Δεν υπάρχει Σπανουλιακός και Μπαρτζωκιακός, υπάρχει μόνο Ολυμπιακός

Δεν υπάρχει Σπανουλιακός και Μπαρτζωκιακός, υπάρχει μόνο Ολυμπιακός

Δεν υπάρχει Σπανουλιακός και Μπαρτζωκιακός, υπάρχει μόνο Ολυμπιακός
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την επόμενη μέρα του Ολυμπιακού και κυρίως για την κόντρα Σπανούλη - Μπαρτζώκα η οποία λύνεται μόνο με έναν τρόπο.

Η αλήθεια είναι πως το φινάλε της σεζόν με βρήκε αρκετά στεναχωρημένο. Όση ανοσία έπαθα με τις ήττες δεν με βοήθησε καθόλου τις τελευταίες ώρες. Δυο τρεις μέρες πριν τον τζάμπολ είχε αρχίσει και με… έτρωγε.

Δεν είναι ωραίο να τελειώνει η χρονιά στις 9 Απριλίου. Δεν είναι ωραίο να βλέπω τα playoffs από την τηλεόραση, αλλά είναι απόλυτα δίκαιο.

Ο Ολυμπιακός είχε απίστευτα σκαμπανέβασματα μέσα στη χρονιά και ο αποκλεισμός του ήταν δίκαιος. Οι νύχτες που έπαιξε καλό μπάσκετ ήταν λιγότερες από αυτές που έπαιξε κακό.

Οι λόγοι; Δεκάδες.

Οι μισοί ξένοι του ήταν σε άλλον κόσμο, ο Σλούκας δεν βρήκε την απαιτούμενη βοήθεια από τους Χάρισον, Τζένκινς και Σπανούλη, δεν είχε σουτέρ στην περιφέρεια. Την μισή χρονιά έπαιξε με έναν σέντερ που ήταν ρούκι και την άλλη μισή την έβγαλε με ένα σέντερ που ήταν «τεσσάρι». Φυσικά σε αυτά θα προσθέσω τον κορονοϊό ο οποίος έπληξε όλες τις ομάδες εκτός την Μπάγερν και την Μακάμπι (αν δεν κάνω λάθος) και τον τραυματισμό του Παπανικολάου.

Εννοείται έπαιξε ρόλο και η μη ενίσχυση μεσούσης της σεζόν. Δεν πήρε γκαρντ ο Μπαρτζώκας σεβόμενος τον Σπανούλη διότι δεν ήθελε να του αφαιρέσει χρόνο συμμετοχής. Δεν πήρε σέντερ γιατί δεν υπήρχε λύση ικανή να κάνει τη διαφορά.

Υπάρχουν κι άλλοι.

Υπάρχουν και θετικά όμως. Ο Μπαρτζώκας δημιούργησε ένα κορμό οκτώ παικτών. Ο Βεζένκοβ πραγματοποίησε ονειρεμένη σεζόν, ο ΜακΚίσικ επιβεβαίωσε πως είναι παίκτης Euroleague, ο Λαρεντζάκης κέρδισε με το σπαθί του σημαντική θέση στο rotation, ο Μάρτιν πήρε μία γερή τζούρα από Eurοleague.

Για την ατομική βελτίωση των παικτών που ανέφερα ευθύνη έχουν οι ίδιοι κι οι προπονητές που πέρασαν αμέτρητες ώρες μαζί τους. Δεν βελτιώθηκαν πατώντας έναν διακόπτη.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ο Ολυμπιακός στο δικό μου μυαλό και ό,τι αφορά το ρόστερ που θα παρουσιάσει στην Euroleague (για την επιστροφή στην Basket League δεν είμαι τόσο αισιόδοξος) δεν θα έχει τους Τζένκινς, Χάρισον, Ελις, Κουφό και Κόνιαρη. Αρκετές πιθανότητες αποχώρησης διατηρεί και ο Χαραλαμπόπουλος, αλλά δεν υπάρχει απόφαση ακόμη.

Ο Μπαρτζώκας ψάχνει την αγορά για τρεις έτοιμους, παιγμένους παίκτες. Οχι παίκτες «στοιχήματα».

Δύο γκαρντ και έναν σέντερ.

Αν προκύψει κάποιος παίκτης με μεγάλο περιθώριο βελτίωσης (potential που λένε και στο χωριό μου) για την θέση «3» τότε θα τον δει. Αυτός και μόνο αυτός θα είναι «στοίχημα», αλλά δεν θα προορίζεται για βασικό γρανάζι.

Ο Ολυμπιακός δεν χτίζεται γύρω από τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά με τον Βασίλη Σπανούλη στο ρόστερ. Σε έναν ρόλο πιο περιορισμένο σε χρόνο συμμετοχής, αλλά εξίσου σημαντικό.

Να αραδιάσω ονόματα είναι εύκολο, είναι τσάμπα, αλλά θα σας κοροϊδέψω γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτα αυτή την στιγμή.

Απαραίτητη επισήμανση: Τα παραπάνω είναι αυτά που θέλει ο Ολυμπιακός. Οχι αυτά που θέλω εγώ ή εσείς. Δεν είναι τι πιστεύω εγώ πως χρειάζεται η ομάδα, αλλά τι πιστεύουν αυτοί που την τρέχουν πως χρειάζεται.

ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Χθες το βράδυ αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός. Δεν αποκλείστηκε ούτε ο Σπανουλιακός, ούτε ο Μπαρτζωκιακός.

Κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα.

Ο Σπανούλης είναι μύθος. Ο Σπανούλης άλλαξε την ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Σπανούλης διοχέτευσε σε δυο γενιές παικτών τον επαγγελματισμό και την αξία της προπόνησης.

Διαφωνώ με το «ο Σπανούλης δεν αξίζει να σταματήσει σε ένα άδειο γήπεδο με αντίπαλο την χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης την τελευταία δεκαετία».

Και ξέρετε γιατί διαφωνώ; Γιατί πολύ απλά πιστεύω πως ο Σπανούλης δεν αξίζει να σταματήσει ποτέ το μπάσκετ γενικά. Ακόμη κι αν έβαζε buzzer beater και χάριζε έναν ακόμη τίτλο.

Στο μυαλό μου είναι ένας εξωγήινος που παίζει μπάσκετ κι οι εξωγήινοι δεν έχουν ηλικία.

Από την άλλη όμως οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος εμπιστεύτηκαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα για την μετάβαση της ομάδας στην μετά Σπανούλη εποχή.

Καμία μετάβαση δεν είναι εύκολη. Ποτέ. Πολλές φορές μάλιστα είναι και άγαρμπη.

Το παρελθόν δεν μπορεί να κρατάει δέσμιο το μέλλον. Το μέλλον δεν μπορεί να πορευτεί χωρίς να ρίχνει κλεφτές ματιές στο παρελθόν.

Και επειδή πάνω από όλους είναι ο Ολυμπιακός μία είναι η λύση για μένα.

Οι δύο ιδιοκτήτες της ομάδας, ο αρχηγός της και ο καθοδηγητής της να κλειστούν σε ένα δωμάτιο και να μιλήσουν. Η κουβέντα τους να είναι βασισμένη στο τρίπτυχο: ειλικρίνεια, σεβασμός και αυτογνωσία.

Να βγάλουν τα σώψυχά τους. Να πει ο Σπανούλης στον Μπαρτζώκα «δε με θες, δε με σέβεσαι». Να πει ο Μπαρτζώκας στον Σπανούλη «σε θέλω μαζί μου. Δεν θα παίζεις 18 λεπτά που έπαιξες φέτος, αλλά θα είσαι 5ο γκαρντ γιατί δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις του παιχνιδιού πλέον. Σε θέλω όμως δίπλα μου γιατί είσαι όσα πρεσβεύει αυτή η ομάδα».

Να πουν οι Αγγελόπουλοι στον Σπανούλη «Βασίλη είσαι ο Ολυμπιακός, σε θέλουμε για μία ζωή δίπλα μας, στο πλευρό μας, αλλά οφείλεις να κατανοήσεις πως δεν γίνεται πια να κάνεις αυτά που έκανες πριν 3-4 χρόνια». Να πουν στον Μπαρτζώκα «φέρε ξένους καλούς κι όχι Τζένκινς και Χάρισον γιατί με αυτούς ο Σπανούλης θα πρέπει να παίζει 25 λεπτά κι όχι 18 που έπαιξε φέτος». Να πει ο Μπαρτζώκας «δώστε μου 2.000.000 παραπάνω για να φέρω τέτοιους παίκτες».

Ειλικρίνεια, σεβασμός, αυτογνωσία.

Αν δεν γίνει τέτοια συζήτηση σας λέω με σιγουριά από τώρα τι θα συμβεί.

Ο Σπανούλης αρχικά είναι δεδομένο πως θα παίξει μπάσκετ στον Ολυμπιακό. Έχει κερδίσει το δικαίωμα να σταματήσει όποτε επιθυμεί ο ίδιος.

Αν δεν έχουν λυθεί τα θέματα τότε από νωρίς θα υπάρξουν νέα επεισόδια στην κόντρα. Στην δεύτερη ήττα θα αρχίσει μουρμούρα, λόγια δεξιά κι αριστερά, μούτρα και … ω, ναι καλά καταλάβατε. Αποκλεισμός στις 9 Απριλίου 2022 και θα αναρωτιόμαστε τι έφταιξε.

ΥΓ: Ο Σπανούλης κατάφερε όσα κατάφερε και λόγω του εγωισμού του. Αυτή τη στιγμή ο «V Span» θεωρεί πως έχει μπόλικο μπάσκετ μέσα του. Ο αθλητικός (για να μην παρεξηγηθώ) εγωισμός του είναι τεράστιος. Ο γιος του ο Θανασάκης να του πει, «μπαμπά με πήραν από τον Ολυμπιακό και μου δίνουν την ευκαιρία να παίξω στην ομάδα ώστε να σε αντικαταστήσω», θα του απαντήσει «μικρέ άσε τις μαγκιές σε μένα και κάτσε στα αυγά σου».

Αυτό τον έκανε κορυφαίο των κορυφαίων.

ΥΓ 2: Εχουμε φτάσει σε σημείο να λέει κόσμος τη γνώμη του και να χαρακτηρίζεται ανάλογα με την απάντηση του, «Α, εσύ είσαι Σπανουλικός» ή «α, εσύ είσαι Μπαρτζωκικός». Παιδιά, τίποτα από τα δύο δεν είναι. Ολυμπιακός είναι.

ΥΓ 3: Δεν αισθάνομαι ωραία που δεν αναφέρθηκα στα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας. Στον Σλούκα που άφησε τη Ρεάλ, την Μπάρτσα και την ΤΣΣΚΑ για χάρη του Ολυμπιακού, τον Βεζένκοβ που έκανε παπάδες φέτος, τον «Παπ» που έσκαγε από την στεναχώρια του ανήμπορος να βοηθήσει, τον «Λάρυ» που μας κέρδισε, τον Πρίντεζη που έδωσε τα πάντα ξανά, τον ΜακΚίσικ που βελτιώθηκε στα 30 του, τον Ζαν Σαρλ που τον πήραμε για «4» και έπαιξε μόνο «5», τον Μάρτιν που 24 ώρες μετά το χειρουργείο βρέθηκε στο ΣΕΦ εμψυχώνοντας τους συμπαίκτες του.

Δυστυχώς, με τον πρόωρο αποκλεισμό θα έχουμε αρκετό καιρό να συζητήσουμε και για αυτούς.

ΥΓ 4: Τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 δεν θα υπάρχει κόσμος στα γήπεδα μπάσκετ. Τουλάχιστον...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολυμπιακός - Χίμκι 82-75: Απέτυχε νικώντας (vid)

Μπαρτζώκας: «Περισσότερο από όλους φταίω εγώ, o Σπανούλης χρειάζεται standing ovation» (vid)

EuroLeague: Τα ζευγάρια των playoffs και η βαθμολογία

Βαθμολογία της EuroLeague: Ο Ολυμπιακός τερμάτισε 12ος με ρεκόρ 16-18

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.