ρ. & 3ασ.) έχασε ένα δικό της ματς, έχοντας κακές και βεβιασμένες επιλογές στο 2ο μέρος, όταν και χαράμισε διψήφιες διαφορές πόντων.

Στην 4η περίοδο ήταν προφανές ότι οι «κυανόλευκοι» δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στην πίεση και την επιθυμία των γηπεδούχων που έπαιζαν την ζωή τους και πλέον - λόγω δύσκολου προγράμματος (Λαύριο εκτός, Προμηθέα και Παναθηναϊκό εντός), κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και εκτός playoffs (χρειάζονται μία νίκη για να τα καταφέρουν).

Υγ.: Η απόφαση του Γιώργου Λημνιάτη να αρνηθεί την πρόταση της ΑΕΚ να διαδεχθεί τον Ηλία Παπαθεοδώρου μέχρι το τέλος της σεζόν (σε μία αποστολή από την οποία δεν είχε τίποτε να χάσει) αξίζει τον σεβασμό του χώρου. Δεν συναντάς συχνά μπασκετανθρώπους που αποφασίζουν με βάση την ηθική και συναδελφική τους δεοντολογία, μπροστά σε μία - επί προσωπικού - σπάνια πρόκληση-ευκαιρία που δεν τους παρουσιάζεται συχνά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΕΚ: Κοουτσάρει με Προμηθέα και φεύγει ο Λιμνιάτης

ΑΕΚ: Απάντησε αρνητικά ο Λιμνιάτης, σε αναζήτηση προπονητή η «Ένωση»

Ηλίας Παπαθεοδώρου: H μεγάλη «καψούρα» του Μάκη Αγγελόπουλου έσβησε (vids)

Γκλιν Ουότσον στο gazzetta.gr.: «Γεννήθηκα στο Σικάγο, αλλά ο ΛεΜπρόν είναι Νο1, όχι ο Τζόρνταν» (vids)

Ομηρος Νετζήπογλου: Ομήρου Οδύσσεια

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!