Νόβακ Τζόκοβιτς: Άρχισε η εκδίκαση της ένστασης, δικαίωση ή απέλαση;

Βασίλης Μπαλατσός
Νόβακ Τζόκοβιτς: Άρχισε η εκδίκαση της ένστασης, δικαίωση ή απέλαση;
Λίγο μετά τις 1:30 (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης του Νόβακ Τζόκοβιτς για την ακύρωση της βίζας του, χωρίς τη παρουσία του Σέρβου σταρ.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μελβούρνης ξεκίνησε λίγο μετά τις 1:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος - 10:30 στην Αυστραλία) ξεκίνησε η διαδικασία της εκδίκασης της έφεσης του Νόβακ Τζόκοβιτς για την ακύρωση της βίζας του. Η εκδίκαση καθυστέρησε περίπου μισή ώρα λόγω τεχνικών προβλημάτων με το Live Streaming που θα υπήρχε, όμως τα προβλήματα δε λύθηκαν και η ακρόαση ξεκίνησε χωρίς κάλυψη.

O Σέρβος σταρ δεν θα δώσει το παρών στην ακροαματική διαδικασία, καθώς θα εκπροσωπηθεί από τους δικηγόρους του, Νικ Γουντ και Πολ Χόλντενσον, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τον δικαστή Άντονι Κέλι να ανατρέχει την αρχική απόφαση, ώστε να μπορέσει ο «Νόλε» να διεκδικήσει το Australian Open, ενώ εάν η ένσταση του πέσει στο κενό θα απελαθεί από την Αυστραλία και θα γυρίσει πίσω στη Σερβία.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας είχαν μαζευτεί ελάχιστοι υποστηρικτές του Νόβακ Τζόκοβιτς, με σημαίες της Σερβίας, χωρίς να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα στις αρχές.

Τι στοιχεία θα παρουσιάσουν οι δικηγόροι

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι δικηγόροι του Νο1 στον κόσμο, θα «πατήσουν» πάνω στην ασυνεννοησία της κυβέρνησης της Αυστραλίας, της κυβέρνησης της Βικτόρια και του Tennis Australia.

Δεδομένα οι Αυστραλοί τα έχουν κάνει μπάχαλο με την υπόθεση και κυρίως η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας που είχε δώσει λάθος στοιχεία για τις περιπτώσεις τενιστών που θέλουν να αιτηθούν εξαίρεση και να μπουν στη χώρα ανεμβολίαστοι.

Στο memo που είχαν μοιράσει, ανέφεραν πως μπορεί ένας ανεμβολίαστος που νόσησε το τελευταίο 6μηνο να πάρει ιατρική εξαίρεση, κάτι που από τον Νοέμβριο το κράτος είχε ενημερώσει πως δεν θα κάνει δεκτό. Η ομοσπονδία είτε δεν πήρε την πληροφορία αυτή ποτέ (που όφειλε να την γνωρίζει) ή την… άφησε στην άκρη ακολουθώντας την γραμμή της Πολιτείας της Βικτόρια.

Τα λάθη του Τζόκοβιτς

Ο Σέρβος τενίστας δεδομένα έκανε ορισμένα λάθη τα οποία δείχνουν πως θα του κοστίσουν στην υπόθεση. Το ένα είναι πως δήλωσε ότι νόσησε από κορονοϊό στις 16 Δεκεμβρίου όταν το deadline για την περίπτωσή του ήταν στις 10 Δεκεμβρίου.

Το άλλο, στο οποίο το δικαστήριο αναμένεται να πατήσει, είναι πως σύμφωνα με όσα αποδεικνύεται, νόσησε στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά την ίδια ημέρα και την επόμενη, κυκλοφορούσε σε εκδηλώσεις και μάλιστα χωρίς μάσκα. Εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ως ανεύθυνη και επικίνδυνη η στάση του, με τις υποψίες πάντα ότι η νόσησή του… δεν υπήρξε ποτέ, να συζητούνται έντονα.

Επίσης, αυτό που λένε οι αρχές της χώρας, είναι πως ακόμη κι αν νόσησε τον Δεκέμβριο, είχε ένα χρόνο μπροστά του να εμβολιαστεί και γνώριζε πριν τη νόσησή του πως έπρεπε να κάνει το εμβόλιο για να πάει στη Μελβούρνη, γεγονός πως εκτιμάται πως δείχνει ότι έψαχνε άλλον τρόπο να μπει ανεμβολίαστος.

Η κυβέρνηση μπορεί να τον κρατήσει «κρατούμενο» ακόμη κι αν δικαιωθεί

Σε μια 13σελιδη έκθεση (δείτε την ΕΔΩ) η κυβέρνηση εξηγεί στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους η έφεση του Τζόκοβιτς πρέπει να απορριφθεί και ο τενίστας να απελαθεί από τη χώρα. Το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει πως τα χαρτιά του δεν τους αφήνουν περιθώρια παρά να ακυρώσουν την βίζα του και να του απαγορέψουν την είσοδο στη χώρα.

Ζητούν μάλιστα πέρα από αυτό, να του επιβληθεί και απαγόρευση εισόδου στη χώρα για τρία χρόνια, που είναι και η ποινή που προβλέπεται σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι τα χαρτιά ενός αλλοδαπού για είσοδο στη χώρα είναι άκυρα ή παράτυπα.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το κράτος μπορεί να ακυρώσει αποφάσεις του δικαστηρίου για τέτοια ζητήματα και να ενεργήσει μόνο του, διατηρώντας υπό «κράτηση» τον Νόλε ακόμη κι αν δικαιωθεί ο Σέρβος. Το έχει κάνει τρεις φορές πρόσφατα, σε περιπτώσεις παράτυπων μεταναστών. Ζήτησε επίσης να πάρει παράταση η εκδίκαση της υπόθεσης ως την Τετάρτη, αλλά το δικαστήριο απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

«Εάν το Δικαστήριο εκδώσει πρόσθετες διαταγές για άμεση αποφυλάκιση του αιτούντος (Τζόκοβιτς), πρέπει να διατυπωθεί πως η απόφαση δεν μπορεί να εμποδίσει τον εναγόμενο ή οποιονδήποτε αξιωματικό της Κοινοπολιτείας να ασκήσει οποιαδήποτε εξουσία κράτησης που μπορεί και διαθέτει, ή να ακυρώσει την απόφαση ακύρωσης του αντιπροσώπου. Η απελευθέρωση δεν εμποδίζει την εκ νέου κράτηση εάν υπάρχει εξουσία κράτησης» αναφέρει η κυβέρνηση που σημαίνει πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμη κι αν δικαιωθεί ο Τζόκοβιτς, να τον αναγκάσουν να φύγει από την χώρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα