Βεζένκοβ: Πέτυχε στον Ολυμπιακό επειδή δε... γινόταν να αποτύχει

Βεζένκοβ: Πέτυχε στον Ολυμπιακό επειδή δε... γινόταν να αποτύχει

Αν περπατήσεις τα κεντρικά σημεία της πόλης θα καταλάβεις πως κάτι υπάρχει στη μέρα που την απασχολεί. «Ασπρόμαυροι» και «κιτρινόμαυροι» περιμένουν αγωνιωδώς να περάσει η ώρα, να έρθει το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΟΚ - Άρης έχει τη δική του μοναδική ιστορία. Ένα τέτοιο ντέρμπι πρέπει να ζήσει ο καθένας, όχι τις δύο ώρες του παιχνιδιού, αλλά από τις μέρες που το προλογίζουν. Οι ρυθμοί κινούνται γύρω από το μπασκετικό αυτό συναπάντημα τον Φεβρουάριο του 2015. Δεν κρίνονται πλέον οι τίτλοι, αλλά το γόητρο πάντοτε είναι εκεί.

bwin sponsored

Αυτά τα παιχνίδια γεννούν και ήρωες. Ένας 20χρονος με το νούμερο 14 στην πλάτη δε σταματά να σκοράρει. Μηχανικά, αυτόματα, δίχως να υπερβάλλει. Ο Βεζένκοβ φορτώνει το καλάθι του ΠΑΟΚ με 29 πόντους, εκτοξεύει από κάθε σημείο τρίποντα και αφήνει παγωμένους τους περίπου 6.000 φίλους των γηπεδούχων.

Το όνομά του βέβαια δεν είναι άγνωστο. Ο τρεις φορές καλύτερος νέος παίκτης παίρνει εκείνη τη σεζόν και το βραβείο του MVP, μαζί με τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Η μπασκετική κοινότητα του Άρη είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τα ταλέντα του.

Ο πολίτης του κόσμου Σάσα με την τριπλή υπηκοότητα (Κυπριακή, Βουλγάρικη, Ελληνική) χρειάστηκε να κοπιάσει, αφού ο δρόμος προς την καταξίωση δεν ήταν όσο... smooth η εκτέλεσή του. «Ήταν πολύ δύσκολο, η καριέρα μου είχε τα πάνω και τα κάτω της. Όταν αγωνίζεσαι λίγα λεπτά θέλεις να αποδείξεις πως αξίζεις περισσότερο χρόνο, αλλά παράλληλα πρέπει να είσαι έτοιμος για την κατάλληλη στιγμή, για την ευκαιρία. Προπονείσαι σκληρά, όμως η ευκαιρία θα σου παρουσιαστεί ίσως 1-2 φορές. Συνέχισα να δουλεύω και κάποια στιγμή, η ευκαιρία μου παρουσιάστηκε και μπορώ να συνεισφέρω όσο θέλω στην ομάδα». Ο Ολυμπιακός του δίνει αυτήν την ευκαιρία και οι μετοχές του εκτοξεύονται την τελευταία διετία.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο ρόλος του Μπαρτζώκα στην καριέρα του

Για τον Βεζένκοβ η περιπέτεια στην Μπαρτσελόνα ήταν ένα πισωγύρισμα, έτσι όπως εξελίχθηκε. Ένας από τους πιο προικισμένους σκόρερ στην Ευρώπη καταλήγει μεταξύ πάγκου και εξέδρας μετά τη φυγή του Γιώργου Μπαρτζώκα το καλοκαίρι του 2016.

Η περίεργη αυτή σεζόν με τους αρκετούς τραυματισμούς των Καταλανών τους αφήνει εκτός στόχων και οι εντός των τειχών αλλαγές έχουν αντίκτυπο. «Ο Σάσα είναι ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες, γιατί ζει για το μπάσκετ, προπονείται σκληρά, δεν παίρνει ποτέ ρεπό, ούτε το καλοκαίρι». Έτσι τον υποδέχεται ξανά ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ένας από τους προπονητές που τον έχουν πιστέψει και έχουν μεγάλο μερίδιο στην εξέλιξή του.

Το φαινόμενο της πεταλούδας, αυτή η ποιητική μεταφορά της θεωρίας του χάους. Η ευαίσθητη εξάρτηση ενός συστήματος στις αρχικές συνθήκες, που αποδίδεται στην πιο απλή μορφή ως μία πεταλούδα η οποία κινεί τα φτερά της στον Αμαζόνιο και προκαλεί βροχή στην Κίνα. Η φυγή του Ιωάννη Παπαπέτρου το καλοκαίρι του 2018 για το «πράσινο» στρατόπεδο ανοίγει τον χώρο στον Βεζένκοβ και ο Ολυμπιακός τον υπογράφει, χωρίς κανείς να μπορεί να αντιληφθεί ότι θα εξελιχθεί στον παίκτη που είναι σήμερα.

Ακόμα και ο Ντέιβιντ Μπλατ δεν τον χρησιμοποιούσε αρκετά στα πλάνα του, αλλά ο ερχομός του Μπαρτζώκα τον χειμώνα του 2020 χτυπάει το καμπανάκι της επανεκκίνησης. Οι Πειραιώτες γίνονται μία ομάδα άμεσα εξαρτώμενη από τον Βούλγαρο, που πλέον αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα πετράδια του ρόστερ τους. Κομβικός στην πορεία ως το Final-4 του Βελιγραδίου και με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην επιστροφή των τίτλων στο λιμάνι. Το στάτους του όλο και γιγαντώνεται και το μέλος της καλύτερης πεντάδας της EuroLeague για το 2021-22 είναι ένα από τα φαβορί για το MVP της τρέχουσας σεζόν και ένας ακόμα λόγος που οι πρόεδροι του Ολυμπιακού προχώρησαν σε πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου, ως επιβράβευση ή μάλλον επιβεβαίωση των παραπάνω.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η απόλυτη στήριξη του Ολυμπιακού σε έναν πλήρη φόργουορντ

Δεν είναι ποτέ εύκολο να κουβαλήσεις το βάρος που σου τοποθετούν άλλοι στους ώμους. Ο Βεζένκοβ από τη στιγμή που πάτησε παρκέ έπρεπε να πετύχει. Έπρεπε να γίνει ένας από τους καλύτερους σκόρερ, να πατήσει πάνω στο ταλέντο του και να φτάσει στο επίπεδο των κορυφαίων της Ευρώπης. Έπρεπε να πετύχει στον Ολυμπιακό γιατί δε γινόταν διαφορετικά. Κοίταζε στον καθρέπτη εκείνον τον 20χρονο με το «14» στην πλάτη και είχε υποχρέωση να μπει στη λίστα με τους τοπ.

Και τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί όχι απλώς να το ισχυριστεί αλλά και να βάζει τα δικά του συν στις συζητήσεις δίπλα στους Μίροτιτς, Κλάιμπερν.

Η δουλειά που αναγνώρισε στο πρόσωπό του ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι φανερή στο παρκέ. Ο Βεζένκοβ δεν έμεινε ο σποτ σουτέρ που ήταν στα νιάτα του. Προσέθεσε στο παιχνίδι του το close out, κινείται ιδανικά χωρίς την μπάλα και τα νούμερά του συνηγορούν στο γεγονός πως ο Βούλγαρος είναι ένας από τους 2-3 πληρέστερους στην Ευρώπη.

Η στήριξη της διοίκησης με το νέο συμβόλαιο, η αναγνώριση του κόσμου στο άκουσμα του ονόματός του κάθε φορά στο ΣΕΦ, είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση των όσων προσφέρει στο παρκέ η παρουσία του. Ο Ολυμπιακός δεν είναι η ομάδα του Βεζένκοβ, ίσως να μη γίνει και ποτέ αφού ο τρόπος λειτουργίας υπό το καθεστώς του κόουτς Μπαρτζώκα είναι διαφορετικό.

Πρόκειται όμως σίγουρα για την ομάδα που με τον Βεζένκοβ ως έναν εκ των σημαντικότερων κομματιών στο παζλ του, επέστρεψε στις επιτυχίες και θέλει να γράψει ακόμα περισσότερες στο μέλλον. Η ιστορία δεν ξεγράφει το «ερυθρόλευκο» αποτύπωμα του Σάσα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο διάδοχος του Γιώργου Πρίντεζη

Η σεζόν 2021-22 ήταν άκρως επιτυχημένη για τον Ολυμπιακό αλλά συνάμα και με αρκετές δόσεις μετάβασης. Μόλις το καλοκαίρι ο Βασίλης Σπανούλης είχε κρεμάσει τα παπούτσια του για να βάλει τέλος στη δική του μυθική καριέρα. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φροντίσει τόσο με εκείνον, όσο και με τον διόσκουρό του, Γιώργο Πρίντεζη να κοιτάξουν την επόμενη μέρα.

Ο «Πρι» έβλεπε τη γραμμή τερματισμού της δικής του καριέρας να πλησιάζει και ο Ολυμπιακός στην επόμενη μέρα του χρειαζόταν να νιώθει την ίδια ασφάλεια. Δεν είναι εύκολο να αφήσεις πίσω μία εποχή που οι σημαντικότερες σταθερές σου ήταν δύο εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρώπης. Ο Σλούκας σήκωσε το δικό του βάρος, αλλά ο Βεζένκοβ έκανε τη δική του καλύτερη σεζόν, στέλνοντας στον Πρίντεζη ένα μήνυμα πως η κληρονομιά της θέσης του στους Πειραιώτες βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια.

Το παρελθόν κάνει στην άκρη, αλλά το παρόν του Ολυμπιακού είναι το μεγαλύτερο εχέγγυο σταθερότητας. Η ανανέωση του Βεζένκοβ πιστοποιεί το πόσο μεγάλο κεφάλαιο είναι ο ίδιος για την ομάδα και πόσο οι Πειραιώτες βλέπουν σε εκείνον τον επόμενο ηγέτη τους. Ο χρόνος περνά και είναι αμείλικτος. Ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης εμφανίζονται στο ΣΕΦ είτε ως αντίπαλοι, είτε με πολιτικά. Ο Παπανικολάου και ο Σλούκας συντηρούν το παρεάκι που ξεκίνησε στις αρχές των '10s αλλά η ελληνική παροικία χρειαζόταν μία ένεση φρεσκάδας και ποιότητας. Η εμπιστοσύνη στο project Βεζένκοβ δικαίωσε και τις δύο πλευρές και αυτή η αμφίδρομη σχέση φέρνει «δεμένο» ως το 2025 στον Ολυμπιακό έναν από τους πιο περιζήτητους παίκτες της Ευρώπης.

Η εικόνα του ανακουφισμένου Σάσα με υψωμένες τις γροθιές μετά το τέλος του Game 5 με τη Μονακό, μαρτυρά τον δικό του εξαγνισμό. Το 20χρονο παιδί που... κάλπαζε στο τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης χρειάστηκε να περάσει από χίλια κύματα για να βρει το δικό του λιμάνι, να πετύχει σπουδαία πράγματα στον Ολυμπιακό και να διαδεχθεί στα 27 του έναν ζωντανό θρύλο του συλλόγου.

Εκείνος ο 20χρονος τελικά επιβεβαίωσε τις προσδοκίες και μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο φόργουορντ, του οποίου η ιστορία είναι συνυφασμένη πλέον με τους Πειραιώτες και θα γράφεται με «ερυθρόλευκη» απόχρωση ως το 2025.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: eurokinissi