Τενιστικές ιστορίες χωρίς ρακέτα στο 2020! (top-10)

Αντώνης Πατσούρας
Τενιστικές ιστορίες χωρίς ρακέτα στο 2020! (top-10)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει 10 ιστορίες από τον κόσμο του τένις που δεν έχουν... περιέχουν ρακέτες, μπαλάκια και σετ.

Ένας αγώνας είναι από μόνος του μια ιστορία για το βιβλίο του τένις. Κάθε χρονιά και ιδιαίτερα στο 2020 συναντήσαμε ιστορίες που έχουν σχέση με το τένις αλλά δεν περιέχουν τις λέξεις "σετ", "ρακέτα", "τάι μπρέικ".

Σημαντική off court εξέλιξη για το 2020 ήταν η απόφαση της WTA να ευθυγραμιστεί με την ATP στο κομμάτι των τουρνουά και των βαθμίδων τους (ATP-WTA 1000, 500, 250) αλλά και η απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας και των διοργανωτών των Grand Slam μέσω της αλλαγής του prize money να ενισχυθούν οι τενίστες και τενίστριες που είναι "χαμηλά" στην παγκόσμια κατάταξη.

Ας δούμε τις off court ιστορίες της χρονιάς, μιας χρονιάς που "σημαδεύτηκε" από την πανδημία του covid-19.

Νο1. Το Wimbledon βάζει παύλα!

Για πρώτη φορά μετά από το 1945 και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το Λονδίνο και η περιοχή του Wimbledon δεν θα "φιλοξενήσει" το 2020 το φημισμένο τουρνουά τένις. Το αρχαιότερο τουρνουά στον κόσμο είναι το μοναδικό Grand Slam που δεν διεξήχθη στο 2020.

Οι διοργανωτές που δεν ήθελαν να κάνουν "εκπτώσεις" σ' όλα λόγω του covid-19 αποφάσισαν να το ακυρώσουν για αυτή τη χρονιά αλλά είχαν προβλέψει να το ασφαλίσουν και η αποζημίωση ήταν μεγαλύτερη από 110.000.000 λίρες.

Με την σειρά του αποζημιώνει και τους παίκτες.

Νο2. Ο covid-19 χτυπάει τα Masters

Το μεγαλύτερο πλήγμα στο 2020 από τον covid-19 το υπέστησαν τα τουρνουά Masters της ATP. Το ετήσιο καλεντάρι περιλαμβάνει 9 και αυτή τη χρονιά όπου το τένις μπήκε σε καραντίνα από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο διεξήχθησαν μόνο 3.

Αυτό του Σινσινάτι αλλά στη Νέα Υόρκη και εκείνα στη Ρώμη και στο Παρίσι. Ακυρώθηκε το Indian Wells και το Miami Open, τα ¨χωμάτινα" σε Μόντε Κάρλο και Μαδρίτη, και τα ¨σκληρά" σε Τορόντο και Σανγκάη.

Ακυρώθηκε ολόκληρη η ασιατική περίοδος ενώ και ιστορικά τουρνουά της Ευρώπης έβαλαν ... παύλα στο 2020. Το Madrid Open θα διεξαχθεί Virtual.

Νο3. Θετικός o Νόβακ Τζόκοβιτς

Δεκάδες ήταν οι αθλητές και οι αθλήτριες που βρέθηκαν θετικοί στον covid-19 μέσα στο 2020. Ο πιο ... διάσημος είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Το Νο1 του κόσμου εν μέσω πανδημίας είχε την φαεινή ιδέα να διοργανώσει αρχικά στο Βελιγράδι και εν συνεχεία στο Ζάνταρ ένα τουρνουά με το όνομα "Adria Tour".

Κάλεσε και φίλους του από άλλες χώρες όπως ο Τιμ και ο Ζβέρεφ για να παίξουν. Οι εξέδρες γέμισαν με κόσμο στο Βελιγράδι αλλά στο Ζάνταρ έγινε το... μπαμπ. Ο covid-19 "χτυπά" τους αθλητές και το τουρνουά δεν θα τελειώσει ποτέ.

Ο "Νόλε" έχει επιστρέψει στο Βελιγράδι και ανακοινώνει ότι είναι θετικός και εκείνος αλλά και η σύζυγος του!

Νο4. Παγκόσμιο ρεκόρ στο Κέιπ Τάουν

Στη Νότια Αφρική και στο Κέιπ Τάουν γράφτηκε ιστορία το 2020. Ο Ρότζερ Φέντερερ διοργάνωσε έναν ακόμη αγώνα κατά της φτώχειας στην Αφρική και με καλεσμένο τον Ράφα Ναδάλ κατάφεραν να "σπάσουν" το παγκόσμιο ρεκόρ θεατών σ' αγώνα τένις.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 καταμετρήθηκαν 51.954 θεατές στις εξέδρες του σταδίου στο Κέιπ Τάουν. Νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Νο5. Ο άσος που δίνει ελπίδα

Στις αρχές του έτους η Αυστραλία "χτυπήθηκε" βάναυσα από την πύρινη λαίλαπα που έκαψε τα πάντα στο πέρασμα της. Την ίδια περίοδο διεξάγονταν το ATP Cup και εν συνεχεία το Australian Open.

Αρχικά οι Αυστραλοί τενίστες με τον Νικ Κύργιο και εν συνεχεία η Tennis Australia και οι ενώσεις των παικτών αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Κάθε άσος σ' αγώνα του ATP Cup χάριζε ένα ποσό στους πυρόπληκτους.

Η Μαρία Σαράποβα, ο Ράφα Ναδάλ, η Άσλεϊ Μπάρτι και άλλα μεγάλα ονόματα του αθλήματος ενίσχυσαν οικονομικά την προσπάθεια και μέσα από τις ενέργειες τους έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα.

Νο6. Ο «Βασιλιάς» στο χειρουργείο

Δύσκολη χρονιά για τον τένις και για τον Ρότζερ Φέντερερ το 2020. Ο Ελβετός που τον Αύγουστο έκλεισε τα 39 έλειψε όσο κανείς άλλος από το tour και όλοι περιμένουν τη μεγάλη επιστροφή του το 2021.

Ο Ρότζερ Φέντερερ έφτασε στα ημιτελικά του Australian Open και εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι μέσα στον Φεβρουάριο υποβλήθηκε σε επέμβαση στο δεξί γόνατο και θα επέστρεφε στο Wimbledon.

Το Grand Slam ακυρώθηκε και ο Ρότζερ Φέντερερ υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση και έτσι έμεινε εκτός δράσης έως το φινάλε του 2020.

Νο7. Η γέννηση ενός τουρνουά

Το 2020 ξεκίνησε και ένα νέο τουρνουά εθνικών ομάδων με την συμμετοχή και της Ελλάδος. Η ATP ήθελε κάτι "δυνατό" για την αρχή του χρόνου πριν από το Australian Open και έτσι σε συνεργασία με την Tennis Australia αποφάσισε να δημιουργήσει το ATP Cup.

Το τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν 24 εθνικές ομάδες από όλο τον κόσμο ουσιαστικά αντικατέστησε το τουρνουά επίδειξης "Hopman Cup". Στην πρώτη έκδοση συμμετείχε ο Ράφα Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς και πρώτοι νικητές ήταν οι Σέρβοι.

Νο8. Οι περιπέτειες του Σάσα

Ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ μετά από χρόνια το 2020 έπαιξε και πάλι σε πολύ υψηλό επίπεδο και είχε μια σπουδαία χρονιά ειδικά στα Grand Slam. Ο Γερμανός δεν απασχόλησε τον χώρο μόνο για τις επιδόσεις του στο τένις.

Η πρώην σύντροφος του, η Μπρέντα Πατέα, αποκάλυψε πως περιμένει το παιδί του αλλά δεν τον θέλει για κηδεμόνα! Λίγες ημέρες αργότερα άλλη μια πρώην του, η Όλγκα Σαρίποβα, δήλωσε ότι ο "Σάσα" την κακοποιούσε και είχε προσπαθήσει να την πνίξει στη Νέα Υόρκη.

Ο Γερμανός τενίστας τόνισε πως οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες ενώ δήλωσε ευτυχισμένος που θα γίνει πατέρας.

Νο9. Οι Ιταλίδες που έγιναν viral

Θα κάνουμε μια εξαίρεση και θα βάλουμε... ρακέτα στη δεκάδα μας αλλά δεν θα την χρησιμοποιούν επαγγελματίες. Δυο κορίτσια από την Ιταλία που λατρεύουν το τένις στον καιρό της πρώτης καραντίνας για τον covid-19 απόφάσισαν ν' ανέβουν στις ταράτσες τους και να παίξουν τένις.

Το video έγινε Viral και τα κορίτσια τα περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ο Ρότζερ Φέντερερ ταξίδεψε στην Ιταλία για να τα γνωρίσει και αποτέλεσαν κομμάτι της νέας διαφήμιστης του "μακαρονά" Ελβετού πρωταθλητή.

Νο10. Ο επαναστάτης Τζόκοβιτς

Ξαφνικά προς τα τέλη Αυγούστου του 2020 στη Νέα Υόρκη και στη "φούσκα" της USTA ανακοινώθηκε ότι δημιουργήθηκε η «Professional Tennis Players Association». Είναι μια νέα ένωση επαγγελματιών παικτών οι οποίοι εκφράζουν παράπονα για την διαχείριση τους από την ATP και ειδικά στον καιρό της πανδημίας.

Μπροστάρης είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος και θα παραιτηθεί από το συμβούλιο της ATP. Τον ακολουθούν οι Βάσεκ Πόσπισιλ, Τζον Ίσνερ. Με την κινήση αυτή διαφώνησαν δημόσια ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφα Ναδάλ.

Η κίνηση δεν είχε την ανταπόκριση που ίσως να περίμεναν οι εμπνευστές της.

 

Τελευταία Νέα