Η EuroLeague... έρμαιο του ΝΒΑ και της Κίνας! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Η EuroLeague... έρμαιο του ΝΒΑ και της Κίνας! (vids)
Το gazzetta.gr ανοίγει τον φάκελο των μαζικών αποχωρήσεων από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης για λογαριασμό των ουκ ολίγων δολαρίων σε συνδυασμό με τη δόξα του ΝΒΑ, όπως επίσης και των παχυλών συμβολαίων στην Κίνα!

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Παρτιζάν – Μπούντουσνοστ (21+).

Ναι. Μπορεί η EuroLeague να αποτελεί τεράστιο δέλεαρ για τους περισσότερους παίκτες που θέλουν να διακριθούν και να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ ωστόσο υπάρχει και το αντίπαλο δέος. Και μάλιστα σε... διπλό μέτωπο!

Πρώτα απ' όλα το ΝΒΑ! Το μεγάλο όνειρο όλων όσων κρατούν επαγγελματικά μια μπάλα του μπάσκετ στα χέρια τους ή πάση περιπτώσει των περισσοτέρων εξ' αυτών. Από τη στιγμή που αυξήθηκε το salary cap στις ομάδες της λίγκας με αποτέλεσμα να έχουν (ακόμη) περισσότερα χρήματα για... ξόδεμα, έγινε ακόμα πιο εύκολη η μετακόμιση από την Ευρώπη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Και αν τα χρήματα για τους παίκτες που θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και να αγωνιστούν στο ΝΒΑ έρχονται -σε πρώτη φάση- σε δεύτερη μοίρα, η φήμη του καλύτερου πρωταθλήματος στον πλανήτη είναι εκείνη που μπορεί να σαγηνεύσει τον οποιονδήποτε. Λογικό και επόμενο να θέλει κάποιος να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που είναι «γεμάτος» από την EuroLeague.

Ένας επιπλέον λόγος που άνοιξε τον δρόμο προς το ΝΒΑ είναι και οι περισσότερες θέσεις στα ρόστερ, αφού θα υπάρχουν δύο επιπλέον συμβόλαια για κάθε ομάδα! Όπερ και σημαίνει χώρος για άλλους 60 παίκτες, οι οποίοι θα... ανεβοκατεβαίνουν από το ΝΒΑ στην G-League (το πρώην NBDL το οποίο και άλλαξε ονομασία λόγω χορηγού) και θα έχουν -περισσότερο- συμπληρωματικό ρόλο στις 30 ομάδες του πρωταθλήματος.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι Κινέζοι επιχειρούν τα τελευταία χρόνια δυνατό μπάσιμο στην αγορά της EuroLeague χάρη στα παχυλά συμβόλαια που προσφέρουν, ρίχνοντας το... καλύτερο δόλωμα στην Ευρώπη. Πολλά μεγάλα ονόματα του ΝΒΑ και της Ευρώπης αποφασίζουν να περάσουν μερικούς μήνες της ζωής τους στην Κίνα (ίσως και περισσότερους) ώστε να «γεμίσουν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με... πολλά ψηφία!

ΜΙΛΟΣ ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ

Ο Μίλος Τεόντοσιτς αποτελούσε εδώ και χρόνια μεγάλο στόχο των ομάδων του ΝΒΑ! Το ενδιαφέρον κορυφώθηκε πέρυσι μετά και την κατάκτηση της EuroLeague από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά το συμβόλαιο που είχε με τη ρωσική ομάδα τον κράτησε για έναν ακόμα χρόνο στη Ρωσία. Ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι φέτος το καλοκαίρι θα αποχαιρετούσε την ΤΣΣΚΑ και θα ετοιμαζόταν για το μεγάλο άλμα με τη συμφωνία του με ομάδα του ΝΒΑ. Οι Σπερς τον ήθελαν, οι Μπουλς τον πλησίασαν προσφέροντας συμβόλαιο που άγγιζε τα 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τελικά κατέληξε στους Λος Άντζελες Κλίπερς με τους... δικούς του όρους! Όπερ και σημαίνει διετές συμβόλαιο έναντι 12,3 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τον ίδιο να έχει το δικαίωμα να επιστρέψει την Ευρώπη εάν και εφόσον το θελήσει το καλοκαίρι του 2018.

ΜΠΟΓΚΝΤΑΝ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ

Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς μετά τον τραυματισμό του που τον ταλαιπώρησε κατά τη διάρκεια της σεζόν και το εκπληκτικό «φίνις» του σε EuroLeague και τουρκικό πρωτάθλημα, στάθηκαν αρκετά για να του χαρίσουν ένα τεράστιο συμβόλαιο στους Σακραμέντο Κινγκς! Συγκεκριμένα θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο έναντι 36 εκατομμυρίων δολαρίων, μια επιλογή που φέρει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι Βλάντε Ντίβατς και Πέτζα Στογιάκοβιτς. Μάλιστα τα χρήματα που θα λάβει ανά χρονιά είναι πολύ περισσότερα από αυτά των πρώτων που επιλέχθηκαν στο draft όπως οι Φουλτζ, Μπολ, Τέιτουμ κ.ο.κ. Φέτος μέτρησε στην EuroLeague 14,6 πόντους, 3,8 ριμπάουντ και 3,6 ασίστ κατά μέσο όρο.

ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ

Αν μη τι άλλο ήταν από τα «κεντρικά» πρόσωπα στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού πριν γίνει γνωστή η συμφωνία του με τους Φοίνιξ Σανς! Ο Αμερικανός γκαρντ ήθελε σαν... τρελός να περάσει τον Ατλαντικό για χάρη του ΝΒΑ και ύστερα από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να βρει το συμβόλαιο που έψαχνε από το... 2015 στην ομάδα της Αριζόνα. Ο πρώην παίκτης των «πρασίνων» υπέγραψε για έναν χρόνο στους «Ήλιους», ενώ από τα πρώτα ματς του Summer League άρχισε ήδη να... βγάζει μάτια και να δίνει υποσχέσεις για... ρόλο μέσα στην ομάδα. Στην EuroLeague αγωνίστηκε σε 25 παιχνίδια όπου μέτρησε 13,1 πόντους, 3 ασίστ και 2,2 ριμπάουντ ανά αγώνα.

ΜΠΡΑΝΤΛΕΪ ΟΥΟΝΑΜΕΪΚΕΡ (;)

Ακόμα μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τι «μέλλει γενέσθαι» με τον Αμερικανό γκαρντ ωστόσο μετά την εξαιρετική του σεζόν με τη φανέλα της Νταρουσάφακα, βρίσκεται με το ενάμιση πόδι στο ΝΒΑ. Ο ίδιος έχει σα χέρια του μεγάλες προτάσεις από Φενέρ και ΤΣΣΚΑ αλλά προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει κάτι και απλά εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Σύμφωνα με τους Αμερικανιούς οι Σέλτικς και οι Πέλικανς τον έχουν περισσότερο στο ραντάρ τους, πολύ περισσότερο η ομάδα της Νέας Ορλεάνης. Φέτος είχε 16,7 πόντους, 4,6 ασίστ και 3,1 ριμπάουντ σε 33 ματς της EuroLeague.

ΚΕΜ ΜΠΙΡΤΣ

Ο Κεμ Μπιρτς άφησε τον Ολυμπιακό στα... κρύα του λουτρού αφού λίγο πριν εκπνεύσει η διορία που είχε για να βρει ομάδα στο ΝΒΑ, ενημέρωσε τους «ερυθρόλευκους» ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στους Ορλάντο Μάτζικ. Ο Καναδός σέντερ μπορεί να μην απέδωσε τα αναμενόμενα στο δεύτερο μισό της σεζόν ωστόσο αποτελούσε βασικό κομμάτι του παζλ των φιναλίστ της EuroLeague. Συγκεκριμένα αγωνίστηκε σε 37 ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έχοντας κατά μέσο όρο 7,3 πόντους με 5,6 ριμπάουντ και 62% στα σουτ εντός παιδιάς!

ΤΣΕΝΤΙ ΟΣΜΑΝ (;)

O Τούρκος γκαρντ/φόργουορντ επιλέχθηκε στο νούμερο 31 του draft το 2015 απο τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς ωστόσο χρησιμοποιήθηκε ως trade με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς (μαζί με τον Ρακίμ Κρίστμας) για λογαριασμό του Τάιους Τζόουνς. Μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να κάνει το μεγάλο βήμα και να βρεθεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, κάτι που αναμένεται να γίνει από φέτος. Σύμφωνα με τα Μέσα του Κλίβελαντ, οι Καβαλίερς θα του προσφέρουν τελικά το πολυπόθητο συμβόλαιο αφού τον προτίμησαν (λόγω ηλικίας περισσότερο) αντί του Τζαμάλ Κρόφορντ.

ΚΡΙΣ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ (;)

Το θέμα που... καίει τους φίλους του Παναθηναϊκού αφορά τον Κρις Σίνγκλετον! Ο Αμερικανός έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από τους «πράσινους», αρκεί να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ το οποίο να είναι διετές και εγγυημένο, μέχρι τις 20 Ιουλίου! Ο Αμερικανός φόργουορντ (και κατά συνθήκη σέντερ) βρίσκεται στις ΗΠΑ και αναζητά την τύχη του στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη ωστόσο όσο περνούν οι μέρες, άλλο τόσο ευνοούνται οι «πράσινοι» προκειμένου να τον κρατήσουν στο ρόστερ τους. Άλλωστε πρόκειται για κομβικό παίκτη όσον αφορά τον τρόπο που παίζει ο Παναθηναϊκός και τον πιο σταθερό στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν. Φέτος είχε κατά μέσο όρο 12 πόντους και 5,9 ριμπάουντ με... 43,6% στα τρίποντα!

ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ (;)

Ανοικτό παραμένει και το θέμα του Νίκολα Μιλουτίνοφ στον Ολυμπιακό, αφού οι Σπερς θέλουν να τον εντάξουν άμεσα στο δυναμικό τους και τον Σέρβο να εξαργυρώνει την πολύ καλή σεζόν. Ακόμα τα «Σπιρούνια» δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι και τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία που είναι καταλυτική και όσον αφορά το θέμα του «Μίλου». Ο σέντερ των «ερυθρολεύκων» θέλει να αγωνιστεί στο ΝΒΑ, ακόμα και αν χρειαστεί να υπογράψει τριετές συμβόλαιο με συνολικές αποδοχές στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

ΑΑΡΟΝ ΤΖΑΚΣΟΝ

Ο Αμερικανός point guard έμεινε ελεύθερος απο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και αν και θα μπορούσε να βρει καλό συμβόλαιο σε ομάδα που πρωταγωνιστεί στην EuroLeague, προτίμησε το.. χρώμα του χρήματος! Όπερ και σημαίνει τα δολάρια που του πρόσφεραν οι Κινέζοι και οι δη οι Beijing Ducks το οποίο φτάνει τα 2,2 εκατομμύρια δολάρια για έναν χρόνο. Για την ακρίβεια για... μερικούς μήνες, αφού το πρωτάθλημα στην Κίνα (το πρώτο από τα δύο) ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο. Κάτι που σημαίνει ότι ο 31χρονος παίκτης θα μπορεί να ψάξει συμβόλαιο και στην EuroLeague!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

Τα χρήματα της Κίνας ήταν πολλά. Τόσο πολλά που δεν θα μπορούσε να γυρίσει τόσο εύκολα την πλάτη και να πει «όχι» σε μια πρόταση που έφτανε τα δύο εκατομμύρια δολάρια. Άλλωστε ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας είναι 34 ετών και γνωρίζει καλά ότι δεν θα έχει άλλη ευκαιρία για ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο. Έτσι λοιπόν θα φορέσει τον χειμώνα τη φανέλα των Zhejiang Guangsha Lions, έχοντας νωπές ακόμα τις μνήμες από τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στους τελικούς με τον Ολυμπιακό και την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΡΑΝΤΟΥΛΙΤΣΑ

Στην περίπτωση του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ίσως να μην ισχύει τόσο η... αποψίλωση της EuroLeague μιας και η καριέρα του είχε πάρει την κάτω βόλτα στην Αρμάνι Μιλάνο ωστόσο δεν παύει να είναι μια μετάβαση από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Κίνα. Και μάλιστα για έναν παίκτη που αποτελούσε τον βασικό σέντερ της εθνικής ομάδας της Σερβίας. Αν και είχε έναν χρόνο ακόμα συμβόλαιο με την ιταλική ομάδα, αποφάσισε να το λύσει κοινή συναινέσει προκειμένου να εξασφαλίσει το 1,5 (σχεδόν) εκατομμύριο δολάρια από την Κίνα και δη από τους Jiangsu Dragons. Φέτος μέτρησε 8,1 πόντους και 3,2 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

ΚΙΘ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ (;)

Από τη στιγμή που ο Κιθ Λάνγκφορντ έμεινε ελεύθερος από την Ούνικς Καζάν (ή θα μείνει και επίσημα εντός των επόμενων ωρών) δεν ήταν μόνο ο Παναθηναϊκός, η Μακάμπι και η Βαλένθια που του χτύπησαν την πόρτα. Ο μεγάλος... αντίπαλος των «πρασίνων» είναι η Κίνα, αφού ο Αμερικανός «μπόμπερ» φέρεται να δέχθηκε πρόταση που ξεπερνούσε τα 2,2 εκατομμύρια δολάρια! Αν θα πει «ναι» κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει ακόμα. Όμως πόσο... εύκολα μπορεί να πει «όχι»; Ο Λάνγκφορντ κέρδισε το βραβείο του πρώτου σκόρερ της EuroLeague, έχοντας κατά μέσο όρο 21,8 πόντους, 3,7 ασίστ και 3,4 ριμπάουντ.