Όταν η EuroLeague υποδέχεται τους έφηβους! (pics)

Γιώργος Κούβαρης
Όταν η EuroLeague υποδέχεται τους έφηβους! (pics)
Ο Μπασάλα Μπαγκαγιόκο της Φουενλαμπράδα έγινε ο πιο νέος παίκτης στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ που κατάφερε να σκοράρει και η EuroLeague Greece θυμάται τους έφηβους που... συστήθηκαν στην διοργάνωση. Ποιοι έχουν το ρεκόρ, ποιοι έκαναν καριέρα και ποιοι Έλληνες βρίσκονται στη λίστα!

Συνήθως οι ομάδες που βρίσκονται στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, σπάνια εμπιστεύεται μια θέση σε νεαρά παιδιά που έχουν όνειρα, φιλοδοξίες και τεράστια δίψα για να παίξουν.

Και όταν λέμε... παιδιά το εννοούμε με όλη τη σημασία της λέξεως! Παιδιά που ακόμα πάνε σχολείο. Παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία. Παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει καλά-καλά 17 χρόνια ζωής.

Την Κυριακή (25/4) είδαμε τον Μπασάλα Μπαγκαγιόκο να στρέφει τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω του καθώς έγινε ο πιο νέος παίκτης στην ιστορία της Liga Endesa που σημείωσε πόντους στο πρωτάθλημα όντας 14 χρονών και 7 μηνών. Συγκεκριμένα «έσπασε» το ρεκόρ του Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2005 είχε σκοράρει σε ηλικία 14 ετών και 11 μηνών.

Ποιοι όμως ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στα παρκέ της EuroLeague από μικρή ηλικία; Ποιοι ήταν εκείνοι που εξελίχθηκαν και έκαναν (ή και κάνουν) μεγάλη καριέρα; Ποιοι είναι οι τέσσερις Έλληνες της λίστας;

ΟΙ ΠΙΟ ΝΕΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ EUROLEAGUE

1. ΦΕΝΤΟΡ ΖΟΥΓΚΙΤΣ (ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ)

Πριν από δύο χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 22 Φεβρουαρίου 2019 ο Μαυροβούνιος Φεντόρ Ζούγκιτς «έσπαγε» τα κοντέρ της EuroLeague καθώς έκανε ντεμπούτο σε ηλικία 15 χρονών και 157 ημερών! Συγκεκριμένα ήταν το ματς της Μπουντούτσνοστ με την Ζάλγκιρις στο Κάουνας για την 23η αγωνιστική της σεζόν 2018-19. Ο Γιασμίν Ρέπεσα τον εμπιστεύτηκε για 42 δευτερόλεπτα και τον βοήθησε να «γράψει» τη δική του ιστορία στη διοργάνωση! Ο Ζούγκιτς είναι 17 χρονών σήμερα και αγωνίστηκε δανεικός στην Σουντέντσκι.

2. ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΟΥΓΚΡΙΝΟΣΚΙ (ΤΣΙΜΠΟΝΑ)

Το ρεκόρ του Αλεξάντερ Ουγκρινόσκι είχε διάρκεια 15 χρόνων μέχρι να κάνει την εμφάνισή του ο Ζούγκιτς. Την σεζόν 2003-04 βρίσκονταν στην Τσιμπόνα και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην EuroLeague όταν ήταν 15 χρονών και 266 ημερών. Οι Κροάτες είχαν υποδεχθεί στις 28 Ιανουαρίου 2004 την Παρτίζαν και είχαν νικήσει με 92-69. Ο προπονητής που του έδωσε την ευκαιρία ήταν ο Ντράζεν Αντζούλοβιτς με τον... τρακαρισμέμο Ουγκρινόσκι να έχει 0/2 βολές. Να σημειωθεί ότι σταμάτησε το μπάσκετ σε ηλικία 25 ετών ως παίκτης της Κάρπος Σόκολι.

3. ΤΣΑΝ ΜΟΥΤΑΦ (ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)

Στις 23 Νοεμβρίου 2006 ο Αϊντίν Ερς είχε κάνει νεύμα στον Τσαν Μουτάφ να περάσει στο παρκέ του «Palau Blaugrana» για το ματς της Φενέρμπαχτσε με την Μπαρτσελόνα. Ήταν ένα παιδί 15 χρονών και 318 ημέρων. Η τουρκική ομάδα είχε γνωρίσει την ήττα με 84-70 και ο Μουτάφ είχε αγωνιστεί 15 δευτερόλεπτα. Σήμερα είναι 30χρονών και εξακολουθεί να παίζει μπάσκετ στην Τουρκία με τη φανέλα της Μπούρσασπορ.

4. ΜΑΝΟΥΤΣΑΡ ΜΑΡΚΟΪΣΒΙΛΙ (ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ)

Ένας από τους πιο γνωστούς Γεωργιανούς μπασκετμπολίστες είναι και ο Μάνουτσαρ Μαρκοϊσβίλι. Πλέον έχει κρεμάσει τη φανέλα του και είναι προπονητής στην ομάδα της Τυφλίδας, αλλά πάντα θα έχει να θυμάται το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου 2002. Ο Ετόρε Μεσίνα τον εμπιστεύτηκε από την πρεμιέρα της EuroLeague και σε ματς της Μπενετόν με την Ορτεζ αν και ήταν μόλις 15 χρονών και 327 ημέρων. Έκτοτε αγωνίστηκε σε 126 ματς της διοργάνωσης με 6,4 πόντους κατά μέσο όρο και 37% στα τρίποντα.

5. ΤΖΙΝΟ ΤΣΟΥΚΑΡΟΛΟ (ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ)

Το καλύτερο δώρο γενεθλίων είχε πάρει ο Τζίνο Τσουκαρόλο την ημέρα που έσβηνε 16 κεράκια στην τούρτα! Ο Ετόρε Μεσίνα τον «έριχνε» για πρώτη φορά σε ματς της EuroLeague και δη όταν η Μπενετόν Τρεβίζο είχε υποδεχθεί την Βιλερμπάν στις 26 Νοεμβρίου 2003. Ο Τσουκαρόλο είχε αγωνιστεί 01:15 χωρίς να «γεμίσει» τη στατιστική του. Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε μικρές κατηγορίες της Ιταλίας βλέποντας τον κόσμο από τα 222 εκατοστά.

ΕΠΕΣΑΝ ΝΩΡΙΣ ΣΤΑ«ΒΑΘΙΑ», ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΡΙΕΡΑ

1. ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)

Τα λόγια... περιττεύουν. Ο «Luka Magic» έχει καταφέρει να κατακτήσει την άλλη άκρη του Ατλαντικού και να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ΝΒΑ φορώντας τη φανέλα των Ντάλας Μάβερικς. Στην EuroLeague τα πάντα ξεκίνησαν στις 16 Οκτωβρίου 2015 και σε παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης με την Χίμκι στη Ρωσία. Η ομάδα του γνώρισε την ήττα, αλλά ο Πάμπλο Λάσο τον χρησιμοποίησε για 5:40 έχοντας 2 πόντους με 2/2 βολές. Ο φοβερός Σλοβένος ήταν 16 χρονών και 229 ημερών.

2. ΜΑΡΚΟ ΜΠΕΛΙΝΕΛΙ (ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ)

Με 925 παιχνίδια στο ΝΒΑ έχοντας 9,5 πόντους κατά μέσο όρο με 38% στα τρίποντα, σίγουρα αποτελεί κάτι παραπάνω από σημείο αναφοράς. Σε ηλικία 16 χρονών και 206 ημερών, ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς που ήταν προπονητής στην Βίρτους Μπολόνια του έδωσε τέσσερα λεπτά χρόνο συμμετοχής στην εκτός έδρας νίκη απέναντι στη Ρεάλ στις 17 Οκτωβρίου 2002. Στην EuroLeague αγωνίστηκε τις δύο ομάδες της Μπολόνια έχοντας 7,9 πόντους και 38% στα τρίποντα.

3. ΡΙΚΙ ΡΟΥΜΠΙΟ (ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ)

Μπορεί στο ισπανικό πρωτάθλημα να αγωνίστηκε σε ηλικία 15 ετών, αλλά στην EuroLeague έπρεπε να περιμένει μέχρι να γίνει 16 χρονών και 3 ημερών μέχρι να... ντεμπουτάρει εναντίον του Παναθηναϊκού (!) στην εντός έδρας ήττα της ομάδας του με 79-82. Ο προπονητής που τον εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ήταν ο Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες, ο οποίος τον χρησιμοποίησε για 12:30 έχοντας 2 πόντους και 3 κλεψίματα. Ο Ρίκι Ρούμπιο μέτρησε 348 ματς στην EuroLeague με 5,5 πόντους και 3,5 ασίστ, ενώ στο ΝΒΑ έχει 11,3 πόντους και 7,8 ασίστ σε περισσότερα από 550 ματς.

4. ΕΝΕΣ ΚΑΝΤΕΡ (ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)

Πριν μετακομίσει για πάντα (όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) στις ΗΠΑ, ο Ενές Καντέρ αγωνίστηκε τη σεζόν 2008-09 στην EuroLeague με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε. Ήταν 16 χρονών και 163 ημερών όταν ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς τον έριξε στη μάχη της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και δη σε ματς κόντρα στην Άλμπα στις 30 Οκτωβρίου 2008. Συνολικά ο Καντέρ είχε 4 συμμετοχής στην EuroLeague με 2 πόντους και 1,5 ριμπάουντ μέσο όρο.

5. ΛΟΥΪΤΖΙ ΝΤΑΤΟΜΕ (ΣΙΕΝΑ)

Ο Λουίτζι Ντατόμε συστήθηκε στο κοινό ως παίκτης της Σιένα τη σεζόν 2004-05 και πιο συγκεκριμένα στις 3/11/2004 σε ματς κόντρα στην Βιλερμπάν. Ο Ιταλός φόργουορντ ήταν 16 χρονών και 342 ημερών όταν πρωτοπάτησε τα παρκέ της EuroLeague με τον Κάρλο Ρεκαλκάτι να ήταν ο προπονητής που τον έριξε πρώτος στα... βαθιά. Ο Ντατόμε έχει αισίως 237 ματς στην EuroLeague με 8,7 πόντους και 44% στα τρίποντα, ενώ έχει αγωνιστεί και σε 55 ματς του ΝΒΑ με 3,4 πόντους.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Ο Γιάννης Καραμαλέγκος έχει τα πρωτεία όσον αφορά τον πιο νεαρό Έλληνα που αγωνίστηκε ποτέ στην EuroLeague. Στην εντός έδρας νίκη των «πρασίνων» απέναντι στην Εφές Πίλσεν (84-61) ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς χρησιμοποίησε για 38 δευτερόλεπτα τον νεαρό γκαρντ, ο οποίος ήταν 16 χρονών και 53 ημερών. Αυτό ήταν και το μοναδικό του παιχνίδι στην κορυφαία ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωση, με τον ίδιο να βρίσκεται στην 9η θέση της συνολικής λίστας της EuroLeague.

2. ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΟΥΝΤΖΗΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Ο Μιχάλης Λούντζης είδε τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να τον χρησιμοποιεί στα playoffs της σεζόν 2014-15 και δη σε παιχνίδι στη Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ! Συγκεκριμένα ήταν 16 ετών και 253 ημερών όταν αγωνίστηκε για 12:09 στην βαριά ήττα των «πρασίνων» με 93-66 έχοντας 2 πόντους με 1/2 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 3 ασίστ και 2 ριμπάουντ. Συνολικά έχει αγωνιστεί σε 4 ματς της EuroLeague.

3. ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (ΠΑΟΚ)

Μόλις... 3 δευτερόλεπτα κράτησε το ντεμπούτο του Κώστα Βασιλειάδη στην EuroLeague. Ο Κώστας Φλεβαράκης ήταν ο προπονητής που τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά παρκέ όντας 16 χρονών και 280 ημερών. Μάλιστα ήταν και σε ματς εκτός έδρας όπου ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει στη Γερμανία την Φρανκφούρτη με 80-73. Ο Βασιλειάδης που συνεχίζει φέτος στη Μούρθια, μέτρησε 100 ματς στην καριέρα του στην EuroLeague με 7,8 πόντους και 37% στα τρίποντα.

4 .ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Το ένα και μοναδικό ματς του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου στην EuroLeague της σεζόν 2013-14 ήταν αυτό στο Κράσνονταρ, όταν ο Παναθηναϊκός είχε φύγει με τη νίκη με σκορ 82-63. Ο Αργύρης Πεδουλάκης τον είχε χρησιμοποιήσει για 1:48 και είχε μαζέψει 1 ριμπάουντ όταν ήταν 16 χρονών και 341 ημερών. Ο Χαραλαμπόπουλος έχει μέχρι στιγμής 39 ματς στην EuroLeague με 1,8 πόντους και 1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαγκαγιόκο: Έβαλε καλάθι στη Ρεάλ στα 14 του κι έγινε ο νεότερος σκόρερ της ιστορίας! (vid)

Ο Μπαγκαγιόκο σκόραρε και ξεπέρασε Ρούμπιο και Ντόντσιτς (vids)