Ντούσκο Βουγιόσεβιτς: Γεννημένος προπονητής!

Φάνης Παναγιώτου
Ντούσκο Βουγιόσεβιτς: Γεννημένος προπονητής!
Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς δεν είναι... χθεσινός στους πάγκους. Κάθε άλλο. Έμελλε, όμως, να είναι αυτός που θα «σπάσει» το εντυπωσιακό σερί της Βαλένθια και το gazzetta.gr παρουσιάζει την πορεία τους προς την κορυφή!

Είναι κάποιοι άνθρωποι που γεννιούνται για συγκεκριμένα πράγματα. Μ' έναν συγκεκριμένο προορισμό. Κι ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς είναι ένας εξ αυτών. Πρόκειται για έναν... γεννημένο προπονητή, που το βράδυ της Τρίτης (19/10) οδήγησε τη Λιμόζ στην εκτός έδρας νίκη επί της Βαλένθια. Αυτή ήταν η πρώτη ήττα της Βαλένθια για τη φετινή χρονιά μετά από 28 σερί νίκες κι η θητεία του Βουγιόσεβιτς στον πάγκο της γαλλικής ομάδας ξεκίνησε ιδανικά.

Ίσως ήρθε η ώρα ο 56χρονος τεχνικός να πετύχει και μακριά από την πατρίδα του. Το λέμε αυτό γιατί οι όποιες επιτυχίες του έως τώρα είναι... εντός συνόρων. Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες αποτυχίες του έχουν έρθει στα... ξένα!

Η Vistabet σου προσφέρει τη δυνατότητα να στοιχηματίσεις μέσω κινητού και τάμπλετ στον αγώνα της Κουμπάν με τον Παναθηναϊκό.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο Βουγιόσεβιτς είδε για πρώτη φορά το φως στις 3 Μαρτίου του 1959. Γεννήθηκε στην Podgorica και σε ηλικάι 5 ετών η οικογένεια του μετακόμισε στο Βελιγράδι. Μπάσκετ έπαιξε ελάχιστα. Είπαμε. Είναι γεννημένος προπονητής. Κι έτσι ξεκίνησε καριέρα στους πάγκους σε ηλικία μόλις 17 ετών. Από το 1976 έως το 1982 είχε αναλάβει διάφορα τμήματα στης Ακαδημίες της Παρτιζάν κι έπειτα μετακόμισε στην OKK Beograd για να οδηγήσει την παιδική ομάδα στον εγχώριο τίτλο!

Το καλοκαίρι του 1985 πήρε το δρόμο της επιστροφής. Έδωσε τα χέρια με τους ανθρώπους της Παρτιζάν κι εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ της ανδρικής ομάδας. Γρήγορα, όμως, βρέθηκε στη θέση του head coach. Τι κι αν ήταν μόλις 26 ετών; Μόλις απολύθηκε ο Vladislav Lucic στην Παρτιζάν αποφάσισαν να εμπιστευτούν τον Βουγιόσεβιτς. Και δικαιώθηκαν, αφού το 1987 αναδείχθηκαν Πρωταθλητές, κόντρα σε πολύ δυνατά ονόματα, όπως η Γιουγκοπλάστικα, που έκανε... θραύση στην Ευρώπη εκείνη την περίοδο.

Ποιο ήταν το μυστικό του Βουγιόσεβιτς; Ο 56χρονος έχει ως μεγάλο προτέρημα να δουλεύει με νέους παίκτες. Και τότε είχε στη διάθεση του τον 20χρονο Ζάρκο Πάσπαλιε, τον 18χρονο Βλάντε Ντίβατς κι αρκετά ακόμα ταλέντα όπως ο Τζόρτζεβιτς κι ο Ομπράντοβιτς. Έτσι κατάφερε να τα βάλει με τον Ερυθρό Αστέρα, τη Γιουπλάστικα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς κι αρκετές μεγάλες ομάδες...

Με τον Βουγιόσεβιτς στο τιμόνι της η Παρτιζάν κατάφερε να φτάσει μέχρι το Final 4, ωστόσο εκεί υπάρχει ένα μελανό σημείο. Ο Βουγιόσεβιτς αποφάσισε να... τραβήξει έξω τον Βλάντε Ντίβατς στην άμυνα και το πλήρωσε. Εν τέλει η Παρτιζάν τερμάτισε 3η (σ.σ. στον... μικρό τελικό έριξε στο καναβάτσο τον Άρη) και μία χρονιά αργότερα κατέκτησε το κύπελλο Κόρατς! Νέα σπουδαία επιτυχία για τον Βουγιόσεβιτς.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
Όπως ήταν επόμενο, το όνομα του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς άρχισε ν' ακούγεται έντονα στην Ευρώπη. Ο ίδιος -αφού πρώτα... τόλμησε να κάτσει στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα για μία σεζόν- αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό, ωστόσο απέτυχε. Έμεινε στην Ιταλία γι' αρκετά χρόνια κι εργάστηκε -κατά σειρά- στη Μπρέσια, την Ολίμπια Πιστόια και την Πέζαρο. Δεν έγραψε όμως κάποια μεγάλη επιτυχία, ενώ οι χειρότερες ημέρες του ήταν στη Μόσχα.

Το 2010 στην ΤΣΣΚΑ έψαχναν τον άνθρωπο που θα τους επαναφέρει στην κορυφή της Ευρώπης κι υπέγραψαν συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς. Ο τελευταίος, όμως, έχει σοβαρό πρόβλημα με τα αγγλικά. Δεν γνωρίζει σχεδόν καθόλου κι αυτό ήταν κάτι που του δημιούργησε πολλά προβλήματα στο υψηλότερο επίπεδο. Η ΤΣΣΚΑ πραγματοποίησε την χειρότερη πορεία της σύγχρονης ιστορίας της κι Βουγιόσεβιτς απολύθηκε!

Τότε ήταν που είχε πει τη... μυθική ατάκα: «Υπάρχουν δύο ειδών προπονητές. Αυτοί που απολύθηκαν κι αυτοί που θ' απολυθούν...»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
Το είπαμε και πιο πάνω. Εντός συνόρων ο Βουγιόσεβιτς έχει πολλές επιτυχίες. Έτσι, όταν επέστρεψε στην Παρτιζάν το 2001 ξεκίνησε μία... δυναστεία! Κατέκτησε 9 σερί Πρωταθλήματα από το 2002 έως το 2010, 4 Κύπελλα και 4 φορές την κορυφή στην Αδριατική Λίγκα. Μάλιστα, το 2009 αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στη Euroleague κι οδήγησε την Παρτιζάν σε ακόμα ένα Final 4!

Τι έκανε η Παρτιζάν στο Παρίσι; Έφτασε μία... ανάσα από τη μεγάλη εκπληξη κόντρα στον Ολυμπιακό, ωστόσο ο Τζος Τσίλντρες ήταν εκεί για να «σώσει» τους «ερυθρόλευκους»!

Ο... ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΒΟΥΓΙΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Η ατάκα που αναφέραμε πιο πάνω είναι μία από τις πολλές που έχει πει ο Βουγιόσεβιτς. Γενικά έχει προκαλέσει αρκετά, είναι ιδιαίτερος χαρακτήρας, ενώ συχνά διαμαρτύρεται έντονα κι έχει τιμωρηθεί από τους διαιτητές. Πρόσφατα δήλωσε πως είναι... ντροπή να δίνεις 200 χιλιάρια για τον Μιλουτίνοφ, προφανώς διότι ενοχλήθηκε από την απόφαση του τελευταίου να μετακόμίσει τον Ολυμπιακό. Ακόμα και με παίκτη του τα έχει βάλει! Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό με τον Μπογκντάντοβιτς;

Πέρασε, όμως, και μία μεγάλη περιπέτεια υγείας. Είχε πρόβλημα στα νεφρά γι' αυτό και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση. Έχασε κιλά, η κατάσταση του βελτιώθηκε και πλέον έχει επιστρέψει στους πάγκους.

ΤΟ ΑΠΩΘΗΜEΝΟ ΤΟΥ
Ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς έχει πετύχει πολλά στην καριέρα του. Άπαντες έχουν να λένε για την καλή δουλειά που κάνει με τους νεαρούς παίκτες, γι' αυτό κι επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνος Ακαδημιών, εκτός από προπονητής της ανδρικής ομάδας. Έβγαλε πολλούς παίκτες κι έφτασε ψηλά στην Ευρώπη με αυτούς. Όπως το 2010.

Αν το ρωτήσεις, όμως, έχει ένα απωθημένο. Αυτό είναι η κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης. Έχει εργαστεί σε ομάδες που έχουν κατακτήσει τη Euroleague, ωστόσο όχι με αυτόν στο τιμόνι τους. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Παρτιζάν που έφτασε στην κορυφή με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο τιμόνι της, λίγο καιρό μετά την αποχώρηση του Βουγιόσεβιτς...