To Εuro των φαβορί, των φορ και των... τριών στόπερ!

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
To Εuro των φαβορί, των φορ και των... τριών στόπερ!
Ο Γιάννης Σερέτης κάνει τον πρώτο απολογισμό στο μέσον της 1ης αγωνιστικής του Euro, εστιάζοντας στα φαβορί, τους σκόρερς και τις διατάξεις των ομάδων.

Επτά παιχνίδια έως τώρα. Απομένουν πέντε για την ολοκλήρωση της Matchday 1 του Euro 2020. Πρώτος, σύντομος, απολογισμός: επτά παιχνίδια… μισή έκπληξη. Στο ειδικών συνθηκών Δανία – Φινλανδία 0-1, στο οποίο παρά την απόλυτη «παγωμάρα» των γηπεδούχων μετά το περιστατικό του Ερικσεν, χρειάστηκε η καταπληκτική απόδοση του κίπερ Χραντέτσκι για να διατηρήσει η ομάδα των Πούκι – Λουντ το 0-1. Μίνι έκπληξη και το Ελβετία – Ουαλία 1-1, αλλά… πολύ μίνι εδώ που τα λέμε. Οι Ελβετοί θα μπορούσαν να το είχαν «καθαρίσει» μέχρι το 60’, η αντικατάσταση του Σακίρι χάλασε το παιχνίδι και το μυαλό τους, οι Ουαλοί αναθάρρησαν, βρήκαν το γκολ της ισοφάρισης σχετικά γρήγορα, πήραν την ισοπαλία.

Ακόμα περιμένουν το φαβορί που θα «γκελάρει»

Κατά τα λοιπά; Τα (social) media ακόμα περιμένουν το πρώτο φαβορί που θα στραβοπατήσει για να το «κατασπαράξουν»! Εφτασαν πολύ κοντά χθες με τους Ολλανδούς, αλλά ο καταπληκτικός Ντάμφρις τους χάλασε τη μαγιά στο τέλος. Τέσσερα φαβορί έχουν παίξει μέχρι σήμερα, όλα νίκησαν! Ούτε καν ισοπαλία, έστω μία! Οι Ιταλοί στους Τούρκους (3-0), οι Βέλγοι στους Ρώσους (3-0) και χθες οι Αγγλοι τους Κροάτες (1-0) και οι Οράνιε στους Ουκρανούς του Σεφτσένκο (3-2) που μπήκαν στο ματς από το «πουθενά» χάρη στη θαυμάσια έμπνευση του παικταρά Γιαρμολένκο που διαθέτει τα πάντα (τεχνική, δύναμη, ποιότητα, αντίληψη, ύψος) εκτός από ταχύτητα και αυτό ήταν το μοναδικό στοιχείο που του στοίχισε για μια σημαντικότερη καριέρα…

Αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό των τριών πρώτων ημερών του Euro. Η επικράτηση των φαβορί. Σήμερα παίζουν οι Ισπανοί με τους Σουηδούς, αύριο οι Πορτογάλοι με τους Ούγγρους και οι Γάλλοι με τους Γερμανούς, ντέρμπι στο οποίο οι προβλέψεις απαγoρεύονται. Aυτά και… πάπαλα η πρώτη αγωνιστική για τους «μεγάλους».

Ο οίστρος των φορ και οι τρεις στόπερ

Δεύτερο χαρακτηριστικό: τα γκολ των σέντερ φορ! Ασφαλώς δεν σκόραραν όλοι. Μετρήστε όμως: γκολ ο Ιμόμπιλε, δύο ο Λουκάκου, γκολ ο Μουρ και ο Εμπολό, γκολ ο Βέγκχορστ και ο Πάντεφ και ο Πογιάνπαλο, γκολ οι Γκρέγκοριτς – Αρναούτοβιτς ως αλλαγές του Φράνκο Φόντα, γκολ και ο Γιάρεμτσουκ. Και δεν συμπεριλαμβάνουμε τον Στέρλινγκ, τον Γιαρμολένκο, τον Ινσίνιε, παίκτες που αγωνίζονται είτε στα άκρα είτε πίσω από τον σέντερ φορ. Το 70% των γκολ από τους φορ των ομάδων έως τώρα, συντριπτικό ποσοστό! Και ίσως γι’ αυτό το χαρακτηριστικό να… ευθύνεται έως έναν βαθμό ότι κάποιες εξ’ αυτών παίζουν με το… παλιό – καλό 3-5-2! Ναι, αρχίζουμε και το ξαναβλέπουμε!

Η Ελβετία (Εμπολό – Σεφέροβιτς), η Φινλανδία (Πούκι – Πογιάνπαλο), η Ολλανδία (Βέγκχορστ – Ντεπάι), Η Β. Μακεδονία (Πάντεφ – Τραϊκόφσκι) έπαιξαν μ’ αυτή τη διάταξη, ενώ με τρεις στόπερ παρατάχθηκαν και η Αυστρία (3-4-3 με φορ τον Κάλαιτζιτς) και το Βέλγιο (επίσης 3-4-3 με φορ τον Λουκάκου). Το 40% (6/14 ομάδες) παρατάχθηκαν έως τώρα με τρεις στόπερ κι ας περιμένουμε να δούμε και τις τελευταίες πρεμιέρες των υπόλοιπων δέκα ομάδων…

Ο σεβασμός στη ζωή

O,τι κι αν γίνει, πάντως, σ’ αυτό το Euro, μετά από πολλά – πολλά χρόνια θα θυμόμαστε μόνο τον τελικό και την κατάρρευση του Ερικσεν. Μία ώρα, χιλιάδες συναισθήματα το βράδυ του Σαββάτου!

Το σώριασμα στον αγωνιστικό χώρο. Τα δευτερόλεπτα που περνούν μέχρι να συνειδητοποιήσεις τι έχει γίνει. Πέντε – δέκα, όχι παραπάνω. Ο Τσιμάγκα, κυρίως αυτός, ο Φοέ, ο Πουέρτα, που σου’ ρχονται σαν αστραπές στο μυαλό…

Ο Λουντ και οι συμπαίκτες με υψωμένα χέρια προς τον ρέφερι και τους γιατρούς. Το σπριντ της ιατρικής ομάδας, ο κλοιός γύρω από τον Κρίστιαν. Αρχίζεις να καταλαβαίνεις. Δεν βλέπεις, τα «κοντινά» κόβονται μετά από τρία δευτερόλεπτα, αλλά καταλαβαίνεις… Η αγκαλιά και τα θερμά λόγια του κάπτεν Κίερ και του Κάσπερ Σμάιχελ στη συντετριμμένη σύζυγο Σαμπρίνα. H επιστροφή στο τείχος των παικτών που περιστοιχίζει τον Ερικσεν. Το 15λεπτο της αγωνίας. Η απόλυτη βουβαμάρα στο γήπεδο, τα χλιαρά σποραδικά χειροκροτήματα ενθάρρυνσης, σαν μια επίκληση των φιλάθλων στο Θεό…

Το πρώτο τίναγμα του χεριού του που παρατηρεί ο πιο προσεκτικός του γραφείου στο τηλεοπτικό πλάνο: η πρώτη απόδειξη του απινιδωτή! Και μετά ησυχία. Τίποτα. Ούτε twitter, ούτε τίποτα. Για πέντε λεπτά σχεδόν όλοι βουβοί. Αυτή η τρομακτική - εκκωφαντική ησυχία! Παρακολουθούν σιωπηλοί. Τον μεταφέρουν με το φορείο, αχτίδα φωτός. Και αυτή η φωτογραφία, αχ αυτή η φωτογραφία! Του Getty Images, τέσσερα – πέντε λεπτά αφού ο Ερικσεν έχει μεταφερθεί εκτός γηπέδου. Αρχικά στα social media, μετά παντού. Ανοιχτά μάτια, το χέρι στο μέτωπο. «Είναι αληθινή»; «Τίνος είναι το χέρι». Ναι, είναι αληθινή, να’ τη και η επιβεβαίωση!

Καταλαβαίνεις ότι ζει. Ότι έχει μεταφερθεί στα αποδυτήρια ζωντανός. Και περιμένεις... Μετά από λίγα λεπτά έρχεται: «Ο Ερικσεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τη σύζυγό του και μπήκε στην εντατική». Η ανακοίνωση της UEFA για την ολοκλήρωση του αγώνα Δανία - Φινλανδία. Λες «δεν είναι τόσο αναίσθητοι ώστε να συνεχίσουν το ματς αν υπήρχε κίνδυνος». Αυτό σκέφτεσαι. Η πληροφορία ότι συνομίλησε με τους συμπαίκτες του μέσω Faceapp και η πρώτη εικόνα επιστροφής στο «Parken», με την προθέρμανση των Φινλανδών: ναι, ζει!

Τι κι αν δεν εκδόθηκε ποτέ ιατρικό ανακοινωθέν; Το ξέρεις ότι ζει. Και το νιώθεις βαθιά μέσα σου αυτό το αίσθημα ανακούφισης. Σαν να ήταν αδελφός σου, φίλος σου. Σαν να ήσουν μέσα στο γήπεδο.

Η πτώση και η «ανάσταση»

Όλα τόσο γρήγορα. Μία ώρα - συναισθήματα ενός μήνα. Όλα μαζί. Περνούν οι ώρες, συνεχίζεται το ματς, αρχίζει και το Βέλγιο – Ρωσία. Ουδείς ασχολείται με δαύτο. Το twitter πάντα ανοιχτό στο “#Eriksen”. Mέχρι να φύγεις σκεπτικός αργά, στη μία, από το γραφείο. Τελευταία είδηση τα δάκρυα και η αφιέρωση του συμπαίκτη του στην Ιντερ, Ρομελού Λουκακού. Κάνεις το review. H πτώση και η ανάσταση. Ο κλοιός «προστασίας» των Δανών και οι προσευχές των γονατισμένων Φινλανδών. Η αγκαλιά του Κίερ στη δακρυσμένη, σχεδόν τρομοκρατημένη Σαμπρίνα.

Ο ποδοσφαιριστής και ο γιατρός το καταλαβαίνουν καλύτερα. Το έχουν ζήσει, το έχουν βιώσει. Όχι το περιστατικό αυτό καθ’ αυτό, τις συνθήκες του. Τις εξετάσεις, την αθλητική ζωή, την πίεση, τα αντανακλαστικά, τις αντιδράσεις, τα πάντα! Μπήκαν «μέσα» στο γήπεδο, όντες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ηταν σαν να βρίσκονται εκεί. Εβαλαν τον εαυτό τους μέσα στο γήπεδο. Όπως και όλοι όσοι το παρακολουθούσαν live το παιχνίδι.

Ο σεβασμός παικτών, ιατρών, φιλάθλων στη ζωή, ένας οδηγός για όλους. Μας το ξαναθύμισε ο Ερικσεν. Ας το θυμόμαστε πού και πού στην καθημερινότητα. Στο λόγο, τις σχέσεις, την εργασία, τις φιλίες μας. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα μας κάνει πολύ - πολύ καλό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...