Κόρφας: «Θυμάμαι μόνο τον Βράνκοβιτς να περνάει από πάνω μου!» (pics & vids)

Κόρφας: «Θυμάμαι μόνο τον Βράνκοβιτς να περνάει από πάνω μου!» (pics & vids)

Κόρφας: «Θυμάμαι μόνο τον Βράνκοβιτς να περνάει από πάνω μου!» (pics & vids)
Ο Τζον Κόρφας ήταν στο παρκέ στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα του τελικού στο Παρίσι. Η μπάλα χάνεται. Προσπαθεί να τη σώσει. Ο Βράνκοβιτς περνάει από πάνω του και σταματάει τον Μοντέρο. Ο «Τεν Τεν» γυρίζει 25 χρόνια πίσω και θυμάται στο Gazzetta.gr το ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού στο Παρίσι...

11 Απριλίου 1996. Παρίσι. Στην πόλη του «φωτός» έλαμπε για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό αστέρι του Παναθηναϊκού και στην 3η του προσπάθεια σε Final 4, χάριζε στην Ελλάδα το πρώτο πρωτάθλημα Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι ήταν Μεγάλη Πέμπτη, το ελληνικό μπάσκετ «ζούσε» τη δική του... Ανάσταση, ενώ ο -τότε δήμαρχος Αθηναίων- Δημήτρης Αβραμόπουλος έδινε εντολή να φωταγωγηθεί η Αθήνα. Η... νέα πόλη του ευρωπαϊκού φωτός!

Στον μεγάλο τελικό του «Palais de Bercy» ο Παναθηναϊκός έσπαγε την... κατάρα των Final 4 και έφτανε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ευρώπης, κερδίζοντας στον μεγάλο τελικό την Μπαρτσελόνα με 67-66. Αν και οι «πράσινοι» είχαν τον έλεγχο στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, όταν χάθηκε η συγκέντρωση, λίγο έλειψε να χαθούν και τα πάντα...

Στα 7 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος ο Παναγιώτης Γιαννάκης γλιστράει και χάνει τη μπάλα. Οι Ισπανοί προσπαθούν να τρέξουν στον αιφνιδιασμό. Ο Τζον Κόρφας με ένα μακροβούτι προσπαθεί να «σώσει» την κατοχή στα 4,9''. Δεν τα καταφέρνει. Το χρονόμετρο κολλάει. Η γραμματεία και οι διαιτητές δεν το αντιλαμβάνονται. Το παιχνίδι συνεχίζεται. Η μπάλα στα χέρια του Μοντέρο κάτω από το καλάθι. Ο Βράνκοβιτς ως από... μηχανής Θεός τον σταματάει λίγο πριν σκοράρει και αρπάξει μέσα από τα «πράσινα» χέρια το τρόπαιο. Το χρονόμετρο «ξεκολλάει» αν και το ματς έπρεπε να είχε τελειώσει. 4, 3, 2, 1... Ο Γκαλιλέα χάνει τη μπάλα. Το ματς τελειώνει. Είναι γεγονός! Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης!

«Παραλίγο να σκόνταφτε πάνω μου ο Στόγιαν και μην γινόταν ποτέ η τάπα!»

«Προφανώς και μου έχει μείνει στο μυαλό ο τρόπος με τον οποίο τελείωσε ο τελικός (γέλια). Ήταν τρελό αυτό που έγινε στα τελευταία δευτερόλεπτα. Χάσαμε τη μπάλα, προσπάθησα να τη σώσω πέφτοντας στο παρκέ και ξαφνικά είδα τον Βράνκοβιτς να περνάει από πάνω μου και να σηκώνεται για το εκπληκτικό μπλοκ που μας χάρισε το ευρωπαϊκό» είναι τα λόγια του Τζον Κόρφα, ο οποίος γύρισε 25 χρόνια πίσω και μίλησε στο Gazzetta.gr για το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του Παναθηναϊκού.

Ο «Τεν Τεν» ή αλλιώς «κοντορεβιθούλης» όπως ήταν τα προσωνύμιά του την εποχή που έπαιζε μπάσκετ εστίασε ακόμα περισσότερο στην τελευταία φάση που έκρινε τον μεγάλο τελικό του '96, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν δείτε καλά τη φάση στο βίντεο του αγώνα θα καταλάβετε ότι παραλίγο να μην γίνει ποτέ αυτή η τάπα. Και αυτό διότι όταν έπεφτα στο παρκέ θέλοντας να διεκδικήσω τη μπάλα και να σταματήσω τον αιφνιδιασμό τους, λίγο έλλειψε να σκοντάψει πάνω μου ο Στόγιαν. Ευτυχώς όμως πέρασε από πάνω μου και μπόρεσε να φτάσει τον Μοντέρο για το κόψιμο.»

«Όταν έχεις συμπαίκτη τον Ντομινίκ, το πιστεύεις και περισσότερο»

Από εκείνο το Final 4 έχει περάσει στην ιστορία και η έλλειψη οργάνωσης των Γάλλων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η μεταφορά της αποστολής του Παναθηναϊκού από το αεροδρόμιο «Ορλί» στο ξενοδοχείο έγινε με... λεωφορείο ενώ οι Κόρφας και Βράνκοβιτς ήταν όρθιοι και στηρίζονταν στις χειρολαβές μέχρι να φτάσουν στο ξενοδοχείο το οποίο βρισκόταν πίσω από την Αψίδα του Θριάμβου. Μάλιστα η «πράσινη» αποστολή είχε φτάσει δύο ημέρες νωρίτερα από τους ημιτελικούς και οι Γάλλοι δεν είχαν ετοιμάσει τίποτα στο γήπεδο. Όταν πήγε η ομάδα για προπόνηση στο «Bercy» ενημερώθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει επειδή το γήπεδο δεν ήταν ακόμα έτοιμο. Ούτε καν για να πραγματοποιηθεί προπόνηση!

«Στα αποδυτήρια υπήρχε τεράστιος ενθουσιασμός πριν από το Final 4 γιατί ήταν κάτι που το θέλαμε πολύ. Όχι μόνο το θέλαμε, αλλά το πιστεύαμε κιόλας. Ήμασταν πολύ αισιόδοξοι και ήταν κάτι που το συζητούσαμε πολύ. Δεν το κρύβαμε. Είχαμε πάει στο Παρίσι για να πάρουμε το κύπελλο. Δεν θυμάμαι τι έλεγε ο κόσμος απ' έξω αναφορικά με το αν ήμασταν ή όχι το φαβορί, ειδικά από τη στιγμή που είχαμε χάσει κάποια ματς που δεν έπρεπε όπως αυτό με την Μπενφίκα. Και μάλιστα δεν είχαμε παίξει και καλά. Όμως αυτό που θυμάμαι καλά είναι το πώς νιώθαμε εμείς. Και εμείς το πιστεύαμε. Η ψυχολογία μας άλλαξε στη σειρά με την Μπενετόν, όταν και καταφέραμε να κάνουμε το break στο Τρεβίζο» συμπληρώνει ο 59χρονος -σήμερα- Τζον Κόρφας.

O ίδιος είχε και έναν λόγο παραπάνω για να χαρεί αυτό το τρόπαιο: «Προσωπικά το ήθελα πάρα πολύ γιατί πριν από τρία χρόνια δεν τα είχα καταφέρει με τον ΠΑΟΚ στο Final 4 της Αθήνας. Είχα απογοητευτεί πολύ τότε. Οπότε καταλαβαίνεις ότι ήμουν πάρα πολύ συγκεντρωμένος σε αυτόν τον στόχο. Είχαμε και πολύ καλή ομάδα, οπότε ίσως να ήταν τότε και η τελευταία μου ευκαιρία. Δεν σου παρουσιάζεται κάθε μέρα η δυνατότητα να διεκδικήσεις ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ειδικά όταν έχεις συμπαίκτη τον Ντομινίκ Ουίλκινς. Τότε, ναι. Οι πιθανότητές σου αυξάνονται ακόμα περισσότερο» σχολίασε χαρακτηριστικά για τον «Human Highlight Film» και κατέληξε:

«Ήταν κάτι το φοβερό για μένα να είμαι συμπαίκτης με τον Ντομινίκ Ουίλκινς. Προφανώς και ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης που είχα ποτέ. Δεν ήταν μόνο εκπληκτικός παίκτης, κάτι το οποίο γνώριζε όλος ο κόσμος, αλλά πρόκειται για για εξαιρετικό άνθρωπο. Αν μη τι άλλο όταν κάνω τον απολογισμό της καριέρας μου, πάντα θα συμπεριλαμβάνω στα highlights το γεγονός ότι έπαιξα μαζί του για μια χρονιά.»

Το πριμ που πρότεινε ο Μάλκοβιτς στην... Μπαρτσελόνα και τα ελληνικά του Γιαννάκη

Από το Final 4 του Παρισιού και δη μετά το τέλος του αγώνα με την Μπαρτσελόνα και την κατάκτηση του τροπαίου έχουν περάσει στην ιστορία και δύο ακόμα γεγονότα: Το πρώτο είχε να κάνει με την απόφαση του Παναγιώτη Γιαννάκη να μιλήσει στα ελληνικά στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό λέγοντας ότι «το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται εδώ και δέκα χρόνια στην κορυφή και οφείλω να τιμήσω με τον τρόπο μου την αποψινή πολύ μεγάλη στιγμή».

Παράλληλα, την ώρα που η Μπαρτσελόνα είχε υποβάλλει ένσταση για την τελευταία προσπάθεια του Μοντέρο στην τάπα του Βράνκοβιτς, όλοι οι Καταλανοί έλεγαν ότι είναι οι ηθικοί νικητές του τελικού και πολύ πιο έντονα ο -τότε- πρόεδρος των Καταλανών, Σαλβαδόρ Αλεμάνι. Μόλις το άκουσε αυτό ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, είχε την απάντηση... έτοιμη: «Εφόσον ο Σαλβαδόρ Αλεμάνι δηλώνει ότι η Μπαρτσελόνα είναι η ηθική νικήτρια του τελικού, τότε να δώσει το πριμ τροπαίου που είχε υποσχεθεί στους παίκτες...»

«Με τον... τρόπο του, ο Μάλκοβιτς μας προετοίμαζε για το Final 4 καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς»

Μιλώντας για τον Σέρβο προπονητή, ο Τζον Κόρφας είχε μόνο καλά λόγια να πει: «Στου Μάλκοβιτς του άρεσε το αργό τέμπο στο ματς και έδινε έμφαση στην άμυνα. Και ξέρεις κάτι; Αυτό μας έκανε καλό στο Final 4. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να πάρουμε το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Κυρίως με την άμυνά μας. Και αυτή η πίεση που νιώθαμε και είχαμε, μας βγήκε σε καλό. Ο τρόπος που προσεγγίσαμε τα δύο ματς ήταν ο πλέον κατάλληλος για να φτάσουμε στον στόχο μας. Μειώσαμε τις κατοχές των αντιπάλων μας, δεν τους δώσαμε εύκολα καλάθια και έτσι αυξήσαμε τις πιθανότητες της νίκης μας. Φυσικά είχε γίνει όλη η δουλειά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και ήμασταν απολύτως έτοιμοι για το Final 4. Και όπως είπα, σε αυτά τα παιχνίδια, είναι απαραίτητος αυτός ο τρόπος του παιχνιδιού.»

Μεταξύ άλλων ο «Τεν Τεν» έκανε λόγο και για... δικαίωση: «Στο τέλος όταν επιτέλους κράτησα αυτό το τεράστιο τρόπαιο, ένιωσα δικαίωση. Για μένα, για την ομάδα, για όλους μας. Οι κόποι μας και η δουλειά που είχαμε κάνει, ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είχαμε πετύχει τον μεγαλύτερο στόχο μας. Και πραγματικά ήμασταν όλοι τόσο μα τόσο χαρούμενοι. Και για έναν ακόμη λόγο για τον οποίο είμαι πάρα πολύ περήφανος. Είχαμε γίνει τότε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτανε στην κατάκτηση του τροπαίου. Και αυτό είναι κάτι το μοναδικό».

Μάλιστα είπε ότι «θα μπορούσα να το είχα καταφέρει τρία χρόνια νωρίτερα με τον ΠΑΟΚ, αλλά κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο σ' ένα Final 4 μας είχε στερήσει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε το τρόπαιο. Γιατί στον τελικό εναντίον της Λιμόζ δεν υπήρχε περίπτωση να το χάναμε...Αναμφισβήτητα το ευρωπαϊκό τρόπαιο με τον Παναθηναϊκό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας μου. Όμως έχω πάρει μέρος σε αρκετούς τελικούς, έχω κατακτήσει τρόπαια με τον ΠΑΟΚ όπως το κύπελλο Κόρατς το '94 ή το πρωτάθλημα Ελλάδας το '92 ύστερα από έξι χρόνια προσπάθειας. Όμως σίγουρα αποτελεί μία από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα μου.»

«Σήμα... κατατεθέν μου το σουτ με το ένα χέρι!»

Ενώ θυμήθηκε και τα όσα επακολούθησαν με την απώλεια του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό: «Μετά δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε το triple crown και αυτό διότι χάσαμε το πρωτάθλημα από το Ολυμπιακό που είχε πολύ καλή ομάδα. Εκτός από αυτό δεν είχαμε πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς ενώ την ίδια ώρα δεν έπαιζε και ο Ντομινίκ Ουίλκινς. Επίσης και εγώ ήμουν εκτός λόγω τραυματισμού. Οπότε τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε, θεωρώ μας στέρησαν τη δυνατότητα να φτάσουμε και στον τρίτο τίτλος της σεζόν. Και πολλοί λένε για τους 35 πόντους στο 5ο ματς. Τι πέντε , τι 35. Η ήττα είναι ήττα. Αν ήμασταν πλήρεις θεωρώ ότι θα είχαμε κάνει το triple crown.»

Κλείνοντας ο Τζον Κόρφας σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο σούταρε με το ένα χέρι, κάτι που ακόμα και σήμερα είναι κάτι που τον συνοδεύει: «Μου άρεσε πολύ! Ήταν το σήμα κατατεθεν μου. Όλοι με θυμούνται για το στυλ μου (γέλια). Και ξέρεις, δεν το θεώρησα ποτέ ως κάτι το ασυνήθιστο. Όμως όλοι συζητούσαν και μιλούσαν για τον τρόπο με τον οποίο σουτάρω. Ηταν μοναδικός και μου άρεσε.»

11 Απριλίου 1996: «Palais de Bercy»

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 67-66 (ημ. 35-25)

Διαιτητές: Βιρόβνικ (Ισραήλ), Ντοριζόν (Γαλλία)

Παναθηναϊκός (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 17 (6/8δίπ., 1/2τρ., 2/2βολ., 3ριμπ., 2ασ., 2λ.), Βουρτζούμης 2 (1/1δίπ., 0/2τρ., 1ασ.), Οικονόμου 10 (2/6δίπ., 1/2τρ., 3/4β., 6ριμπ., 5ασ., 5λ.), Κόρφας 4 (4/6β., 1λ.), Γιαννάκης 9 (2/3δίπ., 1/4τρ., 2/2β., 2ριμπ., 4ασ., 2λ.), Βράνκοβιτς (0/1δίπ., 9ριμπ., 1ασ., 1ταπ., 3λ.), Ουίλκινς 16 (7/14δίπ., 0/1τρ., 2/3β., 10ριμπ., 1ασ., 1κλ., 1λ.), Σταυρακόπουλος 9 (1/2δίπ., 1/3τρ., 4/6β., 3ριμπ., 2λ.)

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Χιμένεθ 9 (4/7δίπ., 0/1τρ., 1/2β., 2ριμπ., 1ασ., 1κλ., 2λ.), Γκαλιλέα 10 (3/4δίπ., 1/3τρ., 1/1β., 5ασ., 3κλ., 1ριμπ., 2λ.), Γκόντφρεντ 9 (4/6δίπ., 0/4τρ., 1/2β., 5ριμπ., 1ασ., 3λ.), Φερνάντεθ 15 (2/4δίπ., 3/4τρ., 2/3β., 3ριμπ.), Μοντέρο (0/1 δίπ., 0/2τρ.,, 2ασ., 1 κλ., 1λ.), Ντίεθ Ζαπάτα (0/2δίπ., 0/2τρ., 1ριμπ., 2ασ., 2λ.), Μπος (0/1τρ., 2ριμπ., 1ασ., 1κλ.), Μαρτίνεθ (0/2δίπ., 2ριμπ.), Καρνισόβας 23 (4/10δίπ., 2/6τρ., 9/9β., 8 ριμπ., 6ασ., 2λ.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βράνκοβιτς: «Η τάπα στο Παρίσι ήταν 100% κανονική»

Ντομινίκ Ουίλκινς στο gazzetta.gr: «Έχω κορνιζάρει τη φανέλα του τελικού!»

Η... υποδοχή «Μεσσία» στον Ντομινίκ Ουίλκινς! (pics & vids)