Ζαλγκίρις: Το success story της Euroleague! (pics & vids)

Ζαλγκίρις: Το success story της Euroleague! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Ζαλγκίρις: Το success story της Euroleague! (pics & vids)
Η Ζαλγκίρις έκανε ένα… ανέλπιστο - για πολλούς - break κόντρα στη Φενέρ και… φλερτάρει με τη δεύτερη σερί παρουσία στο Final 4. Η Euroleague Greece στέκεται στο.. δημιούργημα του Σάρας.

Για ακόμη μια σεζόν η Ζαλγκίρις ετοιμάζεται να… τρελάνει κόσμο. Η… αρμάδα του Σάρας Γιασικεβίτσιους έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση στο Game 2 κόντρα στη Φενέρ και… σόκαρε τους Τούρκους με το break.

Η Euroleague Greece γράφει για την ομάδα-όνειρο από το Κάουνας που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά… φλερτάρει έντονα με το δεύτερο σερί Final 4 και περιμένει τους Τούρκους στο τρίτο παιχνίδι (20:00) της σειράς.

Δεν έτυχε, πέτυχε

Πέρυσι η δουλειά του Σάρας άρχισε να φαίνεται στο παρκέ και μέσω των αποτελεσμάτων στη Euroleague. Ελάχιστοι πίστευαν πως θα καταφέρει να βρεθεί στο Final 4 και οι Λιθουανοί απέδειξαν σε όλους πως ακόμα και χωρίς μεγάλο μπάτζετ, αν δουλέψεις μεθοδικά και έχεις τον κατάλληλο καθοδηγητή, μπορείς να κάνεις θαύματα.

Πήγαν στα playoffs και εκεί δεν είχαν πρόβλημα να αποκλείσουν τον Ολυμπιακό με πλεονέκτημα έδρας.

Φέτος ήρθαν να δείξουν πως το περσινό τους κατόρθωμα δεν ήταν τυχαίο. Οι περισσότεροι τους είχαν ξεγραμμένους, αφού 6 αγωνιστικές πριν το τέλος είχαν ρεκόρ 9-15 και μόνο με… θαύμα θα κατάφερναν να μπουν στα playoffs.

Επειδή όμως ο Σάρας έχει περάσει την ομάδα του τη νοοτροπία να μην τα παρατά ποτέ, πέτυχε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο. Έκανε 6 σερί νίκες, έφτασε στο 15-15 και κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να τσεκάρει το εισιτήριο της για τα playoffs.

Τεράστια διπλά σε ΣΕΦ και Μαδρίτη

Στην 24η αγωνιστική είχε έναν… Γολγοθά να ανέβει η ομάδα του Σάρας. Βρισκόταν στο 9-15 και είχε να παίξει κατά σειρά με Γκραν Κανάρια, Μπάγερν, Μακάμπι, Νταρουσάσακα, Ολυμπιακό και Ρεάλ.

Γκραν Κανάρια και Νταρουσάφακα ήταν αδιάφορες, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε για τις υπόλοιπες 4. Αρχικά Μπάγερν και Μακάμπι είχαν ακριβώς το ίδιο στόχο με τους Λιθουανούς. Να…τρυπώσουν την τελευταία στιγμή στα playoffs. Η Ζαλγκίρις στο πιο κομβικό σημείο της σεζόν έδειξε πολύ σκληρή για να πεθάνει και έκανε το 2/2.

Ο πρώτος… τελικός ήταν εκείνος με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Εκεί η.. αρμάδα του Σάρας ήθελε διπλό για να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση. Στο 27’ βρέθηκε να χάνει με 13 πόντους και αρκετοί στη θέσης της δεν θα είχαν τη δύναμη να επιστρέψουν. Κι όμως ο Σάρας και οι παίκτες του κράτησαν την ψυχραιμία τους για να φτάσουν στο μεγάλο διπλό με 72-68. Ντέιβις και Ουάιτ ήταν οι κορυφαίο για της Ζαλγκίρις.

Για ακόμη μια φορά σε ματς που… καίει, οι Λιθουανοί ήταν αυτοί που έφυγαν με το χαμόγελο στο τέλος, δείχνοντας από τι μέταλλο είναι φτιαγμένοι. Μια ομάδα που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του προπονητή της.

Ένα βήμα έμενε και αυτό ήταν άκουγε στο όνομα Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ζαλγκίρις ήξερε τα αποτελέσματα πολλών ανταγωνιστών της για την 8η θέση και ένα διπλό, θα της εξασφάλιζε πρόκριση, αφήνοντας έξω τον Ολυμπιακό.

Στο 27’ η Ζαλγκίρις ήταν μπροστά με 16 πόντους διαφορά, όμως η Ρεάλ με ένα απίστευτο σερί, προηγήθηκε με 77-76, 4 λεπτά πριν το τέλος. Το momentum άνηκε στη Ρεάλ, η Ζαλγκίρις έδειχνε να τα έχει.. χαμένα. Όμως με το σύνολο του Σάρας ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Η… αλεπού που ακούει στο όνομα Σάρας Γιασικεβίτσιους... έφτιαξε συνεχόμενες φορές το play για να βγει ο Ντέιβις ανενόχλητος και να σουτάρει από τα 5 μέτρα. Ο Μπράντον δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ευστοχώντας σε αλλεπάλληλες προσπάθειες και έτσι ο δρόμος για τα playoffs, άνοιξε για τη Ζαλγκίρις.

Η ομάδα του Γιασικεβίτσιους ολοκλήρωνε ένα ακόμα… θαύμα, προσθέτοντας ακόμα ένα παράσημο σε όλα αυτά που έχει κάνει την τελευταία διετία.

Break απέναντι στο φαβορί της Euroleague

Στα playoffs το εμπόδιο ήταν πολύ μεγάλο. Κατά πολλούς η κορυφαία ομάδα φέτος στη Euroleague και μεγάλο φαβορί για κατάκτηση. Η Φενέρ του… Μίδα Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η… σφαλίαρα που δέχθηκε στο πρώτο ματς, έκανε τη Ζαλγκίρις ν βγάλει αντίδραση στο Game 2.

Και όχι μόνο έβγαλε αντίδραση, αλλά με ένα εκπληκτικό κοουτσάρισμα από τον Σάρας, μπόρεσε να κάνει ένα break που έμοιαζε με άπιαστο όνειρο πριν το τζάμπολ.

Δραπέτευσε με το διπλό (80-82) σε ένα ματς που ο Ουλανόβας ήταν εκπληκτικός με 20 πόντους και 9/11 σουτ. Καθοριστικοί για την έκβαση του αποτελέσματος ήταν και οι Ουόλτερς και Ντέιβις με 14 και 13 πόντους αντίστοιχα.

Ιn Saras they trust

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ο αναμορφωτής της Ζαλγκίρις. Ο άνθρωπος που την πήρε από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας της Euroleague τις προηγούμενες σεζόν και την έφερε σε θέση να διεκδικεί για δεύτερη σερί σεζόν πρόκριση στο Final 4.

Ιn Saras we trust λοιπόν. Γιατί αυτός ξέρει και οι παίκτες του στην Ζαλγκίρις τον εμπιστεύονται απόλυτα. Κακά τα ψέματα, αυτός είναι ο απόλυτος σταρ της ομάδας που έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Οι παίκτες του σου δίνουν την αίσθηση πως σε κρίσιμα σημεία ενός ματς έχουν το winning mentality που είχε και ο Σάρας όταν αγωνιζόταν. Κάνει... μάγια στην Ζαλγκίρις και θα πολύ δύσκολα μπορεί να υποτάξει κάποιος την ομάδα του.

Tι και αν έφυγαν το καλοκαίρι δύο σημαντικά στελέχη στην περιφέρεια όπως ο Μίτσιτς και ο Πάγκος. Οι Λιθουανοί κράτησαν τα υπόλοιπα... γρανάζια, έκαναν... ένεση ποιότητας με τον Ουόλτερς και πλέον πάνε να παίξουν ακόμα 2 (τουλάχιστον) τελικούς.

Στα μεγάλα ραντεβού μιας ακόμη σεζόν, η Ζαλγκίρις έχει τον τρόπο να φεύγει με το κεφάλι ψηλά από το παρκέ. Πλέον έχει την ευκαιρία να προστατέψει την έδρα της σε 2 ματς και να πάει στη Βιτόρια για το Final 4. Και οι φίλοι αναμένεται να είναι ξανά κοντά της, καθώς σε όποια κατάσταση και αν είναι η ομάδα, στη Zalgirio Arena δεν πέφτει καρφίτσα. Τα sold out είναι η καλύτερη ανταμοιβή για μια ομάδα που δεν σταμάτησε, δεν σταματά και δεν θα σταματήσει ποτέ να… παλεύει με σκοπό να κάνει ευτυχισμένος τους φιλάθλους της και να ξεπερνά τα όρια της.