Παναθηναϊκός: Η τελευταία πρόκριση στο Final 4 και η προειδοποίηση του Ομπράντοβιτς! (pics & vids)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Η τελευταία πρόκριση στο Final 4 και η προειδοποίηση του Ομπράντοβιτς! (pics & vids)
Πέρασαν ήδη εννέα χρόνια από την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός εξασφάλιζε την παρουσία του σε Final 4 της EuroLeague.

5 Απριλίου 2012. O Παναθηναϊκός είχε «απαντήσει» στο «break» της Μακάμπι στο δεύτερο ματς της σειράς και κατάφερε να φύγει με τη νίκη από το Τελ Αβίβ στην 4η αναμέτρηση των playoffs!

Μετά την εκτός έδρας νίκη του 78-69 στην -τότε επονομαζόμενη- «Nokia Arena» χάρη στον εξαιρετικό Νικ Καλάθη (15π., 4ριμπ., 3ασ., 3κλ., σε 27') οι «πράσινοι» είχαν επαναφέρει τη σειρά στο κατάμεστο (και έτοιμο να φορέσει τα γιορτινά του) ΟΑΚΑ για το 5ο παιχνίδι της σειράς. Εκείνο το βράδυ έσπασαν... καρδιές στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και έμελλε να κριθεί στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Στα 52'' πριν από το τέλος ο Παναθηναϊκός είχε προβάδισμα με 81-79 και ακολούθησαν δύο άστοχες επιθέσεις για καθεμία ομάδα. Ο Καϊμακόγλου είχε 0/2 βολές, ενώ ο Κιθ Λάνγκφορντ είχε αστοχήσει σε layup για την ισοφάριση στα 20'' πριν από το τέλος. Στα 18'' ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 2/2 βολές έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων στους «πράσινους», αλλά ο Ντέιβιντ Μπλούθενταλ (ή Μπλου αν προτιμάτε) με έμμεσο τρίποντο μείωσε στον πόντο.

Η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο. Και πάλι ο αρχηγός του Παναθηναϊκού με ένα ζευγάρι βολών στα 11 δευτερόλεπτα «έγραψε» το 85-82 αλλά ο Στράτος Περπέρογλου είχε κάνει φάουλ πάνω στον Πνίνι σε προσπάθεια για τρίποντο στα 9.8'' και του έδωσε το δικαίωμα για 3 βολές. Ο Ισραηλινός ευστόχησε και στις τρεις και έφερε το ματς στα ίσια (85-85) με τον Παναθηναϊκό να είχε την τελευταία επίθεση.

Ο Διαμαντίδης είχε κερδίσει νέο φάουλ, αλλά ευστόχησε μόνο στην πρώτη βολή για το 86-85. Παρόλα αυτά ο Ταλ Μπουστάιν μπερδεύτηκε όταν είδε μπροστά του τον 3D και η Μακάμπι δεν μπόρεσε ποτέ να επιχειρήσει το τελευταίο σουτ. Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έκλεινε θέση για το Final 4 της Κωνσταντινούπολης, το οποίο έμελλε να ήταν και το τελευταίο που πήρε μέρος μέχρι και σήμερα...

Η προειδοποίηση του Ομπράντοβιτς

Βέβαια μετά το τέλος του αγώνα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν... έξαλλος με την εισβολή των οπαδών στο παρκέ προκειμένου να πανηγυρίσουν! «Ας μας αφήσουν μία φορά να το χαρούμε. Εξαιτίας αυτών των 100 αρχίζω να σκέφτομαι το μέλλον μου στην Ελλάδα!» ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα, ο οποίος συμπλήρωνε: «Το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο. Δε θέλω να τα ξαναπώ. Αντιδράσαμε, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ομάδα. Φτάσαμε εδώ παρά τα προβλήματα. Δε γνωρίζουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, αλλά οι παίκτες δε σταματούν να παλεύουν. Αυτοί κάνουν τα πάντα. Γνωρίζουν πού βρισκόμαστε. Μέχρι τώρα όλα ήταν καλά. Αλλά στο Final 4 το επίπεδό μας δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους παίκτες να βοηθήσουν την ομάδα. Έχουμε περισσότερο από ένα μήνα να δουλέψουμε. Έχουμε αρκετό χρόνο».

Παρόλα αυτά δεν έκρυβε και τη χαρά του γι' αυτήν την πρόκριση, λέγοντας: « Γι' ακόμη μία χρονιά θα είμαστε στο Final 4. Το αξίζαμε. Ήταν δύσκολος ο δρόμος. Είναι η πρώτη φορά που δώσαμε πέντε αναμετρήσεις για να το πετύχουμε. Υπήρχε συναισθηματική φόρτιση, άγχος... Όλα αυτά τα χρόνια στο ΟΑΚΑ ήταν ιδιαίτερα, επειδή είχαμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Τώρα ήταν κάτι το ξεχωριστό! Προσωπικά το ένιωσα απ' το πρώτο δευτερόλεπτα. Βοήθησαν την ομάδα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ.»

Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Μάριτς 5, Περπέρογλου 9 (1), Μπατίστ 8, Λόγκαν 4, Σάτο 1, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 25 (2), Βουγιούκας 8, Καλάθης 4 (1), Σμιθ 2, Καϊμακόγλου 5 (1), Γιασικεβίτσιους 13 (1).

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ντέιβιντ Μπλατ): Παπαλουκάς, Χέντριξ 8, Σμιθ 9, Μπλου 14 (1), Ελιγιάχου 4, Μαλέ, Πνίνι 9 (2), Μπουρστάιν 10 (2), Οχαγιόν 10 (2), Τζέιμς 2, Σχορτσανίτης 8, Λάνγκφορντ 11 (1).

Οι καλύτερες στιγμές από το παιχνίδι...

...και ολόκληρο το παιχνίδι

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.