Μπασκόνια: Μια... χρυσή δεξαμενή παικτών για το ΝΒΑ! (pics)

Μπασκόνια: Μια... χρυσή δεξαμενή παικτών για το ΝΒΑ! (pics)

Μπασκόνια: Μια... χρυσή δεξαμενή παικτών για το ΝΒΑ! (pics)
Ο Λούκα Βιλντόζα θα συνεχίσει την καριέρα του στους Νικς και το gazzetta.gr γράφει για τη Μπασκόνια που έχει φτιάξει παράδοση στο να στέλνει τους καλύτερους παίκτες της στο ΝΒΑ.

Οι Νικς πραγματοποιούν εξαιρετική σεζόν φέτος κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και πλέον θα έχουν ακόμα μία λύση στις θέσεις των γκαρντ. Ο Λούκα Βιλντόζα άφησε τη Μπασκόνια και ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα στο ΝΒΑ σε μια σεζόν που η Νέα Υόρκη θα επιστρέψει στα playoffs. Mάλιστα οι Νικς πλήρωσαν ρήτρα 2 εκατ. δολαρίων για να τον πάρουν.

Το gazzetta.gr γράφει για την ομάδα από τη Χώρα των Βάσκων που συνεχίζει την παράδοση, στέλνοντας τους πιο ξεχωριστούς παίκτες της στο ΝΒΑ.

Ο άρχοντας της Μπασκόνια

Στην Μπασκόνια έχουν αγωνιστεί σπουδαίοι παίκτες στο πέρασμα των χρόνων, οι οποίοι μπόρεσαν να πατήσουν στη συνέχεια τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Οι Βάσκοι πάντα έψαχναν τον τρόπο για να ανακαλύψουν τους σταρ του μέλλοντος και σε αυτό πρωτοστάτησε ο πρόεδρος τους, Χοσέ Κερεχέτα. Όπως και να είναι η ονομασία της (Μπασκόνια, Ταουγκρές, Τάου Κεράμικα, Κάχα Λαμποράλ), κανείς δεν θα πρέπει να αμφισβητεί πως η ομάδα εξελίχθηκε σε μια από τις παραδοσιακές και πιο ισχυρές ομάδες της Euroleague, έχοντας παίξει σε πέντε Final 4 και στους τελικούς της πρώτης διοργάνωσης με αντίπαλο την Κίντερ Μπολόνια.

Ο Κερεχέτα δεν σταματά ποτέ να εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει το ρόστερ του και να βρει τα... διαμάντια που θα δοξάσουν τη φανέλα των Βάσκων. Ορισμένοι από αυτούς βρήκαν την πόρτα του ΝΒΑ ορθάνοιχτη και έδειξα την σπουδαία δουλειά που γίνεται στην ομάδα των Βάσκων. Πάμε να δούμε τους παικταράδες της Μπασκόνια που έφυγαν για το ΝΒΑ πριν τον Λούκα Βιλντόζα.

* Δεν υπάρχουν περιπτώσεις σαν τον Μπιέλιτσα, ο οποίος πήγε σε άλλη ομάδα (Φενέρ) πριν μετακομίσει στο ΝΒΑ.

Λουίς Σκόλα (Ρόκετς)

Ο κορυφαίος ψηλός στην ιστορία της Αργεντινής και ο 2ος μεγαλύτερος παίκτης της χώρας μετά τον Τζινόμπιλι. Στη Μπασκόνια πήρε ένα πρωτάθλημα και 3 Κύπελλα Ισπανίας, ενώ 2 φορές ήταν στην κορυφαία πεντάδα της Euroleague. Επιλέχθηκε στο Νο.56 του draft του 2002, αλλά έπαιξε στη λίγκα 5 χρόνια αργότερα. Οι Σπερς τον είχαν κάνει draft, αλλά τα πρώτα του λεπτά στο πρωτάθλημα τα κέρδισε με τους Ρόκετς. Στο Χιούστον έμεινε για 5 σεζόν και μετά πήγε σε Σανς, Πέισερς, Ράπτορς και Νετς. Σε όλες του τι σεζόν στους Ρόκετς είχε τουλάχιστον 10 πόντους μέσο όρο. Είναι ο Αργεντινός που βρίσκεται στη 2η θέση των συμμετοχών στο ΝΒΑ. Σπουδαίος.

Aντρές Νοτσιόνι (Μπουλς)

Ο Νοτσιόνι πήγε στο ΝΒΑ το 2004, όντας ένα από τους κορυφαίους παίκτες της Ταού Κεράμικα. Στη συνέχεια έγινε και σημαντικό γρανάζι των Μπουλς για 4μιση σεζόν, ενώ στο Σικάγο αγαπήθηκε από τους φιλάθλους για το πάθος του. Μετά το Σικάγο, πήγε στο Σακραμέντο, ενώ πέρασε και από τη Φιλαδέλφεια, συμπληρώνοντας 8 σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Στο Σικάγο είχε 14.1 πόντους και 5.7 ριμπόυντ τη σεζόν 2006-07. Μεγάλος παίκτης.

Πάμπλο Πριτζιόνι (Νικς)

Ήρθε στο ΝΒΑ ως ο γηραιότερος rookie ever, αφήνοντας τη Μπασκόνια τη σεζόν 2011-12 για να κυνηγήσει το όνειρο του και έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη στην ηλικία των 35 ετών στους Νικς. Έμεινε για άλλα 2 χρόνια στη Νέα Υόρκη, ενώ μετά είπε να περάσει μια βόλτα από Χιούστον και Κλίπερς για να δείξει και εκεί την κλάση του ακόμα και στα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Εξαιρετικός point guard με υψηλό μπασκετικό I.Q που οργάνωνε έξοχα το παιχνίδι της ομάδας στην οποία αγωνιζόταν.

Τιάγκο Σπλίτερ (Σπερς)

Ακόμα ένας ψηλός της Μπασκόνια που έκανε καριέρα στο ΝΒΑ, αφού από το 2010 μέχρι και το 2015 ήταν παίκτης των Σπερς του Πόποβιτς. Στη συνέχεια πέρασε από Χοκς και Σίξερς. Το 2014 αναδείχθηκε πρωταθλητής στο ΝΒΑ με την ομάδα του Σαν Αντόνιο, ενώ έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα με τους Βάσκους και 3 Κύπελλα, ενώ σε μια περίπτωση ήταν μέλος της κορυφαίας πεντάδας της Euroleague. To 2010 ήταν MVP του πρωταθλήματος Ισπανίας, αλλά και MVP των τελικών.

Aρβίντας Ματσιγιάουσκας (Χόρνετς)

Μετά από 2 εντυπωσιακά χρόνια (2003-05) στη Χώρα των Βάσκων, όπου έδειξε πως είναι ένας απίθανος σκόρερ, είπε να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ και πήγε στους Χόρνετς. Ωστόσο εκεί δεν ταίριαξε, δεν πήρε ευκαιρίες και αγωνίστηκε μόλις σε 19 ματς με 2.3 πόντους μέσο όρο. Επέστρεψε γρήγορα στην Ευρώπη για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, όμως τα 2 χρόνια στην Ταού Κεράμικα είναι τα κορυφαία της καριέρας του.

Mίρζα Τελέτοβιτς (Νετς)

Από το 2006 μέχρι το 2012 ήταν παίκτης της Μπασκόνια, με την οποία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ισπανίας. Το 2012 έκανε το άλμα για το ΝΒΑ και βρέθηκε στους Νετς, όπου έμεινε 3 χρόνια πριν παίξει σε Σανς και Μπακς, όπου υπήρξε συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Την τελευταία του σεζόν στο ΝΒΑ είχε 46% τρίποντα και 7.1 πόντους μέσο όρο με τη φανέλα του Μιλγουόκι.

Xoσέ Καλντερόν (Ράπτορς)

Έπαιξε στην Ταού Κεράμικα από το 2002 μέχρι το 2005, αλλά η Ευρώπη δεν γινόταν να τον κρατήσει. Συνέχισε την καριέρα του στους Ράπτορς και στο Τορόντο έμεινε μέχρι το 2013, όντας αναπόσπαστο μέλος τους. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Μάβερικς, Πίστονς, Νικς, Λέικερς, Χοκς και Καβς. Στην κορυφαία του σεζόν στο ΝΒΑ, το 2008-09 με το Τορόντο, είχε 12.8 πόντους, 8.9 ασίστ, 98% βολές και 40% στα τρίποντα. Στα καλά του ήταν... σφαίρα.

Τα super deals του Κερεχέτα
Αντρές Νοτσιόνι / Μπουλς / 3.5 εκατ. δολ.
Λουίς Σκόλα / Ρόκετς / 3 εκ. δολ.
Άρβιντας Ματσιγιάουσκας / Χόρνετς / 2 εκατ. δολ.
Χοσέ Καλντερόν / Ράπτορς / 2 εκατ. δολ.
Μίρζα Τελέτοβιτς / Νετς / 1.8 εκατ. δολ.
Τιάγκο Σπλίτερ / Σπερς / 1 εκατ. δολ.
Λούκα Βιλντόζα / Νικς / 2 εκατ. δολ.