Οι προπονητές του Ζήση μιλούν για τον Νίκο

Γιάννης Σταυρουλάκης
Οι προπονητές του Ζήση μιλούν για τον Νίκο
Το παιχνίδι του δεν πρόσφερε κάτι το επαναστατικό ή το καινοτόμο όμως οι δέκα προπονητές του Νίκου Ζήση εξηγούν στην Euroleague Greece τους λόγους που ο γκαρντ της Μπάμπεργκ βρίσκεται στον… αφρό τα τελευταία 18 χρόνια!

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ήταν που, εκθαμβωμένος από τον ανώτερο ανθρωπισμό και τη νόησή του, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είπε ότι θα ήθελε ο γιος του να γίνει σαν τον Νίκο Ζήση. Δεν κόμισε, βέβαια, γλαύκα εις Αθήνας: Ο άλλοτε αρχηγός της Εθνικής ομάδας είναι, δίχως άλλο, μία προικισμένη οντότητα, η οποία δεν απαντάται συχνά στο είδος. Πλην της καριέρας που έκανε, με την πρώιμη υποχώρηση να αρνηθεί τις δεινές ικανότητες στο σκοράρισμα για να γίνει ένας εγκεφαλικός παίκτης, ο Ζήσης ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή χωρίς να το επιδιώκει. Δεν λιβάνισε καταστάσεις, υπήρξε και υπάρχει ως ιδεατός συμπαίκτης, το πάθος του για το παιχνίδι είναι μία εσώτερη μοναχική διαδικασία, την οποία δεν έκανε τη χάρη να μοιραστεί με κάποιον. Η Μπάμπεργκ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (2/2, 21:00) και οι προπονητές του στην Euroleague καταλήγουν στο κλισαρισμένο συμπέρασμα, που, περισσότερο από το παρκέ, έχει να κάνει με τη συνολική ποιότητα ζωής, την οποία ο 34άχρονος γκαρντ προσφέρει.

Οι Ντούσαν Ίβκοβιτς, Ντράγκαν Σάκοτα, Φώτης Κατσικάρης, Ντέιβιντ Μπλατ, Έτορε Μεσίνα, Σιμόνε Πιανιτζιάνι, Αργύρης Πεδουλάκης, Ευγκένι Πασούτιν, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Αντρέα Τρινκιέρι μιλούν στην Euroleague Greece για τον «δικό» τους Νίκο.

Ντούσαν Ίβκοβιτς – ΑΕΚ (2000-01)

«Τι μας έκανες με τον Ζήση»!

«Είχαμε μπροστά μας το τρίτο παιχνίδι της σειράς με την Μπένετον, το 2001 ενώ ο Ναουμόσκι και ο Μπράουν μας είχαν... σκοτώσει στα προηγούμενα ματς. Σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό στον τρίτο αγώνα. Ο δικός μας γκαρντ, ο Στεφάνοφ έτρεμε τον Ναουμόσκι! Βλέπεις, είναι και οι δυο Σκοπιανοί και τον είχε σαν θεό ενώ ο Χατζής δεν ήταν τόσο καλός αμυντικός. Έβαλα, λοιπόν, τον 18άχρονο Ζήση και τον Παντελιάδη να παίξουν τον Στεφάνοφ και τον Μπράουν! Κερδίσαμε και μετά το τέλος του αγώνα ήλθε ο τότε τζένεραλ μάνατζερ της Μπένετον, ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι και μου είπε: "Τι μας έκανες με αυτόν τον μικρό! Δεν το περιμέναμε". Έπειτα από 4 χρόνια με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε: "Να πάρω τον Ζήση στην Μπένετον"; Του απάντησα εννοείται! Ο Νίκος είναι ένα από τα πιο σοβαρά παιδιά που έχω συναντήσει. Έχει τρομερή αντίληψη, είναι μαχητής, έξυπνος και ώριμος. Έδειχνε πάντα παραπάνω από την ηλικία του... Του εύχομαι να έχει πάντα υγεία».

Ντράγκαν Σάκοτα – ΑΕΚ (2001-03)

«Να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ»

«Αν έπρεπε να… ζωγραφίσω έναν χαρακτήρα για να περιγράψω πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας παίκτης απέναντι στον προπονητή και την ομάδα του, αυτός θα ήταν ο Νίκος. Έχω συνεργαστεί με προσωπικότητες που θα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή όπως, για παράδειγμα, ο Σάβιτς κι άλλα ονόματα που δεν θέλω να αναφέρω όμως ο Ζήσης είναι ένα από τα αγαπημένα μου παιδιά! Δεν έχει σημασία αν βάζει ή δεν βάζει πόντους… Το ένστικτο του προπονητή λέει ότι παίκτες σαν τον Νίκο πρέπει να είναι μέσα στο παιχνίδι για την ηρεμία και το καθαρό μυαλό τους. ΟΚ, το ταλέντο είναι τεράστια υπόθεση όμως αν ο προπονητής δεν βρει τον σωστό χαρακτήρα, το έχασε το παιχνίδι! Όσες ομάδες, λοιπόν, συνεργάστηκαν μαζί του ήταν πραγματικά τυχερές. Μιλάμε για ένα παιδί που καταλαβαίνει τι θέλεις από το βλέμμα σου… Δεν ήταν αρχηγός όμως λειτουργούσε έτσι… Όταν ήλθα στην ΑΕΚ το 2001, ήταν ήδη έναν χρόνο εδώ και με εξαίρεση τα πρώτα παιχνίδια εκείνης της σεζόν, ήταν μέλος της βασικής πεντάδας ως τον 5ο τελικό με τον Ολυμπιακό, σε ηλικία 18 ετών! Λυπάμαι πραγματικά που δεν μπορέσαμε να τον φέρουμε πίσω πριν από δυο χρόνια, όταν η ομάδα άρχισε να κάνει μεγαλύτερα πράγματα και θεωρούσαμε ότι ήταν ο ιδανικός παίκτης και χαρακτήρας σε αυτή τη νέα προσπάθεια! Είχε φιλοδοξία να παίξει στην Euroleague και το σεβόμαστε απόλυτα. Του εύχομαι να παραμείνει στο πιο υψηλό επίπεδο και μακάρι να κλείσει την τεράστια καριέρα του μαζί μας».

Φώτης Κατσικάρης – ΑΕΚ (2003-05)

«Αν με διαχειριστείς διαφορετικά, θα σηκωθώ και θα φύγω»!

«Είχα τη μεγάλη τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ με τον Νίκο σε τρεις διαφορετικές ομάδες (σ.σ. ΑΕΚ, Μπιλμπάο, Εθνική). Είχα την ευκαιρία να ζήσω το μεγαλείο ενός επαγγελματία και το μεγαλείο ενός ανθρώπου. Θα αναφέρω κάτι από την πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του, τον θάνατο του αδελφού του που τον ζήσαμε μαζί όταν ήμασταν με την ΑΕΚ στην Ιταλία για προετοιμασία. Ενώ, λοιπόν, του είπα να πάρει όσο χρόνο θέλει και να γυρίσει στην ομάδα όποτε νιώσει έτοιμος, εκείνος επέστρεψε την επόμενη μέρα της κηδείας και το πρώτο πράγμα που μου είπε όταν τον είδα ήταν ότι "αν με διαχειριστείς διαφορετικά από την υπόλοιπη ομάδα, θα σηκωθώ και θα φύγω"! Συγκλονίστηκα από την ωριμότητά του και το πως διαχειρίστηκε την τόσο δύσκολη κατάσταση που βίωνε εκείνος και η οικογένειά του. Ήταν μόνο 21 ετών... Ο Νίκος πρέπει να αποτελεί ένα πραγματικό παράδειγμα για τα νέα παιδιά και όχι μόνο... Παράδειγμα σοβαρότητας, ταπεινότητας, ήθους και απόλυτου επαγγελματισμού! Απόλαυσα κάθε στιγμή μαζί του, του έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία και αυτό που θέλω να του ευχηθώ είναι να είναι πάντα καλά, να απολαμβάνει την καταπληκτική οικογένειά του και όταν αποφασίσει να σταματήσει την καριέρα του σαν παίκτης, να τον δω σε κάποιο πόστο που ο ίδιος επιθυμεί και θεωρεί ότι του ταιριάζει στον χώρο του μπάσκετ. Έχει να δώσει πάρα πολλά και χρειαζόμαστε προσωπικότητες σαν τον Νίκο».

Ντέιβιντ Μπλατ – Μπένετον (2005-07)

«Ένας τύπος ειλικρινής και αγνός»

«Αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό τον Νίκο είναι η καθημερινότητά του. Ο ίδιος τύπος... Η ίδια προσωπικότητα, η ίδια αφοσίωση, η ίδια δέσμευση, η ίδια προσπάθεια! Όλα στο top επίπεδο. Ένας άνθρωπος ειλικρινής και αγνός! Ο ιδανικός συνδυασμός για τον παίκτη και χαρακτήρα που ένας προπονητής θα μπορούσε να ζητήσει. Ήταν τιμή για μένα το γεγονός ότι δούλεψα μαζί του και πραγματική χαρά ότι τον γνώρισα σαν φίλο και αθλητή. Πιστεύω πως κάθε συμπαίκτης και κάθε προπονητής του θα παραδεχτεί το ίδιο πράγμα. Μοναδικός... Νικητής...».

Έτορε Μεσίνα - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2007-09)

«Θυμάμαι τα λόγια του σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μου»

«Ο Νίκος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος κι εκείνο που τον χαρακτηρίζει σε αυτή την σπουδαία διαδρομή είναι η αξιοπρέπεια. Απόλαυσα να τον κοουτσάρω και λυπάμαι πραγματικά γιατί δεν μπόρεσα να του προσφέρω περισσότερα όσο δουλέψαμε μαζί στην ΤΣΣΚΑ. Η πιο τρυφερή και αγαπημένη ανάμνηση που έχω μαζί του δεν αφορά το μπάσκετ. Θυμάμαι τα λόγια του σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Του είμαι ακόμα ευγνώμων... Εύχομαι στον Νίκο, στη σύζυγό του, Φανή και στα παιδιά του πολλές στιγμές οικογενειακής ευτυχίας από τα βάθη της καρδιάς μου».

Σιμόνε Πιανιτζιάνι – Σιένα (2009-12)

«Ο Ζήσης είναι ο άνθρωπός σου»

«Ο Νίκος είναι ένας από τους παίκτες με το υψηλότερο IQ που έχω κουτσάρει ποτέ στη ζωή μου! Ένας τύπος εθισμένος στη σκληρή δουλειά και γι' αυτό ακριβώς είναι ο ιδανικός παίκτης για κάθε προπονητή και για οποιαδήποτε ομάδα. Παράλληλα, οι συμπαίκτες του τον αγαπούν επειδή βάζει την ομάδα πάνω απ' όλα. Επομένως, αν θες μια ισχυρή παρουσία στα αποδυτήρια, ο Ζήσης είναι ο άνθρωπός σου! Όπου κι αν παίζει, η ομάδα του νικά και κατακτά τίτλους. Σε προσωπικό επίπεδο, το ότι δούλεψα με τον Νίκο αποτελεί μεγάλη τιμή. Κάθε πρωί στο γήπεδο μιλάει για το παιχνίδι της προηγούμενης βραδιάς! Παρακολουθεί τα πάντα... Ένας προπονητής μπορεί να μάθει πολλά πράγματα από αυτόν».

Αργύρης Πεδουλάκης – Ούνιξ Καζάν (2014-15)

«Δεν έχει φθαρεί από την αντιπαράθεση στην Ελλάδα»

«Ο Νίκος είναι ένα από τα παιδιά της σπουδαίας φουρνιάς του ελληνικού μπάσκετ... Πέρα από πολύ καλός παίκτης, έχει κι έναν εξαιρετικό χαρακτήρα. Είναι μια ισορροπημένη αθλητική προσωπικότητα, ένα πολύ ώριμο παιδί και γι' αυτό ακριβώς έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε όποια ομάδα κι αν αγωνίστηκε, όχι μόνο στις τέσσερις γραμμές αλλά και στα αποδυτήρια. Έφυγε πολύ νωρίς για το εξωτερικό... Δεν ήταν καθόλου εύκολο όμως έχει μια όμορφη οικογένεια που τον στηρίζει στις αποφάσεις του. Νομίζω ότι οι προπονητές του εκτίμησαν και συνεχίζουν να εκτιμούν ότι βάζει την ομάδα πάνω από τον εαυτό του και τα προσόντα του. Βλέπετε, άλλωστε, ότι όλα αυτά τα χρόνια δύσκολα έφευγε από κάποιον σύλλογο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι δεν έχει φθαρεί από το ελληνικό στοιχείο και τη συλλογική αντιπαράθεση εδώ... Μετά το τέλος της καριέρας του, μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους το ελληνικό μπάσκετ, αν κι εφόσον βέβαια επιθυμεί κι έχει τη διάθεση. Να έχει την υγειά του και να χαίρεται την οικογένειά του».

Ευγκένι Πασούτιν - Ούνιξ Καζάν (2014-15)

«Να κοουτσάρει την Εθνική Ελλάδας»!

«Ο Νίκος είναι μεγάλος παίκτης. Ένας σπουδαίος άνθρωπος με μεγάλη καρδιά. Είναι το μυαλό και ο ηγέτης της ομάδας, ένας μεγάλος point guard! Είμαι ευγνώμων στον Ζήση, θέλω να του ευχηθώ τα καλύτερα στη ζωή και την καριέρα του. Να είναι υγιής, εκείνος και η οικογένειά του και να μείνει το ίδιο "ανοιχτός", δίκαιος και φιλικός άνθρωπος. Είναι πραγματικός μαχητής. Του εύχομαι να γίνει μεγάλος προπονητής, να κοουτσάρει μεγάλες ομάδες και την Εθνική Ελλάδας. Ο Θεός να είναι μαζί του».

Ζέλικο Ομπράντοβιτς – Φενέρμπαχτσε (2014-15)

«Μια βραδιά στον Ρέμο...»

«Ο Νίκος Ζήσης είναι, ειλικρινά, ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που γνώρισα στη ζωή μου. Ένας σπουδαίος τύπος και πραγματικός επαγγελματίας. Απόλαυσα το διάστημα που βρέθηκε μαζί μας κι αυτή δεν είναι μόνο η δική μου άποψη. Ο Νίκος θα είναι πάντα στην καρδιά μου! Δεν δουλέψαμε μαζί πολύ καιρό όμως όλα ήταν πολύ εύκολα για μένα με τον Ζήση στη Φενέρ λόγω του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Είναι αξιαγάπητος σε όλους στην ομάδα. Έπειτα από τον πρώτο μήνα του στην Κωνσταντινούπολη, νιώθαμε πως ήταν μαζί μας για χρόνια κι αυτό εξηγεί τα πάντα! Εύχομαι τα καλύτερα σε αυτόν και στην υπέροχη οικογένειά του. Θυμάμαι πως όσο ήταν εδώ, ο καλός μου φίλος Αντώνης Ρέμος έδωσε μια συναυλία και του ζήτησα να πάμε μαζί... Περάσαμε πραγματικά καλά εκείνο το βράδυ. Είμαι χαρούμενος κάθε φορά που έχω την ευκαιρία να βλέπω τον Νίκο, τη Φανή και τα παιδιά τους. Εύχομαι να είναι υγιής, να συνεχίσει να παίζει όσο πιστεύει ότι είναι καλό για τον ίδιο και μετά να γίνει ένας εξαιρετικός προπονητής»!

Αντρέα Τρινκιέρι – Μπάμπεργκ (2015-σήμερα)

«Ο Νίκος είναι ανεκτίμητος»!

«Έχω δουλέψει μαζί με τον Νίκο σε περίπου 70 παιχνίδια του στην Euroleague και είναι πραγματικά ιντριγκαδόρικο το να προσπαθείς να σκεφτείς κάποια ιδιαίτερη στιγμή δίπλα του. Είναι ένας παίκτης που βοηθάει τον προπονητή του ΚΑΘΕ μέρα! Και όταν λέω κάθε μέρα, εννοώ κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι είναι ο πρώτος που έρχεται στο γήπεδο και ο τελευταίος που φεύγει... Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να μιλήσεις για τον Νίκο σαν αθλητή αν δεν μιλήσεις γι' αυτόν σαν χαρακτήρα. Μιλάμε για έναν ξεχωριστό τύπο, έναν πραγματικά σπουδαίο συμπαίκτη, έναν ανεκτίμητο άνθρωπο! Μπορείς να τον εμπιστευτείς με κλειστά μάτια. Δεν ξέρω αν πρέπει να του ευχηθώ να ακολουθήσει καριέρα προπονητή. Η προπονητική είναι ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα, επειδή ακριβώς περνάς πολλές στιγμές μόνος σου... Σε κάθε περίπτωση του εύχομαι να ζήσει τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του στα τελευταία μέτρα αυτής της υπέροχης διαδρομής. Έχει μπόλικο μπάσκετ μέσα του...».

PHOTO CREDIT: Μαριλίζα Κοντογεώργου

Αντί επιλόγου, η πιο μεγάλη #nikoszisis στιγμή στην Euroleague