Ο Ντε Μπουρ όπλισε τον πύραυλο... Ντάμφρις!

Ο Ντε Μπουρ όπλισε τον πύραυλο... Ντάμφρις!

Ο Ντε Μπουρ όπλισε τον πύραυλο... Ντάμφρις!
Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για τον ειδικό ρόλο που έδωσε ο Φρανκ ντε Μπουρ στον Ντένζελ Ντάμφρις, ο οποίος... προσέφερερε τρία γκολ στην νίκη της Ολλανδίας επί της Ουκρανίας.

Η πρεμιέρα της Ολλανδίας στο Euro2020 έδωσε και το πιο όμορφο παιχνίδι μέχρι τώρα στην διοργάνωση, με αυτό το 3-2 επί της Ουκρανίας του Αντρέι Σεφτσένκο. Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση το ενδιαφέρον που ακολουθεί την εκάστοτε έκδοση των ᾽᾽οράνιε᾽᾽ είναι μεγάλο και η φετινή ομάδα με τον Φρανκ Ντε Μπουρ στον πάγκο, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Όπως έχουμε ξανατονίσει σε τούτη την γωνιά, το σύστημα που επιλέγει η κάθε ομάδα, έχει πολύ μικρότερη σημασία από τον τρόπο που το εφαρμόζει πάνω στο χορτάρι. Αυτό που μετρά πολύ περισσότερο είναι οι βασικές αρχές του συνόλου σε φάση άμυνας, επίθεσης, επιθετικού και αμυντικού τρανζίσιον. Αυτό που έχει σημασία επιθετικά, είναι το πως συμπεριφέρεται μία ομάδα στην φάση του build up, του progression και του finishing. Δηλαδή στην κάθε στιγμή της ανάπτυξης, όπου πρέπει να διασπάσει την αντίστοιχη γραμμή άμυνας του αντιπάλου.

Πάμε να δούμε μερικά πραγματάκια με την βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου.

Στην Ελλάδα, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, έχουμε μάθει να θεωρούμε πως το σύστημα με τρεις στόπερ είναι αμυντικογενές! Δείτε το παρακάτω στιγμιότυπο για να πάρετε μια... γεύση από τον τρόπο που η Ολλανδία λειτουργούσε στην επίθεση, πριν περάσουμε στο κυρίως... πιάτο με τον πύραυλο Ντάνζελ Ντάμφρις!

H κίνηση του Μπλιντ

Το παιχνίδι είναι στο 39᾽. Με το σκορ στο 0-0. Ούτε στα τελευταία λεπτά, ούτε με την Ολλανδία πίσω στο σκορ. Οι γηπεδούχοι έχουν ανεβάσει εννιά παίκτες στο επιθετικό τρίτο και κάτοχος είναι ο Μέμφις Ντεπάι σε μία από τις πάμπολλες κινήσεις του ανάμεσα στις γραμμές για να ανοίξει χώρο στον Βέργκχορστ και τον Βαινάλντουμ που περισσότερο έπαιξε ως δεύτερος επιθετικός παρά ως κεντρικός μέσος. Ο παίκτης που έχουμε φωτίσει είναι εκείνος που κάνει το overlap για να δώσει επιλογή στον Μέμφις στην άκρη. Ποιος είναι; Ο αριστερός στόπερ Ντάλι Μπλιντ! Όσο το παιχνίδι ήταν στην ισοπαλία, οι Ολλανδοί πήραν όλα τα ρίσκα που μπορούσαν να πάρουν, έπαιξαν φουλ επιθετικά με την συμμετοχή των δύο εκ των τριών στόπερ. Ο άλλος ήταν ο Ντίμπερ, με τον Ντε Φράι και τον αμυντικό μέσο, Ντε Ρόον, να είναι τις περισσότερες φορές οι μόνοι παίκτες πίσω από την μπάλα!

Δεξιός μπακ χαφ; Δεξιός επιθετικός!

Δεν αποτελεί ανακάλυψη της Αμερικής πως ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης των Ολλανδών ήταν ο Ντάνζελ Ντάμφρις! Ο δεξιοπόδαρος μπακ της PSV(όχι για πολύ ακόμα) είχε συμμετοχή στα δύο πρώτα γκολ της ομάδας του και πέτυχε το τρίτο στο φινάλε με καρφωτή κεφαλιά. Το να βρίσκεται εκεί σε αυτό το σημείο στην φάση του τρίτου γκολ, δεν αποτέλεσε συνθήκη της στιγμής λόγω της πίεσης του αποτελέσματος αλλά ξεκάθαρη στόχευση του Φρανκ Ντε Μπούρ, ο οποίος παρουσίασε τον 26χρονο ακραίο ποδοσφαιριστή, σε ρόλο δεξιού εξτρέμ ή επιθετικού αν προτιμάτε.

Heatmap

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το heatmap του Ντάμφρις στο παιχνίδι με την Ουκρανία. Το σημείο που είναι περισσότερο κόκκινο βρίσκεται στο επιθετικό τρίτο ενώ ακόμη έντονη ήταν η παρουσία του στα αριστερά της περιοχής του αντιπάλου, καθώς υπήρχε ξεκάθαρη εντολή να κλείνει προς τα μέσα, να γίνεται τρίτος επιθετικός και να προκαλεί προβλήματα στην άμυνα της Ουκρανίας, η οποία δεν αντιλήφθηκε σε ένα ολόκληρο παιχνίδι το πόσο μεγάλος ήταν ακίνδυνος, παρά τις συνεχείς απειλές.

Αρχή του ματς

Στο πέμπτο λεπτό της αναμέτρησης ο Ντάμφρις σε ρόλο επιθετικού, ξεχασμένος από την άμυνα των Ουκρανών και ειδικά από τον παίκτη με το 20, τον Ζούμπκοφ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το μαρκάρισμά του. Σε αυτή την φάση ο Ολλανδός θα μείνει μόνος του για πάνω από δεκαπέντε δευτερόλεπτα και από την πάσα του Βαϊνάλντουμ θα βγει σε θέση τετ α τετ.

Δύο λεπτά αργότερα, ο δεξιοπόδαρος άσος θα εκμεταλλευθεί ένα από τα μεγαλύτερά του προσόντα. Την ταχύτητα. Κατά την διάρκεια του χτισίματος της επίθεσης της ομάδας του, είναι τοποθετημένος σε θέση δεξιού εξτρέμ, αναγνωρίζει τον χώρο και φεύγει στο... ξέφωτο, όπου στην συνέχεια θα πασάρει στον Βαινάλντουμ εντός περιοχής, με τον άσο της Μπαρτσελόνα να σουτάρει ψηλά άουτ!

Εξτρέμ

Οι Ουκρανοί δεν έβαλαν μυαλό και στο 40᾽ θα αφήσουν και πάλι μόνο του, τον Ντάμφρις που παίζει ως επιθετικός, με τον Μάρλος(ο παίκτης στον μπλε κύκλο) να μαρκάρει το... χορτάρι και τον Ολλανδό ποδοσφαιριστή να αστοχεί σε κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής!

κεφαλιά

Ούτε με... λάσο!

Ο Ντάμφρις ήταν ασταμάτητος και ο αντίπαλος δεν είχε κανέναν τρόπο να... αναχαιτίσει τον ολλανδικό πύραυλο, ο οποίος εκτός από ταχύτητα διαθέτει και δύναμη. Ούτε με... λάσο δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά οι Ουκρανοί και στην φάση του πρώτου γκολ της Ολλανδίας ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού διέγνωσε τον χώρο, έφυγε σαν... σφαίρα και η σέντρα του δημιούργησε τις συνθήκες για το 1-0 του Βαϊνάλντουμ!

Κίνηση

37 φορές έγινε αποδέκτης της μπάλας από τους συμπαίκτες του(όταν ο αριστερός μπακ-χαφ Βαν Άνχολτ την πήρε 13 φορές λιγότερες), δείγμα της ξεκάθαρης στόχευσης που υπήρχε. Ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 7 επαφές μέσα στην αντίπαλη περιοχή, 3 ντρίμπλες και 2/6 σέντρες. Από δικό του πάτημα στην περιοχή προήλθε και το 2-0!

Στην φάση, του 3-2 ο Ντάμφρις έκανε αυτό για το οποίο είχε την εντολή από την αρχή του παιχνιδιού. Να πατάει στην περιοχή, να γίνεται έξτρα επιθετικός. Σε μία από τις λίγες φάσεις που βρέθηκε παίκτης τον Ουκρανών να τον μαρκάρει, τον πήρε... παραμάζωμα και με το κεφάλι έκρινε την αναμέτρηση!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.