Ολλανδία - Ουκρανία 3-2: «Αφεντικό» οι Οράνιε και βήμα πρωτιάς (vid)

Η Ουκρανία επέστρεψε από το 2-0 μέσα σε ένα 4λεπτο στο φινάλε, αλλά η Ολλανδία ήταν ανώτερη και δικαιώθηκε με την καρφωτή κεφαλιά του Ντούμφριζ στο 85', παίρνοντας σπουδαίο τρίποντο στο Άμστερνταμ (3-2) για την πρωτιά στον όμιλο.

Οι πρεμιέρες της σε Euro ένα ατελείωτο μοτίβο. Από το 1976, μία φορά ξεκινούσε με στραβοπάτημα το ταξίδι της, μία με νίκη. Στο Euro 2020, όμως, ήταν σειρά για ποδαρικό με το δεξί και η Ολλανδία το έκανε πράξη, θριαμβεύοντας στο «θρίλερ» απέναντι στην Ουκρανία χάρη στο γκολ του Ντούμφριζ στο 85' κι έκανε έτσι το πρώτο μεγάλο βήμα για την πρόκριση και την πρωτιά στον 3ο όμιλο.

Σαρωτικοί Οράνιε με 7 τελικές στο 10λεπτο

Το ματς ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές μπροστά σε 16.000 θεατές και τους Οράνιε σε «τρελό» τέμπο. Μόλις στο 3', ο Ντεπάι ξέφυγε με υπέροχο σόλο και «ποδιά» στην αντεπίθεση κι έφτασε μέχρι τέλους, αλλά νικήθηκε από τον Μπούχτσαν. Ντούμφρις από τη μικρή περιοχή στο 5' και Βαϊνάλντουμ με ωραίο ψιλοκρεμαστό τελείωμα στο 9' συνέχισαν την ολλανδική απειλή, η οποία σημαδεύτηκε από τον αριθμό-ρεκόρ των 7 τελικών ευκαιριών στο πρώτο 10λεπτο, επίδοση που δεν έχει συμβεί ποτέ σε Euro τουλάχιστον από το 1980 που άρχισε η επίσημη στατιστική.


«Βροχή» από γκολ και ιστορικό δεύτερο ημίχρονο

Οι Ουκρανοί ξεδίπλωναν τις επιθετικές τους αρετές μέσω αντεπιθέσεων, όμως, ο κλοιός των γηπεδούχων δεν άφηνε περιθώρια λάθους. Ο Μπούχτσαν τα έκανε όλα τέλεια για 45 λεπτά και στην πρώτη στιγμή αστάθειας, ο αρχηγός των Οράνιε, Τζίνι Βαϊνάλντουμ τον τιμώρησε, εκτελώντας εύστοχα με το... ριμπάουντ στο 53' για το 1-0.
Πριν καν συνέλθουν από το πρώτο «χαστούκι», η ομάδα του Αντρέι Σεφτσένκο έδειξε ευάλωτη και δέχθηκε και δεύτερο γκολ. Ο Βουτ Βέγκχορστ εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια στην άμυνα και με τη βοήθεια της κόντρας έγραψε το 2-0, θέτοντας γερές βάσεις για το τρίποντο.


Ωστόσο, οι Ουκρανοί προκάλεσαν «σεισμό» στο ματς μέσα σε ένα τετράλεπτο. Αρχής γενομένης από το 75' και τον Αντρέι Γιαρμολένκο, ο οποίος θύμισε σε όλους την ανώτατη ποιότητά του με το ωραιότερο ως τώρα γκολ στο φετινό Euro. «Ένα-δύο» με τον Γιάρεμτσουκ, άμεσο σουτ έξω από την περιοχή και η μπάλα στο «Γ» του Μπούχτσαν, μια «ζωγραφιά» που έκανε την Ουκρανία να το πιστέψει και να το κυνηγήσει ακόμη περισσότερο. Και μόλις στο 79', ο Γιάρεμτσουκ ολοκλήρωσε το comeback με κεφαλιά από την εκτέλεση φάουλ του Μαλινόφσκι, «παγώνοντας» τη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα».

Η τελευταία λέξη και το τελευταίο γκολ, όμως, ανήκε στους γηπεδούχους, με τον Ντούμφριζ να παίρνει την καρφωτή κεφαλιά στο 85' και να στέλνει στα «ουράνια» τους συμπατριώτες του με το παρθενικό του γκολ με το εθνόσημο.

Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία των Euro καταγράφηκε ματς με πέντε γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, μετά από 0-0 στο πρώτο και η Ολλανδία πάει για ματς κορυφής απέναντι στην Αυστρία (17/6).

Ολλανδία (Φρανκ ντε Μπουρ): Στεκέλενμπουργκ, Ντούμφρις, Τίμπερ (88' Φέλτμαν), Ντε Φράι, Μπλιντ (64' Άκε), Φαν Άανχολτ (64' Βάινταλ), Ντε Ρόον, Βαϊνάλντουμ, Ντε Γιονγκ, Βέχορστ (88' Ντε Γιονγκ), Ντεπάι (90' Μάλεν).

Ουκρανία (Αντρέι Σεβτσένκο): Μπούσχαν, Καραβάεβ, Ζαμπάρνι, Ματβιγένκο, Μικολένκο, Ζιντσένκο, Μαλινόβσκι, Σιντόρτσουκ, Γιαρμόλενκο, Ζούμπκοβ (13' Μάρλος, 65' Σαπαρένκο), Γιάρεμτσουκ.


3ος ΟΜΙΛΟΣ

Αποτελέσματα

Αυστρία - Βόρεια Μακεδονία 3-1
Ολλανδία - Ουκρανία 3-2

Βαθμολογία

1. Αυστρία 3 (3-1)
2. Ολλανδία 3 (3-2)
3. Ουκρανία 0 (2-3)
4. Βόρεια Μακεδονία 0 (1-3)

Επόμενη αγωνιστική (17/6):

Ουκρανία - Βόρεια Μακεδονία
Ολλανδία - Αυστρία

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EURO Τελευταία Νέα