Τζόκοβιτς: Γιατί απορρίφθηκε η βίζα του

Newsroom
Τζόκοβιτς: Γιατί απορρίφθηκε η βίζα του
Ο λόγος που απορρίφθηκε η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς και το ότι του ζητήθηκε να εγκαταλείψει την Αυστραλία, φαίνεται πως οφείλεται σε ένα και μόνο γεγονός.

Κάτω από τους κανόνες για κάθε αλλοδαπό που μπαίνει στην Αυστραλία, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού ή να έχει μία αξιόπιστη ιατρική εξαίρεση.

H Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη έχει το δικαίωμα να μην αποδεχτεί ότι άτομα που έχουν νοσήσει από covid τους τελευταίους έξι μήνες, πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν βίζα ενώ δεν είναι εμβολιασμένοι.

Την ώρα που δύο ιατρικές επιτροπές που εξέτασαν το αίτημα του Τζόκοβιτς (η μία της Tennis Australia και η άλλη της Πολιτείας της Βικτόρια) κατέληγαν σε αντίθετο συμπέρασμα, οι αρχές της κυβέρνησης διαφωνούν με το συμπέρασμά τους.

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για την Ανοσοποίηση στις 14 Δεκεμβρίου του 2021, πρέπει «τα στοιχεία δείχνουν ότι η προηγούμενη λοίμωξη μειώνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης για τουλάχιστον έξι μήνες (και επομένως μπορεί να θεωρηθεί ως προσωρινή εξαίρεση για εμβολιασμό για έξι μήνες το πολύ)».

Στη συνέχεια, όμως, λέει ότι δύο δόσεις εμβολίου «απαιτούνται ακόμη για να θεωρηθεί πλήρως εμβολιασμένο» ένα άτομο και η προηγούμενη μόλυνση «δεν αποτελεί αντένδειξη στον εμβολιασμό».

Πέρα από το αν υπάρχει αξιόλογος λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος, ο λόγος που ο Τζόκοβιτς δεν το κάνει, φαίνεται πως δεν στέκει για πρακτικούς λόγους.

Στο παρελθόν έχει εκφράσει την αντίθεσή του με το καθεστώς που επικρατεί για τον εμβολιασμό, οπότε οι αρχές στην Αυστραλία πως μπορούν να πιστέψουν πως δεν εμβολιάζεται επειδή πρόσφατα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό;

Ας υποθέσουμε για ένα λεπτό ότι δεν μπορεί να εμβολιαστεί εντός έξι μηνών λόγω μόλυνσης. Ο Τζόκοβιτς πρώτη φορά κόλλησε τον Ιούνιο του 2020 και υπάρχει η εντύπωση πως μολύνθηκε ξανά τους τελευταίους έξι μήνες.

Αυτό εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο ότι μπορούσε να έχει εμβολιαστεί τους πρώτους έξι μήνες του 2021.

Σε οποιαδήποτε λογική εκτίμηση, δεν φαίνεται να υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του να έχει μολυνθεί πρόσφατα και να μην εμβολιάστηκε.

Παρά τις φήμες για το αντίθετο, η απόρριψη δεν έχει να κάνει με την βίζα του Τζόκοβιτς. Ο αστέρας του τένις πήρε την βίζα του τον περασμένο Νοέμβριο όπως οι περισσότεροι αθλητές που ταξίδεψαν στην Αυστραλία για να αγωνιστούν στο Australian Open. Η απόφαση πάρθηκε αποκλειστικά στον λόγο ότι δεν έχει εμβολιαστεί. Οι αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν πως υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Βικτόρια, του Tennis Australia και της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης σχετικά με τις ιατρικές εξαιρέσεις σε ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πηγή, η Tennis Australia ενημερώθηκε ρητά και γραπτώς πολλές φορές ότι μια πρόσφατη μόλυνση από COVID δεν ήταν αποδεκτός λόγος για να μην εμβολιαστεί πλήρως κάποιος.

Η κυβέρνηση της Βικτόρια επιμένει ότι υπήρξαν συμβουλές από την ATAGI που υποδηλώνουν ότι η μόλυνση από τον ιό τους τελευταίους έξι μήνες είναι ένας έγκυρος λόγος για να μην εμβολιαστεί κάποιος. Ωστόσο, ομοσπονδιακές πηγές αναφέρουν ότι η ATAGI δεν ενέκρινε τη διαδικασία που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση της Βικτόρια ή η ομοσπονδία του τένις και δεν συναίνεσε για την απόφαση.

Περιπλέκοντας περαιτέρω το θέμα είναι ότι πηγές από την Tennis Australia ισχυρίζονται ότι αρκετοί παίκτες του Australian Open έχουν μπει στη χώρα με εξαιρέσεις εμβολίων τις τελευταίες εβδομάδες, με βάση ότι είχαν μολυνθεί τους τελευταίους έξι μήνες.

Οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς άσκησαν έφεση κατά της απόφασης των Συνοριακών Δυνάμεων και μπορεί κάλλιστα να ανατραπεί. Εάν η δικαστική διαδικασία καθυστερήσει, μπορεί να αναγκαστεί να παραμείνει σε κρατική εγκατάσταση καραντίνας για μέρες. Αυτό το χάος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Πηγή: The Age

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

AUSTRALIAN OPEN Τελευταία Νέα