Παναθηναϊκός: 5 προπονητές σε 4 χρόνια! (pics)

Παναθηναϊκός: 5 προπονητές σε 4 χρόνια! (pics)

Φάνης Παναγιώτου
Παναθηναϊκός: 5 προπονητές σε 4 χρόνια! (pics)
Ο Παναθηναϊκός πάει για 6ο προπονητή σε διάρκεια τεσσάρων σεζόν και το gazzetta.gr κάνει μία αναδρομή στις αλλαγές που έχουν γίνει στον «πράσινο» πάγκο από το 2012 κι έπειτα.

Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς είχε πει: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες προπονητών. Εκείνοι που απολύθηκαν κι εκείνοι που θα απολυθούν...»

Ο Σέρβος το είχε αναφέρει από την περίοδο που απέτυχε στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κι απλά είπε την αλήθεια σχετικά με την μοίρα του σιναφιού του. Έτσι είναι. Ο προπονητής είναι ο πρώτος που την... πληρώνει όταν η εκάστοτε δεν πηγαίνει καλά και δεν πετυχαίνει τους στόχους κι αυτό είναι κάτι που έχουμε δει πολλάκις τις τελευταίες σεζόν στον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» δεν είχαν αλλάξει τεχνικό για 13 ολόκληρα χρόνια, αφού με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο... τιμόνι τους δημιούργησαν μία εκ των κορυφαίων ομάδων της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ωστόσο, από το καλοκαίρι του 2012 κι έπειτα οι ανακατατάξεις είναι συνεχόμενες, με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να αποτελεί πλέον παρελθόν και τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει για τον 6ο του προπονητή τις τελευταίες τέσσερις σεζόν!

Το gazzetta.gr με αφορμή την απόλυση του Τζόρτζεβιτς γυρίζει τον χρόνο στο πρόσφατο παρελθόν και θυμάται τους προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο του «Τριφυλλιού» στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή.

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ
(Ιούλιος 2012 έως Μάρτιος 2014)

Τι πέτυχε: Ήταν εκείνος που ανέλαβε το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης του Παναθηναϊκού όταν αποχώρησε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τη σεζόν 2012-2013 οδήγησε το «Τριφύλλι» στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδα, ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα με το... ιστορικό 3-0 κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο! Όσο για τη Euroleague; Αποκλείστηκε στη φάση των playoffs από τη Μπαρτσελόνα με σκορ 3-2, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις και χάνοντας το τελευταίο ματς με πολλά παράπονα για τη διαιτησία. Την επόμενη χρονιά ο Αργύρης Πεδουλάκης οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε ακόμα ένα τρόπαιο. Οι «πράσινοι» κατέκτησαν το Κύπελλο, ωστόσο δεν ολοκλήρωσαν τη χρονιά με τον ίδιο προπονητή. Το τελευταίο ματς του «Άρτζι» στην Ευρώπη ήταν το 61-68 από τη Λαμποράλ Κούτσα στο ΟΑΚΑ...

Γιατί αποχώρησε: Ο Παναθηναϊκός ήθελε να προχωρήσει ένα πλάνο ελληνοποίησης, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να χρεώνεται πως δεν βάδισε στη συγκεκριμένη κατέυθυνση, συν του ότι το μπάσκετ που έπαιζε την τελευταία περίοδο δεν ήταν τόσο ελκυστικό. Ακόμα, είναι δεδομένο πως έπαιξε ρόλο κι η πορεία της ομάδας στη Euroleague τη σεζόν 2013-14. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τη regular season με ρεκόρ 5-5, ενώ όταν ο Πεδουλάκης αποχώρησε από τον «πράσινο» πάγκο, το «Τριφύλλι» είχε ήδη γνωρίσει 5 ήττες και στο TOP 16.

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΛΒΕΡΤΗΣ
(Μάρτιος 2014 έως Ιούνιος 2014)

Τι πέτυχε: O «Φράγκι» ήταν πάντα στο πλευρό του Παναθηναϊκού και στα δύσκολα βγήκε μπροστά. Ανέλαβε την ομάδα όταν λύθηκε η συνεργασία με τον Αργύρη Πεδουλάκη κι οδήγησε το «Τριφύλλι» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2014. Μάλιστα, με τον Αλβέρτη στο τιμόνι ο Παναθηναϊκός πήρε τον τίτλο με... break στο break στο ΣΕΦ, ενώ στη Euroleague ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 3-2 στις νίκες.

Γιατί αποχώρησε: Από τη μία δεν ήθελε ο ίδιος να συνεχίσει ως πρώτος προπονητής, από την άλλη και ο Παναθηναϊκός χρειάζόταν ένανπιο έμπειρο για να βαδίσει σε ασφαλή μονοπάτια, συνδυάζοντας την ελληνοποίηση με τη διεκδίκηση τίτλων, κάτι που βεβαίως μόνο εύκολο δεν ήταν.

ΝΤΟΥΣΚΟ ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ
(Ιούνιος 2014 έως Μάιος 2015)

Τι πέτυχε: Ανέλαβε τον Παναθηναϊκό μετά τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Οδήγησε την ομάδα στην περσινή αγωνιστική περίοδο και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με την πρόκριση επί του Ολυμπιακού και το κάρφωμα του Μπατίστα να μένουν στην ιστορία! Αυτός ήταν κι ο μοναδικός τίτλος που πήρε στην Ελλάδα ο Ιβάνοβιτς, καθώς αποχώρησε πριν από τους τελικούς της Basket League, με την ήττα στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό με 66-77 ν' αποτελεί το... κύκνειο άσμα της θητείας του στον «πράσινο» πάγκο. Στη Euroleague είχε αποκλειστεί στη φάση των playoffs από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 3-1 στις νίκες.

Γιατί αποχώρησε: Πλήρωσε τα άσχημα αποτελέσματα. Ο Παναθηναϊκός ναι μεν κατέκτησε το Κύπελλο, ωστόσο στην Ευρώπη είχε γνωρίσει αρκετές ήττες (σ.σ. ρεκόρ 5-5 στη regular season & 7-7 στο TOP 16) με την ήττα από τον Ολυμπιακό να είναι το... κερασάκι στην τούρτα!

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ
(Μάιος 2015 έως Ιούλιος 2015)

Τι πέτυχε: Ήταν εκείνος που ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή μετά την αποχώρηση του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Έργο του ήταν να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στους τελικούς της Basket League, ωστόσο η αποστολή του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη. Κι αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, με τον Παναθηναϊκό να χάνει με 3-0 τον τίτλο από τον αιώνιο αντίπαλο...

Γιατί αποχώρησε: Ήταν μία προσωρινή λύση και μετά το τέλος της σεζόν αποχώρησε, προκειμένου να βρεθεί ο νέος head coach του Παναθηναϊκού.

ΣΑΣΑ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ
(Ιούνιος 2015 έως Απρίλιος 2016)

Τι πέτυχε: Έχοντας φτάσει σε σημαντικές επιτυχίες με την Εθνική Σερβίας, ο Παναθηναϊκός του έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί και σε συλλογικό επίπεδο. Η θητεία του ξεκίνησε με δύο νίκες επί του Ολυμπιακού, με το «Τριφύλλι» στην πορεία να φτάνει γι' ακόμα μία φορά στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Αυτή ήταν κι η μοναδική επιτυχία του Τζόρτζεβιτς, ο οποίος αποχώρησε με τον Παναθηναϊκό να μένει εκτός Final 4 από τη Λαμποράλ Κούτσα (3-0) και στην κανονική περίοδο της Basket League να τερματίζει δεύτερος πίσω από τον Ολυμπιακό.

Γιατί αποχώρησε: Το κλίμα άρχισε να... στραβώνει στο ματς που έλαβε χώρα στο ΣΕΦ για την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος κι ο Παναθηναϊκός απογοήτευσε, ειδικά με την εικόνα του στο πρώτο ημίχρονο. Ο Τζόρτζεβιτς, όμως, συνέχισε και με τις μεταγραφές που πραγματοποίησε η διοίκηση της ομάδας οδήγησε το «Τριφύλλι» στα playoffs της Euroleague. Εκεί η εικόνα δεν ήταν η αναμενόμενη και μετά την τρίτη ήττα από τη Λαμποράλ Κούτσα αποχώρησε, με τον Παναθηναϊκό, πλέον, να αναζητά νέο προπονητή, τον έκτο σε τέσσερα μόλις χρόνια!