Ο Γιουλ είναι ο Σέρχιο Ράμος του μπάσκετ! (pics & vids)

Ο Γιουλ είναι ο Σέρχιο Ράμος του μπάσκετ! (pics & vids)

Ο Γιουλ είναι ο Σέρχιο Ράμος του μπάσκετ! (pics & vids)
Ο Σέρχιο Γιουλ είναι η πιο ιντριγκαδόρικη διαστροφή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και το gazzetta.gr γράφει για την συγκυρία… συμπτωματικών συμπτώσεων που τον συνδέει με τον Σέρχιο Ράμος και το ματς που σκόραρε 71 πόντους!

Ο χρόνος είναι πολύ αργός για αυτούς που περιμένουν, πολύ γρήγορος για εκείνους που φοβούνται, πολύ μακρύς για όσους πονούν, πολύ σύντομος γι' αυτούς που διασκεδάζουν και πολύ γενναιόδωρος για τον Σέρχιο Γιουλ! Ο 29άχρονος γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο καλύτερος clutch παίκτης στην Ευρώπη. Σύμφωνοι, οι ταμπέλες στους ανθρώπους είναι τουλάχιστον επικίνδυνες αλλά ο Γιουλ είναι εκείνος ο εκνευριστικός τύπος που θέτει εν αμφιβόλω την… κανονικότητα ενός αγώνα, ο παίκτης που θα σκοράρει at the buzzer και θα αλλάξει τις ισορροπίες.

«Μην κοιτάζεις το ρολόι, κάνε ό,τι κάνει! Προχώρα» υποστήριζε ο Αμερικανός τηλεπαρουσιαστής Σαμ Λέβενσον και ο Ισπανός γκαρντ προχώρησε το θέμα λίγο παραπάνω. Έστω κι αν δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των 16 GMs της EuroLeague που εξήγησαν πρόσφατα ότι θα έδιναν το κρίσιμο σουτ στον Νάντο Ντε Κολό σε ποσοστό 25%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Γιουλ και Σπανούλη με 18.7%!

Οι συμπατριώτες του τον συγκρίνουν με τον Σέρχιο Ράμος. Τον αρχηγό της ποδοσφαιρικής Ρεάλ, ο οποίος σκόραρε ξανά στο τέλος κόντρα στην Μπέτις και διατηρεί τη «Βασίλισσα» σε τροχιά τίτλου στην Primera División! Ο ίδιος ο Γιουλ δεν δείχνει να αγχώνεται ιδιαίτερα με τις συγκρίσεις. Κυρίως, όμως, δεν έχει απωθημένα. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, λοιπόν, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Cope, εξήγησε πως «οι Χιούστον Ρόκετς με περιμένουν 3-4 χρόνια όμως θέλω να μείνω εδώ! Έχω συμβόλαιο ως το 2021 και θέλω να το εξαντλήσω», πριν ξεστομίσει τη μεγάλη κουβέντα: «Ο Πάμπλο Λάσο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στο παζλ της Ρεάλ. Πριν έλθει στη Μαδρίτη, δεν φτάναμε καν στους τελικούς».

Τα τελευταία χρόνια ο Γιουλ βελτίωνε σιωπηλά ένα όπλο που θα τον έκανε ακαταμάχητο και θα του έδινε τίτλους με τη Ρεάλ. Αρχής γενομένης από τον τελικό του Copa del Rey στη Μάλαγα το 2014, όταν το winning shot του στο 0.1" κόντρα στην Μπαρτσελόνα χάρισε στους Μαδριλένους το Κύπελλο του Βασιλιά! Το νικητήριο καλάθι στον πρόσφατο αγώνα με τους Καταλανούς ήταν, απλώς, ακόμα μια μέρα στη δουλειά όπως παραδέχτηκε, εμμέσως, η Marca: «Ο Γιουλ στο Palacio, ο Ράμος στο Bernabéu και η ζωή συνεχίζεται»!

Ράμος και Γιουλ... at the buzzer!

Οι δυο τους συμφωνούν στο όνομα, την ηλικία (σ.σ. 30 ετών ο Ράμος, 29 ο Γιουλ), τη λευκή φανέλα της Ρεάλ και, κυρίως, την τάση να πλημμυρίζουν τυφλές ελπίδες τον αντίπαλό τους σκοράρουν στο τέλος! Αυτό, όμως, που συνέβη την περασμένη Κυριακή (12/3) ολοκλήρωσε τη… σατανική σημειολογία. Αρχικώς ο Γιουλ ξέρανε την Μπαρτσελόνα στο WiZink Center της Μαδρίτης σκοράροντας 1) εκτός ισορροπίας, 2) μπροστά στον Όλεσον 3) σε «νεκρό» χρόνο!

«Αυτή τη στιγμή ο Σέρχι είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο μπάσκετ εκτός ΝΒΑ! Το επίπεδο της αυτοπεποίθησής του δεν υπάρχει σε κανέναν άλλον Ευρωπαίο παίκτη. Επίσης η ομάδα του τον εμπιστεύεται απόλυτα κι έτσι κάνει πιο εύκολη τη ζωή του σε ό,τι αφορά τα clutch shots» εξήγησε στο gazzetta.gr ο Νίκολα Λόντσαρ, ο οποίος σχολίασε το ισπανικό Clásico και το νικητήριο καλάθι του Γιουλ στο τηλεοπτικό δίκτυο Movistar. Λίγες ώρες αργότερα ο Σέρχιο Ράμος πέτυχε ακόμα ένα καθοριστικό γκολ στην Primera División απέναντι στην Μπέτις, «ξελάσπωσε» τη Ρεάλ κι επανέφερε τους Μαδριλένους στην πρώτη θέση της κατάταξης, εκεί όπου δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν χωρίς τον αρχηγό τους.

«Βάλε, λοιπόν, έναν Σέρχιο στη ζωή σου και όλα θα είναι καλύτερα και πολύ πιο ήσυχα» παραδέχθηκε στο περιθώριο της συνάντησής τους ο Ράμος, δίνοντας την απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά τα δυο τμήματα.

«Ο Ζιντάν είναι ο Τζόρνταν του ποδοσφαίρου»

O ηγέτης της μπασκετικής Ρεάλ Μαδρίτης αγωνίζεται στη «Βασίλισσα» από το 2007 ενώ έχει κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα, πέντε Copa del Rey, τρία Supercopa, την EuroLeague και το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 2015 σε αυτό το διάστημα. Ο ίδιος θυμάται την αντίδρασή του όταν ακόμη αγωνιζόταν στη Μανρέσα κι ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον της Ρεάλ: «Στην αρχή ένιωσα τεράστια έκπληξη. Αγωνιζόμουν στη LEB Oro (σ.σ. Α2 στην Ισπανία) κι έμαθα ότι με θέλει η Ρεάλ. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Την Τρίτη με πήραν τηλέφωνο, την Πέμπτη έκανα προπόνηση μαζί τους και το Σάββατο έκανα το ντεμπούτο μου κόντρα στην Μπανταλόνα! Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αφού είχα τεράστιο κίνητρο να αγωνιστώ με αυτή τη φανέλα». Ποια είναι, όμως η σχέση του Σέρχιο Γιουλ με το ποδόσφαιρο εκτός από τη συγκυρία… συμπτωματικών συμπτώσεων με τον Ράμος; «Όταν έχω την ευκαιρία, πηγαίνω στο γήπεδο για τους αγώνες της ποδοσφαιρικής Ρεάλ. Παλιότερα πηγαίναμε στο γήπεδο με τον Άλεξ Μουμπρού και τον Ραούλ Λόπεθ. Πλέον οι περισσότεροι συμπαίκτες μου βλέπουν ποδόσφαιρο. Το ποδοσφαιρικό μου είδωλο είναι ο Ζινεντίν Ζιντάν. Είναι ο Μάικλ Τζόρνταν του ποδοσφαίρου! Ήταν απόλαυση να τον βλέπεις να αγωνίζεται». Παρεμπιπτόντως, το #23 στη φανέλα του Γιουλ είναι επιρροή MJ, επιλέγοντας το συγκεκριμένο νούμερο προς τιμήν του «Air».

Το ματς που πέτυχε 71 πόντους

Τον Νοέμβρη του 2015 ο Γιουλ αποφάσισε να λανσάρει την προσωπική ιστοσελίδα του (sergiollull.com) παρουσιάζοντας ένα ιστορικό ντοκουμέντο: Το φύλλο αγώνα που πέτυχε 71 πόντους και μοίρασε 19 ασίστ! Ήταν η αναμέτρηση της πρώτης ομάδας του, της Salle Mahón κόντρα στην Jovent de Alaior που τράβηξε το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Μανρέσα και του έδωσε την ευκαιρία να ντεμπουτάρει στη Liga Endesa. «Κερδίσαμε το παιχνίδι με 117-105 χωρίς παράταση! Ήταν ο αγώνας που ονειρεύεται κάθε παίκτης. Πέτυχα 71 πόντους, μοίρασα 19 ασίστ, γενικώς έκανα τα πάντα. Έβλεπα το καλάθι σαν μια μεγάλη πισίνα! Έπειτα από αυτή την εμφάνιση με προσέγγισαν οι άνθρωποι της Μανρέσα» εξήγησε ο σούπερ σταρ της «Βασίλισσσας» για εκείνο το παιχνίδι της 6ης Νοεμβρίου 2002.

«Δεν θα ξεχάσω το πρώτο του κάρφωμα»

Για να φτάσουμε όμως εδώ, στο σημείο δηλαδή ο Σέρχιο Γιουλ να λογίζεται πλέον ως η πιο ιντριγκαδόρικη διαστροφή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 2005, όταν έκανε το ντεμπούτο του στη Liga Endesa με τη φανέλα της Μανρέσα σε ηλικία 18 ετών! Ο τότε βοηθός προπονητής των Καταλανών και νυν ασίσταντ κόουτς του Ίμπον Ναβάρο στη Μανρέσα, Αλέις Ντουράν, μίλησε στο gazzetta.gr για τα χρόνια της… αθωότητας του Ισπανού πλέι μέικερ.

Κατ' αρχάς, τα μαζεμένα clutch shots του Γιουλ είναι αποτέλεσμα αυτοπεποίθησης, τύχης, ικανότητας ή κάτι άλλο;
«Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που μπορείς να γεννηθείς μαζί του ή να δουλέψεις και να το αποκτήσεις στην πορεία. Ο Σέρχιο, λοιπόν, δεν είχε ποτέ πρόβλημα να βγει μπροστά στα δύσκολα! Στην πορεία δούλεψε πολύ κι έτσι έγινε αξιόπιστος στις κρίσιμες καταστάσεις».

Πως ήταν ως παίκτης στη Μανρέσα και ποιες ήταν οι αδυναμίες του;
«Δεν είχε αδυναμίες αλλά έπρεπε να βελτιώσει κάποιους τομείς του παιχνιδιού του, όπως κάθε ταλαντούχος παίκτης 18 ετών. Ήταν πάντα πολύ γρήγορος, του άρεσε να παίζει σε υψηλές ταχύτητες και κάποιες φορές ήταν δύσκολο να ελέγξει την κατάσταση! Πλέον έχει ωριμάσει κι έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι του παιχνιδιού».

Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως απέκτησε τη συγκεκριμένη μηχανική του σουτ του;
«Όταν ήλθε στη Μανρέσα, είχε ήδη συγκεκριμένη τεχνική και ικανότητα στο σκοράρισμα. Η μηχανική του σουτ του βελτιώθηκε δουλεύοντας με αρκετούς προπονητές όπως ο Χάουμε Πονσαρνάου, ο Χάβι Γκαρθία και ο Μικέλ Νολίς. Νομίζω, όμως, ότι το καθοριστικό βήμα έγινε όταν πήρε μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, με τη βοήθεια του Ράντι Νόουλς. Πάντα του άρεσε να δουλεύει υπό πίεση. Ξέρει καλά ότι κάθε τέτοιο απίθανο σουτ που πετυχαίνει, του δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το επόμενο»!

Πως είναι ο Σέρχιο Γιουλ ως άνθρωπος;
«Πλέον δεν έχουμε ιδιαίτερη επικοινωνία όμως κρατάει επαφές με όσους έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια και τον έχουν βοηθήσει. Αυτό λέει πολλά για τον χαρακτήρα του. Σε κάθε περίπτωση, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι πρόκειται για έναν έξυπνο άνθρωπο, φιλόδοξο και πολύ εργατικό! Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να τονιστεί η σημασία που δίνει ο ίδιος στην οικογένειά του».

Θυμάστε κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό εκείνη τη διετία;
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν κάρφωσε για πρώτη φορά! Ήταν στην πρώτη χρονιά του στη Μανρέσα, όταν βγήκε στον αιφνιδιασμό και κάρφωσε εντυπωσιακά. Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι, δεν τον είχαμε δει ξανά να καρφώνει όμως εκείνος ήξερε ότι μπορούσε να τελειώσει τη φάση με αυτόν τον τρόπο! Μάλιστα δεν πανηγύρισε καν! Σαν να πέτυχε ακόμα ένα καλάθι».

PHOTO CREDITS: Marca, sergiollull.com, Markus Berger