O Σπόλστρα μπορεί να... χλευάζει, η ουσία όμως είναι εκεί!

O Σπόλστρα μπορεί να... χλευάζει, η ουσία όμως είναι εκεί!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τις προσαρμογές των Χιτ στον 2ο τελικό και την εντυπωσιακή ενέργεια που έβγαλαν στην 4η περίοδο, εξηγεί ποια είναι η λεπτομέρεια για την οποία δικαίως φωνάζει ο Μάικ Μαλόουν και αποθεώνει το moto των αποδυτηρίων του Μαϊάμι.

Το Game 2 των εφετινών τελικών του ΝΒΑ έχει μόλις τελειώσει και οι φιλοξενούμενοι έχουν κάνει την μεγάλη ανατροπή (108-111), έχοντας επιστρέψει από το -15 του πρώτου μέρους και το -8 στο ξεκίνημα του 4ου δωδεκαλέπτου. Ήταν η πρώτη τους νίκη στο Κολοράντο μετά από σχεδόν 7 χρόνια, με μία πεντάδα (αυτή του 2016) που ελάχιστοι θα θυμούνται!

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η ισοφάριση της σειράς επετεύχθη παρά την μυθική εμφάνιση του Νίκολα Γιόκιτς (41π., 11ρ. & 4ασ.), ο οποίος στο 2ο μέρος (27π.), πήρε τους Νάγκετς στις πλάτες του και πραγματοποίησε μία από τις πιο κυριαρχικές εμφανίσεις που έχει κάνει ποτέ σέντερ στην ιστορία των τελικών.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον πρώτο τελικό, όμως, στον οποίο το Ντένβερ επικράτησε καθαρά (104-93) εντοπίζεται στην δημιουργία, όπου ο “Joker” έκανε θραύση μοιράζοντας συνολικά 14 ασίστ (29 είχε όλη η ομάδα), εκ των οποίων οι 10 στο πρώτο ημίχρονο και κατ' αυτόν τον τρόπο «ζεσταίνοντας» επιθετικό τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.

Μετά το ματς, μάλιστα, ο Σέρβος σέντερ σχολίασε ότι άφησε το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν και δικαιολόγησε τις λίγες προσπάθειες που πήρε στις δύο πρώτες περιόδου (3/3 σουτ), λέγοντας ότι λειτούργησε με βάση το τι του έδινε η άμυνα των αντιπάλων.

Πολύ εύλογα, λοιπόν, μετά το Game 2, η ρεπόρτερ του ESPN, Ραμόνα Σέλμπουρν ρώτησε στην συνέντευξη Τύπου τον Έρικ Σπόλστρα, αν αυτή η εξέλιξη (το να πασάρει λιγότερο και να σκοράρει περισσότερο δηλαδή) είχε σημαντική επίδραση στην τελική έκβαση αναμέτρησης.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, η ερώτηση ήταν ολόσωστη και δείχνει μία δημοσιογράφο με μπασκετική αντίληψη. Γιατί ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο έπαιξε ή οι Χιτ ανάγκασαν τον Γιόκιτς να παίξει, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των δεδομένων της τελικής σειράς των playoffs.

Αν σκεφτείτε ότι η τετράδα Γκόρντον-Πόρτερ τζούνιορ-Μπράουν-Κάλντγουελ-Πόουπ σκόραραν 47 πόντους στον πρώτο τελικό (19/41 σουτ) και 34 στον δεύτερο (12/28 σουτ), ο διαφορετικός τρόπος παιχνιδιού του 2 φορές MVP του ΝΒΑ, είναι ξεκάθαρο ότι επηρέασε την επίθεση της ομάδας του.

Κοινώς ο 28χρονος άσος από το Σόμπορ είναι σαφώς πιο επιδραστικός για την ομάδα του όταν όταν έχει διψήφιο αριθμό ασίστ (ρεκόρ 8-2 στα playoffs) απ' ότι όταν περιορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό τελικών (ρεκόρ 3-2 στην postseason και 3-7 στην regular season όταν δίνει λιγότερες από 6 τελικές). Και σαφώς λιγότερο στα ματς που σκοράρει μίνιμουμ 40 πόντους (ρεκόρ 0-3 στα εφετινά playoffs).

Επομένως, το μοναδικό «ατόπημα», που ενδεχομένως να έκανε η έμπειρη συνάδελφος, ίσως να αφορούσε στην διατύπωση της ερώτησής της! «Για να απλοποιήσουμε λίγο το πως εξελίχθηκε ο 2ος τελικός σε σχέση με τον 1ο... Φάνηκε να οδηγήσατε τον Γιόκιτς στο να σκοράρει περισσότερο και το γεγονός ότι μοίρασε μόλις 4 ασίστ σε σχέση με τις 14 του Game 1, έπαιξε καθοριστικό ρόλο;», ήταν τα ακριβή λόγια της Αμερικανίδας ρεπόρτερ, που προκάλεσε έναν ασυνήθιστο «χλευασμό» από τον σε γενικές γραμμές politcally correct, 52χρονο προπονητή.

«Είναι γελοίο αυτό που ακούω και μάλλον οφείλεται σε έναν ανεκπαίδευτο μάτι, που έχει κάποιος που υποστηρίζει κάτι τέτοιο! Ο τύπος είναι ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη τα δύο τελευταία χρόνια και κάνεις τόσα πολλά πράγματα μέσα στο παρκέ! Δεν μπορείς να πεις “ας τον μετατρέψουμε σε σκόρερ απόψε” και να πατήσεις ένα κουμπί για να συμβεί!», απάντησε αρκετά ενοχλημένος ο Σπόλστρα!

Ίσως επειδή του έγινε δημοσίως μία ερώτηση που όχι απλά είχε βάση, αλλά ενδεχομένως και να αποτελούσε μία από τις βασικότερες επιδιώξεις του αμυντικού πλάνου της ομάδας του. Το πιο αστείο της υπόθεσης, είναι την επομένη κιόλας μέρα στο podcast του Ντρέιμοντ Γκριν, ο power forward των Γουόριορς φιλοξένησε τον προπονητή του, Στιβ Κερ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δικαίωσε την Ραμόνα Σέλμπουρν. Δείτε το παρακάτω video στο 15.10.

Το λεγόμενο “lack of effort”!

Από 'κει και πέρα, ακούγοντας τον Μάικ Μαλοόυν να εγκαλεί τους παίκτες του για το έλλειμμα της προσπάθειάς τους στο Game 2, μία ματιά στα highlights του 2ου τελικού θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε την άμυνα με τα μάτια που έπαιξαν οι Νάγκετς.

Πέραν των 10 πόντων που πέτυχαν οι φιλοξενούμενοι πριν συμπληρωθούν 3 λεπτά στην 1η περίοδο και των 12 στην 3η, το Μαϊάμι του 33% πίσω από τα 7,25 στον πρώτο τελικό (13/39 τριπ.), σούταρε με 48,6% στον 2ο πολύ απλά γιατί βρήκε πάρα πολλά ελεύθερα μακρινά σουτ.

Ένα ακόμη στοιχείο-κλειδί ήταν ο ρυθμός που βρήκε στην 4η περίοδο ο μέχρι εκείνη την στιγμή άποντος Ντάνκαν Ρόμπινσον (είχε 3π. με 1/5 τριπ. στο Game 1), ο οποίος πέτυχε τους 10 από τους 13 πόντους της ομάδας του στα πρώτα 2'16” του τελευταίου δωδεκαλέπτου, μετατρέποντας το -8 σε +3!

Επομένως το μεγάλο μυστικό των «σβώλων» ενόψει της συνέχειας των τελικών βρίσκεται στα λεγόμενα contested shots. Σύμφωνοι οι Χιτ μπορεί να μην βασίζονται σε κλασικούς σουτέρ και αυτός είναι ο λόγος που δεν είχαν υψηλό ποσοστό στα σουτ τριών πόντων στην κανονική περίοδο, όταν όμως τους αφήνεις ελεύθερους, είναι δεδομένο ότι θα βρουν ρυθμό και στο σουτ. Πως αλλιώς πιστεύετε οτι σουτάρουν με 39,2% στα εφετινά playoffs;

Η νοοτροπία του «we don't care»!

Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο moto που επικρατεί μέσα στα αποδυτήρια του οργανισμού της Φλόριντα, όπως το αποκάλυψε ο Τζίμι Μπάτλερ. Το «δεν μας ενδιαφέρει τι λέγεται έξω και τι πιστεύει ο κόσμος», εξηγείται από το ότι οι Χιτ μετρούν 44 νίκες σε 57 αγώνες που έδωσαν φέτος και κρίθηκαν κάτω από τους 5 πόντους.

Μέσα από το παραπάνω mindset έχουν προκύψει όλα τα εφετινά τους κατορθώματα, άλλωστε.

* Το ότι βρίσκονται στους τελικούς και διεκδικούν το 4ο δαχτυλίδι της ιστορίας τους, έχοντας τερματίσει στην 8η της Ανατολής και αποκλείσει όλους τους αντιπάλους τους με μειονέκτημα έδρας (6-4 το ρεκόρ τους μακριά από το Μαϊάμι).


* Το ότι έφτασαν τις 13 νίκες στην postseason, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της προηγούμενης ομάδας που τερμάτισε στο νο8 της ανατολικής περιφέρειας (οι Νικς του 1999 είχαν 12).


* Το ότι έχουν δώσει τα 19 από τα 20 ματς στα εφετινά playoffs χωρίς τον 3ο σκόρερ, 3ο πασέρ τους και καλύτερο σουτέρ τους, τον Τάιλερ Χίρο (μ.ο. 20,1π. & 4,2ασ. με 37,8% τριπ.), ο οποίος υπέστη κάταγμα στο μετακάρπιο και τα 17 χωρίς τον Βίκτορ Ολαντίπο (μ.ο. 10,7π., 3,0ρ. & 3,5ασ.).

Δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάληξη των τελικών και ποια ομάδα θα σηκώσει το εφετινό τρόπαιο, αλλά οι Χιτ μοιάζουν να έχουν κατακτήσει «το πρωτάθλημα της καρδιάς» μίας μεγάλης μερίδας μπασκετικών.

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!