EuroLeague: Τριάντα παίκτες για... όλα τα γούστα! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
EuroLeague: Τριάντα παίκτες για... όλα τα γούστα! (vids)
Η EuroLeague Greece ξεχώρισε 30 παίκτες της διοργάνωσης, οι οποίοι θα είναι free agents το ερχόμενο καλοκαίρι και αναμένεται να απασχολήσουν πολλές ομάδες!

Τι πιο... ιντριγκαδόρικο και ενδιαφέρον από τη συζήτηση για τις μεταγραφές.

Από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της τρέχουσας σεζόν, αυτομάτως αρχίζουν και οι «ψίθυροι» για την διαμόρφωση των ομάδων ενόψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς. Και σε ποιον δεν αρέσει να το κάνει...

Η EuroLeague Greece έκανε μια βόλτα στα ρόστερ των ομάδων της διοργάνωσης και ξεχώρισε μια 30άδα παικτών οι οποίοι θα... ακουστούν πολύ το ερχόμενο καλοκαίρι όσον αφορά τον επόμενο (ή και τον ίδιο) σταθμό της καριέρας τους. Και φυσικά υπάρχουν παίκτες για όλα τα γούστα και για όλα τα πορτοφόλια.

1.Βασίλιε Μίτσιτς

Αν μη τι άλλο ο Βασίλιε Μίτσιτς τοποθετεί κάθε χρόνο και πιο ψηλά το ταβάνι του. Ο 27χρονος γκαρντ έχει ακουστεί ήδη έντονα για την Ρεάλ Μαδρίτης με το ετήσιο «κασέ» του να φτάνει και τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Φέτος έχει κατά μέσο όρο 16,3 πόντους με 54% στα δίποντα, 36% στα τρίποντα, 83% στις βολές, 5 ασίστ, 2,6 ριμπάουντ, 1,2 κλεψίματα και 3,1 λάθη ανά 30:29 λεπτά συμμετοχής.

2.Γκρεγκ Μονρό

Στην Χίμκι ο Γκρεγκ Μονρό δεν μπόρεσε να επαναλάβει τη σεζόν στην Μπάγερν Μονάχου ενώ αποτελέσε παρελθόν μεσούσης της σεζόν. Το αν θα συνεχίσει σε άλλη ομάδα της EuroLeague ή θα επιστρέψει στο ΝΒΑ, δεν το γνωρίζουμε. Πάντως πρόκειται για σέντερ από το πάνω ράφι! Στα 37 ματς που έδωσε συνολικά στην EuroLeague έχει 12,3 πόντους με 52% στα δίποντα, 74% στις βολές, 6,6 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ, 1,1 κλεψίματα ανά 25 λεπτά στο παρκέ.

3.Μάριο Χεζόνια

Από τη στιγμή που επέστρεψε στην Ευρώπη φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού, δεν αποκλείεται να τον δούμε και πάλι στα παρκέ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Πρόθεση των «πρασίνων» είναι να τον κρατήσουν, ο ίδιος θέλει να μείνει, αλλά ακόμα τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο. Το καλοκαίρι θα δοθούν όλες οι απαντήσεις. Πάντως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην EuroLeague, ο οποίος στις τρεις πρώτες του συμμετοχές μέτρησε 15,7 πόντους, 3,3 ριμπάουντ, 1,7 κλεψίματα, 1,3 ασίστ, 53% στα δίποντα, 33% στα τρίποντα και 84% στις βολες.

4.Τζέιλεν Ρέινολντς

Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ της Μπάγερν πραγματοποιεί εξαιρετική χρονιά με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου και αναμένεται να έχει ανεβασμένο «κασέ» το ερχόμενο καλοκαίρι. Σε 29 παιχνίδια φέτος έχει 14,4 πόντους με 62% στα δίποντα, 50% στα τρίποντα, 87% στις βολές, 6,1 ριμπάουντ, 1,2 κλεψίματα, 1,1 ασίστ και 1,8 τάπες σε κάτι λιγότερο από 22 λεπτά συμμετοχής.

5.Τζόρνταν Λόιντ

Μετά τη χρονιά του στην Βαλένθια, πήρε τον ρόλο του ηγέτη-σκόρερ στον Ερυθρό Αστέρα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό. Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων της σερβικής ομάδας, εκείνος είναι τρίτος σκόρερ της EuroLeague με 17,2 πόντους κατά μέσο όρο, έχοντας 50% στα δίποντα, 31,1% στα τρίποντα, 91% στις βολές, 3,5 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ ύστερα από 24 ματς.

6.Γιόνας Γερέμπκο

Η δεύτερη χρονιά του Σουηδού δεν κύλησε όπως θα περίμενε και εκείνος με τη φανέλα της Χίμκι. Ζήτησε και έφυγε από την ομάδα μεσούσης της χρονιάς ωστόσο πρόκειται για έναν παίκτη από το «πάνω ράφι» με πολλές παραστάσεις και από το ΝΒΑ. Στα περίχωρα της Μόσχας πήρε μέρος σε 43 ματς της EuroLeague έχοντας 11,3 πόντους με 56% στα δίποντα, 41% στα τρίποντα, 82% στις βολές και 5 ριμπάουντ.

7.Ακίλε Πολονάρα

Ο Ιταλός έχει κάνει τεράστιο step up τη φετινή σεζόν, εκτοξεύοντας τα στατιστικά του. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται αλλά όπως αναφέρουν στην Ισπανία του έχει γίνει ήδη πρόταση για τριετής ανανέωση. Ο Πολονάρα έχει φέτος 11,2 πόντους κατά μέσο όρο ύστερα από 28 ματς στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωσης με 56% στα δίποντα, 44% στα τρίποντα, 56% στις βολές, 6,2 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ, 1,1 κλεψίματα ανά 28:52 λεπτά στο παρκέ.

8.Πιέρια Χένρι

Ο Πιέρια Χένρι (σ.σ. πάλαι ποτέ διακαής πόθος του Μπλατ στον Ολυμπιακό) παρέμεινε για έναν χρόνο στην Μπασκόνια, αλλά αναμένεται το καλοκαίρι να προσελκύσει πολλές ομάδες με όσα «θαυματουργά» κάνει στο παρκέ. Έχοντας περίπου 27 λεπτά συμμετοχής μετράει 9,9 πόντους, 7,3 ασίστ, 1,8 κλεψίματα, 3,2 ριμπάουντ ενώ σουτάρει με 53% εντός παιδιάς.

9.Ουέιντ Μπόλντγουιν

Ποιος να το έλεγε και ποιος να το πίστευε. Εκεί που ήταν με το ένα πόδι στην έξοδο από τον Ολυμπιακό, έφτασε στο σημείο να πάρει ηγετικό ρόλο στην Μπάγερν και να γίνει... περιζήτητος! Ο Αμερικανός γκαρντ θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη έχοντας φέτος 15,3 πόντους, 3,9 ασίστ, 2,9 ριμπάουντ, 1,2 κλεψίματα και 2,9 λάθη με 49% στα δίποντα και 32% στα τρίποντα.

10.Νεμάνια Νέντοβιτς

Μπορεί ο Σέρβος να έβγαλε τραυματισμό και να παραμένει στα «πιτς» αλλά το όνομά του έχει ακουστεί ήδη στα ρεπορτάζ της Ρεάλ ως αντί-Κάρολ. Στον Παναθηναϊκό πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στην EuroLeague αφού σε 21 ματς έχει 16,7 πόντους, 3,8 ασίστ και 2 ριμπάουντ ανά 26:54 λεπτά συμμετοχής, ενώ σουτάρει με 52% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα και 83% στις βολές.

11.Κέβιν Πάνγκος

Ήταν τραυματίας στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν 2019-20 ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, αλλά η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε ηγετικό ρόλο και εκείνος τον βγάζει εις πέρας! Πώς; Ανά 28 λεπτά έχει 12,9 πόντους, 6,3 ασίστ και 2 ριμπάουντ, ενώ σουτάρει με καλά ποσοστά καθώς έχει 50% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα και 84% στις βολές. Μάλιστα η ρωσική ομάδα έχει και την οψιόν της ανανέωσης σε περίπτωση που θέλει να τον διατηρήσει στο ρόστερ της.

12.Κέβιν Πάντερ

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν στον Ερυθρό Αστέρα, του εκτόξευσε την μετοχή του στο «πορτοκαλί» χρηματιστήριο μετά το ατυχές του πέρασμα από τον Ολυμπιακό. Ο Κέβιν Πάντερ αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της Αρμάνι αφού σε 24 ματς έχει κατά μέσο όρο 15 πόντους με 54% στα δίποντα, 41% στα τρίποντα, 88% στις βολές, 1,7 ασίστ και 1,5 ριμπάουντ. Σκορέρ... ολκής!

13.Λορέντζο Μπράουν

Ο Αμερικανος γκαρντ της Φενέρμπαχτσε αποτελεί βασικότατο στέλεχος της τουρκικής ομάδας και έχει αποτελέσει «κλειδί» για την πορεία της την φετινή σεζόν. Άλλωστε έχει την ευθύνη της οργάνωσης στα 23:13 που «πατάει» στο παρκέ (στα μισά ματς πενταδάτος, στα άλλα μισά ερχόμενος από τον πάγκο) έχοντας 10 πόντους κατά μέσο όρο, 3,9 ασίστ, 2,3 ριμπάουντ, 1,3 κλεψίματα και καλά ποσοστά εντός παιδιάς (48% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα, 82% στις βολές).

14.Ιωάννης Παπαπέτρου

Το συμβόλαιο του αρχηγού του Παναθηναϊκού ολοκληρώνεται το ερχόμενο καλοκαίρι και ήδη υπάρχουν ομάδες που «γλυκοκοιτάζουν» την περίπτωσή του. Ο Παπαπέτρου έχει πάρει ηγετικό ρόλο στα 31:01 λεπτά συμμετοχής με 12,5 πόντους σε κάθε ματς, όπως επίσης 4,5 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και 2,4 λάθη. Επιπλέον σουτάρει με 46% στα δίποντα, 33% στα τρίποντα και 72% στις ελεύθερες βολές.

15.Ντίνος Μήτογλου

Ο Έλληνας φόργουορντ/σέντερ έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του τη φετινή σεζόν και ειδικά τους δύο τελευταίους μήνες, αποτελώντας «σίγουρη λύση» της «πράσινης» front line. Ο Μήτογλου βρίσκεται κάτι περισσότερο από 20 λεπτά στο παρκέ με 9,1 πόντους και 5,6 ριμπάουντ ενώ σουτάρει με 56% στα δίποντα και 69% στις βολές.

16.Νίκολα Κάλινιτς

Ο Σέρβος φόργουορντ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μετά την πενταετία του στην Φενέρμπαχτσε, μετακόμισε στη Βαλένθια όπου έχει κάνει καλά παιχνίδια με αποκορύφωμα τον Φεβρουάριο, όταν και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης. Ο 30χρονος Κάλινιτς έχει πάρει μέρος σε 29 ματς της φετινής διοργάνωσης με 26:24 λεπτά κατά μέσο όρο και 10,1 πόντους (62% στα δίποντα, 32% στα τρίποντα), 3,3 ριμπάουντ, 3,2 ασίστ και 1,9 λάθη.

17.Τζόρνταν Μίκι

Ο Αμερικανός σέντερ επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι στην Χίμκι έχοντας υψηλούς στόχους ωστόσο η σεζόν δεν εξελίσσεται καθόλου καλά για την ομάδα του. Όχι όμως για εκείνον, ο οποίος τα πάει πολύ καλά φέτος. Συγκεκριμένα σε 23 ματς έχει 14,3 πόντους, 5,5 ριμπάουντ και 1,6 τάπες ενώ έχει υψηλό ποσοστό στα δίποντα σουτάροντας με 61,3%!

18.Ντέρικ Ουίλιαμς

Η φετινή χρονιά στην Βαλένθια δεν εξελίχθηκε όπως θα την ήθελε και θα την περίμενε ο Αμερικανός φόργουορντ (σε ατομικό επίπεδο) ύστερα από δύο πετυχημένες σεζόν στην EuroLeague με την Μπάγερν και τη Φενέρμπαχτσε. Παρόλα αυτά ο 30χρονος Ουίλιαμς έχει 19:47 λεπτά στην EuroLeague με 8,4 πόντους και 2,8 ριμπάουντ. Επίσης έχει 62% στα δίποντα, 34% στα τρίποντα και 71% στις ελεύθερες βολές.

19.Τόμας Ουόκαπ

Ακούστηκε το όνομά του και στη διάρκεια της χρονιάς για πιθανή μετακόμιση στην Μπαρτσελόνα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ύστερα από τρία χρόνια στο Κάουνας, ο Ουόκαπ αναμένεται να αναζητήσει αλλού την τύχη του το ερχόμενο καλοκαίρι. Ένας «κοντρολαρισμένος» γκαρντ, ο οποίος έχει 7,3 πόντους, 4,6 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1,7 λάθη κατά μέσο όρο, ενώ σουτάρει με 45% στα δίποντα, 34% στα τρίποντα και 89% στις βολές.

20.Νίκολας Λαπροβίτολα

Το όνομά του έγινε σίριαλ το περασμένο καλοκαίρι καθώς ο Παναθηναϊκός τον περίμενε μέχρι... τέλους ωστόσο δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την «ελευθέρας» του από τη Ρεάλ και συνέχισε για έναν ακόμα χρόνο στη Μαδρίτη. Η αποχώρησή του πρέπει να θεωρείται δεδομένη, πολλώ δε μάλλον ύστερα από μια μέτρια χρονιά όπου έχει 6,5 πόντους, 3,6 ασίστ, 1,6 ριμπάουντ, με 41% στα δίποντα, 33% στα τρίποντα, 90% στις βολές ανά 17:44 λεπτά συμμετοχής.

21.Νταρούν Χίλιαρντ

Ο Αμερικανός γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Βέβαια το καλοκαίρι που θα είναι free agent είναι πολύ πιθανόν να βρει «καλό συμβόλαιο» σε άλλη ομάδα αφού θεωρείται δύσκολο να συνεχίσει στη Ρωσία. Σε 20:52 λεπτά συμμετοχής έχει 10 πόντους και 2,4 ριμπάουντ, σουτάροντας με 44% στα δίποντα, 36% στα τρίποντα και 88% στις βολές.

22.Στέφαν Γιόβιτς

Αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι δεν θα συνεχίσει στην Χίμκι. Ο Σέρβος γκαρντ (που έχει το ρεκόρ με τις περισσότερες ασίστ σ' ένα ματς μαζί με τον Καμπάτσο) πρόλαβε να παίξει φέτος σ' όλα και όλα 8 παιχνίδια με 4,4 πόντους και 3,8 ασίστ (54% στα τρίποντα, 40% στα δίποντα), ενώ πέρυσι είχε αντίστοιχα 7,6 πόντους, 4,2 ασίστ και 53% στα τρίποντα.

23.Μουσταφά Φαλ

Ο υψηλόσωμος σέντερ της Βιλερμπάν «γεμίζει» τις ρακέτες με την πληθωρική παρουσία του ενώ θα έχει... γεμίσει και τις «shortlists» πολλών ομάδων. Με μπόι στα 218 εκατοστά, ο Μουσαφά Φαλ έχει κατά μέσο όρο στην φετινή EuroLeague 9,3 πόντους, 5,5 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ και 69% ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα. Όλα αυτά σε 26 ματς και με 22:09 λεπτά συμμετοχής στην διοργάνωση.

24.Γιοχάνες Φόιγκτμαν

Ο Γερμανός φόργουορντ αποτελεί ένα από τα «εργαλεία» στα χέρια του Δημήτρη Ιτούδη τα δύο τελευταία χρόνια. Βέβαια το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται αυτό το καλοκαίρι και είναι άγνωστο το «αν και εφόσον» ανανεώσει με την ΤΣΣΚΑ. Πάντως σε 26 ματς φέτος και έχοντας 18:06 λεπτά στο παρκέ, μετράει 6,6 πόντους και 4,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ενώ σουτάρει με 54% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα και 87% στις βολές.

25.Ντέβιν Μπούκερ

Άλλος ένας παίκτης της Χίμκι, το συμβόλαιο του οποίου ολοκληρώνεται. Μάλιστα φέρεται η Μακάμπι να είναι η ομάδα που έχει απλώσει ήδη... δίχτυα προκειμένου να αποκτήσει τον Αμερικανό φόργουορντ/σέντερ. Ο Μπούκερ είναι πολύ ουσιαστικός στο παιχνίδι και ειδικά στην επίθεση όπου είχε φέτος 13,1 πόντους κατά μέσο όρο, 5,7 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ με 59% στα δίποντα, 38% στα τρίποντα και 73% στις βολές.

26.Νόρις Κόουλ

Στη Λιόν ο Νόρις Κόουλ έχει επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο και αποδεικνύει ότι και στα 33 του χρόνια, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην EuroLeague. Άλλωστε έχει πολλές παραστάσεις στην καριέρα του, τόσο από το ΝΒΑ, όσο και από τα ευρωπαϊκά παρκέ. Σε 25 παιχνίδια της φετινής EuroLeague, ο Αμερικανός γκαρντ έχει 13,7 πόντους κατά μέσο όρο, 3,6 ασίστ και 2,1 ριμπάουντ, με 48% στα δίποντα, 34% στα τρίποντα και 92% στις βολές.

27.Γκερσόν Γιαμπουσέλε

Η λογική λέει ότι θα προσελκύσει ομάδες που έχουν (εφικτό) στόχο, τουλάχιστον την παρουσία στα playoffs. Ο άλλοτε Γάλλος ΝΒΑer είναι πολυδιάστατος στο παιχνίδι του και είναι κάτι που έχει αποδείξει στα παιχνίδια της φετινής EuroLeague. Έχει 25 ματς στην διοργάνωση και μετράει κατά μέσο όρο 10,3 πόντους και 3,8 ριμπάουντ, ενώ σουτάρει με καλά ποσοστά εντός παιδιάς (55% στα δίποντα, 37% στα τρίποντα) έχοντας επίσης και 71% στις ελεύθερες βολές.

28.Τζέιμς Άντερσον

Ποτέ δεν ήταν ο σούπερ σταρ, ποτέ δεν ήταν ο ηγέτης, αλλά αποτελούσε πάντα τον «παίκτη του προπονητή» όντας ένα πολύτιμο «εργαλείο» μέσα στο παρκέ. Το συμβόλαιο του 32χρονου Αμερικανού εκπνέει φέτος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει η περίπτωση της ανανέωσης με την Εφές. Σε 28 ματς φέτος έχει κατά μέσο όρο 4,7 πόντους και 3 ριμπάουντ, με 59% στα δίποντα και 36% στα τρίποντα.

29.Mαόντο Λο

Άκρως πετυχημένη θεωρείται η «μετακόμιση» του Μαόντο Λο από την Μπάγερν στην Άλμπα Βερολίνου. Ο Γερμανός point guard είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του τη φετινή σεζόν, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε πολλές... λίστες ενόψει του καλοκαιριού. Σε 27 ματς φέτος έχει κατά μέσο όρο 21:34 λεπτά συμμετοχής με 9,5 πόντους (52% στα δίποντα, 35% στα τρίποντα, 89% στις βολές), 3,1 ασίστ, 1,3 ριμπάουντ και 2,1 λάθη. 7

30. Μάριους Γκριγκόνις

Ο Λιθουναός γκαρντ/φόργουορντ ξαναβρήκε την... υγειά του στο Κάουνας μετά και το...όχι και τόσο πετυχημένο πέρασμά του από Ισπανία και Γερμανία. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί πλέον ένα από τα «καυτά» ονόματα της EuroLeague και από τη στιγμή που ολοκληρώνεται το τριετές του συμβόλαιο, ετοιμάζεται να (ξανα)βγει στην αγορά. Ήδη η Μπαρτσελόνα του (αγαπημένου του) Γιασικεβίτσιους καλοβλέπει την περίπτωση του Γκριγκόνις, ο οποίος έχει φέτος 14,3 πόντους, 3 ασίστ και 2,3 ριμπάουντ με 53% στα δίποντα, 48% στα τρίποντα και 96% στις βολές.