Δημήτρης Ιτούδης: Βγήκε μπροστά στα δύσκολα, πέτυχε και επιβραβεύτηκε...

Δημήτρης Ιτούδης: Βγήκε μπροστά στα δύσκολα, πέτυχε και επιβραβεύτηκε...

Δημήτρης Ιτούδης: Βγήκε μπροστά στα δύσκολα, πέτυχε και επιβραβεύτηκε...
Σε μία πολύ δύσκολη σεζόν, η ΤΣΣΚΑ άντεξε και είναι και πάλι στο Final 4. Τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχει ο Δημήτρης Ιτούδης και επιβραβεύτηκε με την επέκταση του συμβολαίου του.

Εννέα χρόνια θα συμπληρώσει στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας ο Δημήτρης Ιτούδης, αφού ο Έλληνας τεχνικός επέκτεινε το συμβόλαιό του με την «ομάδα του στρατού» για άλλα δύο χρόνια και θα παραμείνει στον πάγκο της, τουλάχιστον, έως το 2023.

Με αυτόν τον τρόπο μπήκε και ένα τέλος στα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει αναφορικά με το μέλλον του στην ΤΣΣΚΑ, με την διοίκηση της ομάδας να δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, πριν από το Final 4 της EuroLeague στην Κολωνία.

Αμέσως μετά από τις ανακοινώσεις, ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν ανέφερε:

«Συζητήσαμε πολύ αναλυτικά για την κατάσταση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η κοινή μας πορεία με τον Δημήτρη δεν είχε ολοκληρωθεί. Μαζί έχουμε φτάσει σε έξι Final 4 και έχουμε κατακτήσει δύο φορές τον τίτλο της Euroleague. Συνεχίζουμε να δείχνουμε καλά αποτελέσματα, ανεξαρτήτως συνθηκών, σε όλες τις διοργανώσεις.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως πέρυσι το καλοκαίρι υπογράψαμε τριετή συμβόλαια με παίκτες - κλειδιά. Επομένως, θεωρώ πως είναι δίκαιο να δώσουμε στον Δημήτρη την ευκαιρία να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές, για να πετύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους του κλαμπ.

Αφού υπέγραψε το συμβόλαιό του, πλέον μπορούμε να πιάσουμε ξανά δουλειά. Η απόφασή μας έχει να κάνει με το μέλλον, αυτό κοιτάζουμε. Σέβομαι τη δουλειά του και είμαι ευτυχισμένος που έχουμε σταθερότητα στον πάγκο μας. Εύχομαι στον Δημήτρη και σε όλους μας υγεία και τύχη, για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είναι η αλήθεια ότι μέσα στην φετινή σεζόν έγιναν πάρα πολλά, για την ομάδα της Μόσχας. Οι δυσκολίες ήταν αρκετές, σκληρές αποφάσεις πάρθηκαν, αλλά στο τέλος της ημέρας η ΤΣΣΚΑ είναι στο Final 4 και τεράστιο μερίδιο πιστώνεται στον Έλληνα κόουτς.

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ «ΜΙΛΟΥΝ» ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ

Τον Δημήτρη Ιτούδη τον χαρακτηρίζει η σκληρή δουλειά, η συνέπεια και έχει φτιάξει το όνομα του μέσα από τεράστιες επιτυχίες. Η μέρα που απέκλεισε τη Φενέρ και πήρε την πρόκριση με την ΤΣΣΚΑ για το Final 4 ήταν ιστορική, αφού πλέον έφτασε τις 13 παρουσίες του σε Final 4 για 13η φορά στις 21 τελευταίες σεζόν.

Στις επτά πρώτες ήταν βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, ενώ από το 2015 και μετά ως head coach της ΤΣΣΚΑ έχει αδιάλειπτη παρουσία στην τελική τετράδα. Συνολικά, έχει οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ στην κατάκτηση δύο EuroLeague, όπως επίσης σε πέντε πρωταθλήματα Ρωσίας και πέντε πρωταθλήματα VTB League. Τράβηξε τον δικό του δρόμο, μακριά από την Ελλάδα και παρά την σκληρή κριτική δικαιώνεται μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο. Δεν χρειάζεται να προβάλλει ο ίδιος τον εαυτό του, το κάνει η δουλειά του όλα αυτά τα χρόνια, σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Και αν κάποιος πιστεύει ότι όλα είναι ρόδινα στον... πλανήτη ΤΣΣΚΑ, η φετινή σεζόν ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα και να δείξει ότι ένας έμπειρος προπονητής μπορεί να σταθεί σε κάθε δυσκολία, ακόμα και όταν χρειάζεται να πάρει αποφάσεις, για τις οποίες πρέπει να κριθεί μετά.

ΤΖΕΙΜΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Ο Δημήτρης Ιτούδης κλήθηκε να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση που παρουσιάστηκε με πρωταγωνιστή τον Μάικ Τζέιμς. Η σεζόν ξεκίνησε ιδανικά για τους Ρώσους, κάνοντας σπουδαίες μεταγραφές και έχοντας φυσικά και τον Αμερικανό στα γκαρντ. Η ομάδα της Μόσχας έκανε ένα σπουδαίο σερί, έπαιρνε την μία νίκη, μετά την άλλη και ένας ήταν ο παίκτης που έβαζε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε αυτές τις νίκες. Ο Μάικ Τζέιμς έμοιαζε ασταμάτητος, ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και έκανε τα μαγικά που μας έχει μάθε μέσα στο παρκέ. Κάπου εκεί και ενώ όλα έδειχναν καλά, ήρθε η πρώτη κρίση, μεταξύ της ομάδας και του Αμερικανού. Ο Ιτούδης ήταν από την αρχή απόλυτος. Η ομάδα έχει κανόνες και κανείς δεν μπαίνει πάνω από αυτούς.

«Δεν χρειάζεται να υπάρχουν εξαιρέσεις. Το σύνολο καθορίζει και απορρίπτει αυτούς που δεν είναι στο σύνολο. Αυτό συμβαίνει σε οποιαδήποτε έκφανση ενός ομαδικού αθλήματος. Οι πιο γλυκές αναμνήσεις είναι αυτές οι ημέρες που πετύχαμε κάτι δύσκολο, που βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον. Οι στρατιώτες που εκτίθενται σε καθημερινό κίνδυνο, λένε ότι οι ημέρες που γεμίσανε περισσότερο ήταν όταν βοήθησαν έναν συνάνθρωπό τους. Αυτό πρεσβεύουμε ως ΤΣΣΚΑ. Δεν κερδίζουν μόνο οι συγκυρίες, ούτε το ταλέντο, αλλά ό,τι έχεις χτίσει και σε πόσο γερές βάσεις. Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι είναι πάνω από την ομάδα. Ούτε στις επιτυχίες, ακόμη και εγώ. Όλοι έχουν προσφέρει κάτι».

«Με ξέρετε καλά… Είμαι εδώ 7 χρόνια… Δουλεύω με απόλυτο επαγγελματισμό. Γνωρίζω τι εκπροσωπώ, γνωρίζω τι σημαίνει η ΤΣΣΚΑ σαν οργανισμός. Από το πρώτο ως το τελευταίο γράμμα. Μια ομάδα με ιστορία σχεδόν 100 ετών. Και σέβομαι απόλυτα το παιχνίδι. Στα παιχνίδια της VTB League, πρέπει να επιλέξω ποιοι θα είναι οι έξι ξένοι παίκτες που θα αγωνιστούν. Έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω για να έχω τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Τώρα το να μπω σε λεπτομέρειες… Αυτή τη στιγμή… Όμως ξέρετε ποιος είμαι! Πιθανότατα, ε; Γνωρίζετε τι εκπροσωπώ! Ξέρετε ποιες είναι οι αρχές μου. Ποια είναι η ηθική μου».

Κάπως έτσι και με πολλά μπρος πίσω ήρθε η ουσιαστική ρήξη. Ο Μάικ Τζέιμς ήταν εκτός ομάδας οριστικά, με το γυαλί να προσπαθούν να το κολλήσουν, αλλά να μην κολλάει με τίποτα. Ο Ιτούδης ήταν απόλυτος, ο Βατούτιν πήρε τις τελικές αποφάσεις και η ΤΣΣΚΑ θα έπρεπε να πορευτεί στα πιο κρίσιμα, με τους υπόλοιπους παίκτες. Ο Έλληνας τεχνικός έκανε ξεκάθαρο ότι θα στηριχθεί με όσους ήταν έτοιμοι να παλέψουν για την ομάδα και αυτό έκανε.

Τα προβλήματα ήταν πολλά, δεν ήταν μόνο ο Τζέιμς. Ο Μιλουτίνοφ, που αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, αφού πέρασε περιπέτεια με κορονοϊό, τέθηκε τελικά εκτός από την σεζόν, με πρόβλημα στον ώμο. Ο Κλάιμπερν έχασε και αυτός μεγάλο μέρος της σεζόν με τραυματισμό, ο Χάκετ το ίδιο. Τα προβλήματα δεν σταματούσαν. Η μεγάλη κρίση που φάνηκε να κλονίζει την ΤΣΣΚΑ, στο τέλος της κανονικής περιόδου, σύντομα ξεπεράστηκε και το εκκωφαντικό 3-0 κόντρα στην Φενέρμπαχτσε έδειξε πολλά.

ΧΑΛΥΒΔΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ

Μέσα σε όλα όσα έγιναν την φετινή σεζόν, ο Ιτούδης είχε να αντιμετωπίσει και την σκληρή κριτική, η οποία προήλθε από πολλές πλευρές. Ο γιος του θρυλικού Σοβιετικού προπονητή, Αλεξάντερ Γκομέλσκι, Βλάντιμιρ και παλαίμαχος παίκτης της «ομάδας του στρατού», ήταν εκείνος που ύψωσε δημόσια την φωνή του και άσκησε κριτική.

«Δεν γίνεται να υπερασπίζεσαι με αυτό τον τρόπο το πλεονέκτημα που είχες. Και είναι αδύνατο να παίζεις έτσι, όπως έκανε ο Ιτούδης. Γενικά είμαι κατά της απόλυσης προπονητή κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά η υπομονή εξαντλείται. Είναι τόσο πεισματάρης! Η ομάδα του χάνει την πρωτοβουλία της. Τι σημαίνει να χάνεις την πρωτοβουλία σου; Σημαίνει ότι δίνεις ψυχολογικό αβαντάζ στον αντίπαλο. Δεν κάνει τις σωστές αλλαγές, παίρνει time out σε λάθος στιγμές και μιλάει όλη την ώρα στους διαιτητές! Φοβήθηκα πάρα πολύ μην δεχθεί καμία τεχνική ποινή στο τελευταίο του time out. Για πόσο καιρό μπορείτε να τον ανεχτείτε».

Ο Ιτούδης δεν το άφησε έτσι και έδωσε την απάντηση του: «Διαβάζετε και εσείς την κριτική. Δεν με ενδιαφέρει τι γράφουν για μένα. Έχω πολύ υψηλού επιπέδου συνεργάτες που δουλεύουν καθημερινά για να προετοιμάσουν την ομάδα και δεν κάθονται σπίτι να παίξουν Playstation. Και εγώ, μπορώ να βάλω μία κούπα καφέ και να κριτικάρω τον καθένα. Αλλά, έχουμε Δημοκρατία και ελευθερία λόγου. Δεν ξέρω γιατί με ρωτάτε αυτό, αλλά εντάξει. Απαντώ. Έχω πολύ καλό σταφ και βοηθούς. Ξέρουν τι κάνουν. Ξέρουν πως να πετύχουν, επειδή βρίσκονται για πολλά χρόνια στην ομάδα. Και αυτό είναι προφανές».

Και αυτή η απάντηση είναι ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται ο Έλληνας προπονητής. Και στην απομάκρυνση του Μάικ Τζέιμς άκουσε πολλά και σε όλη την διάρκεια της σεζόν. Άλλωστε δεν είναι εύκολο να απομακρύνεις έναν παίκτη που λατρεύει να βλέπει στο παρκέ όλη η Ευρώπη και όχι μόνο. Κάποιες αποφάσεις είναι πιο δύσκολες από άλλες και αυτό το γνωρίζουν καλά οι περισσότεροι προπονητές.

Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν είναι τυχαίος. Είναι ένας εκ των κορυφαίων. Ξέρει πολύ καλά τι ζητά από τους παίκτες του και τις απαντήσεις του τις δίνει μέσα στο παρκέ. Η ανανέωση και οι επιτυχίες του είναι η καλύτερη απάντηση. Άλλος στην θέση του μπορεί να είχε λυγίσει. Όχι εκείνος. Εκείνος ξέρεις τα όρια του και φαίνεται πως δεν τα έχει πλησιάσει καν. Πλέον, μπροστά του έχει ακόμα μια πρόκληση και αν καταφέρει να πάρει τον ευρωπαϊκό τίτλο, θα είναι σίγουρα πιο ξεχωριστός απ' όλους.